Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:51 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 18:59

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 123η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Ο Ήλιος κινείται σε τροχιά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας με ταχύτητα 220 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αλλά αυτή η περιφορά διαρκεί 300 εκατομμύρια χρόνια.

- Ο Γαλαξίας μας κινείται με 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

- Όταν προσθέσουμε όλες αυτές τις κινήσεις, προκύπτει ότι κινούμαστε με 370 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ως προς το κοσμικό σύστημα αναφοράς.

- Το γεγονός ότι η ενέργεια μπορεί να εισέλθει ευκολότερα απ' ότι να εξέλθει από την επιφάνεια της γής οδηγεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

- Ένα γαλαξιακό έτος ισοδυναμεί με εκατοντάδες εκατομμύρια γήινα έτη.

- Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια (δηλαδή όταν ο γαλαξίας μας είχε τη μισή της σημερινής του ηλικίας) σχηματίστηκε ο ήλιος, μαζί με το ηλιακό του σύστημα, απο αέριο σημαντικά εμπλουτισμένο -περίπου το 2% της μάζας- με βαρύτερα στοιχεία.

- Τα κέντρα των πρώιμων γαλαξιών έχουν την τάση να φιλοξενούν εξαιρετικά λαμπρές πηγές φωτός που ονομάζονται Κβάζαρ και είναι οι μεγαλύτερες και λαμπρότερες πηγές ενέργειας στο σύμπαν. Ορισμένοι Κβάζαρ είναι δέκα χιλιάδες φορές λαμπρότεροι απο έναν ολόκληρο γαλαξία.

- Ο Δαρβίνος απέδειξε με λεπτομέρεια πως καθαρά τυφλές, μηχανιστικές δυνάμεις επιλογής μπόρεσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων ειδών. Άρα η ζωή είναι μιά φυσιολογικά προκύπτουσα ιδιότητα συγκεκριμένων πολύπλοκων ανοιχτών συστημάτων.

- Η κύρια δύναμη της φύσης που ελέγχει τις κινήσεις σε μεγάλη κλίμακα είναι η βαρύτητα.

- Το σύμπαν δημιουργήθηκε από την ύλη του κενού μαζί με τη βαρύτητα της.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 562 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 20:24
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Στην ίδια κατηγορία