Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  5:27 πμ
 
wm small
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 19:32

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 120η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Το μέλλον λοιπόν ενός ανοιχτού σύμπαντος προβλέπεται σκοτεινό και ψυχρό και λίγο θα διαφέρει απο την ανυπαρξία. Ο πικρός του εκφυλισμός περιγράφεται απο τον κοσμολόγο E. Harrison: Τά άστρα αρχίζουν να ξεθωριάζουν σαν τα αναμμένα κεριά που  σβήνουν ένα-ένα. Στά βάθη του διαστήματος, οι μεγάλες ουράνιες πόλεις, οι γαλαξίες, ανάστατες απο ενθυμήματα αιώνων, πεθαίνουν σιγά-σιγά. Δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια περνούν και το σκοτάδι μεγαλώνει. Καμμιά φορά, φωτεινές εκλάμψεις διαπερνούν την επερχόμενη κοσμική νύχτα και αιφνίδιες δραστηριότητες καθυστερούν τη διαδικασία, που οδηγεί το σύμπαν στη μοίρα του, να γίνει νεκροταφείο γαλαξιών.

- Επιστήμη ονομάζεται η μεθοδευμένη διαδικασία γνώσεων και ελέγχου.

- Τεχνολογία αποκαλείται το σύνολο γνώσεων και πρακτικών.

- Όσο και αν οι ίδιοι ξέρουμε την αξία μας ή τις κρυφές ευαισθησίες μας, έχουμε πάντοτε ανάγκη και των άλλων την αποδοχή.

- Η ύπαρξη των πάντων έχει ως προυπόθεση κάποια καταγραφή τους. Η καταγραφή όμως προυποθέτει αντίληψη και αισθήσεις, νευρικά συστήματα και νού. Χωρίς αυτά, χωρίς τη γλώσσα που επινοεί και ονοματίζει, το σύμπαν θα παρέμεινε ένα παγερά, αδιάφορο άθροισμα ύλης και ακτινοβολίας. Θα έμοιαζε με μιά θεσπέσια μουσική που δεν την άκουσε ποτέ αυτί, ένα τοπίο θανάτου που δεν ακούστηκε ποτέ λυγμός, ένα θεατρικό έργο που δεν παρακολούθησε κανένας την πλοκή του. Τι νόημα θα είχε λοιπόν το σύμπαν χωρίς τον άνθρωπο;

- Ο Ήλιος μας είναι ένα συνηθισμένο αστέρι ανάμεσα σε εκατοντάδες δισεκατομύρια άλλα αστέρια που αποτελούν το γαλαξία μας - το γαλαξία που κατοικούμε - ο οποίος είναι όμοιος με εκατομμύρια άλλους γαλαξίες , που είναι ορατοί με μεγάλα τηλεσκόπια.

- Το σύμπαν μας εξελίχθηκε απο μία "μεγάλη έκρηξη" στο πολύπλοκο σύμπαν που βλέπουμε γύρω μας, μέρος του οποίου αποτελούμε κι εμείς.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

 

Διαβάστηκε 414 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 20:55
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Στην ίδια κατηγορία