Δευτέρα, 20η Μαίου 2024  9:30 μμ
 
wm small
Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 13:47

Δυτική Ελλάδα: Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αρκετές άδειες για αιολικά πάρκα έχουν δοθεί πανελλαδικά, με τις σύμφωνες γνώμες, μεταξύ άλλων, των δημοτικών συμβουλίων και των οικείων Περιφερειών. Βέβαια, δεν προχωρούν πάντα όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης, αφού σε πολλές των περιπτώσεων αφενός, η γραφειοκρατική διαδικασία και αφετέρου οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σταματούν τις διαδικασίες, όπως συμβαίνει και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

«Ο κίνδυνος αλλοίωσης της ομορφιάς του ορεινού όγκου από την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές των βουνών είναι σημαντικός», σύμφωνα με τους αντιδρώντες. Συμπολίτες, λάτρεις της φύσης, ακολουθώντας τον δρόμο της προστασίας του περιβάλλοντος, αναφέρουν τις αρνητικές συνέπειες από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων στη μορφολογία των βουνών, στη χλωρίδα και κυρίως στη πανίδα, αλλά και στο ζήτημα της μελλοντικής αποκατάστασης, όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος ζωής των ανεμογεννητριών.
Σαφώς, δεν τίθενται εξ ολοκλήρου κατά της λειτουργίας των πάρκων, «αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι, που σε πολλές των περιπτώσεων δεν τηρούνται, όπως είναι η εγκατάστασή τους κάτω από τα 1.200 μέτρα και φυσικά να μην λειτουργούν σε περιοχές Νατούρα και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Ζητούν τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών
Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί πως, αρκετοί μιλούν χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα, τις αρνητικές και θετικές επιπτώσεις των πάρκων, τις διαδικασίες αδειοδότησης και όλο το πλαίσιο του χώρου της ενέργειας.
Εταιρείες μάλιστα, έχουν λάβει άδεια για το Αιολικό Πάρκο, αλλά στο πλαίσιο της καλής διάθεσης που δείχνουν για συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, ζητούν την άποψή τους, χωρίς να είναι απαραίτητο, με το οικονομικό κόστος εμφανές. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αποθάρρυνσης των εταιρειών, οι οποίες προσπαθούν να επιλέξουν άλλες περιοχές.
Σαφώς, η γνώμη όλων, είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά, θα πρέπει να συνδυάζεται με την απαραίτητη γνώση εφ’ όλης της ύλης, για το περιβαλλοντικό και οικονομικό σκέλος.
Στα Καλάβρυτα
Προσφάτως, το δημοτικό συμβούλιο των Καλαβρύτων δεν γνωμοδότησε για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το έργο κατασκευής Αιολικού Πάρκου σε πέντε οικισμούς της περιοχής. Την εισήγηση του θέματος είχε αναλάβει ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε επιστολή της εταιρείας «Αιολική Λίρα Μονοπρόσωπη ΑΕ» που ζητούσε να αναβληθεί η γνωμοδότηση των επιτροπών των κοινοτήτων, του Δήμου και της Περιφέρειας, καθώς έχουν προκύψει νέα δεδομένα για την ανάπτυξη των σταθμών.

Στον Αράκυνθο
Επιπροσθέτως, στην κατάθεση ένστασης ώστε να μη προχωρήσει η εγκατάσταση αιολικού σταθμού στον Αράκυνθο, προέβη ο δήμος Αγρινίου, μετά την συζήτηση αλλά και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ότι σε μια περιοχή που προστατεύεται από την συνθήκη Natura και διαθέτει δάσος ιδιαίτερου κάλλους, δεν μπορεί να εγκατασταθεί μια τέτοιου είδους επένδυση. Διευκρίνισε μάλιστα πως ο ίδιος δεν είναι κατά αυτών των επενδύσεων γενικά, αλλά ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, η επένδυση δεν θα πρέπει να προχωρήσει.

Αντιδράσεις και στο Μεσολόγγι
Η επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο συναντά αντιδράσεις και στο Μεσολόγγι, από φορείς και πολίτες.
Πρόκειται για την έκδοση από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δύο βεβαιώσεων παραγωγής ενέργειας, η μία εκ των οποίων αφορά τη θέση «Ζυγός», εντός των ορίων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και 15 ανεμογεννητριών στην περιοχή «Σγουροβεργκο», της δημοτικής ενότητας Αρακύνθου, του Δήμου Αγρινίου. Φορείς καλούν τους δύο δήμους, τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων να αντιδράσουν έγκαιρα και να προσβάλουν τις όποιες ενέργειες.

Σε Ναυπακτία και Ξηρόμερο
Ταυτόχρονα, στον σχεδιασμό εταιρείας βρίσκεται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Καλιακούδα, στη Χάλκεια Ναυπακτίας και στις θέσεις «Βελούτσα» και «Καλλίδρομος» Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Για τις συγκεκριμένες περιοχές μάλιστα έχουν δημοσιευθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η κερδοσκοπία
Σύμφωνα με γνώστες του χώρου, η κατοχή άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα, που είχε δοθεί στο παρελθόν σε δεκάδες περιπτώσεις, έχει μετατραπεί από επένδυση σε… κερδοσκοπία.
Τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά μαίνονταν ένας… ακήρυχτος πόλεμος για την απόκτηση των αδειών αυτών, οι οποίες δίνονταν αφειδώς, χωρίς πρόγραμμα και σε φορείς που δεν είχαν σκοπό να επενδύσουν. Τα ποσά που ζητούνται από κατόχους αδειών για να τις πουλήσουν σε όσους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στα αιολικά πάρκα, ανέρχονταν σε πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ οι ίδιοι, όταν είχαν αποκτήσει τις άδειες αυτές, είχαν επιβαρυνθεί μόνο με το κόστος των σχετικών μελετών.

Παρεμβάσεις από την Περιφέρεια
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιφυλάσσονται για σχετικές δηλώσεις και πληροφορίες προς τους πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν ο χάρτης των αδειοδοτημένων περιοχών θα είναι πιο σαφής και όταν οι εταιρείες θα αποκρυσταλλώσουν τα τελικά σχέδια τους. Σαφώς, διευκρινίζεται πως, σε αρκετές των περιπτώσεων, όπου δεν πληρούνται οι όροι, η Περιφερειακή αρχή θα παρεμβαίνει αποτελεσματικά και ως προς την απόσυρση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως συνέβη για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στο όρος Άγιος Κωνσταντίνος, στη θέση «Ξεροβούνι» της Ναυπακτίας.

Η γραφειοκρατία
Στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ επαναλαμβάνει με απόφασή του ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από τις ΑΠΕ υπηρετούν δημόσιο σκοπό και μπορούν νομίμως να εγκαθίστανται σε δασική γη –με προσοχή φυσικά για να μην προκαλούνται αρνητικές συνέπειες στα οικοσυστήματα–, μια σειρά γνωμοδοτήσεων από υπηρεσίες που εμπλέκονται με τις αδειοδοτήσεις φρενάρουν την ταχύτερη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το πρόβλημα με τις πολλές εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες έχει αναγνωρίσει και η κυβέρνηση η οποία έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρούνται τα αιτήματα μεγάλων επενδύσεων και από αυτήν θα ζητούνται τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται, με στόχο οι επενδύσεις να γίνουν περισσότερο φιλικές (ως προς το θέμα της γραφειοκρατίας) στους επενδυτές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

dete.gr

Διαβάστηκε 335 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 13:49
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.