Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:49 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 22:15

Πρόταση για την απευθείας σύνδεση του Αγρινίου με την Ιονία Οδό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Β.Α.Π

Η παράκαμψη Αγρινίου έχει μήκος περίπου 33 χιλιόμετρα, δόθηκε στην κυκλοφορία το 2009, ενώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται -το 1ο τμήμα της-  το 1998. Ακολουθεί μια λογική πορεία αρχικά, σε σχέση πάντα με το ανάγλυφο της περιοχής και μέχρι λίγο μετά το Αγγελόκαστρο (λίγο πριν τον Αχελώο), αλλά στη συνέχεια απομακρύνεται αρκετά από την πόλη την οποία παρακάμπτει (Εικόνα 1).

Εικόνα 1: Μέρος της παράκαμψης Αγρινίου

Εικόνα 1: Μέρος της παράκαμψης Αγρινίου

Υπάρχει η απορία γιατί δεν είναι διαφορετική η χάραξη στο κομμάτι μετά τον Κόμβο Αγγελοκάστρου και μέχρι τη Γουριώτισσα, γιατί π.χ δεν πλησίασε προς τη  σιδηροδρομική γέφυρα (Εικόνα 1- κόκκινη γραμμή), όπου θα μπορούσε να γίνει και μια έξοδος που θα εξυπηρετούσε πολύ περισσότερο το Αγρίνιο, χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετα έργα υποδομής (γέφυρες, κόμβοι, δρόμοι σύνδεσης, κ.λπ).

Μπορεί η απάντηση να είναι απλή και να κρύβεται σε προβλήματα με εδάφη που είναι σαθρά, σε δυσκολίες διέλευσης από τον ποταμό Αχελώο, στην γειτνίαση με το βιολογικό καθαρισμό Αγρινίου, στις ακριβές απαλλοτριώσεις πιο κοντά στο Αγρίνιο, στην ανάγκη να υπάρχει ένας ακόμα κόμβος για να εξυπηρετεί τα χωριά του Ξηρομέρου (Παλαιομάνινα, Ρίγανη, Σκουρτού, Γουριώτισσα κ.λπ), ή το χειρότερο σε έλλειψη διεκδίκησης του αυτονόητου από φορείς της μεγάλης πόλης της περιοχής του Αγρινίου. Κατά μήκος της παράκαμψης Αγρινίου αναπτύσσονται 5 ανισόπεδοι κόμβοι:

Εικόνα 2: Κόμβος Ρίγανης Ιονίας Οδού

Εικόνα 2: Κόμβος Ρίγανης Ιονίας Οδού

  1. Κόμβος Χαλικίου → Έξοδος προς Κλεισούρα (νότια πρόσβαση Αγρινίου).
  2. Κόμβος Αγίου Ηλία → Έξοδος προς Πλατυγιάλι, Αστακό κ.λπ.
  3. Κόμβος Αγγελοκάστρου → Έξοδος προς Αγγελόκαστρο και Αγρίνιο (από την επαρχιακή οδό Σταμνάς-Αγγελοκάστρου-Καλυβίων-Αγρινίου).
  4. Κόμβος Ρίγανης → Έξοδος προς τα χωριά του Ξηρομέρου που αναφέρθηκαν πριν.
  5. Κόμβος Κουβαρά → Έξοδος για Φυτείες, Μπαμπίνη κ.λπ και σύνδεση με την παλιά ε..ο (βόρεια πρόσβαση Αγρινίου).

Από τους 5 αυτούς κόμβους, εντελώς έτοιμος είναι ο κόμβος Ρίγανης (Εικόνα 2), σχεδόν έτοιμος είναι ο κόμβος Χαλικίου και κατά τα ¾  είναι ο Κόμβος Κουβαρά, ενώ τώρα γίνονται εργασίες στον κόμβο Αγγελοκάστρου και εκκρεμούν αρκετά ακόμα για τον κόμβο Αγίου Ηλία που είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού μελλοντικά από εκεί θα είναι η επίσημη πρόσβαση με το Πλατυγιάλι.

Πρόταση:
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε πρωτοβουλία που θα πάρει σύντομα για την διεξαγωγή προμελέτηςγια την απευθείας σύνδεση του Αγρινίου με την Ιονία Οδό. Μάλιστα συνέδεσε το θέμα με αλλαγή στόχευσης για τη θέση του ΒΙΟ.ΠΑ Αγρινίου σε σχέση με το τελευταίο Γ.Π.Σ.  Από το ρεπορτάζ του agrinioculture.gr φάνηκε πως μπορεί τελικά να μην πάμε στη λύση του κόμβου Αγγελοκάστρου άλλα λογικά του επόμενου, δηλαδή του κόμβου Ρίγανης (Εικόνα 2). Όπως φαίνεται αριστερά και κάτω στην εικόνα, υπάρχει η προοπτική συνέχισης προς το Αγρίνιο (αυτό φαίνεται πολύ πιο ξεκάθαρα από το Google Earth). Βέβαια η συνέχιση αυτή έχει μια σοβαρή δυσκολία: την ανάγκη για μια ακόμα γέφυρα στον ποταμό Αχελώο κοντά στον βιολογικό καθαρισμό Αγρινίου. Παρόλα αυτά αν υποθέσουμε πως υπάρξουν ισχυρές-σφοδρές πιέσεις από όλους τους φορείς της  περιοχής (Δήμος, Περιφέρεια, ΤΕΕ, Επιμελητήριο κ.λπ) προς το Υπουργείο Υποδομών και την κατασκευάστρια εταιρεία, πιθανόν να ήταν εφικτή η κατασκευή 3,5-3,7 περίπου χιλιομέτρων δρόμου με συμπληρωτική σύμβαση σχετικά άμεσα! Αντίστοιχο παράδειγμα η Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο (Μορέας) που και νέος κόμβος έγινε, πολύ κοντά σε άλλους κόμβους, και 2,5 χιλιόμετρα σύνδεσης ολοκληρώνονται μέχρι το Σεπτέμβριο από τον Μορέα για την καλύτερη σύνδεση της Μεγαλόπολης με τον αυτοκινητόδρομο.

Εικόνα 3: Σύνδεση Κόμβου Ρίγανης-περιοχή ΒΙΟ.ΚΑ Αγρινίου

Εικόνα 3: Σύνδεση Κόμβου Ρίγανης-περιοχή ΒΙΟ.ΚΑ Αγρινίου

Στην Εικόνα 3 φαίνεται ηπρόταση για τη σύνδεση του έτοιμου Κόμβου Ρίγανης με την περιοχή του Βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου. Το μαύρο τμήμα και το μπλε τμήμα είναι πάνω ή σχεδόν πάνω σε υπάρχοντες αγροτικούς δρόμους και έχουν μήκη 600 και 1500 μέτρα αντίστοιχα. Το κίτρινο τμήμα είναι η γεφύρωση μήκους 500 μέτρων περίπου και ακολουθεί και αυτό χάραξη αγροτικών δρόμων που ήδη υπάρχουν. Η κοίτη του ποταμού σε αυτό το σημείο δεν υπερβαίνει τα 60 μέτρα πλάτος, τα υπόλοιπα είναι προσβάσεις. Το τελευταίο πορτοκαλί τμήμα, μήκους 1000 μέτρων περίπου είναι νέα χάραξη.

Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί να δεχτεί το Υπουργείο και η ΤΕΡΝΑ π.χ; Το Υπουργείο γνωρίζει οπωσδήποτε για την μεγάλη παράλειψη στη χάραξη, αλλά βολευόταν μέχρι τώρα γιατί κάθε φορά που σήκωναν το θέμα φορείς του Αγρινίου, ερχόταν η Περιφέρεια (ακόμα και Αιτωλοακαρνάνες αντιπεριφερειάρχες) και έλεγε πως δεν υφίσταται- οι συνδέσεις θα είναι το Χαλίκι νότια και ο Κουβαράς βόρεια με τις απαραίτητες βελτιώσεις… Πού είναι αυτές οι βελτιώσεις τόσα χρόνια; Ακόμα και στην επίσκεψη του τότε υπουργού Χρυσοχοίδη 2 χρόνια πριν, όταν ο Δήμαρχος Αγρινίου του έθεσε το θέμα, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας «σκέπασε» το ζήτημα λέγοντας πως αν είναι να λειτουργεί κάθε πόλη έτσι, θα ζητήσει κι αυτός σύνδεση για την Αμφιλοχία! Τώρα λοιπόν είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια αποδέχεται πως υπάρχει θέμα και πως πρέπει να βρεθεί λύση!

Η κατασκευάστρια πάλι θα έχει κάποια οφέλη γιατί αν δεχτούμε υποθετικά πως όσοι ξεκινάνε από Αγρίνιο κατά 65% πάνε προς Αθήνα και κατά 35% πάνε προς Ιωάννινα, αυτό σημαίνει πως μπαίνοντας από τον Κόμβο Ρίγανης θα «πατάνε» στον αυτοκινητόδρομο περισσότεροι χρήστες για πιο πολλά χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν και τα μετωπικά διόδια μεταξύ Ρίγανης και Αγγελοκάστρου. Αυτό οικονομικά δεν είναι συμφέρον για τους χρήστες, αλλά κάπου στο 2020 θα καταργηθούν τα μετωπικά διόδια και θα πληρώνουμε πλευρικά βγαίνοντας με βάση τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει. Το 2020 δεν είναι και τόσο μακρινό! Ενώ συνηθίζεται εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή να μελετούν και να κατασκευάζουν «συνοδά» έργα, π.χ η Εγνατία Οδός μελετά και κατασκευάζει τους κάθετους άξονές της.

Το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η εύρεση χρηματοδότησης. Το κόστος με μια πρόχειρη εκτίμηση μπορεί να είναι 10-15 εκατομμύρια για αυτά τα 3,5 χιλιόμετρα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του π.χ θα είναι 2+2 λωρίδες πλάτους 17 μέτρων (χαρακτηριστικά του Άκτιο-Αμβρακία) ή 1+1 λωρίδες με μεγάλες ΛΕΑ πλάτους 11 μέτρων (χαρακτηριστικά του Ιονία Οδός-Πλατυγιάλι). Σίγουρα αυτά τα χρήματα δεν είναι λίγα, και η γραφειοκρατία που απαιτείται είναι εμπόδιο για γρήγορες εξελίξεις. Είναι όμως πιο εύκολο να εξευρεθούν σε σχέση με αυτά που χρειάζονται για ολόκληρη την κάθετη σύνδεση 8-12 χιλιομέτρων που μπορεί να είναι 25-40 εκατομμύρια ευρώ.

Στην περίπτωση μας πάντως, ο συνδυασμός της ανάγκης εξυπηρέτησης και πρόσβασης του υπό μελέτη ΒΙΟ.ΠΑ μπορεί να βοηθήσει για ένταξη στο Πακέτο Γιουνκέρ και χρηματοδότηση (άρα και πιο γρήγορες διαδικασίες). Ειδικά αν δοθεί και η προοπτική για τη συνέχεια και τη σύνδεση προς το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο (και τη μελλοντική αξιοποίησή του για cargo μεταφορές και οτιδήποτε άλλο π.χ πτήσεις τσάρτερ κ.λπ), την εξυπηρέτηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Αγρινίου, την επένδυση που σκοπεύει να κάνει η καπνοβιομηχανία Phillip Morris (που έχει εξαγοράσει τον Παπαστράτο) στις μεγάλες αποθήκες της Μεγάλης Χώρας (και την ανάγκη αυτής για άμεση σύνδεση με αυτοκινητόδρομο), την άμεση σύνδεση με το νέο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αγρινίου και βέβαια τη φυσική συνέχειά της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιονία Οδό που είναι ο υπό κατασκευή άξονας Αγρίνιο-Καρπενήσι!

Θα μπορούσε ίσως να ενταχθεί στα πλαίσια συμπληρωματικής σύμβασης για το έργο παραχώρησης της Ιονίας Οδού π.χ για 30 χρόνια, οπότε ένα ποσοστό της απαιτούμενης χρηματοδότησης θα είναι με δανεισμό, ένα άλλο με ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα συμμετοχή της Ελλάδας και της Ε.Ε. Στην τελευταία περίπτωση βέβαια είναι αυτονόητο πως θα υπήρχαν διόδια εξαρχής για όλο το τμήμα της σύνδεσης.

Η παραπάνω πρόταση ή παραλλαγές αυτής, αποτελούν ενδιάμεση λύση που θα βελτίωνε σε σημαντικό βαθμό τη σύνδεση της πόλης με τον αυτοκινητόδρομο και θα έδινε χρόνο στην περιοχή και στους φορείς της να αποφασίσουν ώριμα και με νηφαλιότητα τη βέλτιστη λύση για την συνέχεια του άξονα αυτού: π.χ η υλοποίηση της υπόλοιπης πρότασης του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας από το 2009 και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αγρινίου (2012) ή τροποποιήσεις αυτής ή κάτι εντελώς καινούριο και καλύτερο που θα προταθεί από τους μελετητές και οπωσδήποτε όμως θα έχει ορίζοντα υλοποίησης τουλάχιστον 7-10 χρόνια από τώρα!

Συμπληρωματικά έργα:
Η πρόταση αυτή  πρέπει να συνδυαστεί με 2 παρεμβάσεις στα δίκτυα που ήδη υπάρχουν και μπορούν να υλοποιηθούν αν όχι από το Δήμο Αγρινίου, σίγουρα από την Περιφέρεια: την κατασκευή παράκαμψης Καλυβίων μήκους 1-1,2 χιλιομέτρων περίπου μετά το τμήμα Δοκίμι-Καλύβια (6,5 χιλιόμετρα) που είναι σε αρκετά καλό επίπεδο και την βελτίωση (μικρές διαπλατύνσεις) του τμήματος Καλύβια-ΒΙΟ.ΚΑ Αγρίνιου (μήκους 2-2,2 χιλιομέτρων περίπου) ακριβώς μετά. Επομένως έτσι θα έχουμε 9,5-10 χιλιόμετρα περίπου ικανοποιητικού δρόμου μέχρι το σημείο που θα φθάνει η προτεινόμενη σύνδεση.

Υ.Γ1: Στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο κόμβος σύνδεσης και είναι τελικά ο κόμβος Αγγελοκάστρου, θα μπορούσε αντίστοιχα να υπάρξει ανάλογη πίεση να κατασκευαστεί σχετικά άμεσα ένα τμήμα 3,5-4 χιλιομέτρων μέχρι τη γέφυρα Δίμηκου (κοντά στη σιδηροδρομική γέφυρα). Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πλεονεκτήματα: μικρότερο το κόστος (6-10 εκατομμύρια, αφού δεν χρειάζεται νέα γέφυρα), καλύτερη (πιο γρήγορη) η πρόσβαση για Αθήνα, άμεση προοπτική για σύνδεση με Παραϊόνια-Πλατυγιάλι και μειονεκτήματα: αρκετά χειρότερη η πρόσβαση για Ιωάννινα, πιο δύσκολη η συσχέτιση και η εξυπηρέτηση με τον ΒΙΟ.ΠΑ, ανάγκη για βελτιώσεις (μικρές διαπλατύνσεις), μετά την αναγκαία παράκαμψη Καλυβίων, σε μεγαλύτερο τμήμα  Καλύβια-ποταμός Δίμηκος (μήκους 4 χιλιομέτρων περίπου).

Υ.Γ2: Όποια λύση κι αν υποδειχθεί από την προμελέτη και τους φορείς της περιοχής, νομίζω πως θα πρέπει να υπάρξουν έντονες πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για την όσο πιο γρήγορη μερική υλοποίηση ή ακόμα καλύτερα ολοκληρωμένη υλοποίηση της σύνδεσης, γιατί η πόλη και η περιοχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι το 2025 ή ακόμα χειρότερα μέχρι το 2030!!!

πηγή: http://agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 4626 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 01:44
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.