Τον Δεκέμβριο του 2018 παραδόθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας, Νικό Μπαλαμπάνη, τα τεύχη ενεργειακής αυτοψίας για το σύνολο των κτιρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εξετάστηκαν, καθώς και τεχνική έκθεση για την καταγραφή των ενεργειακών τους καταναλώσεων και την ενεργειακή τους κατάταξης.

Επίσης, για τρία ενεργοβόρα κτίρια της ΠΔΕ και ένα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έγιναν εξειδικευμένες προτάσεις για παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς τους οι οποίες θα έχουν ουσιαστική επίδραση στις καταναλώσεις, αλλά θα είναι παράλληλα και οικονομικά σκόπιμες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων έκαναν μια προγραμματική σύμβαση στις αρχές του 2018 που σαν σκοπό είχε την καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων των δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δηλαδή την καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα κτίρια. Βάσει των κριτηρίων επιλεξιμότητας επιλέχθηκαν τρία ενεργοβόρα κτίρια της Περιφέρειας και ένα της Αποκεντρωμένης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό μοντέλο και να κατατεθούν ειδικευμένες προτάσεις για την ενεργειακή τους αναβάθμισης.

Στην Αιτωλοακαρνανία εξετάστηκαν 18 κτίρια της περιφέρεια και επίσης 8 κτίρια της Αποκεντρωμένης. Με κάποια πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που όρισε η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, που σχετίζονταν με το αν το κτίριο είναι μισθωμένο ή ιδιόκτητο, με τον αριθμό των εργαζομένων και των επισκεπτών που δέχεται, με την ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και την επιφάνεια των θερμαινόμενων και ψυχόμενων χώρων προκρίθηκε το Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι (πρώην Νομαρχία).

Σχετικά με το κτίριο αυτό έγιναν δύο προτάσεις από την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας που αφορούν το κέλυφος, τις εγκαταστάσεις, τον φωτισμό και τα κουφώματα του κτιρίου, προτάσεις μέσω των οποίων θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.

«Μέσω της διαδικασίας του ελέγχου των κτιρίων που έλεγξε η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ παρατηρήθηκε πως υπάρχει μεγάλη φτώχεια σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι γενικά ενεργοβόρα πολλά κτίρια, το μεγαλύτερο μέρος τους είναι μισθωμένα και κυρίως κατασκευάστηκαν για άλλες χρήσεις. Στα περισσότερα κτίρια απουσιάζει εντελώς η οποιαδήποτε θερμομόνωση, κυριαρχούν τα μονά τζάμια και τα σκεβρωμένα ξύλινα πλαίσια στα κουφώματα, γίνεται εκτεταμένη χρήση μη ενεργειακών λαμπτήρων και δεν γίνεται καλή χρήση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Πλέον υπάρχει μητρώο, γνωρίζουμε δηλαδή τι έχουμε, με αποτέλεσμα σε επόμενη φάση και όταν θα ανευρεθούν τα χρήματα, να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα κτίρια αυτά σύμφωνα με το μοντέλο που προτάθηκε από την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ» τόνισε στη «Σ» ο κ. Μπλέτσας, ο οποίος πρόσθεσε ότι: «τα 18 κτίρια που εξετάστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία και ανήκουν στην Περιφέρεια, είναι το Διοικητήριο στο Μεσολόγγι, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής στο Μεσολόγγι, το Τμήμα Μεταφορών Αγρινίου, οι υπηρεσίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, το Κτηνιατρείο στη Ναύπακτο, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας στο Μεσολόγγι και το ΚΤΕΟ τόσο του Αγρινίου, όσο και του Μεσολογγίου. Τα κτίρια που ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εξετάστηκαν είναι του Τμήματος Διοικητικού – Οικονομικού και Πληροφοριών στο Μεσολόγγι, το Τμήμα Αδειών Διαμονής στο Μεσολόγγι, τα Δασαρχεία Ναυπάκτου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Αιτωλικού, το Δασικό Φυτώριο Πλατάνου Καλυβίων και το Δασονομείο Θέρμου».

Σχετικά με το Διοικητήριο στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα: «το λειτουργικό κόστος αυτή την στιγμή είναι περίπου 70χιλ. ευρώ το χρόνο. Η μία πρόταση του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ρίχνει το λειτουργικό κόστος στα 40χιλ. ευρώ και η δεύτερη μειώνει περαιτέρω το λειτουργικό κόστος στις 32χιλ. ευρώ με επένδυση μέχρι 500 χιλιάδων ευρώ που θα έχει άμεσο όφελος».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

sinidisi.gr