Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:09 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 16:57

Ένα παράδειγμα αξιοποίησης καπναποθήκης στη Δράμα. Στο Αγρίνιο;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η διατηρητέα καπναποθήκη στη Δράμα μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας. Στο Αγρίνιο τι προτάσεις υπάρχουν; Και τι σχέδιο υλοποίησης; Πηγή φωτό: www.mononews.gr

Οι καπναποθήκες στο Αγρίνιο από χώροι οικονομικής δραστηριότητες μετατράπηκαν σε εγκαταλελειμένους εν υπνώσει γίγαντες πολιτισμικής κληρονομιάς. Αν και πολλές προτάσεις έπεσαν, ελάχιστες από αυτές αξιοποιήθηκαν. Ένα παράδειγμα είναι οι καπναποθήκες που βρίσκονται στο συντριβάνι και χρησιμοποιούνται για στέγαση υπηρεσιών του Δήμου και για μαθήματα χορού.

Στη Δράμα μια αντίστοιχη καπναποθήκη είχε τελείως διαφορετική τύχη. Μετατράπηκε σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, διαθέτει 73 δωμάτια και σουίτες, δύο εστιατόρια και τζαζ – μπαρ, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ένα μικρό μουσείο καπνού ως αναφορά στο παρελθόν, κάβα με κρασιά της περιοχής και κέντρο υδροθεραπείας (spa) κα.

Γιατί έγινε; Πολύ απλά γιατί βρέθηκε ιδιώτης, ο οποίος ήταν από τα Χανιά της Κρήτης και δεν είχε σχέση με την περιοχή. Και πάλι όμως η ανακατασκευή τους πέρασε πολλές περιπέτειες μέσα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Όπως αναφέρει το voria.gr «για να εγκριθούν οι μελέτες για τη νέα χρήση του κτηρίου, που είναι ανακηρυγμένο μνημείο, χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια και το καθαυτό έργο, άρχισε μόλις στις αρχές του 2012″, Και φυσικά το ξενοδοχείο ήταν ενταγμένο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 15,073 εκατ. ευρώ, εθνική συμμετοχή 1,2 εκατ και κοινοτική 6,8 εκατ. ευρώ.

Πως σχετίζεται ( ή μάλλον σίγουρα πως δεν σχετίζεται) με την  περίπτωση με την περίπτωση του Αγρινίου. Θα σπεύσουν μερικοί να πουν ότι ξενοδοχεία δεν χρειαζόμαστε, πάγιο αίτημα είναι να γίνει μουσείο κτλ κτλ. Πράγματι το μουσείο μπορεί να είναι προτεραιότητα. Δυστυχώς όμως όταν ο επενδυτής είναι το κράτος , οι λαβύρινθοι της γραφειοκρατίας είναι ατέλειωτοι.  Εκτός αυτού για να προσελκύσει μια επένδυση έναν ιδιώτη, πρέπει να βρει τρόπο να υπάρξει κέρδος.

Το αν χρειάζεται ένα νέο ξενοδοχείο μια πόλη που έχει 500 κλίνες είναι μια άλλη συζήτηση. Εκείνο όμως που θέλει να καταδείξει το παρόν  άρθρο είναι το πως μπορεί να μεταμορφωθεί μια καπναποθήκη και να μεταμορφώσει και τον χώρο της πέριξ αυτής αλλά και μια ολόκληρη πόλη. Αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι και να αξιοποιούνται τα επενδυτικά εργαλεία.

Λ.Υ.

KTIRIO-3SK-HOTELHYDRAMA-10
Δείτε περισσότερες φωτό από το ξενοδοχείο που μετατράπηκε σε καπναποθήκη εδώ: http://www.mononews.gr/news-design-metetrepsan-diatiritea-kapnapothiki-se-xenodochio-sti-drama-15-pics/184187
agrinionews.gr
Διαβάστηκε 3152 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.