Σάββατο, 4η Μαίου 2024  10:22 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 18:30

Νικάκης για Πρωτοδικείο στη Βουλή:«Η επιλογή του Αγρινίου ως κεντρική έδρα επιβάλλεται από την λογική»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όπου και τέθηκε προς συζήτηση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με το νέο δικαστικό χάρτη τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, Δημήτρης Νικάκης.

Ο κ. Νικάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο αριθμός συμπολιτών που απευθύνεται στο Πρωτοδικείο Αγρινίου είναι αδιαμφισβήτητα υπερπολλαπλάσιος όσων απευθύνονται στο παράλληλο του Μεσολογγίου και το περιφερειακό της Ναυπάκτου».

Τόνισε δε ότι «το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου είναι προσφάτως ανακαινισμένο, στεγασμένο σε σύγχρονο πολυόροφο, συνολικής επιφανείας 6.000 και πλέον τ.μ., κλιματιζόμενο από κατασκευής του, πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας» και κατέληξε μετά από εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα των υποδομών του ότι «η επιλογή του Αγρινίου ως κεντρική έδρα επιβάλλεται από την λογική, το αυτονόητο».

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Δεν ήρθα να τοποθετηθώ για την ιστορία του παρελθόντος. Ήρθα για να τοποθετηθώ για την ψηφιακή Δικαιοσύνη του μέλλοντος. Δεν ήρθα να υποστηρίξω γενικώς τον τόπο μου. Ήρθα να υποστηρίξω το κράτος δικαίου στον τόπο μου. Η σύντομη, αμερόληπτη απονομή της Δικαιοσύνης σε εγκαταστάσεις σύγχρονες και ευπρεπείς. Διαπίστωσα από συνομιλητές αντιδράσεις που έχουν ένα θεωρητικό έρεισμα. Ας αναμένουμε την εφαρμογή του νομοσχεδίου, του οποίου ο σκοπός είναι η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Ας το δούμε στην πράξη κι ας το κατακρίνουμε.

Στα πλαίσια της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, που σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερεί σκανδαλωδώς, επιχειρείται η αναδιαμόρφωση του δικαστικού χάρτη. Προωθείται η δημιουργία κεντρικών, παραλλήλων και περιφερειακών Πρωτοδικείων. Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο Πρωτοδικεία. Αγρινίου και Μεσολογγίου. Τόσο η συμβουλευτική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και η επιτροπή της Παγκοσμίου Τράπεζας που επισκέφθηκαν τα Πρωτοδικεία συνέταξαν πόρισμα. Προτείνεται η ίδρυση ενός κεντρικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε νομού εκτός κι αν πληθυσμιακά κριτήρια και κτηριακές εγκαταστάσεις επιβάλλουν την ίδρυση σε άλλη πόλη του νομού, που πληροί της προϋποθέσεις.

Ακολούθως με την συζήτηση προκρίνεται ίδρυση του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο, με παράλληλη έδρα το Μεσολόγγι και περιφερειακό την Ναύπακτο. Ο αριθμός συμπολιτών που απευθύνεται στο Πρωτοδικείο Αγρινίου είναι αδιαμφισβήτητα υπερπολλαπλάσιος όσων απευθύνονται στο παράλληλο του Μεσολογγίου και το περιφερειακό της Ναυπάκτου. Το νυν υπάρχουν του Μεσολογγίου διχοτομείται. Να μην αναφερόμαστε σε πληθυσμιακά κριτήρια και τα συγκρίνουμε.

Ο κ. Πρωθυπουργός δημοσίως δεσμεύθηκε ότι σε ότι αφορά το Πρωτοδικείο Αγρινίου θα ληφθούν υπόψιν τεχνοκρατικά κριτήρια. Το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου είναι προσφάτως ανακαινισμένο, στεγασμένο σε σύγχρονο πολυόροφο, συνολικής επιφανείας 6.000 και πλέον τ.μ., κλιματιζόμενο από κατασκευής του, πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας. Διαθέτει κάμερες, συναγερμό, ηλεκτρονική πύλη ελέγχου εισόδου, τρεις ανελκυστήρες που εξυπηρετούν ανάγκες και για ΑμεΑ. Χωρίς κανέναν βοηθό μπορούν να εισέλθουν σε όλα τα γραφεία και τις υπηρεσίες.

Είναι ένα εκ των μοναδικών δικαστικών μεγάρων. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, τρεις υπέρ του ισογείου ορόφους. Το υπόγειο περιλαμβάνει 25 θέσεις πάρκινγκ. Σε ειδικά διαμορφωμένο τμήμα τηρείται αρχείο δικογραφιών όλων των εισαγγελιών και δικαστηρίων. Ειδικός χώρος μεταγωγής κρατουμένων, με γραφείο αστυνομικών και τουαλέτα που επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα με το ακροατήριο εκδικάσεως. Διαθέτει τουαλέτες κοινού.

Το ισόγειο περιλαμβάνει έξι κλιματιζόμενα ακροατήρια με αίθουσα διασκέψεων δικαστών. Γραφείο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, αίθουσα αναψυχής και παραμονής δικηγόρων, βιβλιοθήκη με επαρκή αριθμό συγγραμμάτων. Αίθουσα συσκέψεων διοικητικού συμβουλίου, γραμματεία Δικηγορικού Συλλόγου, χώρο παροχής πρώτων βοηθειών με δύο απινιδωτές. Μόνο η περιοχή μου διαθέτει τέτοιες εγκαταστάσεις. Ο πρώτος όροφος εξυπηρετεί Ειρηνοδικείο και Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ο δεύτερος εξυπηρετεί Πρωτοδικείο, γραφεία Δικαστών, υπηρεσίες Πρωτοδικείου. Στον τρίτο στεγάζεται η Εισαγγελία και το Εφετείο. Κανέναν άλλο Πρωτοδικείο δεν διαθέτει αντίστοιχες υποδομές.

Η επιλογή του Αγρινίου ως κεντρική έδρα επιβάλλεται από την λογική, το αυτονόητο.

Ώστε να απονέμεται η Δικαιοσύνη ταχέως, σε εγκαταστάσεις με πλήρη ασφάλεια και τεχνολογικώς εξοπλισμένες. Οι ανεξίτηλες μνήμες του παρελθόντος και η ιστορία του κάθε τόπου δεν μπορούν να καθορίσουν τον τρόπο απονομή δικαιοσύνης του μέλλοντος».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 213 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.