Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:11 πμ
 
wm small
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 22:51

Ο Πρωτογενής Τομέας και οι Βιολογικές Καλλιέργειες είναι η λύση στην κρίση ισχυρίζονται οι Αφοί Κουμάση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
«Δεν φτάνει ο ήλιος μοναχά, η γή σοδειά να δώσει,
χρειάζονται και άλλα πολλά, μα προπαντός η γνώση»
 
Κωστής Παλαμάς

 

Αυτό είναι το μότο των αδελφών Ζώη και Παναγιώτη Κουμάση οι οποίοι μένουν στην Ντουγρί Τριχωνίδος, ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες όντας έχοντας πανεπιστημιακές σπουδές στον τομέα της Γεωπονίας. Συγκεκριμένα ο Ζώης Κουμάσης έχει τελειώσει ΤΕΙ φυτικής Παραγωγής στην Θεσσαλονίκη και μετά με κατάταξη μπήκε στο Γεωπονικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ενώ ο Παναγιώτης Κουμάσης τελείωσε Γεωπονική και έχει ακόμη δύο μεταπτυχιακά. Ένα στην Φυτοπροστασία και ένα στην Δημόσια Υγεία. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί τους στον χώρο που έχουν το θερμοκήπιο τους και μεταφέρει στους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr τα όσα σημαντικά συζήτησαν εκεί.

image 019

Πως σας ήρθε η ιδέα για να κάνετε αυτή την μορφή καλλιέργιας;

Όταν είμασταν στο Λύκειο και κοιτάζαμε που θα κινηθούμε επαγγελματικά θέλαμε να ασχοληθούμε με τον πρωτογενή τομέα. Ο πατέρας μου μας προέτρεψε να σπουδάσουμε, ώστε νε είμαστε γνώστες του αντικειμένου, μπήκαμε στην Γεωπονική και μετά τελειώνοντας είδαμε ότι είχαμε κάποιες επιλογές να δουλέψουμε σε κάποιες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα ή να διεκδικήσουμε μια θέση στο Δημόσιο. Εμείς όμως είδαμε ότι αν ασχοληθείς με τον πρωτογενή τομέα είναι οικονομικά πιο συμφέρων από τα άλλα.

Πότε φτιάξατε το θερμοκήπιο;

Το θερμοκήπιο αυτό είναι κατασκευασμένο από το 1982 αλλα εμείς το αγοράσαμε το 2010 καθότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του δεν μπορούσε να ασχοληθεί άλλο.

Ποια η διαφορά του συγκεκριμένου θερμοκηπίου από το άλλα;

Το συγκεκριμένο θερμοκήπιο είναι πολύρικτο, είναι γυάλινο, έχει πολύ καλή κατασκευή, είναι φωτεινό. Και αυτό είναι πλεονέκτημα καθότι όταν υπάρχει φως το φυτό δουλεύει πιο καλά και έχουμε πιο καλή ποιότητα και ποσότητα παραγωγής.

image 009

Τι προιόντα καλιεργείτε; γιατί βιολογικά;

Μετά από πολλές δοκιμές σε διάφορες καλλιέργειες καταλήξαμε στην καλλιέργεια ντομάτας και αγγουριού. Στην αρχή η καλλιέργεια ξεκίνησε συμβατική καθότι ναι μεν είχαμε τις γνώσεις αλλά δεν είχαμε την εμπειρία. Είχαμε ζημιές κάναμε δοκιμές και διαπιστώσαμε μετά από έρευνα και επίλυση διαφόρων προβλημάτων ότι η βιολογική καλλιέργεια προσφέρεται καλύτερα στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο.

Τα βιολογικά προιόντα τα προτιμούν οι καταναλωτές και για πιο λόγο;

Από την στιγμή που το προιόν πιστοποιείται ως βιολογικό σίγουρα έχει πρώτη θέση στην προτίμηση του καταναλωτή, καθότι θέλει να καταναλώσει τροφές χωρίς φυτοφάρμακα. Όταν και οι τιμές είναι καλές φυσικό και επόμενο είναι να το προτιμάει από τα συμβατικά.

image 007

image 013

Πόσες ώρες εργάζεστε στο θερμοκήπιο;

Από την στιγμή που ξεκινάει η καλλιέργεια είμαστε σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο εδώ. Εχουμε διαμορφωμένο χώρο διαμονής με γραφείο και δωμάτιο που κοιμόμαστε. Περισσότερο τις νύκτες του χειμώνα που κάνει κρύο και χρειάζεται να ελέγχουμε τακτικά το σύστημα θέρμανσης.

image 017

Αγαπάτε αυτό που κάνετε;

Πάρα πολύ καθότι είναι αντικείμενο δικής μας επιλογής. Ακόμη και τις μέρες που έχουμε κενό θα περάσουμε να το δούμε να ρίξουμε μια ματιά στα φυτά.

image 016

Σκέφτεστε να κάνετε κάτι άλλο στο μέλλον ώστε να εξελίξετε την δουλειά σας και να μπείτε σε νέες αγορές.

Στην αρχή είχαμε σκοπό να παράγουμε προιόν. Διαπιστώσαμε όμως ότι όταν δίναμε τα προιόντα μας σε εμπόρους δεν είχαμε τα αναμενόμενα έσοδα οπότε αποφασίσαμε να πηγαίνουμε μόνοι μας στις λαικές αγορές. Αυτό όμως απαιτεί πολλές ώρες εργασίες καθότι είμαστε και παραγωγοί. Επειδή όμως εμάς μας ενδιαφέρει κυρίως η παραγωγή, σκεφτόμαστε να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις μας να τυποποιήσουμε τα προιόντα μας ώστε να μπορούμε να τα διαθέτουμε τυποποιημένα σε άλλες αγορές. Περιμένουμε να ανοίξουν προγράμματα με σχέδια βελτίωσης ώστε να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε κάποιο και να προχωρήσουμε στις βελτιώσεις που σκεπτόμαστε. Αυτό είναι βασικό καθότι αν δεν είσαι ανταγωνιστικός δεν επιβιώνεις στην αγορά.

image 005

Μιλήστε μας για τα ωφέλιμα έντομα.

Τα ωφέλιμα έντομα τα ανακαλύψαμε στην προσπαθειά μας να βρούμε κάποιες λύσεις σε ασθένειες εντομολογικές και θέλαμε να αποφύγουμε τα φυτοφάρμακα. Το παίρνουμε από εταιρείες στην Ολλανδία. Ανάλογα την περίπτωση της εντομολογικής προσβολής που έχουμε, μιλάμε με τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα και αναλόγως κάνουμε την παραγγελία και έρχεται άμμεσα.

image 011

Πόσα τετραγωνικά είναι το θερμοκήπιο;

Είναι τρία στρέμματα. Όπως είπαμε καλλιεργούμε ντομάτα και αγγούρι. Στις περιόδους που δεν έχουμε καλλιέργεια, σφραγίζουμε το θερμοκήπιο, κλείνουμε τα παράθυρα οροφής πράγμα που σημαίνει ότι αναπτύσονται υψηλές θερμοκρασίες εσωτερικά και έτσι γίνεται ηλιοαπολύμανση του εδάφους. Πιο συγκεκριμένα στις θερμοκρασίες πάνω από 55 βαθμούς κελσίου όλοι οι μικροοργανισμοί (μύκητες) στο χώμα σκοτώνονται.

Ποιά εννοείται χειμερινή περίοδο για το θερμοκήπιο;

Είναι οι φυτεύσεις Οκτωβρίου, όπως και στην Κρήτη. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κάποιο ρίσκο αλλά με την σωστή γνώση και προετοιμασία πετυχαίνεις και το καλό αποτέλεσμα.

image 006

Ενημερώνεστε για νεα προιόντα και ποικιλίες;

Φυσικά και ενημερωνόμαστε. Κάθε φορά που βγαίνει μια καινούργια ποικιλία στην αγορά πάντα μιλάμε με τον φυτοριούχο και πάντα γίνεται μια δοκιμή στο θερμοκήπιο με 50-100 φυτά για να κάνουμε τις συγκρίσεις.

Στην Αιτωλοακαρνανία μήπως η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα είναι η λύση στην κρίση;

Σίγουρα ναι. Ο πρωτογενής τομέας είναι η βάση της ανάπτυξης, Σήμερα υπάρχουν τα μέσα και η τεχνολογία ώστε να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί και να έχει έσοδα από αυτό. Φυσικά υπάρχει και το ρίσκο όπως άλλωστε σε όλες τις δουλειές. Για αυτό παροτρύνουμε τους νέους που το σκέφτονται να το τολμήσουν. Σίγουρα δεν θα χάσουν. Πάντα όμως με σωστή ενημέρωση για κάθε βήμα.


Οσοι ενδιαφέρονται για τα προιόντα μας μπορούν να μας βρούν
στα παρακάτω τηλέφωνα

karta


Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 9719 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Απριλίου 2018 10:33
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033