Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:27 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 16:46

Διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

"Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: Ελλάδα- Ευρώπη, Προκλήσεις και Προοπτικές" είναι το κεντρικό θέμα του Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Δυτική Ελλάδα σήμερα και αύριο. Οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, στον πολυχώρο εκδηλώσεων ROYAL στην Πάτρα, όπου ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπειρογνώμονες καθώς και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών διεξάγουν έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντός μας.

«Ο διάλογος και ο προβληματισμός που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης, είναι η ευκαιρία για την ΕΕ να αλλάξει ρότα και να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι η ευκαιρία μας ως Ευρωπαίοι για να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε όχι μόνο αυτά που δεν κάναμε σωστά, αλλά και αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε.

Όμως, ο χρόνος για διάλογο αρχίζει να στερεύει και πλησιάζει αμείλικτα ο καιρός για αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε:

«Ήδη βρισκόμαστε στη φάση κατάθεσης των νομοθετικών προτάσεων για το μέλλον όλων των σημαντικών Ευρωπαϊκών Πολιτικών μετά το 2020, ενώ, μπροστά μας, έχουμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου το πολιτικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, καλείται πρωτίστως να αναμετρηθεί με το φόβο, την ανασφάλεια και την έλλειψη ελπίδας των Ευρωπαίων πολιτών. Έτσι, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι αντιμέτωπο με επιλογές και αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λαών της Ευρώπης, εμείς είμαστε σήμερα εδώ, για να συζητήσουμε».

Από την πλευρά του, ο Λεωνίδας  Αντωνακόπουλος Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στον ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  κι  επεσήμανε ότι ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που συνδέεται με τις ευρωεκλογές του επόμενου χρόνου. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο  «να σταματήσει η προσπάθεια για μια αντιφιλελεύθερη Ευρώπη», ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε  στην  Ευρώπη της  αλληλεγγύης και αξιών».

Με  βιντεοσκοπημένο μήνυμα παρενέβη στη συζήτηση  ο  Αντιπρόεδρος  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, εστιάζοντας στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίζοντας ο ευρωβουλευτής  Μανώλης Κεφαλογιάννης, ανέφερε ότι η Ευρώπη αποτελεί ένα όραμα που δεν τελειώνει ποτέ, τονίζοντας ότι  «η  Ευρώπη έχει διασφαλίσει  70 χρόνια  ειρήνης και ευημερίας στο δυτικό κόσμο».

Ποιοι συμμετέχουν

Στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο συμμετέχουν ακόμη, η Ευρωβουλευτής Ελένη Σπυράκη, οι βουλευτές Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης, Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας, οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Ερυμάνθου Θανάσης Καρπής, Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, Ήλιδας  Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γεώργιος Αγγελόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, ο  πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος, o Διευθυντής Σύνταξης «διαΝΕΟσις» Θεοδωρής Γεωργακόπουλος,   περιφερειακοί σύμβουλοι,  εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, της εκπαίδευσης, στελέχη της ΠΔΕ κ.α.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η  ενότητα «Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία» για την ενημέρωση των δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Τύπου και των Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αντίστοιχη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο και ώρα 10.30 π.μ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Παπαστράτου 53), στο Αγρίνιο.

Φεγγαράδα στους δρόμους του ΕΣΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι για το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα «κυκλοφορούμε με φεγγαράδα στους δρόμους του ΕΣΠΑ»,που συνδυάζονται με την ολοκλήρωση της Μικρής Περιμετρικής, που συμπίπτει με τον  εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Στις 7 το απόγευμα,  από το πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου  θα ξεκινήσει  «ποδηλατάδα», που θα διασχίσει τον αστικό ιστό της Πάτρας,  μέσω της  οδού Κορίνθου έως τον κόμβο Κουρτέση. Στην συνέχεια οι ποδηλάτες θα εισέλθουν στη Μικρή Περιμετρική και θα φτάσουν ως  τον Αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, στη Μικρή Περιμετρική,                                                                                                     όπου στις 8.30 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συναυλία του  κορυφαίου έλληνα  μουσικοσυνθέτη  Γιάννης Μαρκόπουλος, υπό τον τίτλο «Χρώματα και Αρώματα». Έργα θα ερμηνεύσουν η φημισμένη υψίφωνος Έλενα Κελεσίδη, όπως επίσης  οι καλλιτέχνες: Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή. Θα συμμετέχει και το  φωνητικό σύνολο Libro Coro σε διδασκαλία Ανθής Γουρουντή και η Ορχήστρα Παλίντονος, υπό την διεύθυνση του συνθέτη.

Το σύνολο των εκδηλώσεων διοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης “Europe Direct Patras” Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Στην «ποδηλατάδα» συμμετέχει ο  Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών.

«Η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ

Ελλάδα - Ευρώπη: Προκλήσεις και Προοπτικές»

 

Αγρίνιο

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018

Ώρα προσέλευσης: 10.30

Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας,

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης, T. K. 30131, Αγρίνιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.30 - 11.00:       Προσέλευση

11.00 - 11.10:       Εισαγωγικές Παρατηρήσεις - Συντονισμός:

Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

11.10 - 11.30:       Χαιρετισμοί:

Δημήτρης Παπαδημούλης - Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - βίντεο-μήνυμα

Π. Τσιχριτζής, Προέδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Α. Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Γ. Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου

 

Α΄ΕΝΟΤΗΤΑ

«Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης - Ευρωπαϊκές εκλογές 2019»

Ομιλίες:

11.30 - 12.10:         Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

                             Μαρία Σπυράκη, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

                             «Ευρωπαϊκές εκλογές 2019: η ευκαιρία για μια καλύτερη Ευρώπη»

                             Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης,Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

12.10 - 12.40:        Ερωτήσεις - Συζήτηση

Β΄ΕΝΟΤΗΤΑ

«Γράφοντας για την Ευρώπη: θέματα και εργαλεία για δημοσιογράφους»

12.40 - 13.40:        Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

                            «Η στρατηγική του ΕΚ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών 2019: προκλήσεις και στόχοι»

                           Κώστας Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

                           «Θέματα και Εργαλεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Δημοσιογράφους»

                           Αντώνης Τριφύλλης, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις, πρώην Δ/ντής  Επικοινωνίας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου       

                           «Η δύναμη του ανορθολογισμού και η Ευρώπη στην καθημερινότητα - Τι πιστεύουν οι Έλληνες 2018»

                            Δημήτρης Παγίδας, Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)

                           «Η πρόκληση της μετανάστευσης στην Ε.Ε.: η επιχειρησιακή υποστήριξη της EASO στην Ελλάδα»

                           Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος

«Η ασφάλεια των πολιτών, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

13.40- 14.10:        Ερωτήσεις - Συζήτηση

14.10                    Λήξη εργασιών Συνεδρίου

 

Διαβάστηκε 1678 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.