Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  8:39 πμ
 
wm small
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 10:30

Άγιος Ιωάννης Ριγανάς Αγρινίου (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το νεο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης έχει σαν θέμα το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Ριγανά που βρίσκεται στα σύνορα της πόλης του Αγρινίου με το Παναιτώλιο (ΒΑ της Γέφυρας Παναιτωλίου).

Νοτιοανατολικά της πόλης του Αγρινίου και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα τελευταία σπίτια στις εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννη Ριγανά, ακολουθώντας το δρόμο για τη Ρουπακιά, μέσα σε γέρικα πεύκα και κυπαρίσσια, βρίσκεται το φημισμένο στη περιοχή εξωκλήσι του αγίου Ιωάννη Ριγανά. Πρόκειται για πανέμορφο μονόχωρο ναό που στην κάτοψη διαγράφεται σταυρός. Κατά το έτος 2007 ύστερα από την πυρκαγιά που υπέστη, προστέθηκε νάρθηκας και εξωνάρθηκας για τις ανάγκες των πιστών και παράλληλα εξωραίστηκε και ο περιφραγμένος αύλειος χώρος. Αρχικά το εξωκλήσι ανήκε στον πολιούχο της πόλης Άγιο Χριστόφορο, όπως και το εξωκλήσι της αγίας Μαρίνας ψηλά στην Καμαρούλα, κατόπιν στην ενορία του αγίου Γεωργίου της πόλης και σήμερα στην ενορία του αγίου Αντωνίου Αγρινίου.

Το εξωκλήσι είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο και μάλιστα στην εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου 24 Ιουνίου. Πήρε το όνομα Ριγανά από την λαϊκή αντίληψη και ευσέβεια επειδή η εορτή του συμπίπτει με τη συλλογή της ρίγανης που κατά την περίοδο αυτή βρίσκεται στην ανθοφορία της. Έτσι επικράτησε να ονομάζεται Άγιος Ιωάννης Ριγανάς για να ξεχωρίζει και να δίνει με την προσωνυμία την χρονική περίοδο της εορτής (Ιούνιος). Κατά παρόμοιο τρόπο έχουμε για την εορτή του αγίου Ιωάννη 29 Αυγούστου την προσωνυμία Αγίου Ιωάννου Χειρά, επειδή αυτή την εορτή ο Άγιος εικονίζεται κεφαλοφόρος, δηλαδή κρατεί στο χέρι την αποτετμημένη κεφαλή του. Στο εξωκλήσι τελείται Θεία Λειτουργία κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Κατά την πανήγυρη 24 Ιουνίου, συρρέει πολύς κόσμος. Και αυτό διότι η χάρις του τιμίου Προδρόμου είναι μεγάλη και πολλοί πιστοί τον ευλαβούνται και προσέρχονται για να λάβουν την χάρι και την ευλογία και να θέσουν τα διάφορα προβλήματα τους, μιας «ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου Βαπτιστού» και οι πιστοί είναι ακράδαντα πεπεισμένοι για την θαυματουργική του επέμβαση.

Ο Αγιάννης ο Ριγανάς ήταν ένας ασκητής που διαβιούσε στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού και εδίδασκε, προϊδέαζε, προετοίμαζε, τον ερχομό του Μεσσία και όσοι πίστευαν σε αυτά που εδίδασκε τους εβάπτιζε στα νερά του Ιορδάνη στο όνομα του Μεσσία....γι' αυτό τον ονόμαζαν και βαπτιστή.

Ο λαός μας τιμά τη γέννηση του Ιωάννου του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου.

 

Διαβάστηκε 1832 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 00:07
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis