Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:56 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 19:22

Η Δήμητρα Λαοπόδη εξηγεί στην Χρύσα Σπαή γιατί «Σχόλασε ο γάμος»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το AgrinioBestOf.gr βρέθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Παναιτώλιο, όπου παρουσιάστηκαν οι θεατρικοί μονόλογοι, “Σχόλασε ο γάμος” και ο “Γενικός γραμματεύς”. Την διοργάνωση της εκδήλωσης  είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναιτωλίου “Χρήστος Καπράλος”.  Πριν την παράσταση η Χρύσα Σπαή είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την δημοσιογράφο και συγγραφέα Δήμητρα Λαοπόδη για τον θεατρικό μονόλογο «Σχόλασε ο γάμος». Το μονόλογο σκηνοθέτησε η πολυβραβευμένη Γιούλη Μαρούση και ερμήνευσε η Ιωάννα Νικολάου. Ο "Γενικός γραμματεύς" γράφτηκε απο τον Ηλία Καπετανάκη, σκηνοθετήθηκε επίσης απο την Γιούλη Μαρούση και ερμηνεύτηκε απο τον Βαγγέλη Βαλμά.

 photo 05

Δήμητρα από τι εμπνεύστηκες για να γράψεις έναν μονόλογο με θέμα την νύφη;

Έγραψα το έργο εμπνεόμενη από όλα αυτά που συμβαίνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, το άγχος των γυναικών να ντυθούν νύφες, να φορέσουν το νυφικό, να είναι αρεστές στην κοινωνία, να μην είναι δακτυλοδεικτούμενες ως γεροντοκόρες και όλο αυτό που μπλέκεται γύρω από την νύφη και την πεθερά, την μάνα που θα βάλει το χεράκι της και ποιό σόι έχει τα περισσότερα, ποιο τα λιγότερα. Δηλαδή το φαίνεσαι είναι αυτό που ουσιαστικά μου έδωσε αυτή την έμπνευση και έγραψα τον έργο σε τρία τέσσερα απογεύματα.

Που παίχθηκε για πρώτη φορά;

Παίχθηκε στο φεστιβάλ μονολόγων που διοργάνωσε η ΚΕΠΑ στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στις 27 Δεκεμβρίου 2019 και πήγε πάρα πολύ καλά. Πιστεύω ότι πήγε καλά επειδή είδα το κοινό να συμμετέχει και να γελά με την καρδιά του. Όταν το έργο προκαλεί τον γέλωτα αβίαστα θεωρώ ότι από ένα σημείο και μετά κάτι πέτυχα. Επίσης και οι κριτικές ήταν καλές. Κάτι που δεν περίμενα επίσης. Με βρίσκουν οι άνθρωποι στον δρόμο και με συγχαίρουν για το έργο. Ο απόηχος από το μονόλογο ήταν κάτι που με ξάφνιασε και μένα. Γιατί μπορεί να γράφω χρόνια και θεατρικά, αλλά ο απόηχος του συγκεκριμένου έργου με ξάφνιασε. Μπορεί να γράφω σάτιρα χρόνια αλλά αυτό το κάνω σε δημοσιογραφικό επίπεδο, πεζά και κείμενα σατιρικά Αυτός ο μονόλογος μου βγήκε αβίαστα, ξεάγχωτα, μέσα σε 3-4 απογεύματα και μάλιστα όταν έγραφα γελούσα με όσα περιέγραφα.

photo 13

Ποιο είδος σου αρέσει το δράμα ή η κωμωδία; Αυτό που ανέβασες ή κάτι άλλο πιο δύσκολο;

Το πιο δύσκολο όπως λένε πολλοί είναι η κωμωδία. Δηλαδή πιο δύσκολα γράφεις κωμωδία από όλα άλλα είδη. Ωστόσο εμένα αυτό μου βγαίνει πιο εύκολα, ομολογώ.

Ασχολείσαι και με ποίηση από ότι ξέρω. Πως συνδυάζεται αυτό με τους θεατρικούς μονολόγους;

Παρακολουθώ τα κοινά επειδή ασχολούμαι λόγω δημοσιογραφικής ιδιότητας. Συνήθως γράφω πολιτική σάτιρα. Ακόμη και τα ποιήματα που γράφω είναι σατυρικά.

photo 06

Ήταν κάτι που  έκανες από μικρή;

Όχι. Μου προέκυψε στην πορεία. Κάποια στιγμή μετά από μια πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο, με όλα αυτά που γίνονταν τότε στην πολιτική σκηνή μου προέκυψε η σατιρική ποίηση. Για παράδειγμα εμπνέομαι από μια γυναίκα που προσπαθεί να επιδειχθεί ας πούμε σε ένα δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν ακούμε σχεδόν ποτέ τη φωνή της, αλλά κάνει τα πάντα για να εκλεγεί ή έναν άνδρα που είναι υπερφίαλος. Εμπνέομαι από αυτά αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Παίρνω το ερέθισμα από τις σχέσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά αλά και την καθημερινότητα. Των σχέσεων ανάμεσα στα δυο φύλλα.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Γελάτε με την καρδιά σας και συγχωρήστε με την καρδιά σας.

photo 51

Η Δήμητρα Λαοπόδη με την Ιωάννα Νικολάου

photo 52

Ιωάννα Νικολάου, Γιούλη Μαρούση, Βαγγέλης Βαλμάς

photo 53

Ιωάννα Νικολάου, Γιούλη Μαρούση, Δήμητρα Λαοπόδη, Βαγγέλης Βαλμάς

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 9531 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 21:44
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033