Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  9:48 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 18:08

Το «Μουσείο Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης» στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το AgrinioBestOf.gr επισκεύθηκε ένα εκπληκτικό κτίριο, το «Μουσείο Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης» της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που στεγάζεται στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον υπεύθυνο του μουσείου κον Τσιλίκα Θεόδωρο, ο οποίος είναι Δάσκαλος και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαιδευση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ως υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων. Στην συζήτηση που είχε με την Χρύσα Σπαή μας έδωσε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τον σκοπό του μουσείου αυτού.

aggelokastro mouseio 36

Κύριε Τσιλίκα πείτε μας πως ιδρύθηκε το μουσείο αυτό;

Με την ιδιότητα του υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε δημιουργήσει με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση το «Μουσείο Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης» που στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο του Αγγελοκάστρου. Επιλέξαμε το Αγγελόκαστρο γιατί είναι στο κέντρο του νομού οπότε υπάρχει ευκολία πρόσβασης από όλες σχεδόν τις σχολικές μονάδες. Η Ιόνια οδός είναι ενας σημαντικός κόμβος που ενισχύει την μετακίνηση των παιδιών με άνεση και οικονομία.

Ποιός αποφάσισε να το δημιουργήσει αυτό;

Η απόφαση αυτή ελήφθη πριν πέντε χρονια σε συνεργασία εμού και του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ήταν ο Συμεών Γκοργκόλης. Με την δική του παρότρυνση απευθυνθήκαμε στον Δήμο Αγρινίου, να μας παραχωρήσει μέρος του κτιρίου αυτού και να δημιουργήσουμε το μουσείο της εκπαίδευσης. Σήμερα με τον νέο Διευθυντή κον Χρήστο Κολοβό συνεχίζουμε την προσπάθεια και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Δήμο Αγρινίου να το εντάξει στις δικές του δράσεις καθότι τα σχολικά κτίρια ανήκουν στους Δήμους.

Με ποιούς τρόπους προβάλλετε εσείς τον χώρο προς τα έξω;

Οι επικοινωνίες γίνονται μέσω email προς τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπάρχει και ιστοσελίδα στο facebook όπου εκεί ανακοινώνουμε διάφορες δράσεις η και προγράμματα που υλοποιούμε στον χώρο του μουσείου. Τα προγράμματα αυτά είναι το «Το σχολικό κτίριο διαχρονικά» και το δεύτερο που λειτουργεί φέτος έχοντας ξεκινήσει τον προηγούμενο χρόνο είναι «Από τα σχολικά συσσίτια στα σχολικά γεύματα».

aggelokastro mouseio 67

Τα επισκέπτονται τα σχολεία γενικότερα; Είναι ανοικτό για το κοινό;

Είναι ανοικτό και για τους πολίτες και για τα σχολεία εννοείται και θα ήθελα επι τη ευκαιρία να πω ότι : όποιος έχει σχολικό υλικό στο σπίτι του, οτιδήποτε και αν είναι αυτό, τετράδια, βιβλία, σχολικές ποδιές ή οτιδήποτε άλλο αντικείμενο, θα του είμαστε ευγνώμονες αν μας τα παραχωρούσε στο μουσείο.

Άλλες δωρεές εκτός από αυτές δεχόσαστε;

Βεβαίως και δεχόμαστε. Αρκετοί ιδιώτες μας εχουν χορηγήσει βιβλία και άλλα αντικείμενα, καθώς και διαφορες εταιρείες που μας έχουν δωρίσει και Βιβλιοθήκες, Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, FAX. Θα αναφέρω μερικές όπως την Alphabank, την Cosmote, την ΕΥΚ, πολλούς ιδιώτες κλπ

Ξέρουμε πόσα σχολεία έχουν επισκεφθεί το μουσείο αυτά τα χρόνια;

Περίπου πενήντα σχολεία Δημοτικά και Γυμνάσια από τον νομό μας έχουν επισκεφθεί τον χώρο.

aggelokastro mouseio 65

Πείτε μας λίγο για τα εκθέματα. Τι περιλαμβάνει το μουσείο;

Το μουσείο περιλαμβάνει: Παλιά θρανία, Βιβλιοθήκες, τετράδια από την δεκαετία του 60’ που μας έχουν παραχωρηθεί από τον κο Χολή από το Μεσολόγγι. Το πιο παλιό βιβλίο είναι η «Χριστομάθεια» που είναι από το 1869. Δωρεά της Ελένης Πριοβόλου που κατάγεται από το χωριό μας. Επίσης έχουμε βιβλία από την δεκαετία του 10’ και του 20’, εγκυκλοπαίδειες, έντυπα πάρα πολλά, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, όπως κινηματογραφικές μηχανές, προβολείς σλάιτς και διαφανειών, πικάπ, ραδιόφωνα. Βέβαια πολλά από αυτά δεν λειτουργούν αλλά όπως καί να έχει τα βλέπουμε ότι υπάρχουνε και είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να γνωρίζουν και οι επόμενοι μαθητές πως γινόταν το μάθημα παλιότερα.

Βλέπω και πολλούς χάρτες να εκτίθενται

Οί χάρτες ήταν η αρχή της εποπείας εκείνη την εποχή, οπότε ήταν σημαντική η εικόνα. Να το πούμε διαφορετικά η εικόνα μας έμεινε στο μυαλό. Όπως ένας σημαντικός χάρτης που υπάρχει στην μνήμη των παλαιοτέρων και είναι οι τέσσερις εποχές.

aggelokastro mouseio 64

Και η μεγάλη σημαία μου έκανε εντύπωση.

Δυστυχώς πολλά από τα αντικείμενα αυτά τα έχουμε βρει σε χείριστη κατάσταση. Πολλά από αυτά τα έχουμε βρεί κλειδωμένα σε υπόγεια σχολείων και τα συλλέξαμε με πολλή μεγάλη δυσκολία.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να ακολουθεί τις επόμενες γενιές και γιατί;

Γνωρίζοντας την ιστορία μας, μπορούμε εύκολα να διορθώσουμε λάθη που μπορεί να κάνουμε στην πορεία και στο μέλλον. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν θεωρώ ότι γνωρίζοντας και την ιστορία της εκπαίδευσης διαχρονικά, βλέπουμε και εμείς την σημερινή πρόοδο στον πολιτισμό και στην παιδεία.

Δηλαδή εσείς οι δάσκαλοι είστε και πρεσβευτές της γνώσης;

Όχι μόνο της γνώσης αλλά και της διαμόρφωσης της προσωπικότητας των παιδιών. Να την εμπνεύσουμε, να την ερμηνεύσουμε και να την εξυψώσουμε στο βαθμό που μπορούμε βέβαια.

Σε ποιούς θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα ή μια πρόσκληση από τους αναγνώστες μας

Σε όλους και όχι μόνο τους Αιτωλοακαρνάνες αλλά και πέρα από το νομό. Θα ήθελα να τους προσκαλέσω όποτε μπορέσουν να έρθουν να επισκεφθούν τον χώρο μας. Τα σχολεία μπορούν κάθε Πέμπτη. Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει οποιαδήποτε μέρα αρκεί να επικοινωνήσει μαζί μου και θα τον ξεναγήσω στον χώρο αυτό.

aggelokastro mouseio 76
Ο χώρος είναι σε μια έκταση 10 στρεμμάτων δωρεά της μονής Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου. Το κτίριο που στεγάζετε κτίσθηκε το 1830-32. Για πάρα πολλά χρόνια λειτουργούσε σαν Δημοτικό Σχολείο. Το 1985 απο κάποιο σεισμό εγκαταλέιφθηκε και χτίσθηκε το νέο δημοτικό σχολείο. Το παρών οίκημα με πρωτοβουλίες του τότε Δήμου Αγγελοκάστρου, αναπαλαιώθηκε, αναστηλώθηκε και είμαστε ευτυχείς που σήμερα στεγάζεται το «Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης» και υπάρχει μια προοπτική να λειτουργήσει στον ίδιο χώρο το «Λαογραφικό Μουσείο Αγγελοκάστρου». Ο Χώρος είναι λειτουργικός έχει και γήπεδο όπου μπορούν να παίζουν τα παιδιά και είναι σε ένα ειδυλιακό τοπίο μέσα στα δένδρα και σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

aggelokastro mouseio 77

Στοιχεία Επικοινωνίας
Υπεύθυνος επικοινωνίας: κ. Τσιλίκας Θεόδωρος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, 30400 Αιτωλικό.
Ιστοσελίδα: http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/index.php
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο: 2631050280
Φαξ: 2631027315
Κινητό: 6974385680

aggelokastro mouseio 83

aggelokastro mouseio 80

aggelokastro mouseio 83

aggelokastro mouseio 85

aggelokastro mouseio 87

Κατά την επισκεψή μας στο μουσείο βρέθηκε εκεί και η κα Αγγελική Ζανιά ή οποία χάρισε σε αυτό μια σχολική ποδιά και μια στολή. Η ίδια μίλησε με την Χρύσα Σπαή και εξήγησε αυτή της την κίνηση.

aggelokastro mouseio 05

Ποιός ο λόγος που επισκεφθήκατε σήμερα το μουσείο Αγγελοκάστρου;

Σκέφθηκα να χαρίσω στο μουσείο μια σχολική ποδιά και μια στολή παρέλασης που ανήκε σε μια συγγενή μου και την είχα στην κατοχή μου. Ηταν πιο χρήσιμη σαν έκθεμα στο μουσείο.

Τι συμβολίζει η σχολική ποδιά για σένα

Τα παιδικά μου χρόνια στο σχολείο και πολλές αναμνήσεις.

aggelokastro mouseio 56

Πιστεύεις ότι η σχολική ποδιά καλώς καταργήθηκε από τα σχολεία

Όχι. Γιατί έπρεπε να αναγνωρίζετε η μαθήτρια. Το ντύσιμο πρέπει να συνάδει και με την ιδιότητα.

Ποιά η γνώμη σας για το μουσείο;

Το επισκέφθηκα και στο παρελθόν με το 8ο Δημοτικό σχολείο και μου άρεσε πάρα πολύ. Ετσι σκέφθηκα ότι θα ήταν χρήσιμη σαν έκθεμα στον χώρο του μουσείου η σχολική ποδιά.

Τα παιδιά μας πρέπει να επισκέφτονται τέτοια μουσεία ;

Βεβαίως και ναι. Καθότι και εγω την πρώτη φορά όπως είπαμε ήρθα με το σχολείο των παιδιών μου ως μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πορεία της εκπαίδευσης μέσα στον χρόνο.

aggelokastro mouseio 60

Το μήνυμά σας σε γονείς και μαθητές

Οποιος έχει κάποιο αντικείμενο στην κατοχή του που παραπέμπει σε παλιές σχολικές εποχές καλό είναι να το χαρίσει στο Μουσείο ώστε αυτό να αποκτήσει περισσότερα εκθέματα και να γίνει πιο γνωστό και πιο πλήρες.

Μερικές φωτογραφίες απο τα εκθέματα

aggelokastro mouseio 09

aggelokastro mouseio 10

aggelokastro mouseio 11

aggelokastro mouseio 12

aggelokastro mouseio 13

aggelokastro mouseio 14

aggelokastro mouseio 15

aggelokastro mouseio 16

aggelokastro mouseio 17

aggelokastro mouseio 18

aggelokastro mouseio 19

aggelokastro mouseio 20

aggelokastro mouseio 21

aggelokastro mouseio 22

aggelokastro mouseio 23

aggelokastro mouseio 24

aggelokastro mouseio 25

aggelokastro mouseio 26

aggelokastro mouseio 28

aggelokastro mouseio 29

aggelokastro mouseio 30

aggelokastro mouseio 39

aggelokastro mouseio 40

aggelokastro mouseio 41

aggelokastro mouseio 42

aggelokastro mouseio 43

aggelokastro mouseio 44

aggelokastro mouseio 45

aggelokastro mouseio 70

aggelokastro mouseio 46

aggelokastro mouseio 47

aggelokastro mouseio 48

aggelokastro mouseio 49

aggelokastro mouseio 50

aggelokastro mouseio 51

aggelokastro mouseio 52

aggelokastro mouseio 53

aggelokastro mouseio 59

aggelokastro mouseio 62

aggelokastro mouseio 75

aggelokastro mouseio 82


Τμήμα Παραγωγήςειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

Διαβάστηκε 12898 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 21:13
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033