Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:56 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 20:09

Μια πρόταση για την σύνδεση Ρίου-Αντιρρίου από τον Αγρινιώτη Νίκο Στρανομίτη με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που όμως δεν υλοποιήθηκε.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο παρών άρθρο έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε μία πρόταση για τον τρόπο κατασκευής γέφυρας μεταξύ Ρίου-Αντιρρίου, που εκπόνησε ο Νίκος Στρανομίτις από το Αγρίνιο. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε το 1986 στο υπουργείο  εμπορίου και πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με αριθμό 86.2442 (25/9/1986). Δεν προτιμήθηκε όμως από την πολιτική ηγεσία της εποχής παρόλο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που περιείχε όπως πχ Γραμμές Σιδηροδρόμων, κάτι το οποίο θα συνέβαλλε σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής μας καθώς επίσης υπήρχε πρόβλεψη στα σχέδια να αξιοποιείται το νερό του Αχελώου για την άδρευση της Πελοπονήσσου (μέχρι Καλαμάτα και Κόρινθο) κάτι το οποίο θα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της γεωργικής καλιέργειας της περιοχής αυτής.

Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε και στον τότε πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών Κον Κωνσταντίνο Γούδα ο οποίος την βρήκε αρκετά ενδιαφέρουσα και απάντησε με συγχαρητήρια επιστολή που παρατίθεται παρακάτω.

Εμείς παρουσιάζουμε την πρόταση όπως αυτή κατατέθηκε στο υπουργείο εμπορίου και τα σχετικά σχέδια ώστε να έχετε την πλήρη εικόνα της ιδέας.


Ο σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι να καταδείξει στους αναγνώστες οτι υπάρχουν στην περιοχή μας άνθρωποι με πρωτοποριακές ιδέες και όραμα, άγνωστοι στον πολύ κόσμο που όμως θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην οποιαδήποτε μορφή εξέλιξης για ένα καλύτερο και πολλά υποσχόμενο μέλλων καθώς και στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής που ζούμε (Αιτωλοακαρνανία).


 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΙΟΥ AΝΤΙΡΡΙΟΥ

Η ΜΑΛΛΟΝ Η ΠΡΟΣΦΟΡΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ

ΣΗΡΑΓΓΑ ΕΝΤΟΣ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΜΕΝΟΥ ΒΡΑΧΟΥ

ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΕΠ’ ΑΥΤΟΥ

ΣΗΡΑΓΓΑ : ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ

               : ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ – ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

ΓΕΦΥΡΑ : 4 ΓΡΑΜΜΕΣ Ι.Χ.

                  2    "   ΔΙΚΥΚΛΩΝ

                  2     »     ΠΕΖΩΝ

ΑΝΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ - 2 ΔΙΑΥΛΟΙ ΦΥΣΙΚΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:   ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΛΟΙΩΣΙΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ:   ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΪΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΘΜΕΝΟΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΠΕΛΟΙΙΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΑΧΕΛΩΟ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ: ΜΗΔΕΝ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΟΝ

ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ~ ΟΤΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ -ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ.-

ΕΝΑ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κύριοι,

Σχετικά με την σύνδεση ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ πολλές μελέτες έχουν υποβληθεί και πολλά χρόνια συζητείται το σοβαρό θέμα και δεν λαμβάνεται απόφαση γιατί η κάθε μια μελέτη έχει τα τρωτά της λόγω της φύσεως του εδάφους.

Έχουν προταθεί να γίνει η σύνδεση:

  1. Υπόγεια σήραγγα
  2. Πυθμενική σήραγγα
  3. Υποπλέουσα σήραγγα
  4. Πλωτή γέφυρα
  5. Κρεμαστή γέφυρα
  6. Ανηρτημένη γέφυρα
  7. Επίχωμα.

Ίσως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, πάντως θα μου επιτρέψετε να εκθέσω και εγώ αυτό που συνέλαβα - σαν σκέψη - γιατί δεν πρόκειται για μελέτη απλώς δίνω το σκαρίφημα και οι επιστήμονες έχουν τον λόγο.

Η ιδέα η δική μου είναι απλή πρακτική στα σχέδια χωρίς αναλογίες, διαστάσεων, πιστεύω όμως ότι είναι σωστή που θα καλύψει όλους τους τομείς.

Ένα δίδυμο σύνθετο έργο σήραγγας εντός επιχωματωμένου βράχου στα άκρα και γέφυρας επ'αυτού, στο δε κέντρο ειδική κατασκευή θα δώσουν:

  • Άνετη κυκλοφορία παντός τροχοφόρου
  • Ελεύθερη ναυσιπλοΐα
  • Ουδεμία προσβολή στο φυσικό περιβάλλον
  • Ενα τουριστικό επίτευγμα.
  • Αξιοποίηση της ενεργείας -αιολικής και θαλασσίων ρευμάτων επιφανείας και πυθμένος και Άρδευση της Πελοποννήσου από τον Αχελώο.
  • Θα γίνει σταδιακά, θα εργασθούν χιλιάδες επιστήμονες - τεχνικοί - εργάτες για πολλά χρόνια και δεν θα φύγει συνάλλαγμα.
  • Εκτός αυτών κάθε ένας που θα κινείται πάνω σε αυτή ψυχολογικά θα αισθάνεται σιγουριά, θα περνάει χωρίς άγχος.
  • Θα είναι το πιο στέρεο οικοδόμημα - το πιο σύγχρονο.
  • Θέλω να πιστεύω ότι με την πραγμάτωση αυτή θα λυθεί το κυκλοφοριακό της περιοχής μας.

Με εκτίμηση προς Υμάς και αγάπη προς το Κράτος

 

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για   να γίνει φυσικά ένα σοβαρό έργο εξετάζονται   τα στοιχεία του περιβάλλοντος τοπικώς,   το πως θα γίνει το έργο και που θα γίνει.

Και ενώ έχουν γραφεί πολλά για υπέδαφος και ανέμους,   ελάχιστα γίνεται μνεία για τα θαλάσσια ρεύματα που είναι βασική προϋπόθεση για τη κατασκευή αυτή,   γιατί πρόκειται περί διαύλου.

Αξιοποιώντας από τα πρακτικά Διεθνούς Συμβουλίου Πανεπιστημίου ΠΑΤΡΩΝ 1978 σελίς 64,   ότι   τα διαγράμματα SPARKER εντοπίζουν στον πυθμένα του διαύλου υποθαλάσσιων αύλακα με συρμών κυ9 μάτων εντόνου ενεργείας,   ότι   στον πθθμένα δεν   υπάρχει   ιλύς και ότι   τα πρανή τόσο του αύλακα όσο και γενικά του δίαυλου είναι κκθετα,   αποδεικνύουν ότι τα θαλάσσια ρεύματα στο στενό είναι ενεργά και ότι η κατεύθυνση αυτή πρέπει   να είναι εκ Δυσμών προς Ανατολάς   (προσωπική μου γνώμη).

Ενισχύεται δε η εκδοχή αυτή διότι τόσον αι καιρικές συνθήκες Κάνουν την παρουσία των εκ Δυσμών προς Ανατολάς επιταχυνόμενων των θαλασσίων ρευμάτων και εκ της περιστροφής της γης εκ δυσμών προς Ανατολάς καθ Ότι εάν εξετασθή γεωγραφικώς ο πατραϊκός και εν συνεχεία το στενό ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΙΟΥ είναι το τέρμα μιας μεγάλης διαδρομής κινήσεως των θαλασσίων ρευμάτων της Μεσογείου προς Ανατολάς,   το ότι δε επικοινωνεί με τον Κορινθιακό     ενεργοποιείται περισσότερο -αυτό που αναφέρω αποδεικνύεται έμμεσα στο ότι όταν το ΙΣΡΑΗΛ έκανε μελέτη για κατασκευή νέας διώρυγος από την Μεσόγειο Θάλασσα με τον κόλπο της Ακαμπα διεπιστώθη υψομετρική διαφορά των δυο θαλασσών κατά 17 μέτρα - δηλαδή η Μεσόγειος Θάλασσα είναι πιο ψηλά.

Κατόπιν αυτών εντοπίζεται ότι   ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει στο στενό ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΙΟΥ είναι   εκ Δυσμών και υποθαλασσίως γι' αυτό βασική προϋπόθεση για την κατασκευή του έργου,   είναι   η μελέτη των θαλασσίων ρευμάτων καθ'όλον το έτος,   επιφυλασομένης εκπλήξεως μήπως υπάρχει δεύτερος Αχελώος σε ενέργεια.

Συμπερασματικά βγαίνει πόρισμα, ότι η σύνδεση δεν πρέπει να γίνει στο στένωμα αλλά δίπλα, στην αρχή του Κορινθιακού ανάλογα με την ταχύτητα των θαλασσίων ρευμάτων και όχι σκέψις ότι θα γίνει φράξιμο, πρέπει να υπάρχει διέξοδο στον Κορινθιακό και μπορεί να υπολογισθεί το μήκος (η θέσις) του επιχώματος και γενικά του έργου ανάλογα από την εκτοπιζομένην ποσότητα υδάτων με την κατασκευήν του έργου, ούτως ώστε αυξανομένης της επιφανείας της θαλάσσης να εύρουν διέξοδο τα θαλάσσια ρεύματα (σελίς 11).

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Με τα σχέδια πού υποβάλλω νομίζω ότι γίνομαι περισσότερο αντιληπτός παρά με την περιγραφή:

Βασική δομή του έργου είναι σαφής, μπορεί δε να γίνουν αυξομειώσεις μεταξύ επιχώματος και υδροστροβίλων, επίσης οι υδροστρόβιλοι να αυξομειωθούν κατά πλάτος και καθ'ύψος.

Οι μικρές γεφυρώσεις μπορεί να γίνουν το ίδιο όπως στο κέντρο του διαύλου.

Επίσης οι άξονες μεταδόσεως κινήσεως ενεργείας μπορεί να ακολουθήσουν και εξωτερική γραμμή. Ο αρμός μεταξύ σωληνώσεων και υδροστροβίλων μπορεί να γίνει και απόσταση.

Τελικά εάν η επινόηση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί οι επιστήμονες έχουν τον λόγο.

επίσης στο πέρασμα των υδροστροβίλων σε κάθε 50 μέτρα μπορεί να γίνουν τα υποστηλώματα πλατύτερα των υδροστροβίλων στη βάση (πυθμένα).

0 δίαυλος στο ΡΙΟ λόγω γεωγραφικής θέσεως πιο φαρδύς.

 

ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Με την εγκατάσταση των υδροστροβίλων επιτυγχάνονται πολλά.

  • Αξιοποίηση της ενεργείας από τα θαλάσσια ρεύματα.
  • Θωράκιση της σήραγγας και γέφυρας διότι η ορμή των θαλασσίων ρευμάτων θα εξουδετερώνεται από τους υδροστροβίλους που θα είναι εγκατεστημένοι προ του κυρίως έργου στα δυτικά του περάσματος.
  • Δεν θα έχουμε αλοίωσιν του οικολογικού και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής διότι η θάλασσα θα επικοινωνεί ελεύθερα.
  • Ο πυθμένας στα μέσα του περάσματος δεν θα δεχθεί βάρος, διότι η κατασκευή είναι όλο σωληνώσεις και γέφυρες.

Τελικά ανεξαρτήτως ποσοστού ενεργοποιήσεως των θαλασσίων ρευμάτων η κατασκευή των υδροστροβίλων θεωρείται απαραίτητος διότι θα είναι ο ελεγκτής του έργου σε μια θεομηνία που ενδέχεται να προκύψει.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

" Αγοράζω ακριβά γιατί είμαι φτωχός".

Βασική προϋπόθεση της κατασκευής του έργου είναι να είναι ασφαλής και να λύσει τα προβλήματα της περιοχής και γενικώτερα σαν χώρα να κατασκευάσει κάτι σωστό.

Σε πρώτη φάση με την σήραγγα, γίνεται το πρόβλημα σήμερα, και υπάρχει προοπτική για αύριο.

Άλλωστε και να στοιχίσει κάτι περισσότερο θα ζήσουν Έλληνες.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα πλαίσια αναπτύξεως του τουρισμού στην Ελλάδα μπορεί να υπολογισθεί μελλοντικά στο νευραλγικό αυτό σημείο ένα αξιόλογο τουριστικό συγκρότημα που θα είναι ο κρίκος των Ιονίων Νήσων με την Αττική και η είσοδος της Ευρώπης στη χώρα μας.

Το πέρασμα αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε τουριστικώς και εμπορικώς λόγω της μεγάλης κινήσεως γι'αυτό εκτός των δυο περιπτέρων στα άκρα της γέφυρας να κατασκευασθεί ένα τουριστικό συγκρότημα στο σημείο που αναφέρουμε π.χ. ένα πλοίο (στο σχήμα) τεραστίων διαστάσεων προσκολημένο στη γέφυρα με καζίνο - ελικοδρόμιο - καμπίνες-κλπ.

Ο EOT θα έχει τον λόγο.

 


ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΧΕΙΩΝ


 

SXEDIO 10

SXEDIO 11

SXEDIO 12

SXEDIO 13

SXEDIO 14

SXEDIO 15

SXEDIO 16

SXEDIO 17

SXEDIO 18

SXEDIO 19

SXEDIO 20

SXEDIO 21

SXEDIO 22

SXEDIO 23


EYRISITEXNIA

EPIST KON GOYDAS


Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 14456 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016 13:07
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.