Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  8:43 πμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 17:24

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Μια νέα δράση που αξίζει της προσοχής μας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη του Φιλοσοφικού Καφενείου Αγρινίου την άνοιξη του 2023 όταν οργάνωσε την πρώτη συνάντηση για τους ενδιαφερομένους. Αναζητώντας τους ιδρυτές της κίνησης αυτής, γνωρίσαμε την κα Έλενα Τριανταφυλλίδη και τον κο Χρήστο Ζερβόπουλο. Συνομιλώντας μαζί τους διαπιστώσαμε το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίσει ο κόσμος της πόλης, αυτή την δράση και αυτή την ομάδα. Έτσι παρουσιάζουμε την παρούσα συνέντευξη που επιμελήθηκε η Χρύσα Σπαή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΝΑ ΧΡΥΣΑ

Τι είναι το φιλοσοφικό καφενείο;

Το Φιλοσοφικό Καφενείο είναι ένας ανοιχτός χώρος συνάντησης ενεργών πολιτών, όπου στόχος είναι όχι να αμπελοφιλοσοφήσουμε, αλλά να συζητήσουμε για θέματα πρακτικά που αφορούν στην καθημερινότητά μας. Στο Φιλοσοφικό Καφενείο δεν μιλάμε θεωρητικά, επιδεικνύοντας τις ακαδημαϊκές μας γνώσεις, αλλά προβληματιζόμαστε βάσει της βιωματικής μας εμπειρίας. Δεν κάνουμε μονολόγους, φιλοσοφικές διαλέξεις, θεωρητικές και ατελέσφορες συζητήσεις ούτε πρόκειται για στείρα αντιπαράθεση απόψεων. Είναι ένας χώρος κοινωνικός και ελεύθερος, που δίνει το κίνητρο του ψυχοπνευματικού εμπλουτισμού και της αυτογνωσίας.

Ποιος ο λόγος ύπαρξης αυτού;

Το Φιλοσοφικό Καφενείο είναι μία από τις πολλές δράσεις της Κίνησης «Φως σε Δράση». Ο στόχος είναι να συναντηθούμε, να δώσουμε, να πάρουμε και να μοιραστούμε βιωματικά την εμπειρία μας πάνω στη ζωή. Γι’αυτό και λέμε ότι είμαστε φίλοι της σοφίας και όχι της θεωρητικής φιλοσοφίας. Μέσα δηλαδή από τη βιωματική μας εμπειρία, φτάνουμε στο απόσταγμα της ζωής μας, στη σοφία και την αλήθεια που κατά βάθος μας ενώνουν όλους.

Πότε και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε και στο Αγρίνιο;

Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι στη σημερινή εποχή ζούμε λίγο -πολύ αποκομμένοι ο ένας από τον άλλον. Ο υλισμός, ο υπερκαταναλωτισμός και ο εγωκεντρισμός βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στη ζωή μας. Για παράδειγμα παρακολουθούμε τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία ή το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά και έχουμε την αίσθηση ότι αυτά τα πράγματα γίνονται μακριά μας, ότι συμβαίνουν στους άλλους και ότι ευτυχώς δεν έτυχαν σε εμάς, οπότε αισθανόμαστε ότι είμαστε καλά. Αλλά πώς μπορεί να ευημερεί ένας πολίτης σε μια κοινωνία που νοσεί; Οπότε για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει Φιλοσοφικό Καφενείο και στην πόλη μας, γιατί εκεί μέσα μπορούμε να μοιραστούμε. Έτσι ψυχαγωγούμαστε ποιοτικά, βγαίνουμε από την απομόνωση και τον ατομικισμό και επικοινωνούμε άμεσα με αλληλεγγύη, με αμοιβαία αποδοχή και με σεβασμό. Ως προς το γιατί δημιουργήθηκε στο Αγρίνιο, θα έλεγα ότι η η σκέψη άρχισε να καλλιεργείται από το 2018 στο μυαλό μας, όταν είχαμε προσωπική εμπειρία απο τη δράση αυτή στην Αθήνα. Τότε λοιπόν βιώσαμε όλη αυτή την ενέργεια και τη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε έναν χώρο όπου άνθρωποι με ανοιχτή καρδιά θέλουν να μοιραστούν μεταξύ τους εμπειρίες, βιώματα και συνειδητοποιήσεις. Η επιστροφή μας στο Αγρίνιο, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ξαναζέστανε την ιδέα στην καρδιά μας και θέλαμε να το μοιραστούμε με τους συνανθρώπους στην πόλη μας.

Πως θα ωφεληθεί κάποιος που θα γίνει μέλος;

Εξαρτάται από το τι είδους μέλος θέλει να γίνει. Υπάρχει περίπτωση να είναι ένα μέλος που γράφεται στο group του facebook και παρακολουθεί τις αναρτήσεις. Υπάρχει περίπτωση να είναι εγγεγραμμένο μέλος στο κανάλι μας στο youtube και εκ του μακρόθεν να παρακολουθεί τις βιντεοσκοπημένες συναντήσεις μας. Όμως υπάρχει και περίπτωση να γίνει κανείς πιο ενεργό μέλος με φυσική παρουσία, σπάζοντας το φράγμα του δισταγμού που μας χωρίζει. Προς το παρόν είμαστε μια παρέα των επτά ατόμων που συναντιόμαστε συχνά. Εμείς οι δύο είμαστε οι συνδιοργανωτές και οι υπόλοιποι σταδιακά προσφέρουν κάτι περισσότερο, για παράδειγμα δημιουργούν την αφίσα της εκδήλωσης ή προτείνουν διαδρομές για τους φιλοσοφικούς περιπάτους που θα συνεχίσουμε κλπ. Η ωφέλεια λοιπόν θα λέγαμε ότι έρχεται πίσω πολλαπλάσια όταν προτίθεται κανείς να προσφέρει με την καρδιά του κι αυτή είναι η έννοια του ακτιβισμού. Να συμπληρώσουμε σχετικά με την ατομική ευθύνη που θα πάρει ο καθένας για να έρθει σε ένα Φιλοσοφικό Καφενείο. Για μένα είναι η ατομική συνείδηση, γιατί η ατομική ευθύνη έχει "φορεθεί" υπερβολικά το τελευταίο διάστημα. Αυτό γιατί όταν οι άνθρωποι φοβόμαστε να πάρουμε την ευθύνη, συνήθως θέλουμε να τη μεταθέσουμε σε κάποιον άλλον, όταν όμως πηγαίνουμε συνειδητά κάπου, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα. Η ευθύνη είναι ένα βάρος που κατά κάποιο τρόπο το κουβαλάει ο άνθρωπος στη συνείδησή του. Οπότε όσο πιο συνειδητοί είμαστε και σε αυτή τη διαδικασία τόσο περισσότερα θα μπορέσουμε να αποκομίσουμε μέσα στο Φιλοσοφικό καφενείο. Άλλωστε και οι φιλόσοφοι βιωματικά έγραφαν, αφού τα συνειδητοποιούσαν, δίνοντάς μας στο τέλος μεγάλα έργα. Παρατηρούσαν και από τα βιώματά τους κρατούσαν ένα απόσταγμα και το έδιναν στον κόσμο. Δεν υπάρχει μια πηγή ακαδημαϊκή που να έχει την απόλυτη γνώση η την απόλυτη αλήθεια. Στη φιλοσοφία δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια. Ψάχνουμε, ρωτώντας με απορία και χρησιμοποιώντας τη διαλεκτική, ψάχνουμε να βρούμε τι είναι καλύτερο για τον άνθρωπο.

ΕΛΕΝΗ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ποιά η ανταπόκριση των Αγρινιωτών μέχρι τώρα;

Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για αρχή και η χαρά μας είναι ότι έχουμε σταθερά φίλους κοντά μας που παρακολουθούν τη δράση και ο καθένας από το μετερίζι του ήδη αρχίζει να προσφέρει. Είμαστε εφτά άτομα περίπου που συναντιόμαστε συχνά, αλλά στις συναντήσεις του Φιλοσοφικού Καφενείου είμαστε περισσότεροι κι ακόμη περισσότεροι όσοι παρακολουθούν από μακριά και δεν έκαναν ακόμη το βήμα να γνωριστούμε. Άλλωστε εμείς πρέπει να γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Δηλαδή όσο εμείς παίρνουμε την ατομική μας ευθύνη, συνδεόμαστε ακόμη περισσότερο και με το σύνολο. Όσο εμείς ανοιγόμαστε, ανοίγονται και οι άλλοι άνθρωποι και έτσι γνωριζόμαστε.

Ποιές οι μέχρι τώρα δράσεις σας;

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Αγρινίου δημιουργήθηκε το 2023. Τον Απρίλιο κάναμε την πρώτη μας συνάντηση με θέμα «Χρόνος και χρήμα». Ένα μήνα πριν είχε γίνει το γκρουπ στο facebook. Δημιουργήσαμε το γκρουπ μας στο facebook μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο χώρο και να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε στην πόλη την πρόθεσή μας γι’ αυτή τη δράση. Η δεύτερη συνάντηση έγινε τον Μάϊο του 2023 με θέμα «Ο Φόβος της ελευθερίας». Εν τω μεταξύ έχουμε δημιουργήσει το κανάλι μας στο youtube, όπου ανεβάζουμε τις βιντεοσκοπημένες συναντήσεις μας και θα ήταν χρήσιμο για κάποιον που θέλει να ξαναδεί ή να δει για πρώτη φορά όσα συν-δημιουργούμε. Στις 6 Αυγούστου φέτος το καλοκαίρι, κάναμε τον πρώτο μας Αφυπνιστικό Περίπατο στο δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης που κάναμε. Αν κι η μέρα ήταν βροχερή, το αποτέλεσμα ήταν εποικοδομητικό για όλους μας. Αυτά για αρχή, αλλά έπεται και συνέχεια, με θέληση να συναντήσουμε κι άλλους σε αυτή την πορεία. Εμείς προσκαλούμε όλους, να έρθουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουμε απόψεις. Έχουμε φυσικά ανοίξει το διάλογο και για άλλες δράσεις στο μέλλον. Δηλαδή εκτός από το Φιλοσοφικό Καφενείο που θα είναι σε σταθερή βάση μια φορά το μήνα και τις πεζοπορίες, όπου θα αναδεικνύουμε την ομορφιά του τόπου μας, έχουμε πρόθεση να φιλοξενήσουμε εδώ στο Αγρίνιο τόσο τον εμπνευστή της Κίνησης, κ. Ιωάννη Αυγουστάτο όσο και άλλα μέλη για μια διήμερη ποιοτική πολιτισμική εκδήλωση. Ειδικά αυτό νομίζω ότι ο τόπος μας το χρειάζεται, προχωρώντας λίγο πιο πέρα από τα εμπορικά και ευρείας κατανάλωσης θεάματα. Στο Αγρίνιο είναι νομίζω εμφανής η ανάγκη για Αφυπνιστική Τέχνη, για παράδειγμα μέσω του Αφυπνιστικού Κινηματογράφου, που είναι κι αυτός στα σχέδιά μας. Θέλουμε να προβάλλουμε ποιοτικές ταινίες που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση. Υπάρχουν διαμάντια στον κινηματογράφο, που μπορούμε να ανακαλύψουμε.

ΕΛΕΝΑ ΧΡΥΣΑ

Να συμπληρώσω κάτι για τον Αφυπνιστικό Περίπατο που πραγματοποιήσαμε. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τα έργα που γίνονται μέσα στην πόλη μας. Αυτά είτε μας αρέσουν είτε όχι είτε μας βολεύουν είτε όχι, δεν παύουν να δημιουργούν ένα ασφυκτικό αστικό τοπίο. Αυτή η ομοιομορφία σιγά- σιγά επεκτείνεται σε όλες τις πόλεις της επαρχίας, οι οποίες αρχίζουν να μοιάζουν πάρα πολύ με την Αθήνα. Σα να έχουμε δηλαδή μικρές γειτονιές της Αθήνας, στην επαρχία πια! Εντούτοις, η φύση παραμένει άγνωστη, ακόμη και για ανθρώπους που ζουν πολλά χρόνια στην πόλη! Στον αφυπνιστικό περίπατο λοιπόν που κάναμε, πέραν του ότι καθίσαμε, συζητήσαμε, φιλοσοφήσαμε, ήρθαμε σε επαφή με τη φύση και νιώσαμε ευγνωμοσύνη που υπάρχει ακόμη όγκος πράσινου σε κοντινή μας απόσταση, μακριά από το τσιμέντο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι από τη φύση ερχόμαστε και στη φύση καταλήγουμε.

Ποιές οι επόμενες δράσεις σας;

Η επόμενη δράση είναι το επόμενο Φιλοσοφικό Καφενείο. Το πρώτο για τη νέα σεζόν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί στο STONE CAFE, που είναι στην οδό Ναπολέοντος Ζέρβα και Δεσποτάτου Σμύρνης 6 γωνία. Tο θέμα θα είναι «Από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ» , για να παλέψουμε την αλλοτρίωση που μαστίζει δυστυχώς τις κοινωνίες μας συνολικά. Περιμένουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορεί να παρευρεθεί. Για καλύτερη διαχείριση της εκδήλωσης, συστήνουμε η προσέλευση να γίνει λίγο νωρίτερα.

εκδηλωση 1 10 2023

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας ή ένα σας ΜΟΤΟ;

Είμαι υπέρμαχος του μηνύματος που έδωσε ο Γκάντι. «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Αγρινίου στα ΜΜΕ

 

Παραθέτουμε και μερικά βίντεο απο τις προηγούμενες δράσεις της ομάδας

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

 

Διαβάστηκε 2645 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 10:39
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033