Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  6:09 πμ
 
wm small
Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 18:10

ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης στη 16η Παγκόσμια Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας στο Βερολίνο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυγενάκης: «Υποκινούμενη η προσπάθεια να βγουν οι αγρότες στον δρόμο - Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν αναφορικά με τους ελέγχους στο γάλα»- Παρέμβαση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στη 16η Παγκόσμια Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας στο Βερολίνο

«Η προσπάθεια που γίνεται να βγουν οι Έλληνες αγρότες στους δρόμους είναι υποκινούμενη», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της 16ης Διάσκεψης Υπουργών Γεωργίας, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε άπαντες να εξετάσουν ποια είναι η κομματική προέλευση όσων έχουν επιδοθεί σε αυτή την προσπάθεια, που έχει κομματικό πρόσημο.

Σημείωσε, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι «παρ' όλα αυτά είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση».

Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία, ο Υπουργός επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καλύψει τους Έλληνες αγρότες και τους έχει δώσει όσα διεκδικούν οι Γερμανοί αγρότες.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταβληθεί περίπου 160 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 290.000 αγρότες, ότι μείωσε τον ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13% , ότι μείωσε κατά 50% τη φορολογία στα κέρδη των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεταιριστικές δομές και ότι κατήργησε την φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων.

«Ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε και τα αντανακλαστικά και τη θέληση. Προτεραιότητα μας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους ελέγχους που ο ίδιος ο ΥπΑΑΤ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν στην αγορά γάλακτος, είπε ότι ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και στελέχη του Υπουργείου βρίσκονται και σήμερα σε διαφορετικά σημεία τόσο σε σουπερ μάρκετ όσο και σε πύλες εισόδου και ελέγχουν τα θέματα εισαγωγής γάλακτος.

«Είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με όλους τους θεσμικούς φορείς. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να χαριστούμε σε κανέναν», πρόσθεσε.

Μετά από την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά μετά από πρωτοβουλία του, συνάντηση της EUMED-9, δηλαδή των εννέα Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Νότου. Επί τάπητος θα τεθούν η κλιματική κρίση, η ακαρπία και ο περονόσπορος και τα ψάρια εισβολείς.

«Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Πρέπει να δούμε πώς συνολικά η ευρωπαϊκή κοινότητα θα λειτουργήσει αλληλέγγυα προς τα κράτη μέλη, που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει μηχανισμούς που δεν έχει», κατέληξε.

«Να καταστήσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα ισχυρό και βιώσιμο»

Παρέμβαση του ΥπΑΑΤ στην 16η Διάσκεψη Υπουργών Γεωργία στο Βερολίνο

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, μέσω της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στην παρέμβασή του, στην 16η Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας, στο Βερολίνο.

Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε "κρίσιμη καμπή" την χρονική συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση και η γεωπολιτική αστάθεια, σε διάφορα σημεία του κόσμου, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και προκλήσεων.

«Προκλήσεις που έρχονται να προστεθούν στις διαρκείς και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού για τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και υψηλών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών».

Ο Υπουργός εξέφρασε τη δέσμευσή του ότι θα συνεχιστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον απαραίτητο μετασχηματισμό προς βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα γεωργίας και τροφίμων και την εφαρμογή της ατζέντας του 2030, προκειμένου να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.

«Ειδικότερα, ο Στόχος για "Μηδενική πείνα", αποτελεί σημαντική συμβολή στην προοδευτική πραγματοποίηση του δικαιώματος σε επαρκή τροφή στο πλαίσιο της εθνικής επισιτιστικής ασφάλειας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, ανάμεσα στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, επιδιώκει τόσο την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, όσο και τη διασφάλιση προτύπων βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής, εξασφαλίζοντας παράλληλα υγεία και ευημερία για όλους τους πολίτες.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε, ενδεικτικά, σε κάποιες από τις δράσεις του Υπουργείου, για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Επιχειρείται μια συνολική αναδιαμόρφωση του αγροδιατροφικού τομέα της Ελλάδας, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-27, που είναι απόλυτα εναρμονισμένο στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Στον σχεδιασμό του Υπουργείου περιλαμβάνεται, ακόμη, η υποστήριξη των αγροτών μικρής κλίμακας, η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η υποστήριξη πολιτικών που εξασφαλίζουν την επαρκή και διαφοροποιημένη προσφορά ασφαλών, θρεπτικών, οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους πολίτες.

Στο πλαίσιο των ενεργειών του ΥπΑΑΤ εντάσσεται ακόμη ο νόμος που προωθεί την διπλή χρήση γης με αγροβολταϊκά συστήματα, για να αποφευχθεί η απώλειας γης υψηλής παραγωγικότητας καθώς, επίσης, και η σύσταση φορέων που θα αναλάβουν την ενιαία διαχείριση νερού ανά Περιφέρεια, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλία.

«Ας φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών, ώστε να καταστήσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα ισχυρό και βιώσιμο, απέναντι στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος», κατέληξε ο Υπουργός.

Μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων

«Το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί πραγματική πρόκληση, με άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες προεκτάσεις», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του, στη συνεδρία με θέμα: "Μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων".

«Η πολιτική και η στρατηγική μας περιγράφονται από το εξής τρίπτυχο. Συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, υπεύθυνοι παραγωγοί, καινοτόμες μέθοδοι και τεχνολογίες», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο - βασιζόμενο στις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής "Από το αγρόκτημα στο πιάτο" -αξιοποιεί τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως το Μέτρο 16, και υποστηρίζει την εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία προάγει την κυκλική και πράσινη οικονομία. 

Επιπλέον, ενισχύεται, η δημιουργία και ο ρόλος των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, και υποστηρίζονται οι αγρότες μικρής κλίμακας, μέσω της τεχνογνωσίας και της κατάρτισης που τους παρέχεται.

Διαβάστηκε 230 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία