Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  1:05 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 03 Μαϊος 2017 22:42

«Η περί φύσεως διδασκαλία του Αριστοτέλη» στη «Λέσχη του Βιβλίου» (Παρ 12/5/2017 20:00)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, θέλοντας να συμμετάσχει στον διετή, διεθνή εορτασμό που κήρυξε η UNESCO για να τιμήσει τον Αριστοτέλη, πρόκειται να διοργανώσει εκδήλωση λόγου την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 μ.μ., σε συνεργασία με την κυρία Αλεξάνδρα Μοσχονά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του συνδέσμου που υπογράφει ο Πρόεδρος Ευθύμιος Αδάμης και ο Γενικός Γραμματέας Χάρης Ταμπάκης, το θέμα της εκδήλωσης είναι «Η περί φύσεως διδασκαλία του Αριστοτέλη» και αποσκοπεί στην παρουσίαση της αριστοτελικής φυσικής φιλοσοφίας, σημαντικό μέρος της οποίας παρουσιάζεται στο έργο «Περί φυσικής ακροάσεως» ή «Φυσικά» του αρχαίου φιλοσόφου.

Η ανάπτυξη του θέματος ενώπιον του κοινού προβλέπεται να γίνει με διαλογικό τρόπο, από δύο βασικούς ομιλητές: Βασικός προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κύριος Βασίλης Κάλφας. Ο κος Κάλφας είναι εξέχων ακαδημαϊκός δάσκαλος, έχει μεταφράσει και σχολιάσει επισταμένως κάποια από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά κείμενα της αρχαίας γραμματείας (Τίμαιο, Φυσικών Β΄, Μετά τα φυσικά Α΄, Περί γενέσεως και φθοράς), ενώ διευθύνει τη συστηματική έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τον εκδοτικό οίκο «Νήσος».

Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι η εν λόγω έκδοση αποτελεί την πρώτη συλλογική ακαδημαϊκή προσπάθεια στη χώρα μας για να εκδοθούν τα έργα του Σταγειρίτη με έγκυρες και υπομνηματισμένες μεταφράσεις. Από τους τελευταίους τόμους μάλιστα που εκδόθηκαν είναι και τα «Φυσικά» (2015), με την προσωπική ευθύνη του κου Κάλφα. Τον βασικό ομιλητή θα πλαισιώσει ο κος Χάρης Ταμπάκης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και φιλόλογος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, η διδακτορική διατριβή του οποίου αφορά κατά μεγάλο μέρος τα «Φυσικά».

Στη συζήτηση καλείται να συμμετάσχει και το κοινό. Γι’ αυτό τον λόγο όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, έχουν προσκληθεί και αρκετοί συνάδελφοι των φυσικών επιστημών, ώστε να φανεί η επιστημονική διαφοροποίηση που επήλθε στη φυσική επιστήμη από την Αναγέννηση και ύστερα. Επομένως η εκδήλωσή έχει πολλαπλούς στόχους και στο μέτρο που θα τους επιτύχει τα μέλη του συνδέσμου θεωρούν ότι θα έχει προσφέρει κάτι ουσιαστικό στα πνευματικά πράγματα της περιοχής.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας Θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την κυρία Αλεξάνδρα Μοσχονά, τόσο για την πρόθυμη συμβολή της στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής όσο και για την κατά παραχώρηση διάθεση της αίθουσας της «Λέσχης του Βιβλίου» σε μέρα και ώρα εργάσιμη.

Καταλήγοντας, προσκαλεί όλους τους φίλους των λόγων να προσέλθουν και να «πλουτίσουν» με την παρουσία τους την εκδήλωσή.

Διαβάστηκε 1010 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.