Σάββατο, 4η Μαίου 2024  6:09 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 22:07

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου: «Όλο και περισσότεροι γονείς δεν κάνουν στα παιδιά τους τα βασικά εμβόλια»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Κορυφαία απειλή η αμφισβήτηση των εμβολίων όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι Covid επίπτωση οι αρνητές. Μιλώντας στη "Σ" ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης τονίζει μεταξύ άλλων: «Όλο και περισσότεροι γονείς δεν κάνουν στα παιδιά τους τα βασικά εμβόλια»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου σηματοδοτείται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη ως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού. Ο κύριος στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τη σημασία του εμβολιασμού στην πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής. Οι λοιμώδεις νόσοι, όπως η ιλαρά, η διφθερίτιδα και η γρίπη, δεν περιορίζονται μέσα στα εθνικά σύνορα. Η ανεπαρκής ανοσοποίηση σε μια χώρα της Ε.Ε. θέτει σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των πολιτών ολόκληρης της Ε.Ε.

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον εξαφανισθεί λόγω των προγραμμάτων εμβολιασμού και, ως εκ τούτου, σημαντικός αριθμός ενδέχεται ακόμη και να αμφισβητεί τη σημασία του εμβολιασμού.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί προνόμιο των Ελλήνων πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας, ο εμβολιασμός προστατεύει τον ίδιο τον εμβολιαζόμενο αλλά ταυτόχρονα έμμεσα προστατεύει και τους επίνοσους και άλλους ευπαθείς συνανθρώπους στο περιβάλλον του» τόνισε πρόσφατα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ (σ.σ. τον οποίο διάφοροι ανώνυμοι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζουν ως «όργανο της παγκοσμιοποίησης») η 10η σημαντικότερη απειλή για τη Υγεία των ανθρώπων είναι η εχθρική στάση που έχει υιοθετηθεί από πολλούς ενάντια στον εμβολιασμό. Κι όμως, ετησίως προλαμβάνονται 3,5 έως 5 εκατομμύρια θάνατοι χάρη στον εμβολιασμό, γεγονός που τον καθιστά μία από τις οικονομικά αποδοτικότερες παρεμβάσεις δημόσιας υγείας

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα (ΕΠΕ), για την κάλυψη του παιδικού, του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού καθώς και ειδικών ομάδων. Στη χώρα μας διαχρονικά ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό πυλώνα πρόληψης και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν αλλά τα τελευταία χρόνια τόσο η πανδημία του κορονοϊού, όσο και εμπόλεμες καταστάσεις με τη συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση, επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, επισημαίνουν λοιμωξιολόγοι και τονίζουν την πρόσφατη διάγνωση περιστατικού παραλυτικής πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη και την Αμερική και η απομόνωση στελεχών του ιού σε λύματα αστικών περιοχών.

 «Δυστυχώς, μετά την πανδημία της covid-19 ιδιαίτερα, παρατηρούμε μια αύξηση της δυσπιστίας, του δισταγμού των γονιών όχι μόνο για τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ίδιοι, αν ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά και για εκείνα που αφορούν στα παιδιά τους», επισημαίνει στην «Συνείδηση» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Γιώργος Αγραφιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη, δυστυχώς, το φαινόμενο των ανεμβολίαστων παιδιών, ακόμη και στα βασικά εμβόλια τα οποία είναι υποχρεωτικά για να πάνε στο σχολείο, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Το πρόβλημα εξηγεί ότι δεν αφορά μόνο τις ειδικές ομάδες αλλά και τον μέσο πληθυσμό. «Στις ειδικές ομάδες πληθυσμού η κατάσταση είναι τραγική, όμως έχουμε και παιδιά από το μέσο πληθυσμό, των οποίων οι γονείς κάνουν συνειρμούς που δεν ισχύουν ή αρνούνται συνολικά την χρησιμότητα των εμβολίων! Προσπαθούμε να τους πείσουμε θυμίζοντάς τους ποιες μεγάλες ασθένειες χάθηκαν λόγω των εμβολίων, όμως έχουμε από αυτές τις συμπεριφορές, σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, επανεμφάνιση νοσημάτων όπως η ιλαρά ή ο κοκίτης. Δυστυχώς, παρότι εννοείται ότι είναι υποχρεωτικά τα βασικά εμβόλια για να πάει ένα παιδί στο σχολείο, δεν υπάρχει μηχανισμός που θα απαγορεύσει σε ένα ανεμβολίαστο παιδί να γραφτεί σε αυτό», τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη επαγρύπνησης για τον περιορισμό του κινδύνου επανεισαγωγής υιών που είχαν εκλείψει και της εγχώριας μετάδοσης «ξεχασμένων νοσημάτων» καθώς στις μέρες μας κάθε 60 δευτερόλεπτα σώζονται παγκοσμίως από τα εμβόλια πέντε ανθρώπινες ζωές. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι, παρά το γεγονός ότι σήμερα τα περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται και η χρήση νέων εμβολίων ολοένα και αυξάνει, περίπου 19,4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν λάβει ούτε τα βασικά εμβόλια.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες ιογενείς λοιμώξεις διεθνώς και αποτελεί την βασική αιτία σχεδόν του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. «Ο εμβολιασμός κατά του HPV, σε αγόρια και κορίτσια, είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά ή και να εξαλείψει τους καρκίνους που οφείλονται στην δράση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και πρέπει να τονιστεί ότι δεν αφορά μόνο τα κορίτσια, δυστυχώς πολλές ασθένειες σχετίζονται με την ύπαρξη του HPV και στα αγόρια», επισημαίνει ο κ. Αγραφιώτης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, έχοντας ως αφετηρία την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, πρόσφατα άρχισε κοινή καμπάνια με το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για την προαγωγή του εμβολιασμού και την μείωση της διστακτικότητας προχώρησε πρόσφατα σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίουσε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αγρινίου, επ’ ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού 24-30 Απριλίου 2024 και στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ενημέρωση των πολιτών και την διαμόρφωση υγιών αντιλήψεων σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες του πληθυσμού και σε όλη την κοινωνία, είχε προγραμματίσει δράση την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 - 12:00 στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη (πλησίον της εισόδου του Δημαρχιακού Μεγάρου Αγρινίου).

«Να μην ξεχνάμε τον εμβολιασμό. Είναι πράξη προστασίας της υγείας μας και της ζωής μας, είναι πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 225 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.