Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:17 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 18:24

Το χρυσό αυγοτάραχο των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Το κορυφαίο από τα θαλασσινά προϊόντα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού είναι το αυγοτάραχο. Πρόκειται για το αυγό της “μπάφας” (θηλυκός μεγάλος κέφαλος) που μετά από την παραδοσιακή επεξεργασία με αλάτι των αλυκών Μεσολογγίου και την αποξήρανση εμβαπτίζεται σε λιωμένο κερί για μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης.

2-2

Τα ψάρια, που είναι εγκλωβισμένα σε τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις, τα ιβάρια, συλλαμβάνονται με απόχες στις συλληπτικές εγκαταστάσεις κατά την έξοδό τους προς τον Πατραϊκό κόλπο.

4-2

5-2

Με προσοχή ανοίγεται η κοιλιά του για να μην τραυματιστεί το αυγό. Μετά τον καθαρισμό αλατίζεται για κάποιες ώρες, στη συνέχεια πλένεται και αποξηραίνεται για μερικές μέρες υπό σκιά και καλό αερισμό. Τέλος γίνεται η εμβάπτιση του αποξηραμένου αυγού σε λιωμένο κερί και είναι έτοιμο για κατανάλωση.

7-1

8

Θεωρείται πολύ σπουδαία τροφή λόγω των πολλών και ιδιαίτερων θρεπτικών συστατικών του. Εκτός των άλλων, το αυγοτάραχο έχει και αφροδισιακές ιδιότητες. Η επίσκεψη στα ιβάρια αποτελεί υπέροχη εμπειρία λόγω της φυσικής ομορφιάς του περιβάλλοντος χώρου. Οι ψαράδες συνηθίζουν να τρέφονται με θαλασσινά εδέσματα. Κορυφαίο είναι το ψητό χέλι που στην περιοχή το ονομάζουν πετάλι..

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

postmodern.gr

 

Διαβάστηκε 13396 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016 02:15
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.