Τρίτη, 30η Απριλίου 2024  1:20 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 23:52

Αγρίνιο: Η αγροτική ανάπτυξη στο επίκεντρο - Ημερίδα στο Επιμελητήριο (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια.

Οι ενότητες της ημερίδας, που διεξήχθη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, το απόγευμα της Τετάρτης 17/04/24, ήταν τέσσερις και αφορούσαν τα εγγειοβελτιωτικά έργα και το ΠΑΑ (πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης), την οικοτεχνία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ΠΑΑ ως κύριος μοχλός αγροτικής ανάπτυξης, όπως επίσης τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις της πρωτογενούς παραγωγής.Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Κώστας Λαμπρόπουλος.

Πρέπει να τονίσουμε πως καμία από τις ενότητες δεν είναι στα «σπάργανα», καθώς τα προγράμματα του ΠΑΑ είναι 20ετίας, ενώ η οικοτεχνία, που είναι από τα «φρεσκότερα» αντικείμενα είναι ένα «σκαλί» πριν εισαχθεί στην επιχειρηματικότητα από τον πρωτόγεννη τομέα, για τον αγρότη και την οικογένειά του.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης του ζητήματος της οικοτεχνίας αναπτύχθηκαν επίσης και προτάσεις για την επιχειρηματικότητα σε οικογενειακού τύπου μορφή, ενώ το επόμενο στάδιο θα είναι η είσοδος της επιχείρησης σε βιομηχανικού τύπου ζώνη, το οποίο είναι μια μορφή εταιρείας.

Αναλύθηκαν ζητήματα προσανατολισμού, σχετικά και με την επισιτιστική κρίση, αλλά και με τα ποιοτικά προϊόντα που θα βγαίνουν στο ράφι.

Κατά την ημερίδα αναλύθηκε το ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών όπου παρουσιάστηκαν όλα τα προβλήματα του νερού, όλη την διαδικασία του ποτίσματος στην Αιτωλοακαρνανία (και όχι μόνο), όπως επίσης παρουσιάστηκαν και οι τρόποι αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων στον τομέα αυτό. Ιδιαίτερης σημασίας "υποενότητα" ήταν η στοχευμένη παρουσίαση του  πλάνου που έχει το Υπουργείο σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια για τις αρδεύσεις.

Έτερος σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει τι υπάρχει αυτή την στιγμή στην Περιφέρεια, τι γίνονταν στο παρελθόν, τι γίνεται και κυρίως τι θα γίνει στο μέλλον στις ενότητες που αναλύθηκαν κατά την ημερίδα. Επιπροσθέτως, ειπώθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους οι προτάσεις τους για τον αγροτικό τομέα, καθώς για να φτάσει κανείς στην επιδότηση πρέπει να υπάρχει παραγωγή πρωτίστως.

Ειδικότερα, την ανάλυση για τα εγγειοβελτιωτικά έργα και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης έκανε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφουδατικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Στουρνάρας, το πλάνο για την οικοτεχνία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε και ανάπτυξε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σάββας Βλάχος.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φιλίας,ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Βασίλης Φωτάκης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Φαρμάκης, Κωνσταντίνος Ζωής, Χριστόφορος Παπαδημητρίου και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Περιφερειάρχη, Γιώργος Κοντογιάννης.

Τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί ως κύριος μοχλός αγροτικής ανάπτυξης παρουσίασε και τεκμηρίωσε τα «βήματά» του ο Προϊστάμενος του τμήματος Συντονισμού και Υλοποίησης του ΠΑΑ (προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης) της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Παπαθανασίου, ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία των επιχειρήσεων της πρωτογενούς παραγωγής παρουσίασε η Επικ. Καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανασία Μαυρομμάτη.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 837 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.