Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:56 μμ
 
wm small
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 16:51

Αρχαίο Θέατρο Στράτου: Το “φως της Πανσελήνου” ανέδειξε την ανάγκη αποκατάστασης του

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο φυσικός ή ο τεχνητός φωτισμός αναδεικνύει το Θέατρο Στράτου και κάνει πιο επιτακτικό το αίτημα αποκατάστασης

Η χθεσινή  εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο Στράτου, όπου έλαβε χώρα η συναυλία   της Φωτεινής Δάρρα και του Δημήτρη Παπαδημητρίου που διοργανώθηκε από το Δήμο Αγρινίου ανέδειξε νέα ζητήματα.

Ο χώρος στην πράξη αποδεικνύεται άκρως λειτουργικός.Βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη του Αγρινίου και μπορεί να φιλοξενήσει μαζικές εκδηλώσεις. Το αρχαίο θέατρο Στράτου υπολογίζεται σε χωρητικότητα 6.000 θέσεων. Εϊναι ο μόνος χώρος στα πλαίσια του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου, που διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση από την Αρχαιότητα.

Η γραφειοκρατία και το αρχαιολοφοβικό σύνδρομο εμπόδια στη λειτουργικότητα.

Ο γραφών επιρρίπτει μεγάλο μερίδιο  ευθυνών  στις κεντρικές δομές του κράτους για την μη λειτουργικότητα των αρχαιολογικών χώρων. Μέχρι τώρα, όποιος φορέας τολμούσε να ζητήσει να γίνει κάτι σε αρχαιολογικό χώρο, βρίσκονταν αντιμέτωπος με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.  Σε αυτό συνέβαλλε και η γενικότερη τάση αρχαιολοφοβίας, που υπαγόρευε να μην αγγίζεται το παραμικρό σε αρχαιολογικό χώρο, μήπως και..καταστραφεί. Σε αυτό βέβαια δεν συνυπολογίζονταν η γενικότερη φθορά της απραξίας.

Η αποκατάσταση, το ΕΣΠΑ, οι ιδιώτες και η ιδιωτική λατομική εταιρεία στη Θάσο.

Αναφορές για αποκατάσταση και τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό  έχουν γίνει και από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές και προσφάτως από τον Πρόεδρο του Διαζώματος κύριο Μπένο. Ανατρέχοντας στην υπόλοιπη Ελλάδα, βρίσκουμε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία στη Θάσο, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα “Τα Νέα” στα μέσα Ιουνίου:

“Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι αναστηλωτικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα. Το θέατρο θα ντυθεί και πάλι με το φημισμένο λευκό μάρμαρο της Θάσου, επουλώνοντας τις πληγές του χρόνου και τις φυσικές φθορές που υπέστησαν πολλά από τα λειτουργικά μέρη του.Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε χορηγία που εξασφάλισε ο Δήμος Θάσου από ιδιωτική λατομική εταιρεία.Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, στόχος είναι ορισμένα από τα μαρμάρινα μέρη του θεάτρου, όπως το κοίλο, η σκηνή και οι δύο πάροδοι να αντικατασταθούν με λευκό μάρμαρο Θάσου, σύμφωνα με την αρχική κατασκευή του στην αρχαιότητα. Το έργο υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας”.

Ίσως μια ιδιωτική πρωτοβουλία να συνέβαλλε στο να ξεμπλοκάρει τα πράγματα. Βέβαια το  βασικό υλικό του Αρχαίου Θέατρου Στράτου  είναι ο γκριζοπράσινος ψαμμόλιθος και ο λευκός ασβεστόλιθος.  Φανταστείτε λοιπόν στη χθεσινή εικόνα του Αρχαίου Θεάτρου τα εδώλια να έφταναν μέχρι τις πιο ψηλές σειρές των θεατών.

Το θέατρο θα αναδεικνύονταν ακόμα περισσότερο από το Φως της Πανσελήνου (μεταφορικά )  ή  από το φως των σκηνικών(κυριολεκτικά) , που βλέπετε στην εικόνα.

Σίγουρα η ενεργοποίηση προς τη λειτουργικότητα του χώρου φέρνει πιο κοντά τέτοια αιτήματα.

Άγριος

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3818 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.