Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  2:07 μμ
 
wm small
Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022 14:47

ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου: Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο Πρόγραμμα “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, αποφάσισε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, να τιμήσει τη γυναίκα και τη μοναδικότητα της θηλυκής αρχής.

Κάθε γυναίκα έχει την τιμή να φέρει την ουσία της Εύας, της Παναγιάς, της Καρυάτιδας, της συζύγου του Αρτινού πρωτομάστορα. Είναι όμως κάποιες γυναίκες που με τη ζωή και την καθημερινή τους θυσίας γίνονται φάροι στην πορεία μας, φώτα ολόφωτα.

Μια τέτοια γυναίκα είναι η Κύπρια δασκάλα Ελένη Φωκά, μια γυναίκα-σύμβολο του ανυποχώρητου αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερια.

Εικοσιπέντε χρόνια παρέμεινε στην Τουρκοκρατούμενη Καρπασία για να δίνει μέσα στο μισογκρεμισμένο σχολείο,  στα Ελληνόπουλα, το φως της καρδιάς της, τα γράμματα, την ιστορία, την πίστη μας. Παρέμεινε για να διδάσκει με βιβλίο το βλέμμα της και να κάνει τη φωνή της πυξίδα και χάρτη.

Τη συναντήσαμε διαδικτυακά και μας συγκλόνισε με τις περιγραφές της.

Μαζί της συναντήσαμε και την καταξιωμένη συγγραφέα Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου, που για πέντε χρόνια δίπλα στην μαρτυρική Χαρίτα Μάντολες (τη γυναίκα με τους 12 αγνοούμενους) κοινωνούσε τον πόνο και το πάθος της ματωμένης καρδιάς της και που αυτό το μάτωμα το ΄κανε βιβλίο-ευαγγέλιο. Μια γυναίκα εκπαιδευτικό, η οποία για άλλα πέντε χρόνια σαν αδιάβαστο μαθητούδι διδάσκεται απ΄ τη ζωή της μοναδικής δασκάλας Ελένης Φωκά και που αυτή τη γνώση τη μεταστοιχειώνει στο δεύτερο της βιβλίο.

Κοντά τους, μέσα από μια συγκινητική συνέντευξη, βιώσαμε τη φοβερή δύναμη της γυναίκας, που έχει το μοναδικό προνόμιο να τίκτει Φως και να γαλακτοτροφεί ελπίδα και διάθεση για αγώνα. Ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες σήμερα, αλλά και κάθε μέρα!

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 552 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.