Πέμπτη, 9η Μαίου 2024  5:07 μμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 11:25

Μαθήματα ζωής από το ΕΚΑΒ Αγρινίου (ΦΩΤΟ)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μαθήματα ζωής από το ΕΚΑΒ Αγρινίου στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης (12 έως 19 Δεκεμβρίου) 

Τουλάχιστον 40 σπουδαστές του 2ου ΕΠΑΛ εκπαιδεύτηκαν μόνο σε δύο ημέρες στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης

Αρνητικό στοιχείο οι ελάχιστοι εξωτερικοί απινιδωτές στο Αγρίνιο

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης (12 έως 19 Δεκεμβρίου) το ΕΚΑΒ Αγρινίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιεί ενημερωτικές επιδείξεις στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και στη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, απευθυνόμενο σε όλους τους πολίτες. Η ενημέρωση σχετικά με την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι αναγκαία, γιατί οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να κληθεί να παράσχει βοήθεια στο συμπολίτη του.

Στόχος είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη σημασία της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και της χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας και την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, η μετάδοση βασικών γνώσεων στην αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων και η πληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες του ΕΚΑΒ.

Φέτος, στο πλαίσιο της 8ης πανελλήνιας εβδομάδας εκπαίδευσης και πρόληψης του ΕΚΑΒ, ο τομέας του Αγρινίου πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στους σπουδαστές του 2ου ΕΠΑΛ στα τμήματα βοηθών φυσιοθεραπευτών και νοσηλευτών στις εγκαταστάσεις Ε.Κ. Αγρινίου. Οι σπουδαστές εκπαιδεύτηκαν στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτη, όπως επίσης και στην πνιγμονή από ξένο σώμα και θέση ανάνηψης!

Πρόσφατα, η επικεφαλής εκπαιδεύτρια, η κα. Θεοδώρα Τσιόλη και το επιτελείο του ΕΚΑΒ Αγρινίου επισκέφτηκαν για να παραδώσουν αντίστοιχα μαθήματα το ΕΠΑΛ Καινουρίου,  το 1ο δημοτικό σχολείο Θεστιέων, το Μουσικό σχολείο Αγρινίου και την ομάδα του Αστέρα Μεσολογγίου, ενώ από τη νέα χρονιά οι επισκέψεις – εκπαιδεύσεις θα πολλαπλασιαστούν!

Οι δράσεις είναι συνεχόμενες και το ενδιαφέρον του κόσμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι τεράστιο! Στις ανοιχτές εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται συμμετέχουν τουλάχιστον 30 άτομα τη φορά, διερχόμενοι πολίτες από το σημείο της ενημέρωσης – εκπαίδευσης, που μαθαίνουν τα μυστικά για να διασώσουν μια ζωή.

Σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια του ΕΚΑΒ Θεοδώρα Τσιόλη: «η χρήση του αυτόματου απινιδωτή αυξάνει μέχρι και 50% το ποσοστό επιβίωσης. Κατά το παρελθόν ανακοπή συνέβαινε σε άτομα από 45 – 50 ετών και άνω, ενώ τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ανακοπής συμβαίνουν και σε άτομα από 38 ετών. Αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Στην Αιτωλοακαρνανία το ενδιαφέρον των απλών πολιτών για να μάθουν για την ΚΑΡΠΑ και τη χρήση αυτόματου απινιδωτή είναι πολύ μεγάλο.

Ωστόσο, αρνητικό στοιχείο είναι πως στο Αγρίνιο υπάρχουν ελάχιστοι εξωτερικοί απινιδωτές και βασικό στοιχείο κατά την κ. Τσιόλη είναι να τοποθετηθούν σε περισσότερα σημεία αυτόματοι απινιδωτές, καθώς βοηθούν καθοριστικά στην κατεύθυνση να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. «Η γνώση του χειρισμού απινιδωτή και της ΚΑΡΠΑ είναι ο βασικός «κρίκος» από τη στιγμή που ένας συνάνθρωπός μας υποστεί ανακοπή μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ. Αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος» ανέφερε στη «Σ» η κ. Τσιόλη.

Η Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης να τονίσουμε πως είναι αφιερωμένη σε όλους τους ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του Ε.Κ.Α.Β.  που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Επιδίωξη είναι να εδραιώσουν την κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας και να μεταδώσουμε το μήνυμα αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. Καθιερώθηκε το 2012 μετά το τροχαίο στην Κρήτη που σκοτώθηκε ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ εκεί, που ήταν πρωτοπόρος στην εκπαίδευση και προς τιμήν του καθιερώθηκε η εβδομάδα αυτή!

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 569 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.