Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:58 μμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 18:18

Παρουσίαση του βιβλίου «Μετά τον Καστοριάδη» σε Αγρίνιο (Τετ 22/2/2017) και Ναύπακτο (Πεμ 23/2/2017)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Προσκαλούμε όλους στο Αγρίνιο την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του κτηρίου της Τραπέζης της Ελλάδος, στις 19.30 και στην Ναύπακτο την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στο καφέ-βιβλιοπωλείο Adagio, στις 21.00 για την παρουσίαση του βιβλίου «Μετά τον Καστοριάδη» (εκδ. Εξάρχεια) επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 20 ετών από την απώλεια του Κορνήλιου Καστοριάδη. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν οι συγγραφείς Αλέξανδρος Σχισμένος και Νίκος Ιωάννου, καθώς και οι Νίκος Κατσιαούνης, εκδότης και Γιάννης Κτενάς, υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας.

20 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του κορυφαίου φιλοσόφου Κορνήλιου Καστοριάδη, που συνέβη στις 22 Δεκεμβρίου του 1997. Σε αυτά τα έτη, η ιστορική τρικυμία που βιώνουμε αλλά και η έξαρση της κοινωνικής δημιουργίας έφεραν την αιρετική σκέψη του επαναστάτη στοχαστή στο προσκήνιο. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Καστοριάδης βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο και της δεξιάς αλλά και της αριστεράς, και των σταλινικών και των φασιστών, και των κομμουνιστών και των νεοφιλελεύθερων, ακριβώς λόγω της προσπάθειάς του να ανανεώσει τον φιλοσοφικό λόγο και την πολιτική πράξη γκρεμίζοντας τα δόγματα των ολοκληρωτισμών και αποκαλύπτοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο Καστοριάδης παρέμεινε ηχηρός υποστηρικτής της κοινωνικής και ατομικής αυτονομίας και της άμεσης δημοκρατίας, ριζοσπαστικοποιώντας το δημοκρατικό πολιτικό πρόταγμα. Τα ερωτήματα που έθεσε και οι κατευθύνσεις που άνοιξε αποτελούν τα κεντρικά πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής μας, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας, όπου εγκαινίασε έναν νέο δρόμο, αλλά και στην καθημερινότητα της κοινωνίας, όπου έδειξε την κρίση σημασιών μα και την δημιουργική δυνατότητα του κοινωνικού φαντασιακού. Η σκέψη του Καστοριάδη αποτελεί μία είσοδο στο βαθύ ερώτημα του πώς και ποιος αποφασίζει για τις ζωές μας, ένα ερώτημα που μόνο δημοκρατικά μπορεί να απαντηθεί.

Για αυτούς τους λόγους, το πολιτικό περιοδικό ‘Βαβυλωνία’, με αφορμή την συμπλήρωση της εικοσαετίας διοργανώνει μία σειρά από εκδηλώσεις σε όλη την χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να συζητήσουμε ελεύθερα και ανοιχτά τα ζητήματα που μας αφορούν, με τη διασαφήνιση της σκέψης του Καστοριάδη ως αφετηρία ενός ζωντανού κριτικού αναστοχασμού.

Ως σημείο εκκίνησης αλλά και ως ιστορική συνέχεια ενός διαχρονικού διαλόγου με τον Καστοριάδη επιλέχθηκε το Αγρίνιο, πόλη στην οποία είχε διοργανωθεί το πρώτο μεταθανάτιο αφιέρωμα στον Καστοριάδη στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 1998 και ακολούθως το ιστορικό λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας, η Ναύπακτος, με περιεχόμενο των πρώτων εκδηλώσεων την παρουσίαση του βιβλίου των Αλέξανδρου Σχισμένου και Νίκου Ιωάννου «Μετά τον Καστοριάδη».

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Τι σημαίνει «μετά τον Καστοριάδη»; Μα ακριβώς αυτό που καταλαβαίνουμε εξαρχής. Τα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο του μεγάλου φιλοσόφου ανέδειξαν την σημασία  της φιλοσοφικής και πολιτικής του σκέψης, έφεραν τα ερωτήματα που ο ίδιος είχε διατυπώσει στο επίκεντρο των κοινωνικών αγώνων, επιβεβαίωσαν την κριτική του στην καπιταλιστική (αν)ορθολογικότητα, έθεσαν το ζήτημα της Άμεσης Δημοκρατίας στην καρδιά της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, νέες μορφές επικοινωνίας και συνταύτισης αναδύθηκαν, δριμύτατες κοινωνικές συγκρούσεις γκρέμισαν το κάτοπτρο της ασημαντότητας και καινούργιες πολιτικές αγωνίες προσπαθούν να βρουν λέξεις για να αρθρωθούν.  Ο λόγος του Καστοριάδη μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ, ενώ η γλαύκα της Ακαδημίας,  αρχίζει να λοξοκοιτά μυωπικά το έργο του, με στόχο να το απολιθώσει. Όμως το έργο του Καστοριάδη δεν προσφέρεται για απολίθωση. Δεν είναι μία κλειστή θεωρία, είναι μια πρόσκληση σε πράξη, μια προτροπή σε αναστοχασμό, μία αξίωση αυτονομίας».

Περιοδικό ‘Βαβυλωνία’ (babylonia.gr)

cs

 

Διαβάστηκε 1206 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.