Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:42 πμ
 
wm small
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 23:56

Ορειβατικό Καταφύγιο Παναιτωλικού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ του όρους Παναιτωλικού βρίσκεται σε ελατόφυτη περιοχή στη θέση “Διασελάκι” του Δημοτικού Διαμερίσματος Περιστερίου του πρώην Δήμου Παραβόλας Αιτωλ/νίας και νυν δήμου Αγρινίου, στη νότια πλευρά του όρους σε υψόμετρο 1.170 μέτρα.

Κατασκευάστηκε το έτος 2001 με στρογγυλούς κορμούς δένδρων Φιλανδίας (ελατόπευκο) μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας–Ιταλίας το INTERREG II.

Το καταφύγιο με ισόγειο 262τμ. και όροφο 104τμ. διαθέτει ένα μικρό υπνοδωμάτιο για τους υπεύθυνους του συλλόγου, υπνοδωμάτιο, τουαλέτες, χώλ, κουζίνα-καθιστικό με κεντρικό τζάκι, ξύλινα τραπέζια και καθιστικούς πάγκους στο ισόγειο, και δύο υπνοδωμάτια στον όροφο και τουαλέτες.

Μπορεί να εξυπηρετήσει 50 άτομα για διανυκτέρευση στα υπνοδωμάτια με πλήρη ξενοδοχειακό εξοπλισμό και θέρμανση με ηλεκτρικούς θερμοπομπούς (καλοριφέρ), 60 άτομα στο καθιστικό του για καφέ-πρωϊνό ή φαγητό, καθώς και κουζίνα με όλα τα απαραίτητα σκεύη και σέρβις για αυτοεξυπηρέτηση 60 φιλοξενούμενων (κουζίνα ηλεκτρική-υγραερίου επαγγελματική, ψυγείο κλπ.).

 Εξω από το καταφύγιο υπάρχει ψησταριά με ξύλα για τους μερακλήδες των ψητών.

Στο υπόγειο εκτός των άλλων φυλάσσονται όλα τα απαραίτητα υλικά ομάδας διάσωσης 20 ατόμων και ο εξοπλισμός για την εκπαίδευση στο στίβο, την πίστα αναρρίχησης και στο flying fox που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου.

Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από την Παραβόλα που βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο Αγρινίου-Θέρμου. Πινακίδες οδηγούν προς το χωριό Περιστέρι και το καταφύγιο που απέχει από το Αγρίνιο συνολικά 24,5 χιλιόμετρα. Μέχρι το χωριό Περιστέρι υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος για όλα τα αυτοκίνητα και πούλμαν μέχρι 40 θέσεων. Από το Περιστέρι ο χωματόδρομος των 4,5 χιλιομέτρων έχει αρκετές δυσκολίες. Μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο ψηλά αυτοκίνητα και 4×4. Υπάρχει και δεύτερη πρόσβαση από το χωριό Κυραβγένα του πρώην Δήμου Παραβόλας, αλλά ο χωματόδρομος των 6,3 χιλιομέτρων είναι κακοσυντηρημένος και δεν επιτρέπει την προσπέλαση των αυτοκινήτων τον περισσότερο καιρό.

 Η θέα από το κιόσκι του καταφυγίου είναι πανοραμική, μπορεί κανείς να δει από τα βουνά της Πελοποννήσου μέχρι της Ν.Α. Ηπείρου, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος, τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχία και Οζερό, τις τεχνητές λίμνες από τα φράγματα στον ποταμό Αχελώο, και τα Ακαρνανικά όρη και τα όρη Βάλτου.

 ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ

Το κόστος για το άνοιγμα του καταφυγίου και τη διημέρευση ή τη διανυκτέρευση μέσα σε αυτό είναι σχετικό με την ιδιότητα των επισκεπτών και τον αριθμό τους (χρέωση για ελάχιστο αριθμό ατόμων σε κάθε περίπτωση):

α] Για τα ταμειακώς εντάξει μέλη του Συλλόγου μας: διημέρευτρα ΕΥΡΩ 2, διανυκτέρευτρα ΕΥΡΩ 10 κατά άτομο. Ελάχιστος αριθμός άτομα 15.

β] Για παιδιά μέχρι 12 ετών: διημέρευτρα ΕΥΡΩ 2, διανυκτέρευτρα ΕΥΡΩ 6 κατά άτομο. Ελάχιστος αριθμός: άτομα 15.

γ] Για όλους τους υπόλοιπους: διημέρευτρα ΕΥΡΩ 3, διανυκτέρευτρα ΕΥΡΩ 12. Ελάχιστος αριθμός: άτομα 15.

δ]  Για διανυκτέρευση εντός του περιβάλλοντος χώρου του καταφυγίου (με σκηνή ή μη) και χρήση των εγκαταστάσεων του καταφυγίου: 6 ΕΥΡΩ ημερησίως.

ε) Σε ειδικές περιπτώσεις (όπως πχ άτομα με ειδικές ανάγκες) διαμονή ΔΩΡΕΑΝ.

Σε όλες τις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται και ο προβλεπόμενος ΦΠΑ.

Για να κλειστεί το καταφύγιο από οποιαδήποτε ομάδα το επιθυμεί απαιτείται η κατάθεση προκαταβολής στον ταμία του συλλόγου, μετά από σχετική συνεννόηση.

Σε περίπτωση ακύρωσης με υπαιτιότητα του υποψήφιου επισκέπτη η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

Οσοι ενδιαφέρονται να διαμείνουν στο καταφύγιο μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του συλλόγου 26410-45512 καθημερινές και ώρες 20.30-22.00 ή με τον Πρόεδρο του συλλόγου στο κινητό τηλέφωνο: 6947220731.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

 Οι επισκέπτες του καταφυγίου φροντίζουν για τη καθαριότητα του εσωτερικού χώρου του καταφυγίου, το πλύσιμο των ειδών της κουζίνας, το καθάρισμα των τραπεζιών.

 Για λόγους προστασίας του δάσους, αλλά και του ίδιου του καταφυγίου λόγω της ξυλοκατασκευής του, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ανάβει φωτιά στον εξωτερικό χώρο του.

 Δεν επιτρέπεται σε κανέναν το κάπνισμα σε οποιονδήποτε άλλο χώρο μέσα στο καταφύγιο, εκτός μόνο δίπλα από το τζάκι στο καθιστικό δωμάτιο για να φεύγει εύκολα ο καπνός από την καμινάδα.

 Όλοι οι επισκέπτες του καταφυγίου μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να χρησιμοποιούν με τη δέουσα προσοχή όλες τις συσκευές της κουζίνας και τα διάφορα σκεύη και αναλώσιμα υλικά καθαριότητας και πλυσίματος (π.χ. χαρτικά, απορρυπαντικά και διάφορα άλλα είδη που θα χρειάζονται για την εξυπηρέτησή τους και θα υπάρχουν διαθέσιμα), μετά από υπόδειξη του υπεύθυνου του Συλλόγου μας, ο οποίος και θα επιβλέπει και θα ελέγχει τη σωστή χρησιμοποίησή τους.

 Για την αυτοεξυπηρέτηση και τη χρήση της κουζίνας για μαγείρεμα, πρωινό Κ.λπ. οι ομάδες ή οι Σύλλογοι των επισκεπτών μπορούν να έχουν μαζί τους ότι τους ενδιαφέρει (π.χ. υλικά για διάφορα φαγητά, καφέ, ζάχαρη, τσάι, κρασιά, ποτά κ.λπ.).

 Με την ευθύνη του αρχηγού των επισκεπτών θα γίνεται η χρήση των κλινοσκεπασμάτων και η επανατοποθέτησή τους στις ντουλάπες τους όπως ήταν, η χρήση των παντοφλών μέσα στο καταφύγιο (σαγιονάρες από το Χωλ) για αποφυγή μεταφοράς λάσπης και νερών στα ξύλινα πατώματα και τις σκάλες, η μεταφορά ξύλων από αποθηκευτικούς χώρους για κάψιμο στο τζάκι και το εν συνεχεία σβήσιμο και καθαρισμό του κατά την αποχώρησή τους, η συγκέντρωση όλων των απορριμμάτων (φαγητού, χαρτοπετσέτες, χαρτιά κουζίνας, χαρτιά τουαλετών και ότι άλλο απομένει που δε μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί) και η καύση όσων καίγονται στο βαρέλι που υπάρχει στον εξωτερικό χώρο, το πέταγμα για τροφή των πουλιών όσων τρώγονται και η εναπόθεση μέσα στις ειδικές σακούλες που θα κλείνονται από πάνω όσων χρειάζονται μεταφορά με όχημα στους πλησιέστερους κάδους απορριμμάτων (όπως Π.χ. μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά κ.λπ.) με την ευθύνη του Συλλόγου μας.

Φωτογραφίες καταφυγίου:

http://eosagriniou.gr

Διαβάστηκε 15188 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 09:53
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.