Δευτέρα, 20η Μαίου 2024  11:48 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 22:45

Πάσχα της φτώχειας για περίπου τους 1.400 Αγρινιώτες - Στήριγμα ο Δήμος και η Εκκλησία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πάσχα της φτώχειας για περίπου τους 1.400 Αγρινιώτες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία στήριγμα ήταν ο Δήμος και η Εκκλησία. Οι δομές του Δήμου και το συσσίτιο του Αγίου Δημητρίου κάλυψαν και φέτος τις ανάγκες των ωφελούμενών τους για το εορταστικό τραπέζι

Αναλυτικά το δημοσίευμα:  

Δύσκολα πέρασε το φετινό Πάσχα για πολλούς συνανθρώπους μας στην περιοχή του Αγρινίου, για τους οποίους «έστρωσε» το γιορτινό τραπέζι η Εκκλησία ή ο Δήμος Αγρινίου.

Μάλιστα, φέτος δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ακόμη και οι φορείς αυτοί, διότι δεν διανεμήθηκε ΤΕΒΑ. Τόσο το συσσίτιο του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο όσο και οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου έκαναν αγώνα δρόμου, προκείμενου να καλύψουν όλες τις ανάγκες, τακτικές και έκτακτες,  της εορταστικής περιόδου του Πάσχα που είναι ούτως ή άλλως αυξημένες. Συνολικά περί τους 1.400 Αγρινιώτες έστρωσαν το πασχαλινό τους τραπέζι είτε μέσω Εκκλησίας, είτε μέσω των κοινωνικών δομών του Δήμου.

Ο π. Κωνσταντίνος Καντάνης επεσήμανε: «τις άγιες ημέρες προσπαθήσαμε να προσφέρουμε κάτι περισσότερο στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ώστε να συνοδευτεί η μεγάλη γιορτή στης Αναστάσεως από την ανάπαυση κάποιων συνανθρώπων μας που ο Θεός μας τους έστειλα κοντά μας για να τους διακονούμε μέσω των συσσιτίων. Αυτή την στιγμή το συσσίτιο έχει 172 άτομα την ημέρα. Έχουν όμως αναχωρήσει πολλά άτομα για σεζόν, αλλά παράλληλα ήρθαν και κάποια άλλα.

Καθημερινά συνεπώς ήμασταν σε ετοιμότητα, ώστε να έχουμε έτοιμο το κανονικό μενού μας, ενώ παράλληλα προετοιμάζαμε και το μενού του γιορτινού τραπεζιού, το οποίο έπρεπε να έχει ψητό αρνί, αυγά, τυρί, τσουρέκι, κρασί, γάλα και λάδι. Για να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των ωφελούμενων των συσσιτίων χρειάστηκε να ψήσουμε 13 μεγάλα αρνιά, δηλαδή περίπου 150 κιλά κρέατος μόνο για την ημέρα του Πάσχα.

Το δυσκολότερο όμως ήταν και είναι η επόμενη ημέρα και γι αυτό προσπαθούμε ο σχεδιασμός μας να είναι για 2 εβδομάδες μπροστά, ώστε να μην ξεμείνουμε. Τα έξοδα πλέον είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Μόνο το ρεύμα για τα συσσίτια είναι δυσβάστακτο και ανέρχεται σε περίπου στα 1.000 ευρώ το μήνα και αυτό συμβαίνει λόγω των κουζινών, των ψυγείων κλπ.

Επίσης, δεχθήκαμε σημαντική βοήθεια από συνανθρώπους μας που μας έφεραν αρνιά, όπως επίσης και από το Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου και την Αντιδήμαρχο Γεωργία Μπόκα. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και παίζουν οι εθελόντριες που θέλω να τις ευχαριστήσω ιδιαίτερα. Τακτοποίησαν έτσι τις υποχρεώσεις τους όπου ακόμη και ανήμερα του Πάσχα να είναι στο συσσίτιο για τους συνανθρώπους τους ή λ.χ. την Μεγάλη Παρασκευή μπόρεσαν και έβαψαν 1.200 περίπου αυγά και για τους ωφελούμενους του συσσιτίου και για όσους έμειναν ως το τέλος στην εκκλησία ανήμερα του Πάσχα που τους προσφέραμε ως δώρο ένα κόκκινο αυγό.

Ταυτόχρονα υπήρχαν και άλλες οικογένειες, ακόμη και από χωριά της περιοχής, που μας ζήτησαν τη συνδρομή χωρίς να είναι εγγεγραμμένες στα συσσίτια. Στους συνανθρώπους μας δεν γυρίζουμε ποτέ την πλάτη, αλλά κάνουμε το κάθε τι και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε.

Με άλλα λόγια φέτος μέχρι και την παραμονή του Πάσχα μας ζήτησαν βοήθεια συνάνθρωποί μας για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα ζευγάρι παπούτσια στα παιδιά τους ως δώρο για το Πάσχα ή ακόμη και για φαγητό. Βγάλαμε επιπλέον 20 μερίδες φαγητού για την ημέρα του Πάσχα, πέραν των προγραμματισμένων ή όσων γνωρίζαμε πως θα βοηθήσουμε στο πλαίσιο του έκτακτου για την γιορτή της Αναστάσεως, ενώ υπήρχε αυξημένη και η ζήτηση για λάδι. Είναι πολύ δύσκολη η εύρεση λαδιού ακόμη και για τα συσσίτια. Δεν είναι εύκολο πλέον να βρούμε λάδι και να υποστηρίξουμε τα συσσίτια. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι από τις 25 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων μας «έφυγαν» 8 δοχεία λάδι λόγω του φαγητού που κάναμε για να διανείμουμε στους συνανθρώπους μας. Οι ανάγκες μας δηλαδή είναι μεγάλες για λάδι, όπως και οι ανάγκες του κόσμου που έρχεται και μας ζητά λάδι».

Η Αντιδήμαρχος Γεωργία Μπόκα ανέφερε: «οι ανάγκες μας είναι μεγάλες. Ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών στο κοινωνικό παντοπωλείο είναι 1.000 άτομα, ενώ από το συσσίτιο του Δήμου Αγρινίου υποστηρίζονται 120 άτομα. Επίσης, υπάρχουν και έκτακτες περιπτώσεις για τις οποίες έχουμε εντολή από τον Εισαγγελέα. Πρέπει δηλαδή να υποστηρίξουμε με τρόφιμα άτομα τα οποία δεν είναι στον προγραμματισμό μας, όπως επίσης αν προκύψει πρέπει να υποστηρίξουμε άτομα ή οικογένειες που μπορεί να προκύψουν από την έρευνα της κοινωνικού λειτουργού.

Επίσης, αυτό το διάστημα δεν  μοιράστηκε ΤΕΒΑ και αυτό μας δυσκόλεψε, καθώς στηριχθήκαμε μόνο στις δυνάμεις του Δήμου Αγρινίου και στους χορηγούς του, ενώ στον αντίποδα οι ανάγκες ήταν μεγάλες αυτές στις μέρες λόγω του Πάσχα. Επίσης, χρειάστηκε να υποστηρίξουμε και κάποιες γυναίκες από τη δομή κακοποιημένων γυναικών, όπως επίσης και τους ωφελούμενους της δομής αστέγων, αλλά και στο Κέντρο Κοινότητας πήγαμε πράγματα. Ακόμη, έπρεπε να προετοιμάσουμε φαγητό για όλες τις ημέρες μέχρι και ξεκινήσουμε και πάλι την Τετάρτη μετά το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο ο μάγειρας μαγείρεψε για να καλυφτούν οι ανάγκες όσων δεν είχαν τη δυνατότητα να παραλάβουν το κρέας τους και να το φτιάξουν μόνοι τους, ενώ στο πλαίσιο της στήριξης του συνανθρώπου μας άνθρωποι από το «Βοήθεια στο Σπίτι» πήγαν στους ηλικιωμένους ή στα μοναχικά άτομα που δεν έχουν κανένα. Σε κανέναν δεν έλλειψε κάτι από το γιορτινό τραπέζι, ενώ προσπαθήσαμε να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάνθρωπο μας με ουσιαστικό τρόπο».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 508 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.