Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:10 μμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 17:45

Το φράγμα και η σήραγγα Λυσιμαχίας (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενα ακόμη ενδιαφέρον βίντεο απο τον Ανδρέα Κουτσοθανάση.

Η λίμνη Λυσιμαχία βρίσκεται νότια της πόλης του Αγρινίου με επιφάνεια 13,2 km2,περίμετρο περίπου 17 km και μέγιστο βάθος μόλις στα 9 m. Στα ανατολικά, ακριβώς δίπλα της, βρίσκεται η άλλη λίμνη του μεγάλου Αιτωλικού Πεδίου, η Τριχωνίδα, με την οποία αποτελεί ένα ενιαίο οικοσύστημα. Παλαιότερα οι δύο λίμνες ήταν εντελώς ενωμένες και αποτελούσαν έναν πλούσιο υγροβιότοπο.

Μετά την κατασκευή της εθνικής οδού, που διέρχεται ανάμεσα από τις δύο λίμνες και διάφορα αρδευτικά έργα που ακολούθησαν, η επικοινωνία ανάμεσα τους γίνεται μόνο μέσω ενός ελεγχόμενου καναλιού.

Η λίμνη αποτελεί υδρολογική συνέχεια της λίμνης Τριχωνίδας, δέχεται τα πλεονάζοντα νερά της με μια διώρυγα και χωρίζεται από αυτή με μια λωρίδα ξηράς. Η Λυσιμαχία έχει μετατραπεί σε ρυθμιστικό ταμιευτήρα νερού με μια σειρά από τεχνικά έργα (π.χ.σήραγγες, τάφροι).

Μέσω της σήραγγας Λυσιµαχίας µήκους 6410 μέτρων κάτω από τον Αράκυνθο,παροχετεύονται τα νερά της Τριχωνίδας και της Λυσιµαχίας προς το εξωτερικό βύθισµα Μεσολογγίου και µε δίκτυο διωρύγων αρδεύουν περίπου 280000 στρέµµατα.

Το ύψος της σήραγγας είναι 5,02μ. το πλάτος της 5,15μ. και η κλίση της 0,74%.
Το φράγμα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1981.

Διαβάστηκε 4918 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 15:31
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis