Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:39 πμ
 
wm small
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 20:37

Χωρίς σχολικά γεύματα τα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Χωρίς σχολικά γεύματα τα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας
  • Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων με νέο ΦΕΚ και τα 16 σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας που είχαν μείνει εκτός προγράμματος τον Οκτώβριο, αλλά ακόμη να «φτάσουν» στα σχολεία τα γεύματα…

Παρά το γεγονός ότι με πρόσφατο ΦΕΚ εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων όσα σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία είχαν «αποβληθεί» από το πρόγραμμα, τα σχολικά γεύματα ακόμη να φτάσουν στα σχολεία και τους μαθητές!

Βάση του πρώτου ΦΕΚ που είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο «αποβάλλονταν» από το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων 16 συνολικά σχολεία σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα 9 στο δήμο Αγρινίου, 3 στο δήμο Μεσολογγίου και 4 στο δήμο Ναυπακτίας!

Μετά από το κύμα των αντιδράσεων που υπήρξε, καθώς το ζήτημα ήταν πανελλαδικό, πολλά δηλαδή σχολεία ανά την Ελλάδα είχαν «αποβληθεί» από το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, έγιναν όλες οι διαδικασίες και όσα σχολεία ανά την Ελλάδα ήταν και τα προηγούμενα χρόνια στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων επανεντάχθηκαν και πάλι, αλλά το ζήτημα είναι πως τα σχολικά γεύματα ακόμη δεν έφτασαν στους μαθητές.

Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων ξεκίνησε στην Αιτωλοακαρνανία το 2017. Ο σκοπός του προγράμματος που είναι πανελλαδικής εμβέλειας ήταν και παραμένει η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων στα δημοτικά σχολεία!

Η διανομή υγιεινών γευμάτων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και την «υπογραφή» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο σε πολλά σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά φέτος το υπουργείο αντί να «αποβάλλει» την φτώχεια από τα σχολεία την άφησε να «αιωρείται» στις σχολικές αίθουσες με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Ανέκαθεν τα σχολικά γεύματα ξεκινούσαν τον Οκτώβριο, αλλά φέτος ο διαγωνισμός κρίθηκε άκυρος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς για πρώτη φορά υπήρχε πρόβλεψη να μην συμμετέχουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να πρέπει να προκηρυχτεί και πάλι! Αυτός ήταν ο λόγος, όπως έγινε γνωστό στην αρχή του σχολικού έτους, όπου τα σχολικά γεύματα δεν είχαν φτάσει και δεν έχουν φτάσει ακόμη στους μαθητές.

Αυτό εξ αρχής σήμαινε αυτομάτως καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών, με αποτέλεσμα όλα τα παιδιά να είναι χωρίς γεύμα, ενώ κατά την αρχή της σχολικής χρονιάς πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα είχαν μείνει εκτός προγράμματος σχολικών γευμάτων. Αυτό μπορεί να διορθώθηκε με το νέο ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 10 Νοεμβρίου, αλλά το κύριο ζήτημα παραμένει και οι αρμόδιοι ανά Διεύθυνση δεν έχουν ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.

Ο αρμόδιος για τα σχολικά γεύματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θεόδωρος Τσιλίκας μιλώντας στη «Σ» για το θέμα ανέφερε : «Με βάση το νέο ΦΕΚ στο δήμο Αγρινίου θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων 47 σχολεία, στο δήμο Μεσολογγίου θα συμμετάσχουν 23 σχολεία και στο δήμο Ναυπακτίας 15 σχολεία. Ο αριθμός αυτός είναι ο ίδιος όσων σχολείων συμμετείχαν και πέρυσι στο πρόγραμμα.

Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διανομή στα σχολεία και στους μαθητές. Βάσει του νέου ΦΕΚ που εκδόθηκε διορθώθηκε το ότι στο πρώτο ΦΕΚ είχαν «αποβληθεί» από το πρόγραμμα αρκετά σχολεία από όλο το νομό. Εικόνα δεν έχουν οι αρμόδιοι για το πότε θα ξεκινήσουν τα γεύματα να φτάνουν στα σχολεία, ώστε να ενημερώσουν και εμάς για να ενημερώσουμε με τη σειρά μας τις σχολικές μονάδες.

Το πρώτο ΦΕΚ για την έναρξη των σχολικών γευμάτων είχε έρθει στα σχολεία τον Οκτώβριο και στις 10 Νοεμβρίου ήρθε και δεύτερο ΦΕΚ μέσω του οποίου προστέθηκαν όσα σχολεία  είχαν μείνει εκτός προγράμματος σχολικών γευμάτων στην Αιτωλοακαρνανία βάσει του πρώτου ΦΕΚ. Με το δεύτερο ΦΕΚ δηλαδή όλα τα σχολεία που συμμετείχαν και πέρσι στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων επανεντάσσονται και πάλι χωρίς καμία παράλειψη κανενός σχολείου.

Τα σχολεία που είχαν μείνει εκτός προγράμματος στο προηγούμενο ΦΕΚ και επανεντάσσονται τώρα στο πρόγραμμα είναι 9 στο δήμο Αγρινίου, 3 στο δήμο Μεσολογγίου και 4 στο δήμο Ναυπακτίας. Ο συνολικός αριθμός των γευμάτων στο δήμο Αγρινίου που είναι και ο μεγαλύτερος δήμος με τα περισσότερα σχολεία στο πρόγραμμα είναι 2.995».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 617 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.