Κυριακή, 19η Μαίου 2024  6:50 πμ
 
wm small
Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 23:15

Δήμος Ξηρομέρου: «Πλώρη» για τον εναλλακτικό τουρισμό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

“Πλώρη” για τον εναλλακτικό τουρισμό έβαλε ο Δήμος Ξηρομέρου σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρεται στο στόχο αυτό μέσα από άρθρο που φιλοξενεί και στο οποίο μιλά ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριαναταφυλλάκης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Με στόχο την ανάδειξη του τόπου και την προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους ο Δήμος Ξηρομέρου ξεκίνησε τη διαδικασία για την καταγραφή και ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών του

«Πλώρη» για την προσέλκυση του εναλλακτικού τουρισμού βάζει ο Δήμος Ξηρομέρου μέσω της ανάδειξης του δικτύου μονοπατιών του, συνδυάζοντας παράλληλα για να επιτύχει το στόχο του τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την επαφή με τους ντόπιους και φυσικά το πολύ περπάτημα!

Ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια με την καταγραφή των σημείων ενδιαφέροντος του διαχρονικού πολιτιστικού τοπίου, από αλώνια και πηγάδια έως κάστρα και αρχαίους ναούς. Το εγχείρημα γίνεται συντονισμένα από πολύ έμπειρα στο χώρο άτομα, μέλη της ΚοινΣεπ Paths of Greece.

Η ενέργεια αυτή, πριν ακόμη ολοκληρωθεί, «ανοίγει» νέους ορίζοντες για την περιοχή, καθώς ο εναλλακτικός τουρισμός είναι σχεδόν στα «σπάργανα» στην Ελλάδα και όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται γι’ αυτόν, με αποτέλεσμα το εγχείρημα αυτό να αποτελεί «επένδυση» για τον Δήμο Ξηρομέρου.

Εκτός από τη στόχευση και τα πρώτα βήματα, που ήδη ξεκίνησαν ήδη ο Δήμος προετοιμάζεται για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει για να κάνει πράξη αυτό που επιθυμεί και για τις τρείς Δημοτικές Ενότητας του Δήμου, την Δ.Ε. Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών. 

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στη «Σ» για το θέμα τονίζει:

Δήμος Ξηρομέρου: «Πλώρη» για τον εναλλακτικό τουρισμό
Ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης

«ουσιαστικά πραγματοποιείται η μελέτη ύλης, η έρευνα πεδίου, η καταγραφή δηλαδή όλων των μονοπατιών του Δήμου Ξηρομέρου και μέσα από τη διαδικασία αυτή θα ωριμάσει και η μελέτη, ώστε να αναζητήσουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο και να εντάξουμε τις δράσεις του Δήμου Ξηρομέρου.

Η μελέτη πεδίου περιλαμβάνει όλες τις Δ.Ε. του Δήμου, τις Δ.Ε. Φυτειών, Αλυζίας και Αστακού. Η έκταση των μονοπατιών εκτιμούμε πως θα είναι 80 χλμ με 100 χλμ. Η μελέτη θα περιλαμβάνει την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος για τον περιπατητή.

Ήδη η σύμβαση έχει υπογραφεί με τον ανάδοχο του έργου που είναι η Paths of Greece, μια ΚοινΣεπ που διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στις μελέτες για τα μονοπάτια, τις πιστοποιήσεις και στις δράσεις εξωστρέφειας.

Ήδη στο πλαίσιο της έρευνας πεδίου υπάρχουν τοπογράφοι και δασολόγοι που μελετούν την περιοχή. Θα ωριμάσει όλη η δουλειά μέχρι και το τέλος Αυγούστου και έπειτα θα αναμένουμε δασαρχείο και αρχαιολογική υπηρεσία, για να ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες και να αναζητήσουμε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ήδη ακούγεται ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες προσκλήσεις, τόσο στο νέο ΕΣΠΑ, όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συνεπώς, αναμένουμε ώστε να εντάξουμε τη δράση μας και να αναζητήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στόχος μας, ως Δήμος Ξηρομέρου είναι η εξωστρέφεια, η προσέλκυση του εναλλακτικού τουρισμού, η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού και αρχαιολογικού στοιχείου της περιοχής, η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή μας.

Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε όλες αυτές τις ομορφιές του τόπου μας, που όλοι τις ακούμε και δεν τις βλέπουμε, αλλά φυσικά και υπάρχουν.

Στοχεύουμε σε ένα άλλο «αγοραστικό κοινό», που ασχολείται με τα μονοπάτια και τους περιπάτους στη φύση. Λείπουν τα τοπόσημα από την περιοχή και προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε, ώστε να παρουσιάσουμε ένα τουριστικό προϊόν που θα είναι πλούσιο για την προσέλκυση νέων τουριστών την περιοχή μας, πέραν των τουριστών του «κομματιού» ήλιος, θάλασσα, που είναι για μικρό χρονικό διάστημα με αιχμή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο τουρισμός με τα μονοπάτια δεν έχει περιορισμό χρονικό, ενώ υπάρχει και πολύς κόσμος που ασχολείται με τον εναλλακτικό τουρισμό. Θεωρώ επίσης πως θα δώσει και κίνητρα σε αρκετούς να επενδύσουν στην περιοχή μας στον τουριστικό αυτό προϊόν.

Δεν γίνεται όμως όλες αυτές οι δράσεις να γίνουν σε μια μέρα, απαιτείται προσπάθεια, δουλειά, μελέτες και ωρίμανση των μελετών. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά είναι τεράστιο το ζήτημα που ανοίγεται για την περιοχή και πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα βοηθήσει ιδιαίτερα την περιοχή να αναδειχθεί».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 233 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.