Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:27 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 19:18

Ημερίδα στη Ναύπακτο για τον Αριστοτέλη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 11π.μ στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η φιλολογική ημερίδα «..αρίστου τέλους ένεκα…», που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπακτίας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ναυπακτίας.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Μαρία Δρογγίτη. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί που απηύθυναν οι: π. Θωμάς Βαμβίνης, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Ιερόθεου, κ. Γιάννης Ράπτης, αντιδήμαρχος πολιτισμού, κ. Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ. Ε. Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, κ. Χρυσούλα Σπυρέλη, Σχολική σύμβουλος φιλολόγων Αιτωλ/νίας και ο κ. Χάρης Ταμπάκης, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλ/νίας.

Η Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ άρχισε με την εισαγωγική ενότητα για την ζωή κα το έργο του μεγάλου φιλοσόφου που ανέπτυξε παραστατικά ο κ. Θεόδωρος Τομαράς, φιλόλογος των εκπαιδευτηρίων Πάνου.
Αμέσως μετά ακολούθησε ο πρώτος προσκεκλημένος εισηγητής κ. Ιωάννης Δελλής, ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στη φιλοσοφία της παιδείας ο κ. Δελλής αναφέρθηκε στις απόψεις του Αριστοτέλη για την παιδεία. Επισήμανε το ρόλο της οικογένειας, της πολιτείας και των νόμων για την απόκτηση των ηθικών αρετών, τις βαθμίδες την εκπαίδευσης, το ρόλο του δασκάλου και ανάλυσε τους όρους της αριστοτελικής φιλοσοφίας που σχετίζονται με την παιδεία όπως «ηθική αρετή, μεσότητα, έθος και ήθος».

Ο επόμενος προσκεκλημένος εισηγητής ήταν ο κ. Παύλος Κόντος, καθηγητής φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Πατρών. Ως θέμα έθεσε το ερώτημα που θέτει ο Αριστοτέλης στα «Ηθικά Νικομάχεια»: Πόσο ευτυχισμένοι μπορούμε να γίνουμε; Αρχικά αναφέρθηκε σε τι συνίσταται η ευτυχία, ευδαιμονία. Στη συνέχεια ανέλυσε ποιες είναι οι απόψεις των ανθρώπων για την ευδαιμονία και ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία μπορούμε να διακρίνουμε την πραγματική ευδαιμονία. Τέλος έδωσε απαντήσεις με παραδείγματα πότε είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.

Η Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ άρχισε με τον εισηγητή κ. Π. Κοντονάσιο, Δρ. κλασικής φιλολογίας ΕΚΠΑ. Αναφέρθηκε στα τρία έργα για τη Ρητορική που συνέθεσε ο Αριστοτέλης, τη Συναγωγή, το Γρύλλο και στη γνωστή Τέχνη Ρητορική που σώζεται ολόκληρη. Από την ανάλυση του τρίτου έργου, σε σχέση με το ρόλο του ακροατηρίου μέσα σε αυτό, ο ομιλητής με στέρεα επιχειρηματολογία ανέδειξε τις βασικές αριστοτελικές θέσεις και κυρίως ποιο είναι το νόημα της αριστοτελικής όσο και της πλατωνικής απάντησης για την φιλοσοφική ρητορική. Τέλος ο κ. Κώστας Νάκος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών, μετά από μια σύντομη εισαγωγή, παρουσίασε το έργο του Βικεντίου Δαμωδού στην περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού με τίτλο «Επιτομή Λογικής κατ’ Αριστοτέλη». Ο εισηγητής διάβασε και σχολίασε αποσπάσματα από το έργο, δίνοντας έμφαση σε αυτά που αναφέρονταν στη Λογική του Αριστοτέλη.

Στο προεδρείο των δυο Συνεδριών συμμετείχαν η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μ. Δρογγίτη, ο αντιπρόεδρος κ. Κ. Δημόπουλος, τα μέλη του Δ. Σ. του Συνδέσμου κ. Ε. Σταυρογιαννοπούλου, Λ. Αλεξοπούλου, και η σχολική Σύμβουλος Χ. Σπυρέλη.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε σύντομη συζήτηση και ανακεφαλαίωση των θεμάτων της ημερίδας.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ναυπακτίας ευχαριστεί θερμά τους εισηγητές, όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της ημερίδας, αλλά και τους ακροατές που αφιέρωσαν το πρωινό της Κυριακής, ώστε με την παρακολούθηση εμπνευσμένων εισηγήσεων να αντιληφθούμε το νόημα της αγωγής και της παιδείας, τον τρόπο να κατακτήσουμε την ευδαιμονία, τη δυνατότητα να αποτελούμε συνειδητά μέλη ακροατηρίου και την ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμη στοιχεία να ανακαλύψουμε για τον Αριστοτέλη.

Διαβάστηκε 1098 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.