Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:59 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 21:55

Ο Ν. Καραγέωργος μιλά στο agrinioreport.com για την «Εκάβη, μια πρόσφυγας»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις 26 και τις 27 Αυγούστου πρόκειται να ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο της Στράτου το έργο «Εκάβη, μια πρόσφυγας» με πρωταγωνίστρια τη σπουδαία Ελληνίδα τραγωδό κ. Μπεμπεδέλη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου.

Το agrinioreport.com επικοινώνησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και σκηνοθέτη κ. Καραγέωργο προκειμένου να μάθει λίγα λόγια για τη σημαντικότητα της παράστασης, η οποία θα αποτελέσει και το έναυσμα για το άνοιγμα του Αρχαίου Θεάτρου της Δήλου μετά από 2.100 χρόνια.

delos_theatro

Αρχαίο Θέατρο Δήλου

Ο κ. Καραγέωργος τόνισε πως είναι ιδιαίτερη η τιμή που ανοίγει για το κοινό το αρχαίο θέατρο της Στράτου, κάτι το οποίο ήταν και επιθυμία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παπαναστασίου. Εξίσου μεγάλη τιμή είναι κατά τον κ. Καραγέωργο και η συμμετοχή της μεγάλης Ελληνίδας τραγωδού-ηθοποιού κ. Μπεμπδέλη, κατά τη διάρκεια των προβών όπως είπε ο ίδιος διδάσκει  αλλά και διδάσκεται από την ίδια.

Φώτο 3

«Το συγκεκριμένο έργο είναι από τα σημαντικότερους και πιο όμορφους σταθμούς για εμένα. Η παράσταση κινείται γύρω από το μονόλογο της Εκάβης και των Τρωάδων του Ευριπίδη και επιχειρήσαμε μια διασκευή σε μια ενιαία παράσταση. Με λίγα λόγια οι θεατές θα δουν μια νέα παράσταση πάνω στους μονολόγους του αρχαίου τραγωδού. Τέσσερα άτομα, τρεις γυναίκες και ένα παιδάκι, φτάνουν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Εκάβη, οι δυο κόρες της η Κασσάνδρα (Κάτια Ζαρκάδα) και η Πολυξένη (Μαρίνα Καραφά) και ο εγγονός της ο Αστυάνακτας (Δημήτρης Μπελεβώνης). Ο θεατής παρακολουθεί μέσα σε μια ώρα πως ξεκληρίζεται μια οικογένεια: η Κασσάνδρα γίνεται δούλα, η Πολυξένη θυσιάζεται και ο Αστυάνακτας σκοτώνεται ούτως ώστε να μην μπορέσει να υπάρξει διάδοχος. Η παράσταση συνδέεται άμεσα με τον ξεκλήρισμα κοινωνιών που ζούμε και βιώνουμε καθημερινά σαν άνθρωποι ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι με τις οικογένειες των προσφύγων που χάνονται απέλπιδα. Εξού και ο τίτλος «Εκάβη, μια πρόσφυγας» γιατί προσπαθούμε μέσα από το πρόσωπο της Εκάβης να γίνει ένα σύμβολο για όλες τις μανάδες της Ειδομένης και της προσφυγιάς», πρόσθεσε ο κ. Καραγέωργος.

Με το κύρος και το κλασικό παίξιμο της κ. Μπεμπεδέλη η παράσταση θα αποτελέσει μια μίξη σύγχρονων αλλά και παραδοσιακών στοιχείων, κατά τον κ. Καραγέωργο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες δυο ηρωίδες που υποδύονται η κ. Καραφά και η κ. Ζαρκάδα, δηλαδή μέσα από την ερμηνεία τους η παράσταση θα εμφανίσει μπρος στα μάτια των θεατών ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης του τώρα το οποίο παράλληλα θα είναι και διαχρονικό, ένα στρατόπεδο για οποιονδήποτε μουσουλμάνο, χριστιανό, κίτρινο. μαύρο, άσπρο, για οποιονδήποτε, με λίγα λόγια, έχει διωχθεί κι έχει περάσει από μια δύσκολη κατάσταση όπως αυτή του διωγμού, υπογράμμισε ο σκηνοθέτης.

Οι πρόβες είναι εντατικές και βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο κατά τον κ. Καραγέωργο καθώς σε λίγες μέρες ανεβαίνει η παράσταση.

14037667_1443801342313147_751729751_o-1024x576

Αρχαίο Θέατρο Στράτου

Εκάβη, μια πρόσφυγας λοιπόν, από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου για δυο και μοναδικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Στράτου την Παρασκευή και το Σάββατο 26 και 27 Αυγούστου αντίστοιχα.

Είσοδος ελεύθερη (παρακαλούνται τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση να μην είναι μικρότερα των 10 ετών).

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Στους δύσκολους και δίσεκτους καιρούς που ζούμε όπου το «μεταναστευτικό» είναι    μόνιμα το «πρώτο θέμα» στις ειδήσεις και στη σκέψη όλων μας, η παρουσίαση των μονολόγων της τραγικής βασίλισσας- μετανάστριας σε μια ενιαία ενότητα φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

«Ποτέ δεν μπήκα σε καράβι» αρχίζει ένας από τους πιο γνωστούς της μονολόγους και ο στίχος αυτός μας φέρνει στο νου την Σύρια, μάνα, γυναίκα που διασχίζει το τραγικό δίαυλο Τσεσμέ- Χίος – τόσο κοντά στην αρχαία Τροία, πατρίδα της Εκάβης!- ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Αναδημοσιευση απο το http://agrinioreport.com

 

Διαβάστηκε 2915 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.