Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:32 μμ
 
wm small
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015 14:57

Σαν σήμερα: Τα στρατεύματα του Μοροζίνι λεηλατούν το Βραχώρι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

13 Σεπτέμβρη 1684, τα στρατεύματα του Morosini λεηλατούν και κατακαίουν το  (τότε Οθωμανικό) Βραχώρι με τη βοήθεια 1500  Ελλήνων.

Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση στο Βραχώρι πρωτοσέλιδο στον Ευρωπαϊκό χώρο.

του Αλέξιου Γ. Κατεφίδη, καθηγητή στο Γυμνάσιο Νυρεμβέργης.

Στη φωτό το εξώφυλλο της διακεκριμένης αναφοράς (Distinta Relationi) του FRANCESCO MOROSINI στα 1684 για το WRACORI και το DRAGOMESTRE με στοιχεία κώδικα της κρατικής βιβλιοθήκης της Βαυαρίας στο Μόναχο:Eur.1009q

Σαν σήμερα εδώ και 331 χρόνια, στα 1684,  στη περιοχή μας μεταξύ Οχθίων(Sturmilus) και Μ.Χώρας(Sapandi) στο πέρασμα (τότε) του Αχελώου έχουμε ένα από τα αρχικά γεγονότα του 6ουΕνετοτουρκικού πολέμου. Συγκεκριμένα τα στρατεύματα  του Morosini   με αρχηγό τον στρατηγό κόντεCarlo di Strassoldo που αποτελούνταν  από χίλιους εξακόσιους Ενετούς, χίλιους Μαλτέζους, τριακόσιους στρατιώτες του Πάπα, από Αλβανούς και από Κροάτες, όπως επίσης, από σώμα χιλίων πεντακοσίων Ελλήνων εθελοντών της περιοχής με την εποπτεία του Κεφαλλονίτη συνταγματάρχη του βενετικού στρατού Άγγελου Δελαδέτσιμα, μάχονται κατά των  Οθωμανών  όπου ηγείτο ο Σεφέρ Αγάς, με   χίλιους πεντακόσιους στρατιώτες και διακόσιους ιππείς.

Οι Toύρκοι με αρκετές  απώλειες τρέπονται σε άτακτη υποχώρηση. Οι  Βενετοί περνάνε πλέον  εύκολα στην ανατολική όχθη του Αχελώου. Προελαύνοντας λεηλατούν και κατακαίουν: Πρώτα-πρώτα, το Sapandi-Sipandi Spandi-Ζappandi [= Ζαπάντι, νυν Μεγάλη Χώρα], και μετά το Βραχώρι που στις Βενετικές ιστορικές πηγές δηλώνεται με τους παραλλάσσοντες λογότυπους Uracori, Viacouij, Vrachori, Vracori, Vurachacori, Vvricori, Wracori, Wrachori. Περνώντας, συνακόλουθα, από το χωριό Caliccia-Caliuia-Caliva–Calivia-Calliuia-Calluia [=Kαλύβια], και συνεχίζοντας νοτιοδυτικά την πορεία τους λεηλατούν επίσης και κατακαίουν, το Angelo Castro-Argirocastro [=Αγγελόκαστρο] , την Uva-Stiuoria-Striuoria [=Γουριά;], και το Gnocori- Guocori- Neocori [=Νιοχώρι] καταλήγοντας για επιβίβαση στο Porto di Petalá [= όρμο Πεταλά] στις εκβολές του Αχελώου. Εκεί τους περιμένει ο αρχιστράτηγος Φραντσέσκο Μοροζίνι με το στόλο, αφού νωρίτερα είχε καταπλεύσει προς το Πατραϊκό κόλπο και τη Ναύπακτο για αντιπερισπασμό. Κατόπιν αποπλέουν για το Porto di Démata [= όρμο Αγίου Νικολάου] στα δυτικά της Βόνιτσας  προετοιμάζοντας τη πολιορκία  της Πρέβεζας, που έλαβε χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1684.

protoselido2


Χάρτης-χαλκογραφία του Longhi Giuseppe με τίτλο: NOVO DISEGNO della FORTEZA della/PREVESA…,Mπολόνια περίπου 1684. Από :[ http://preveza-cult.gr/content/grav/18/0111.jpg].

 

Το γεγονός αυτό έγινε πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό τύπο της εποχής.

protoselido3

Το πρωτοσέλιδο του φύλλου, με αριθμό 1973 και ημερομηνία από Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 1684 έως Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 1684, της εφημερίδας The London Gazette, που αναφέρεται στην πολεμική επιχείρηση των Βενετών, τον Σεπτέμβρη του 1684, ενάντια στους Οθωμανούς, στην Αιτωλία και Ακαρνανία.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γεγονός αυτό από την ανάτυπη δημοσίευση, “Iστορικές πηγές, σχεδιαγράμματα και χάρτες της μάχης των Βενετών κατά των Οθωμανών ‘‘STONASPRO’’[= στον Αχελώο], στη θέση ‘‘STURMILUS’’[=‘‘ στους Μύλους ’’] Ακαρνανίας, το 1684, στο σύνδεσμο: :http://www.academia.edu/4141935/I_STONASPRO_STURMILUS_14

Η πραγματεία επίσης αυτή παρουσιάστηκε  και δημοσιεύτηκε στο  Διεθνές  Συνέδριο  Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού Τριχωνίας και Ναυπακτίας 9-10-11 Ιουνίου 2012  Ακρόπολη Θεστίας (Βλοχός) – Θέρµον – Ναύπακτος. Σχετικός οπτικοακουστικός σύνδεσμος της παρουσίασης:http://www.livemedia.gr/video/25306

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3813 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.