Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  5:34 μμ
 
wm small
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 18:46

Ενέργεια από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ποιους; Για τα κέρδη των λίγων ή για το σύνολο των πολιτών;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

* γράφει ο Βασίλης Σούλας.

Διαβάζουμε με ενδιαφέρον στα τοπικά ΜΜΕ, το θέμα που έχει ανακύψει με τα ΤΟΕΒ του νομού μας και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το ενεργειακό τους κόστος και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη για το θέμα.

Παρακολουθήσαμε με προσοχή στο ραδιόφωνο του ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8, την τοποθέτηση του Προέδρου του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Κώστα Καραδήμα, που αναφέρθηκε πολύ συγκεκριμένα και καθαρά στην οριστική επίλυση του ενεργειακού προβλήματος των ΤΟΕΒ μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, το γνωστό θέμα που αφορά την μεγάλη και ώριμη επένδυση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο κτήμα Polder του Μεσολογγίου, ισχύος 108 MW και προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτή την υπόθεση του φωτοβολταϊκού πάρκου Polder, εκτός από τα ΤΟΕΒ, είναι και οι Δήμοι μέσα και φυσικά και ο δικός μας Δήμος Ξηρομέρου, με την δική του ενεργειακή κοινότητα, ο οποίος περιμένει ως μάνα εξ ουρανού να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, για να λύσει δομικά το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, μέσω της μεγάλης εξοικονόμησης στο κόστος της κατανάλωσης ενέργειας στα δημοτικά κτήρια, στον ηλεκτροφωτισμό και στα αντλιοστάσια, με τα οφέλη να πηγαίνουν κατευθείαν σε όλους τους δημότες του.

Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν εκδίδεται η Υπουργική Απόφαση, ώστε η επένδυση να πάρει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ για virtual net metering (εικονικό net metering για αυτοκατανάλωση), μιας και προηγούνται τα πολύ μεγάλα έργα των ιδιωτών παικτών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δηλαδή η Ελληνική Πολιτεία, το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο μέσω των λογαριασμών του ρεύματος και της φορολογίας το έχουν χρηματοδοτήσει όλοι οι πολίτες, προκρίνει να το δώσει να το εκμεταλλευτούν οι μεγάλες εταιρείες. Έτσι αναγκάζει τους πολίτες, τους ΤΟΕΒ και τους Δήμους, από εκεί να αγοράζουμε το ρεύμα ακριβά και με κέρδος γι αυτούς τους λίγους, οι οποίοι δεν έχουν προσφέρει καν στο κόστος ανάπτυξης του δικτύου!

Δεν προχωράει λοιπόν η ώριμη μελετητικά πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο κτήμα Polder εδώ και 3 χρόνια, δεν προχωράνε και ακυρώνονται οι προτάσεις για μικρές παραγωγικές μονάδες, φωτοβολταϊκά στις στέγες, τα μικρά πάρκα σε συνεννόηση με Δήμους, Κοινότητες, ΤΟΕΒ, ομάδες παραγωγών, ώστε να υπάρξει διάχυση του οφέλους από την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατευθείαν στις τοπικές κοινωνίες και προς τους πολίτες, προς χάρη των 3 – 4 μεγάλων παικτών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και προς διασφάλιση της κερδοφορίας αυτών.
Κρίμα τον όρκο που δώσανε κάποιοι όταν ανέλαβαν να κυβερνήσουν αυτό τον τόπο.
Αιδώς Αργείοι….

* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. – Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.

Διαβάστηκε 674 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία