Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  7:00 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 18:54

Το Δάσος του Φράξου στο Λεσίνι Αιτωλ/νίας, ένα Βασίλειο φυτών και ζώων, "Φραξιάς" (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Φράξος ή Μελίας ( Μελία ήταν θυγατέρα του Ωκεανού, και μητέρα του πρώτου ανθρώπου, (Τσίτσας 2009)

Το σημαντικότερο Δάσος του είδους του στην Ελλάδα, ένα πολύ πλούσιο οικοσύστημα, σε στέρεο αλλά και υγρό (έλη) περιβάλλον, με πληθώρα,δέντρων, φυτών, εντόμων και ζώων.Ενας επίγειος παράδεισος 460 περίπου στρεμμάτων, κοντά στο Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας.Από ιστορικά στοιχεία,στην περιοχή υπήρχε βαλτολίμνη 80.000 στρεμμάτων, αλλά το 1930 το Ελληνικό δημόσιο παραχώρησε σχεδόν όλη την περιοχή για αποξηράνσεις και στη συνέχεια για καλλιέργειες." Τη σπουδαιότητα του δάσους φράξου, τη μεγάλη οικολογική του αξία και τη μοναδικότητά του διαπιστώνει κανείς από το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, που το διέπει. Ο Φραξιάς λοιπόν είναι ανακηρυγμένο εδώ και τριάντα χρόνια ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης από το Υπουργείο Γεωργίας (ΦΕΚ 773/Β/24-12-85), έχει χαρακτηριστεί ως Βιογενετικό

Απόθεμα με κωδικό 131303 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATOURA 2000, με κωδικό GR2310001. "
Γιώργος Ευθυμίου, Επίκουρος Καθηγητής τμήματος Δασοπονίας και διαχείρισης Φυσικού περιβάλλοντος, Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας

Θέλω να συμπληρώσω ότι το δάσος ανήκει και στην ζώνη III, υποζώνη Β' της διεθνούς σύμβασης Ramsar και υπόκειται στην Κ.Υ.Α. 1319/93.

Η οικολογική του αξία είναι τεράστια και φαίνεται και από την σωρεία πιστοποιήσεων και συμβάσεων προστασίας.

Επιμέλεια βίντεο: Κωσταρέλλος Βασίλης
Facebook page: KDrone Hellas
 
Διαβάστηκε 269 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 18:57
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.