logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Τρίτη, 4η Αυγούστου 2020, 1:49 μμ
Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 18:28

Τι σημαίνει το νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα - Τι θα συμβεί στα νέα «πέτρινα χρόνια» που έρχονται

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα νέο Μνημόνιο έρχεται μόνο που δε θα ονομαστεί έτσι, καθώς η λέξη προκαλεί αρνητικά «αντανακλαστικά» στην ελληνική κοινωνία, για να πάρει η Ελλάδα σε «επιχορηγήσεις» και δάνεια τα 32,1 δισ. ευρώ.

Στη ζωή «nothing's for free» και ειδικά όταν κάποιος βρεθεί σε ανάγκη χωρίς δική του υπαιτιότητα, όπως έγινε με την Ελλάδα της οποίας η κυβέρνηση «πάγωσε» ολοκληρωτικά την οικονομία της (και συνεχίζει να τη «παγώνει») με ένα ολοκληρωτικό σχεδόν δίμηνο «lockdown».

Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 32,1 δισ. ευρώ αλλά με μεγαλύτερη αναλογία δανείων προς επιχορηγήσεις σε σχέση με πριν (ως 12,5 δισ. δάνεια και λίγο πάνω από 19,5 δισ. επιχορηγήσεις).

Όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ «πανηγυρίζουν» για την συμφωνία που έκλεισε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δημιουργώντας μεγάλο «θόρυβο» που εμποδίζει να φανεί ποιο θα είναι το τίμημα για αυτή την «βοήθεια» 

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός έντεχνα παρουσίασε το πακέτο ότι ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ καθώς πρόσθεσε στα 32 δισ. τα χρήματα από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.

Όμως κανένα φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ δεν αναφέρει και το εύρος της ζημιάς την οποία έχει υποστεί η ελληνική οικονομία:

1) Η οικονομική ζημιά μέχρι στιγμής είναι οκτώ δισ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πρόκειται για έλλειμμα 6,5 δισ. ευρώ και για το πλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ που ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝ... η χρονιά είχε κυλήσει κανονικά.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως το έλλειμμα στο τέλος της χρονιάς θα έχει φτάσει τα 20 δισ. ευρώ από τις απώλειες εσόδων από τον τουρισμό και από την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα λόγω των μέτρων που πάρθηκαν έχουν παρθεί και θα συνεχίσουν να παίρνονται.

2) Αυτά είναι τα απογοητευτικά νούμερα μόνο για φέτος καθώς τα νέα μνημόνια θα έχουν ως συνέπεια συνέχιση της ύφεσης, όπως γνωρίζουμε από την αποκτηθείσα πείρα των προηγούμενων μνημονίων που υπεστήκαμε για δέκα χρόνια.
.
3)Η ανεργία θα σταθεροποιηθεί περί το 22% με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα καταναλώνει και δεν θα συμμετέχει στην οικονομική ζωή και θα επιβαρύνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που θα το συντηρεί.

4) Το κλείσιμο του ΄21 θα μας βρει σε χαμηλότερο επίπεδο από το κλείσιμο του ΄19 χωρίς να ξέρει κανείς τι θα συμβεί στο μεταξύ, διότι όπως και να το δεί κανείς, τα αποτελέσματα της ύφεσης είναι τωρινά και καταγραπτέα, ενώ της όποιας ανάπτυξης στο μέλλον είναι υποθετικά και στο επίπεδο των προβλέψεων και των ευχών.

5) Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναδεικνύεται η έλλειψη εθνικού νομίσματος καθώς ακόμα και η Βουλγαρία έχει μια ευελιξία στις οικονομικές της κινήσεις.

6) Σε εθνικό επίπεδο οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, γιατί θα σημάνει περαιτέρω υποχώρηση στα εθνικά θέματα, αδυναμία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς, αντίθετα το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ήδη αυτή την στιγμή τα ταμειακά αποθέματα είναι στο όριο.

7) Χωρίς να υπολογίζονται τα 15 δισ. ευρώ ετησίως που είναι τα τοκοχρεολύσια που πληρώνει κατ'έτος η χώρα και έχουν «παγώσει» για φέτος (για φέτος όχι για πάντα).

Γενικά η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανεπίστρεπτης οικονομικής καταστροφής.

8) Η μοναδική ελπίδα που υπήρχε, ήταν τα κοιτάσματα , τα οποία όμως λόγω αδυναμίας υποστήριξης ερευνών, εξορύξεων και εκμετάλλευσης τους πλέον δε θεωρείται ρεαλιστική η αξιοποίηση τους λόγω των τουρκικών αντιδράσεων και της αδυναμίας της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Κατά κύριο λόγο εξαιτίας της φοβικής πολιτικής ηγεσίας και κατά δεύτερο λόγο εξαιτίας του αυτοαφοπλισμού τη τελευταίας 10ετίας τον οποίον αποφάσισαν οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ας δούμε όμως και τους όρους και τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, πως δηλαδή θα πάρει χρήματα η Ελλάδα.

Το Ταμείο θα είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων μεταξύ 2021-3), με πληρωμές έως και το 2026. Το βασικό εργαλείο, το Recovery and Resilience Facility, αποτελεί σχεδόν το 90% του Ταμείου, φτάνοντας τα 672,5 δισ. ευρώ (από 560 δισ. στην πρόταση της Κομισιόν και 625 στη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ του Σαββάτου), με 360 δισ. επιχορηγήσεις και 312,5 δισ. δάνεια.

Η Ελλάδα θα λάβει 32,1 δισ. ευρώ.

Στο θέμα της διακυβέρνησης, προτείνεται (όπως και πριν) η Κομισιόν να εξετάζει για περίοδο δύο μηνών τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα καταθέτει κάθε κράτος-μέλος.

Ξέρετε πως λεγόταν αυτό στα χρόνια των Μνημονίων; Αξιολόγηση! Δηλαδή όπως πριν ερχόντουσαν οι δανειστές για να αξιολογήσουν τα πεπραγμένα της Ελλάδας στην οικονομία, το ίδιο θα γίνεται και τώρα.

Αφού εγκριθεί λοιπόν από την Κομισιόν στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Επιτροπής, με την απόφαση να λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία.

Στη φάση της υλοποίησης, η Κομισιόν θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, κατόπιν γνωμοδότησης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ένωσης (όργανο που αποτελείται από ανώτερους υπαλλήλους των εθνικών διοικήσεων και των κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ και της Επιτροπής).

Δηλαδή για να εκταμιευθεί η δόση, θα πρέπει να το επιτρέψουν τα άλλα κράτη-μέλη ακριβώς όπως γίνονταν στα χρόνια των Μνημονίων.

Στην «έκτακτη» περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη διαφωνούν ότι το εθνικό πρόγραμμα πληροί τις προϋποθέσεις και τα ορόσημα, το ζήτημα θα παραπέμπεται στο Συμβούλιο και οι πόροι δε θα εκταμιεύονται έως ότου το Συμβούλιο «θα έχει συζητήσει εξαντλητικά το θέμα» - αλλά εντός περιόδου τριών μηνών από τη στιγμή που η Επιτροπή θα ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΟΔΕ. 

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Τις αξιολογήσεις-θρίλερ των προηγούμενων ετών και τις αποδοχές με... αστερίσκους μήπως;

Είναι σαφές πως στην Ευρώπη αναζητούν νέους τρόπους για να μην σκεφτεί κανείς Έλληνας τη λέξη μνημόνιο...

Ένα μνημόνιο το οποίο θα κρατήσει μέχρι το 2026 αφού μέχρι τότε προβλέπεται να εκταμιεύονται δόσεις.

pronews.gr

Διαβάστηκε 280 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 18:45
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

25 SECONDS CAFE

kostopoulou

mpalotis banner

COFFEE SIR

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

dimitra greka

manikas

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

fit ems gym

agrinio kathariotita 2

agrinio kathariotita 1

ESA AGRINIOY sthrizoyme thn topikh agora

xamogelo Banner 350x200 gamos vaptisi

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Προτεινόμενα

  • 1