Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  5:41 πμ
 
wm small
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 14:30

"Ήρθαμε εδώ το ΄22, θέλουν να μας διώξουν πάλι; Τι αντισταθμιστικά έχουμε πάρει;"- Kραυγή αγωνίας από το Ματσούκι για τα πλωτά φωτοβολταϊκά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αναβρασμός επικρατεί στα χωριά της περιοχής πέριξ των τεχνητών λιμνών Στράτου και Καστρακίου για το ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού.

Το θέμα θα απασχολήσει την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της προσεχούς Πέμπτης (28/3) όπου αναμένεται να εκφραστεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας όπως εξάλλου και η αντίδραση της δημοτικής αρχής.

Οι δυο πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί εντάσσονται στο σχεδιασμό της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» και προ διαστήματος δημοσιεύθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τους.

Οι Κοινότητες Στράτου, Ματσουκίου και Καστρακίου ενημερώθηκαν εγγράφως από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες όπως πληροφορείται το agrinionews.gr άμεσα συγκάλεσαν συνεδρίαση στην οποία και αποφάσισαν αρνητικά στο ενδεχόμενο εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών σταθμών, ενημερώνοντας παράλληλα και τον Δήμο για την στάση τους.

Εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τις περιβαλλοντολογικές και οικολογικές επιπτώσεις ενώ οι κάτοικοι των κοινοτήτων επιφυλάσσονται και για το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή υδρεύεται από τον Αχελώο.

Στο agrinionews.gr μίλησε ο πρόεδρος της κοινότητας Ματσουκίου, Χαράλαμπος Κουτρομάνος και όσα αναφέρει παραπέμπουν σε κραυγή αγωνίας: «Είμαστε καθολικά αντίθετοι, κι εγώ προσωπικά και οι συγχωριανοί μου.  Είναι μπροστά μας, θα ξυπνάμε και θα βλέπουμε αυτό το πράγμα. Δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις το ζήτημα, που κι αυτές ασφαλώς θα είναι τεράστιες. Υπάρχουν σπάνια πτηνά εδώ, θα εξαφανιστούν όλα αν μπει το φωτοβολταϊκό. Ο Δήμος στηρίζει την στάση μας. Είμαστε προσφυγικό χωριό. Ήρθαμε εδώ το ’22, μας έκαψαν οι Γερμανοί το ’44, έφτιαξαν το φράγμα την δεκαετία του ’80 και τώρα θέλουν πάλι να μας διώξουν. Πείτε μου τι αντισταθμιστικά έχουμε πάρει από όλα τα παραπάνω;».

Οι δυο φωτοβολταϊκοί σταθμοί των οποίων η ΜΠΕ είναι σε δημόσια διαβούλευση προβλέπουν:

α) (Φ/β) σταθμός ισχύος 120 MW στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου στην Δ.Ε. Ινάχου του δήμου Αμφιλοχίας και Δ.Ε. Παρακαμπυλίων και Στράτου του δήμου Αγρινίου .Θα βρίσκεται 9,5χλμ Β της πόλης του Αγρινίου και στις εξής αποστάσεις από τα χωριά: 1,6χλμ από το Καστράκι και τον Κοκκινόλογγο, 3,4χλμ απο το Μαλαταίικο και 4,7χλμ απο το Μπαμπαλιό. Ενδεικτικά στοιχεία έργου σύμφωνα με την ΜΠΕ: 1.253 στρέμματα έκταση πλωτού Φ/β, αριθμός φωτοβολταϊκών πλαισίων: 222.222, τοποθέτηση των καλωδίων υποβρυχίως σε βάθος περί τα 3μ .

β) Πλωτός φωτοβολταϊκός (Φ/β) σταθμός ισχύος 42 MW στην τεχνητή λίμνη Στράτου στις Δ.Ε. Νεάπολης και Στράτου του δήμου Αγρινίου .Θα βρίσκεται 6χλμ ΒΔ της πόλης του Αγρινίου και στις εξής αποστάσεις από τα χωριά: 0,3χλμ από την Στράτο, 0,8χλμ από την Σπολάιτα, 1,6χλμ από το Ματσούκι και 2,3χλμ από την Νεάπολη. Ενδεικτικά στοιχεία έργου σύμφωνα με την ΜΠΕ: 267 στρέμματα έκταση πλωτού Φ/β, αριθμός φωτοβολταϊκών πλαισίων: 77.760, τοποθέτηση των καλωδίων υποβρυχίως σε βάθος περί τα 3μ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 279 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.