Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:37 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 17:11

Ο χάρτης των κατεστραμμένων χωριών την περίοδο της Κατοχής στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πηγή: Δοξιάδης Κ. (1946), Καταστροφές οικισμών, Αθήνα.

Του Λίνου Υφαντή,

Μια ενδιαφέρουσα αποτύπωση της έκτασης των καταστροφών πανελλαδικά έκανε  στο έργο του «Καταστροφές Οικισμών»ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος  Κωνσταντίνος Δοξιάδης το 1946.  Στον παραπάνω χάρτη με τίτλο «Πόλεις και χωριά κατεστραμμένα μερικώς ή ολικώς στη διάρκεια της κατοχής (1940-1944)» απεικονίζονται γύρω στα 50 σημεία στην Αιτωλοακαρνανία, όπου υποδηλώνουν καταστροφή χωριών ή οικισμών.

Τα σημεία αυτά συγκεντρώνονται επί το πλείστον στο δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι, στον Ανατολικό Αράκυνθο, στην Ορεινή Ναυπακτία και πολλά από αυτά στο Ξηρόμερο, ιδίως στην σημερινή περιοχή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Τα δύο σημαντικά αστικά κέντρα της Αιτωλοακαρνανίας Αγρίνιο και Μεσολόγγι απεικονίζονται με μεγάλη μαύρη τελεία. Σε αυτά τα σημεία συγκαταλέγονται: Οικίες που υπέστησαν καταστροφές είτε ολική καταστροφή είτε μερική καταστροφή.

Ο χάρτης αυτός παράλληλα αποτελεί εύλογα και χάρτης αστέγων, οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους στον πόλεμο κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι ζημιές μπορεί να προήλθαν από βομβαρδισμούς ή και από εμπρησμούς των κατακτητών για αντίποινα.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2469 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.