logo small for menu

  • 1
facebookbutton Twitterbutton youtubebutton instagrambutton
Πέμπτη, 22η Μαρτίου 2018, 3:24 πμ
Χρύσα Σπαή

Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AgrinioBestOf.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

Μια πρωτότυπη έκθεση με χειροποίητες λαμπάδες και διακοσμητικά είδη είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε σήμερα στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στην Καφετέρια “Chez Melie”. Η έκθεση οργανώθηκε απο την κα Πασχέντη Ειρήνη η οποία επιμελήθηκε και τα εκθέματα. Η Χρύσα Σπαή μίλησε μαζί της για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

image 015

Η ίδια μας δήλωσε: «Ασχολούμαι με τον πηλό και την ζωγραφική, κάνω διακοσμητικά για το σπίτι για γάμους και βαπτίσεις, σε κεραμικό και γλυπτό. Είμαι αυτοδίδακτη. Το εξασκώ επτά χρόνια. Εχουμε  το εργαστηριό μας που ονομάζεται «ΑΣΙΣ» και βρίσκεται στην Κυψέλη Αγρινίου. Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμάνε το κεραμικό από την εποχή που το είχανε στην κουζίνα τους σαν μαγειρικό σκεύος. Σήμερα έχει εξελιχθεί η τέχνη της Κεραμικής και το ξεκινήσαμε από χόμπι. Η έκθεση των χειροποίητων αρχισε από χθές 19/3 και τελειώνει στις 21/3."

image 012

Μήνυμα προς τους γονείς: «Να αφήνουν τα παιδιά ελεύθερα να κυνηγούν  τα ονειρά τους και να πιστεύουν στον εαυτό τους»

Εύχομαι στους αναγνώστες σας Καλό Πάσχα, Υγεία, Ειρήνη και Αγάπη για όλο τον κόσμο.

image 002

image 003

image 005

image 006

image 007

Ρεπορταζ-Φωτογραφίες: Μαριάννα Γεωργίου

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

To AgriniobestOf.gr βρέθηκε στο στούντιο του κου Χρήστου Μουρτζιάπη στο Στράτο Αγρινίου όπου γυριζόταν μια εκπομπή της σειράς «Δημοτική Παράδοση» που μεταδίδεται από την τηλεόραση του Αχελώου κάθε μεσημέρι Κυριακής. Εκεί η Χρύσα Σπαή είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν αλλά και με τον ίδιο τον παραγωγό της εκπομπής κο Χρήστο Μουρτζιάπη και να μάθει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που σίγουρα θα ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας.

image 005

image 009

image 004

Ο κος Σπύρος Κουτρουμάνος κατάγεται από το Ματσούκι Αγρινίου και είναι δημοτικός τραγουδιστής. Ο ίδιος μας δήλωσε: "Ξεκινάω καλλιτεχνικά για φέτος το Πάσχα στην Μπούκα Αμφιλοχίας με τον Λάμπρο Σκάρλα και την Βάσω Αθανασάκη. Μετά το Πάσχα ξικινάμε και με άλλους καλλιτέχνες σε διάφορα μέρη του Νομού και όχι μόνο. Ο Κόσμος έχει ανάγκη την διασκέδαση, οι νέοι ακολουθάνε στα πανηγύρια. Ο κόσμος έρχεται και τους παροτρύνουμε να έρχονται για να ξεχαστούνε και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Πανηγύρια γίνονται μια δύο φορές το χρόνο από συλλόγους και από τις κατά τόπους γιορτές που έχουμε. Πρέπει να τα στηρίζουμε καθότι εκτός των άλλων δεν απαιτούν να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Μπορεί κάποιος να περάσει καλά ξοδεύοντας ότι θα ξόδευε σε μια έξοδο σε μία  ταβέρνα. Πρέπει να κρατάμε και να στηρίζουμε την παράδοση. Σιγά σιγά ετοιμάζω και εγώ μια δισκογραφική δουλειά με νέα και παλιά δημοτικά τραγούδια η οποία θα κυκλοφορήσει μετά το Πάσχα. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και να γλεντάνε καθότι η ζωή είναι λίγη."

 

image 008

Ο κος Παναγιώτης Πάνου είναι από τα Πάτερα των Ιωανίννων και ασχολείται 40 χρόνια με το δημοτικό τραγούδι. Είναι αυτοδίδακτος, έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου και σκοπός του είναι να βοηθήσει όσο μπορεί στην διατήρηση της παράδοσης. Ο ίδιος δηλώνει:  "Το Δημοτικό τραγούδι πρέπει να μείνει παρακαταθήκη στα παιδιά μας καθότι αυτός είναι ο πολιτισμός μας, αυτή είναι η ζωή μας , αυτά είναι τα πιστεύω μας από τους παπούδες μας από τους γονείς μας. Και είναι κρίμα να χαθεί αυτή η παράδοση, ο οποία παράδοση δείχνει και την προσωπικότητα του καθενός και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πολιτισμό, έχει κοινωνία η οποία είναι βασανισμένη αλλά σε όλες τις αντίξοες συνθήκες που ήρθαν στην χώρα μας όλοι οι Ελληνες με αυτοθυσίες, με την δουλειά τους με την εργατικότητά τους σε όλα τα πέρατα της γής τις έχουν ξεπεράσει. Εγω από τις επόμενες ημέρες αρχίζω εμφανίσεις. Συγκεκριμένα στις 23/3 κάνει ένα χορό ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μοναστηρακίου Βόνιτσας και θα παρευρεθώ εκεί με μια παραδοσιακή κομπανία από τα Γιάννενα. Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι δουλειές και εχω κλείσει σε όλη την σαιζόν. Εχω κυκλοφορήσει αρκετά CD με μεγάλα ονόματα το χώρου. Όπως με τον Νίκο Ράρα, τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Κώστα Ζέρβα, τον Μάκη Παλαιοδήμο. Εχω παίξει με τον Μάκη Μπέκο, τον Μάκη Βασιλειάδη, τον Βαγγέλη Κοκώνη, τον Κώστα Αριστόπουλο και με πολλούς ακόμα. Εχω παίξει και με τον μεγάλο Τάκη Καρναβά που είναι αξεπέραστος. Ολοι τραγουδάμε αλλά σαν τον Καρναβά κανένας. Εύχομαι στο κόσμο να είναι καλά, να έχουν υγεία,  να έχουν προκοπή στην οικογενειά τους, σε εσάς να είστε καλά αλλά οφείλω να πώ ότι στην περιοχή σας το Ξηρόμερο ξέρει να γλεντάει καλά. "

image 020

Η Ράνια Θεοχάρη κατάγεται από τα Γιάννενα και ήρθε να συμμετάσχει στην εκπομπή. Ασχολείται με το δημοτικό τραγούδι γυρω στα τρία χρόνια. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις, γάμους, πανηγύρια κλπ. Η ίδια θεωρεί ότι η δημοτική παράδοση είναι στοιχείο του πολιτισμού μας και πρέπει να υποστηρίζεται από τον κόσμο και τα νέα παιδιά. Η Οικογένεια αρχικά πρεπει να μιλάει στα παιδιά για τις παραδόσεις και τα δημοτικά τραγούδια και μετά οι διάφοροι Πολιτιστικοί και Χορευτικοί Σύλλογοι να το εξειδεικεύουν. Εύχεται στους αναγνώστες μας υγεία, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και τους παροτρύνει να γλεντάνε και να στηρίζουν την παράδοση.

image 022

Ο Νίκος Τσικόπουλος κατάγεται από την Κοζάνη παίζει γύρω στα είσοσι χρόνια κλαρίνο και το αγαπάει πάρα πολύ. Οσον αφορά την παράδοση θεωρεί ότι το δημοτικό τραγούδι έχει μεταλαχθεί σε λαικοδημοτικό, πράγμα που δεν του αρέσει ιδιαίτερα. Είναι φανατικός του κλασσικού δημοτικού. Παίζει όπου τον καλούν, τόσο στην δική του περιοχή όσο και στην δική μας. Εχει συνεργαστεί σε δισκογραφικές δουλειές με μεγάλα ονόματα όπως: την Φιλιώ Πυργάκη, την Τασία Βέρα, τον Γιώργο Τζαμάρα, τον Βαγγέλη Κοκώνη και άλλους. Εύχεται στους αναγνώστες μας Υγεία, καλές γιορτές και οσο περισσότερη συμμετοχή σε πανηγύρια και λοιπές εκδηλώσεις.

image 025

Ο Κώστας Σαγάνας κατάγεται από την Αρτα, παίζει κιθάρα, και είναι από οικογένεια μουσικών, όπου ο ένας αδελφός του έπαιζε ντράμς ο άλλος βιολί και ακολουθούσε και ο ίδιος από μικρός.  Ο ίδιος μας δήλωσε: "Εμείς στηρίζουμε τα έθιμα και την παράδοση αλλά οι πολιτικοί μάλλον δεν θέλουν να συνεχιστούν αυτά και τα νεα παιδιά δεν ασχολούνται. Περισσότερο ασχολούνται με την μοντέρνα μουσική και έχουν ξεφύγει. Εμείς μεγαλώσαμε με την παράδοση και παλιότερα ο κόσμος αγκάλιαζε τα πανηγύρια, συμμετείχε και συγκινούταν με τα τραγούδια. Ο ίδιος δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά κουλτούρας των παλιών τραγουδιστών από τους νεότερους καθότι οι παλιοί καθόντουσαν και μάθαιναν οσο το δυνατόν περισσότερα τραγούδια ώστε όταν κάποιος παραγγείλει κάποιο να μπορούν να το υποστηρίξουν. Σήμερα οι νέοι μαθαίνουν πέντε – έξη τραγούδια και θεωρούν ότι είναι έτοιμοι να βγούν για δουλειά. Το μήνυμα προς τον κόσμο είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα στον κόσμο και να μπορεί να διασκεδάζει καθότι ναι μεν έρχονται στα πανηγύρια αλλά κατά πλειοψηφία είναι μουδιασμένοι. "

image 012

Ο κος Χρήστος Μουρτζιάπης είναι επαγγελματίας φωτογράφος και κινηματογραφιστής και ασχολείται επίσης με παραγωγές τηλεοπτικών παραγωγών. Μια εξ αυτών είναι και η παραγωγή της εκπομπής «Δημοτική Παράδοση» που μεταδίδεται από την τηλεόραση του Αχελώου κάθε Κυριακή μεσημέρι και εξαιτίας της βρεθήκαμε εδώ. Ο ίδιος δηλώνει ότι : "Η περιοχή μας έχει τα φόντα για να γίνει τουριστικός προορισμός αλλά δεν εχουν αναπτυχθεί οι αναγκαίες υποδομές, πράγμα που πχ στην Καρδίτσα που έχει μόνο μια λίμνη την λίμνη Πλαστήρα έχει δημιουργήσει υποδομές και εχει γίνει προορισμός. Εμείς που σαν Νομός έχουμε τόσα και τόσα πράγματα φυσικής ομορφιάς έχουμε μείνει πίσω. Ωστόσο αξίζει να πούμε ότι η δημιουργία της Ιονίας Οδολυ έβγαλε κάπως από την  απομόνωση την Αιτωλοακαρνανία και δημιούργησε προυποθέσεις για γρήγορη μετάβαση από και προς γειτονικές πόλεις και νομούς με ότι αυτό συνεπάγεται. Ενας καλλιτέχνης από την Ηπειρο πχ θα εξυπηρετηθεί καλύτερη τώρα με την Ιόνια να έρθει στην Αιτωλοακαρνναία να δουλέψει ή να συμμετάσχει σε κάποια μουσική εμπομπή και το αντίστροφο. "

image 021

Οσον αφορά την δημοτική παράδοση ο ίδιος δηλώνει: "Η παράδοση έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Εχουν αλλάξει σήμερα τα πράγματα. Στα πανηγύρια χορεύουν όλοι μαζί και τα νεα δημοτικά τραγούδια έχουν ημερομηνία λήξης. Παλιότερα για να χορέψεις έπαιρνες σειρά, χόρευες με το μαντήλι και γενικά είχε παραδοσιακή χροιά. Επίσης υπήρχαν διαχρονικοί καλλιτέχνες όπως ο Τάκης Καρναβάς κλπ. Σήμερα υστερεί το δημοτικό και μάλιστα ως εκπομπή ενώ θα περιμέναμε νέους καλλιτέχνες από την περιοχή μας να την πλαισιώσουν, τελικά στην πράξη έρχονται από άλλες περιοχές. Λίγα και μεγάλα ονόματα την υποστηρίζουν από την περιοχή μας, Οι νέοι καλλιτέχνες δεν έχουν μάλλον εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ή δεν ξέρω εγώ γιατί δεν έρχονται. Αυτό είναι κρίμα καθότι θα μπορούσαν μέσω της εκπομπής να γίνουν γνωστοί σε ευρύτερο κοινό. Οσον αφορά τους Συλλόγους έχω να πώ ότι δεν μας στηρίζουν οικονομικά σε εκδήλώσεις για να προωθούμε το δημοτικό τραγούδι στην περιοχή μας πράγμα που δεν βοηθάει στην ανάδειξή του."

Το μηνυμά του προς τους αναγνώστες : ¨Κατά αρχήν να δώσω συγχαρητήρια σε εσάς και την εξαιρετική δουλειά που κάνετε σαν site και την πολιτισμική σας προσφορά και να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο υγεία και χρόνια πολλά για τις Αγιες ημέρες που έρχονται."

image 028

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο «Το Φουρφούρι» σε συνεργασία με την Αγρινιώτισσα συγγραφέα Αριάδνη Δάντε συνδιοργάνωσαν τη δράση «Δώσε ένα βιβλίο». Η δράση διοργανώθηκε με αφορμή την αντίστοιχη Παγκόσμια Ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου και αφορούσε στη συγκέντρωση παιδικών βιβλίων σε καλή κατάσταση, για να προσφερθούν στην ΕΛΕΠΑΠ (Παράρτημα Αγρινίου). Στόχος της δράσης ήταν η δημιουργία της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης της ΕΛΕΠΑΠ.

Για όλο το μήνα Φεβρουάριο, καθώς και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι φίλοι που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία παρέδιδαν τα βιβλία τους στο χώρο του Δημιουργικού Παιχνιβοβιβλιοπωλείου. Αξίζει να αναφερθεί πως η ίδια δράση πραγματοποιήθηκε και πέρυσι, όπου παραδόθηκαν περισσότερα από 200 βιβλία και προσφέρθηκαν στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΑΓΡΙΝΟΥ «ΓΕΛΑΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Για την υλοποίηση της δράσης, οι κυρίες Αλεξάνδρα και Μαρίνα Τσιτσικάου επιμελήθηκαν την παρακάτω αφίσα, την οποία απέστειλαν ηλεκτρονικά στα νηπιαγωγεία της πόλης και διένειμαν περισσότερα από 200 αντίτυπα σε γυμναστικούς συλλόγους της περιοχής. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη συγγραφέα απηύθυναν και ένα διαδικτυακό κάλεσμα μέσω του Facebook. Το AgrinioBestOf.gr, που στηρίζει τη δράση είχε ετοιμάσει και σχετικό άρθρο.

image 000
Μετά από την ολοκλήρωση των προσπαθειών συλλογής βιβλίων, την Παρασκευή 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η δράση «Με μια κάρτα οδηγό τα βιβλία αγαπώ!» με την Αριάδνη Δάντε στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου

image 005

image 002

image 011
Το πρωί της Παρασκευής, η συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας κα Αριάδνη Δάντε (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αγρινιώτισσας Εφης Σαμαρτζοπανου) και η Μαρίνα Τσιτσικάου, εκπρόσωπος του Δημιουργικού Παιχνιδοβιβλιοπωλείου «Το Φουρφούρι», αλλά και εθελόντρια στην ΕΛΕΠΑΠ, βρέθηκαν από νωρίς στο κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου για την παράδοση των βιβλίων. Μάλιστα, η συγγραφέας -όπως συνηθίζει άλλωστε- είχε ετοιμάσει ολοκαίνουρια εκπαιδευτική δράση για αυτή την όμορφη πρωτοβουλία. Το AgrinioBestOf.gr ήταν εκεί. Η Χρύσα Σπαή συμμετείχε στην δράση και συνομίλησε με υπεύθυνους του οργανισμού.

image 068

Η κα Λαμπρινή Κολοβού (Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου) δήλωσε : «Αυτή την στιγμή νοιώθω περήφανη γιατί κάποιοι άνθρωποι μας έδωσαν την δυνατότητα να βρεθούμε σε ένα πολύ όμορφο κλίμα παράδοσης βιβλίων από μια δράση του βιβλιοπωλείου «Το Φουρφούρι». Όλα ήταν πολύ όμορφα και όλα τα παιδιά το χάρηκαν και μας χαροποίησαν και εμάς. Σαν τοπική διοικούσα επιτροπή ευχαριστούμε παρά πολύ το «Φουρφούρι» και την κα Αριάδνη Δάντε ή με το κανονικό της όνομα Έφη Σαμαρτζοπάνου, διότι είναι τιμή μας που είναι ένα κορίτσι από το Αγρίνιο και βοηθάει συνέχεια την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου.»

image 070

Η Μαριάννα Τσιτσικάου είναι παιδαγωγός και συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «το Φουρφούρι» και εργάζεται σαν εθελόντρια στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου. Η ίδια μας δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση ήταν κάτι το οποίο το σχεδιάζαμε εδώ και πολύ καιρό, είναι η δεύτερη χρονιά που το κάνουμε. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αρκετά βιβλία τα οποία τα χαρίσαμε εδώ στην ΕΛΕΠΑΠ. Την περσινή χρονιά συγκεντρώσαμε πολλά παραμύθια τα οποία χαρίσαμε στην ΚΔΑΠ ΜΕ Αγρινίου. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν καθώς και την ΕΛΕΠΑΠ για την φιλοξενία.»

Η κα Αγγελική Νταλιάνη είναι ειδική παιδαγωγός στην πρώιμη παρέμβαση και εργάζεται γύρω στα δύο χρόνια στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου. Η ίδια μας δήλωσε: «Σήμερα θέλω να ευχαριστήσω την κα Δάντε και την Μαρίνα από το «Φουρφούρι» που οργάνωσαν και στήριξαν αυτή την εκδήλωση. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους – εθελοντές. Από ανθρώπους που στηρίζουν το έργο μας. Η Μαρίνα είναι εθελόντρια και μας βοηθάει καθημερινά στο ομαδικό και εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Έχουμε ανάγκη ανθρώπους που στηρίζουν αυτή την ειδική κατηγορία ανθρώπων γιατί δύσκολα βρίσκονται κάποιοι να βοηθήσουν παιδιά με τέτοιες δυσκολίες. Εδώ έχουμε παιδιά από βρέφη μέχρι την πρώτη σχολική ηλικία και εστιάζουμε σε όλους τους τομείς και δυσκολίες που έχουν τα παιδιά. Η σημερινή εκδήλωση ήταν πάρα πολύ ωραία, το παραμύθι της κας Δάντε ήταν εξαιρετικό. Τα παιδιά χαίρονται όταν έχουμε τέτοιες δράσεις στον χώρο μας και ειδικά παραμύθια που τους αρέσουν πάρα πολύ, καθότι τα έχουμε και εμείς εντάξει στο καθημερινό μας πρόγραμμα και θέλουμε να ευχαριστήσουμε και εσάς και την Μαρίνα από το «Φουρφούρι» για την όλη εκδήλωση.»

image 071 

Η Κα Βαμβάτσικου Λαμπρινή είναι ειδικός παιδαγωγός στο τμήμα της πρώιμης παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου και όσον αφορά την εκδήλωση μας δήλωσε: «Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή μέρα όπου υποδεχθήκαμε την κα Αριάδνη Δάντε που μας έφερε τα δικά της παραμύθια αλλά και πολλά ακόμη παραμύθια και βιβλία που συγκεντρώθηκαν από μια κίνηση που έκαναν με «το Φουρφούρι», είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και από τον κόσμο και από την εκδήλωση που ήταν άριστα οργανωμένη. Είχε θέμα για τα παιδιά, είχε δημιουργικό παιγνίδι. Τα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ και σε κάθε παιδί έγινε κατανοητό τι έγινε σήμερα, με τον τρόπο που παρουσιάσθηκε η όλη δράση. Το παιγνίδι βοήθησε πολύ σε αυτό, τα βιβλία επίσης καθότι τα παιδιά συνέχεια σηκώνονταν να ανοίξουν και να δουν τις εικόνες από το ένα παραμύθι στο άλλο. Στο τέλος υπήρχε και η γιορτή γενεθλίων της Αριάδνης με την τούρτα, τα κεριά η οποία επισφράγισε την όλη δράση.»

image 073

Η Καλλιρρόη Παπαδημητρίου είναι νοσηλεύτρια στο τμήμα της πρώιμης παρέμβασης στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου και δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση ήταν τουλάχιστον καταπληκτική, τα παιδιά το διασκέδασαν πολύ, τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται στην κοινωνία του Αγρινίου συνέχεια, ώστε να γίνεται κατανοητό το έργο της ΕΛΕΠΑΠ όσο και άλλων φορέων που ασχολούνται είτε με παιδιά είτε με ενήλικες με ειδικές ανάγκες έτσι ώστε να βοηθάνε και να προσδοκούμε το καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους. Τα παιδιά το χάρηκαν πάρα πολύ, πράγμα που εμείς που είμαστε συνέχεια μαζί τους το αντιλαμβανόμαστε πιο άμεσα και θέλουμε πολλά τέτοια πράγματα να γίνονται τόσο από ειδικούς παιδαγωγούς όσο και από σχετικούς φορείς.»

image 080

Η κα Αριάδνη Δάντε μίλησε για την εκδήλωση:

Σήμερα το πρωί ήρθαμε εδώ για να παραδώσουμε τα βιβλία που μαζέψαμε από την εθελοντική δράση «Δώσε ένα βιβλίο». Η δράση μας διήρκεσε ενάμιση μήνα και ήταν μια προσπάθεια που ετοιμάσαμε από κοινού με το Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο «Το Φουρφούρι». Η δράση μας στηρίχτηκε και από το AgrinioBestOf.gr, μιας και κοινοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περί τα διακόσια βιβλία, αλλά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά της πρώιμης παρέμβασης.

Σε ερώτηση τι αισθάνεται όταν βλέπει αυτά τα παιδιά απάντησε ότι: «Αισθάνομαι μεγάλο δέος και για τα παιδιά και για τις οικογένειες τους. Πιστεύω ότι όλο αυτό που διαδραματίζεται εδώ στην ΕΛΕΠΑΠ είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο. Όλο το προσωπικό της ΕΛΕΠΑΠ βοηθά στην κοινωνική ένταξη των παιδιών στην κοινωνία και μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάστασή των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες. Σήμερα προσπάθησα να χαρίσω ένα χαμόγελο στα παιδάκια, παίζοντας με 32 κάρτες, 3 δέντρα και 3 ζωάκια. Ομολογώ ότι λίγο πριν αρχίσω την ομιλία μου είχα πολύ άγχος, αλλά ευτυχώς όλα κύλισαν όμορφα. Τα παιδιά με γέμισαν αγκαλιές και αληθινή αγάπη. Αισθάνομαι πολύ γεμάτη από τη χαρά αυτών των παιδιών και ιδιαίτερα ευλογημένη για τις αντιδράσεις τους απέναντί μου.»

image 086

Σε ερώτηση να περιμένουμε κάποια άλλη δράση μέχρι το Πάσχα στην πόλη μας, απάντησε: «Προς το παρόν, δεν έχω προγραμματίσει κάτι. Δυστυχώς ή ευτυχώς, έχω αρκετά αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις και δεν έχω σχεδιάσει κάτι για το άμεσο μέλλον. Κι άλλωστε, όπως γνωρίζετε, διαμένω μόνιμα στην Αθήνα και δεν προφταίνω να έρχομαι πολύ τακτικά στην πόλη του Αγρινίου. Γενικά, προσπαθώ πάρα πολύ να έρχομαι στη γενέτειρά μου και να πραγματοποιώ καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις. Όμως, επειδή τις πραγματοποιώ στις μέρες της κανονικής μου άδειας δεν είναι και το πιο εύκολο εγχείρημα.

Ωστόσο, έχω να ομολογήσω ότι τις καινοτομίες μου δεν τις αγκαλιάζει ιδιαίτερα ο κόσμος. Αυτό συνέβη και σήμερα. Πέρα από την συλλογή των βιβλίων είχα οργανώσει για τη σημερινή παράδοση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με μια κάρτα οδηγό τα βιβλία αγαπώ». Γι' αυτό, εδώ και καιρό είχα επικοινωνήσει με τουλάχιστον επτά σχολεία για να παραστούν στη γιορτινή μας παράδοση. Προσκάλεσα προσωπικά κάποιους διευθυντές σχολείων, απέστειλα διάφορα emails, εκμεταλλεύτηκα τις γνωριμίες μου με μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και με κάποιους φίλους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια απήυθηνα μια ανοικτή διαδικτυακή πρόσκληση μέσω του Facebook, αλλά και του site σας.

image 078 

Στην ανοικτή διαδικτυακή πρόσκληση υπήρχε και το πρόγραμμα της δράσης, για την ενημέρωση του κοινού για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την αφήγηση του παραμυθιού του γίγαντα του δάσους, καθώς και το μυστικό των βιβλίων. Εκτός από τις τρεις ενότητες, οι συμμετέχοντες θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και το βαρυσήμαντο έργο της ΕΛΕΠΑΠ και να έρθουν σε επαφή με τα παιδάκια της πρώιμης παρέμβασης. Οφείλω ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Γλυκοπωλείο του Ηλία Σαϊτη, που βρίσκεται στην πλατεία Δοκιμίου Αιτωλοακαρνανίας γιατί μας χορήγησε το μυστικό των βιβλίων μας, που ήταν μια απολαυστική γιγάντια τούρτα.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση και το κύριο επιχείρημα ήταν η μετακίνηση των μαθητών. Αυτό με στενοχώρησε αρκετά, γιατί κάποιοι άνθρωποι καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να οργανώσουμε κάτι όμορφο και να προβάλουμε τον τόπο μας και σκοντάψαμε στην «μετακίνηση».

image 052

Γιατί δεν υπήρχε συμμετοχή; «Είχα διαρκή επικοινωνία με κάποιους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Ήθελαν πολύ να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους τη δράση, αλλά τελικά τα σχολεία δεν μας συντρόφευσαν. Ξέρω ότι δεν ήταν εύκολη η μετακίνηση των μαθητών. Απλά στο δικό μου μυαλό αυτό δε θεωρείται πρόβλημα. Ίσως γιατί αν ήμουν εκπαιδευτικός και αντιλαμβανόμουν κάτι αντίστοιχο θα κινούσα γη και ουρανό για να το αγκαλιάσω και να δώσω στους μαθητές μου τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια αντίστοιχη δράση. Ο σκοπός αυτών των δράσεων δεν είναι να επικοινωνήσουμε με πέντε ή δέκα ανθρώπους αυτό που σχεδιάζουμε, ο σκοπός είναι να έρθουν και τα παιδάκια της πόλης μας για να παρακολουθήσουν όλα αυτά που ετοιμάσαμε και να κερδίσουν στιγμές αγάπης και προσφοράς.

Όπως και να έχει όμως, σήμερα είναι μια γιορτινή μέρα, γιατί παραδώσαμε όλα αυτά τα βιβλία που συλλέξαμε και τα παιδάκια της πρώιμης παρέμβασης απόλαυσαν τη γιορτούλα μας και τα αναμνηστικά ζωάκια-μαγνητάκια που είχα ετοιμάσει για τα παιδιά. Η πλήρης καταγραφή θα γίνει από την κυρία Ναυσικά Γκουράρου της ΕΛΕΠΑΠ που έχει αναλάβει το τμήμα της βιβλιοθήκης και αυτό είναι και μια ευχάριστη έκπληξη, γιατί είδαμε ότι υπάρχουν κι άλλα βιβλία στο βιβλιοστάσιο της ΕΛΕΠΑΠ. Μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που είχα ετοιμάσει ήταν η οργάνωση των δεδομένων και για το λόγο αυτό παρέδωσα στην κυρία Ναυσικά τη σειρά με τις ειδικές φόρμες που επιμελήθηκα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει την καταγραφή των βιβλίων.

image 059

image 060

image 061

Υπολογίζουμε ότι παραδώσαμε γύρω στα διακόσια βιβλία. Το αξιοσημείωτο σε αυτόν τον αριθμό είναι ότι μαζεύτηκαν από ελάχιστους ανθρώπους. Συνήθως, βοηθούν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Πολλές φορές, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα οι άνθρωποι εκφράζουν την ψηφιακή συνδρομή τους. Όμως, αυτό που αποδεικνύεται στην πράξη είναι ότι λένε εύκολα: «Μπράβο σας», «Πολύ ωραία προσπάθεια», «Θα συμμετέχουμε» και στο τέλος καταλήγουμε να είμαστε οι συνήθεις ύποπτοι μετρημένοι στα δάκτυλα. Αυτό το θέμα πρέπει να το τονίσουμε για να πάμε παρακάτω σαν κοινωνία. Αξίζουμε να πάμε παρακάτω. Δεν είναι επαιτεία αυτό που κάνουμε. Μέσα από αυτές τις δράσεις προάγουμε τον πολιτισμό και στηρίζουμε τις ψυχές των παιδιών μας. Ευχαριστώ πολύ το AgrinioBestOf.gr για την υποστήριξη.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

photo credits: panaitolionews.blogspot.gr

Ενα παλιό ρητό λέει «Ρωτώντας πας στην πόλη» ή αλλιώς «ρώτα για να μάθεις». Το ίδιο πράξαμε και εμείς όταν γνωρίσαμε το ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα κο Φώτη Γιγκλά που διαμένει στο Παναιτώλιο Αγρινίου. Ο ίδιος μας είπε ότι αρέσκεται στο να διαβάζει αρχαία Ελληνικά κείμενα και να ενημερώνεται για ιστορικά γεγονότα που αφορούν την περιοχή μας. Η αγάπη του για το χωριό του το Παναιτώλιο τον έκανε να ψάξει για ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με αυτό. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί του και παρουσιάζει στους αναγνώστες του AgrinioBestOF.gr πτυχές της ιστορίας του Παναιτωλίου όπως τις διηγήθηκε ο ίδιος.

image 025

Το ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ έγινε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αγρινίου με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Με την Νέα Αβώρανη το Καινούργιο και τα Προσήλια αποτελούσε το Δήμο Θεστιέων όταν η τοπική αυτοδιοίκηση εφάρμοσε τον «Καποδίστρια». Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αγρινίου και είναι σχεδόν ενωμένο με αυτό. Εφάπτεται με την Εθνική Οδό Αγρινίου – Αντιρρίου και τελειώνει στις καλαμιές της λίμνης Τριχωνίδος. Στον εύφορο κάμπο του ευδοκιμούν οι ελιές, το καλαμπόκι και το τριφύλλι. Ο καπνός ήταν το βασικό προιόν του Παναιτωλίου εως την δεκαετία του 80’.

Η ιστορία του χάνεται στους αιώνες , καθώς κατοικήθηκε από τους Κουρήτες – πρωτοελληνικό φύλλο της Μυκηναϊκής εποχής. Οι Κουρήτες και οι Πελασγοί πρωτοέλληνες που κατοίκησαν στον τόπο που βρίσκεται το σημερινό Παναιτώλιο ήταν λαός ειρηνικός και ασχολούταν με την γεωργία. Δεν ήταν φιλοπoλεμικοί και είχαν μια οργανωμένη ζωή σε κοινότητες.

image 024

Ο σημαντικότερος ήρωας των Κουρητών είναι ο Θέστιος, Πανίσχυρος Βασιλιάς της Αιτωλίας. Το Κράτος που ίδρυσε ακτινοβολούσε σε όλο το τότε γνωστό κόσμο και στην αυλή του φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της εποχής. Πάντρεψε τις κόρες και τις εγγονές του με τους ισχυρότερους ηγεμόνες. Δυο διάσημες εγγονές του Θέστιου τέκνα της Λήδας και του Τυνδάρεω ήταν η Κλυταιμνήστρα και η Ελένη οι οποίες έγιναν σύζυγοι των πιο διάσημων ηγεμόνων της Αρχαιότητας, Αγαμέμνωνα και Μενέλαου. Η άλλη εγγονή του η Διήνειρα κόρη της Αλθαίας και του Οινέα παντρεύτηκε τον διασημότερο ήρωα της αρχαιότητας, τον Ηρακλή.

Το σημερινό Παναιτώλιο ήταν μέρος της πανίσχυρης Αιτωλικής Συμπολιτείας. Αποκρούουν ακόμα και εκστρατείες των Μακεδόνων και παραμένουν ελεύθεροι και ισχυροί μέχρι που υπέκυψαν στους Ρωμαίους το 146 πχ.

Το 3ο αιώνα μχ διαδίδεται ο Χριστιανισμός σε αυτό τον τόπο με ειρηνικό τρόπο. Δεν βρίσκει όμως ησυχία καθώς οι Γότθοι του Αττίλα καταστρέφουν την πόλη και την λεηλατούν.

Στο Παναιτώλιο μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν τα γνωστά γεφύρια του Αλά Μπεη. Ένα σπάνιο έργο θεμελίωσης σε βαλτώδες έδαφος. Αποτελούταν από 373 κάμαρες (τόξα) και είχαν μήκος 3 χιλιόμετρα.

Κυρήχθηκαν διατηρητέα με Προεδρικό Διάταγμα αλλά παρόλα αυτά καταστράφηκαν. Κατά τον περιηγητή – ιστορικό Πουκεβίλ ο Αλά μπεης απλά έχτισε πάνω στις βάσεις των παλιών γεφυριών που είχαν κατασκευάσει οι Ρωμαίοι. Ενδείξεις υπάρχουν ότι μπορεί να είναι και έργο Νορμανδών.

Στην τοποθεσία Αμπάρια είναι ο τόπος που μαζεύοταν ο μόχθος και ο ιδρώτας των Χριστιανών για να καταλήξει στα χέρια των Τούρκων.

Πριν την απελευθερωσή του (τον Ιούνιο του 1821) το εξουσίαζε ο Μουσταφά Πασάς που είχε στην κατοχή του όλη την Παραλίμνια περιοχή. Μέσα στη συμφωνία της προίκας προς το γαμπρό του Ντούτς Αγά ήταν και το νερό της Ερμίτσας που κάθε Σαββατοκύριακο πότιζε το κάμπο. Ακόμη και σήμερα αυτό το τουρκικό εθιμικό δίκαιο έμεινε ακόμα σε ισχύ.

Στο πέρασμα των αιώνων το Παναιτώλιο είτε σαν γή των Κουρητών και των Πελασγών, ή των Θεστιέων και κατόπιν των Αιτωλών είτε σαν οικισμός είτε ως κωμόπολη με δεκάδες κατακτητές που πέρασαν από μέσα του στέκει εκεί απλωμένο στην παραλίμνια πεδιάδα της Αιτωλίας με το νέο του όνομα που πήρε στα μέσα της δεκαετίας του 50 αφήνοντας πίσω του το Μουσταφούλι κ το Χαλίκι και συνεχίζει στον 21ο αιώνα, ένα καμποχώρι απλό με ταπεινούς κατοίκους να ονειρεύεται μια ανάπτυξη που θα δώσει βάση στο τοπίο του, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Αυτό που έχω να συμπληρώσω είναι ότι : Ναι μεν ο πολιτισμός για όλον τον κόσμο ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά όμως αυτό έγινε και από κάποιο μέρος αυτής. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν κάποια σημαντικά ιστορικά πράγματα που ξεκίνησαν από την περιοχή μας. Σύμφωνα λοιπόν με τους ιστορικούς Εφορο και Διόδωρο Σικελιώτη οι Θεστιείς είναι εκείνοι που πρώτοι εξημέρωσαν τα άλογα, τα πρόβατα και τις μέλισσες. Κατά συνέπεια ήταν και οι πρώτοι παραγωγοί τυριού και μελιού. Ακόμα υπάρχουν καταγεγραμένα στοιχεία σε ιστορικά βιβλία των Σπαρτιατών που αναφέρουν ότι Θεστιείς πολεμιστές πήγαν στην Σπάρτη και εκπαιδεύσανε τους Σπαρτιάτες στο Πάνμαχον και το Παγκράτιο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και οι πολεμικές τέχνες γεννήθηκαν στην περιοχή μας.

Ηθελα να συμπληρώσω ότι το Παναιτώλιο βρέχεται από την Λίμνη Τριχωνίδα που παλαιότερα λεγόταν Απόκουρος. Είναι μια απο τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων και στα νερά της ζει ένα σπάνιο ψάρι που λέγεται νανογωβιός. Επίσης στην Λίμνη Τριχωνίδα και μόνο σε αυτή ζει και η λιμνίσια Αθερίνα.

Δύο άνθρωποι που ο κόσμος δεν τους γνωρίζει έχουν κάνει πολλά για το Παναιτώλιο.

Ο ενας είναι ο Δάσκαλος Φώτης Αλεξόπουλος ο οποίος έζησε τέλη του 18’ αρχές του 19’ αιώνα και είναι αυτός που ένωσε τα τρία χωριά που απαρτίζουν το Παναιτώλιο σε ένα με το σημερινό όνομα. Τα τρία χωριά είναι το Χαλίκι, Το Μουσταφούλη και τα Αμπάρια. Αυτά με προεδρικό διάταγμα μετονομάσθηκαν σε Παναιτώλιο, όνομα το οποίο πήραν ένεκα του γεγονότος ότι εδώ ήταν ο χώρος όπου μαζευόταν όλοι οι πρόεδροι των γύρω χωριών για να σηζητησουν διάφορα θέματα. Την ονομασία Παναιτώλιο λοιπόν την οφείλουμε στον Δάσκαλο Φώτη Αλέξόπουλο.

Ο άλλος είναι ο Δημήτρης Τραπεζιώτης (παππούς του τεως Δημάρχου Θεστιέων Δημήτρη Τραπεζιώτη) ο οποίος έσωσε το χωριό από σίγουρη σφαγή από τους Γερμανούς το 1940. Συγκεκριμένα οταν οι Γερμανοί και Ιταλοί κατέφθασαν με στρατό και τανκς στο Παναιτώλιο έμπαιναν στα σπίτια, λεηλατούσαν, έκλεβαν, βίαζαν κλπ. Ενας κάτοικος λοιπόν του Παναιτωλίου αγανακτισμένος σκότωσε έναν Γερμανό που εισέβαλε στο σπίτι του. Όπως ήταν φυσκό οι Γερμανοί έξαλλοι ζήτησαν από όλους τους κατοίκους να βγούν στο δρόμο – από την δυτική πλευρά μέχρι την Αγία Τριάδα. Εκεί οι Γερμανοί με τα όπλα παρατεταμένα προς τους κατοίκους του Παναιτωλίου απαιτούσαν να μάθουν το όνομα του δράστη δινοντας διορία 10 λεπτών. Πρίν αρχίσουν τους πυροβολισμούς και στην ουσία αφανίσουν το χωριό εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τραπεζιώτης ο οποίος ήξερε Γερμανικά και κατάφερε να τους πείσει ότι ο δράστης ήταν από άλλη περιοχή περαστικός και ότι οι κάτοικοι του χωριού ουδέποτε θα έκαναν κάτι τέτοιο. Οι Γερμανοί πείσθηκαν και κατέβασαν τα όπλα με αποτέλεσμα το χωριό να συνεχίσει να υπάρχει και να ευημερεί μέχρι τις μέρες μας.

Όπως είπαμε στην εισαγωγή του άρθρου ο κος Φώτης Γιγκλάς είναι και συγγραφέας. Για το βιβλίο που έχει γράψει μας δήλωσε:

«Μετά από 17 χρόνια έρευνας σε Αρχαιοελληνικά θέματα και θρησκευτικές έρευνες, κατέληξα στο να γράψω ένα βιβλίο με τίτλο «Πίστη & Έρευνα» για θέματα που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό και πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί. Το βιβλίο έχει δύο σκέλη εκ των οποίων το ένα αναφέρεται στην ιστορία του κόσμου και το άλλο στην σωτηρία της ψυχής μας. Το βιβλίο το διανέμω δωρεάν καθότι δεν είναι προιόν εμπορικής εκμετάλευσης. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να με βρεί στους χώρους που εργάζομαι και να μου το ζητήσει.»

image 023

Οσον αφορά την συνέχεια σχετικά με την συγγραφή μας είπε:

“Ολοκληρώνω την συγγραφή του δευτερου τόμου του βιβλίου «Πίστη και Έρευνα» το οποίο πιστεύω ότι μετά το καλοκάιρι του 2018 θα βγεί στην κυκλοφορία. Είναι μια έρευνα πάνω σε θρησκευτικά κείμενα και σε πράγματα τα οποία έχουν πει οι άγιοι της ορθοδοξίας μας και τα έχουν αποκρύψει. Εγω είχα την τύχη να τα διαβάσω και μέσα από αυτή μου την δουλειά να τα παρουσιάσω στο ευρύ κοινό.

Το AgrinioBestOf.gr ευχαριστεί τον κο Φώτη Γιγκλά για τα τόσο χρήσιμα και σημαντικά ιστορικά στοιχεία που μας παρέθεσε για την περιοχή μας και σίγουρα πολλοί αναγνώστες τα αγνοούν.

Στην συνέχεια μπορείτε να δείτε το βίντεοκλιπ του τραγουδιού «Τσαρκα Μακ Παντί» σε μουσική στίχους Ζάκι Αιτωλού και ερμηνεία από τον Δημήτρη Μπένο, που έχει γραφτεί για το Παναιτώλιο και το οποίο περιέχει και αρκετές παλιές νοσταλγικές φωτογραφίες από το χωριό. Σίγουρα θα σας αρέσει.


Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη μια πρωτότυπη έκθεση χειροποίητων, διακοσμητικών και πασχαλινών αντικειμένων στην τσαγερία «Μύρτιλο» στην Φιλελλήνων 41, στο Αγρίνιο όπου οι Φωτεινή Κουτσοκώστα και η Ρόη Δελληγιάννη παρουσιάζουν στους επισκέπτες τα δημιουργηματά τους. Το AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαή επισκέφθηκε την έκθεση και μίλησε μαζί τους.

image 007

Η Φωτεινή Κουτσοκώστα κατάγεται από την Καλλιθέα Τριχωνίδος, κάνει χειροποίητες κατασκευές ντεκουπάζ, είναι αυτοδίδακτη, κάνει τεχνικές αναπαλαίωσης σε αντικείμενα και η ίδια δήλωσε: Αποτυπώνω εικόνες ντεκουπαζ πάνω στα έργα μου. Μου αρέσει το παλιό το Αντικέ. Εδώ στην έκθεση εκθέτουμε λαμπάδες χειροποίητες, παλέτες εισόδου, σελιδοδείκτες, κοσμήματα, στεφάνια χειροποίητα με λινάτσα και καδράκια. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο αλλά αναλόγως του ενδιαφέροντος θα συνεχίσουμε και άλλες μέρες. Καλούμε τους Αγρινιώτες να έρθουν να δούν τα έργα μας και να κάνουν την κριτική τους σε αυτά. Μπορείτε να με βρείτε και στο Facebook ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

image 001

Η Ρόη Δελληγιάννη κατάγεται επίσης από την Καλλιθέα Τριχωνίδος, σχεδιάζει κοσμήματα, κολλιέ, δακτυλίδια, σκουλαρίκια με την τεχνική «ΜΑΚΡΑΜΕ». Η ίδια δηλώνει ότι τα κοσμήματα είναι φτιαγμένα από κηροκλωστή με ημιπολύτιμες πέτρες, Επιθυμεί ο κόσμος να επισκεφθει την έκθεση για να γνωρίσει την δουλειά της από κοντά. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση και μέσω της ιστοσελίδας της στο Ιντερνετ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

image 005

image 010

image 011

image 012

image 013

image 015

image 016

image 017

image 018

image 019

image 020

image 021

image 022

Ρεπορτάζ: Χρύσα Σπαή - Μαριάννα Γεωργίου

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

Στην εποχή της κρίσης και της οικονομικής ανεπάρκειας όπως είναι φυσικό το εμπόριο παραπαίει ή μειώνεται σε σημαντικό βαθμό. Οι ενασχολούμενοι με αυτό όμως πρέπει να βρίσκουν πάντα τρόπο να έχουν δουλειές είτε με μείωση των εξόδων είτε με καλές προσφορές προς τους πελάτες τους είτε με παροχή νέων και ελκυστικών υπηρεσιών. Το AgrinioBestOf.gr αφουγκραζόμενο τον προβληματισμό της εποχής μας, συνάντησε ένα από τους παλιούς εκπροσώπους του Γενικού Εμπορίου και Διανομών στην περιοχή μας, τον κον Κώστα Μανίκα για να πάρει την αποψή του. Η Χρύσα Σπαή είχε την ευκαιρία να σηζητήσει μαζί του για το πώς βλέπει τα πράγματα γενικά και τι κάνει ο ίδιος για να συνεχίσει να λειτουργεί την επιχειρησή του.

image 014

Ο Κωνσταντίνος Μανίκας, διαμένει στα Τριαντεϊκα Αγρινίου και ασχολείται τα τελευταία είκοσι χρόνια με Χονδρικό Εμπόριο και Διανομές προιόντων όπως ζαχαρώδη, πρώτες ύλες, είδη Ζαχαροπλαστικής, είδη κουρουροποιείας και λοιπά συναφή. Εκτός του νομού Αιτωλοακαρνανίας ταξιδεύει και στους γύρω νομούς όπως Αρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας. Ο ίδιος δηλώνει ότι στην εποχή μας είναι δύσκολο το εμπόριο αλλά γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση του, πράγμα που δεν συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις που υπο το βάρος των πολλών εξόδων και μειουμένων εσόδων αναγκάζονται να κλείσουν. Βέβαια στην δουλειά έχει προωθήσει και τον υιό του Χρήστο ο οποίος τον βοηθάει και φαίνεται ότι θα συνεχίσει την επιχείρηση.

image 008

Ο Χρήστος Μανίκας τελείωσε το Λύκειο και συνέχισε στα ΙΕΚ σπουδάζοντας Υδραυλικές Εγκαταστάσεις. Βρήκε όμως ποιό ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την ήδη στρωμένη δουλειά του πατέρα του και έτσι μετά το στρατιωτικό την ακολούθησε συμπληρώνοντας φέτος περίπου τρία χρόνια. Ο ίδιος δηλώνει ότι η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού έχει φέρει κάποια πλεονεκτήματα καθότι μείωσε τις αποστάσεις – πράγμα βασικό στην δουλειά των διανομέων – αλλά δημιούργησε και κάποια προβλήματα καθότι οι διερχόμενοι που έκαναν κάποια στάση σε κάποια μέρη δεν κάνουν πλέον. Θεωρεί ότι σαν νέος στο επάγγελμα πρέπει να ακούει τον πατέρα του που είναι παλιότερος και προφανώς ξέρει περισσότερα. Προσπαθεί να εξελίξει το υφιστάμενο κύκλο εργασιών της επιχείρησης του με προσθήκη νέων κωδικών καθώς και με προσέγγιση νέων πελατών. Επίσης δουλεύει και το κομμάτι των προσφορών με μείωση τιμών σε διάφορα είδη ώστε να δώσει ένα ακόμη λόγο να αγοράσει ο πελάτης.

Σχετικά με την αγορά της πόλης του Αγρινίου, θεωρεί ότι είναι δύσκολη και ότι παρόλο που κλείνουν αρκετά μαγαζιά με την κρίση, ανοίγουν όμως και άλλα με κάποιες νέες ιδέες και γενικά γίνονται προσπάθειες να τονωθεί το ενδιαφέρων του αγοραστικού κοινού. Εύχεται στον κόσμο αισιοδοξία, να μην το βάζει κάτω και να ελπίζει προς το καλύτερο.

Όσον αφορά τους άνεργους συνομήλικους του, τους προτείνει αρχικά υπομονή και μετά να ψάχνουν για δουλειά, να προσπαθούν για το μεροκάματο, και να μην μένουν αδρανείς περιμένοντας να βρουν την ιδανική δουλειά. Μπορούν να ξεκινήσουν κάτι και σιγά σιγά να το εξελίξουν.

image 000


Το AgrinioBestOf.gr εύχεται το καλύτερο για την επιχείρηση.

image 001

 

image 002

 

image 003

 

image 004

 

image 005

 Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Τον Γιώργο Γιγκλά τον γνωρίσαμε (δείτε εδώ το προηγούμενο άρθρο μας) από την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε μέσω διαδικτύου και των social media με την διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Τζένιφερ Χάντσον, η οποία τον προσκάλεσε στο Λονδίνο στην εκπομπή "Τhe Voice UK” όπου συμμετείχε σαν κριτής και κόουτς. Αυτό πραγματοποιήθηκε το Σ/Κ που μας πέρασε κάνοντας το όνειρο του Γιώργου πραγματικότητα. Η Χρύσα Σπαή μιλάει με τον ίδιο για την εμπειρία του αυτή και την μεταφέρει στους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

image 010

Πως αισθάνθηκες την στιγμή που συνάντησες την αγαπημένη σου τραγουδίστρια Τζένιφερ Χάντσον;

Ηταν σαν να ζούσα σε ένα όνειρο. Ηταν μια καταπληκτική εμπειρία. Αρχικά είχα ένα άγχος αν θα την συναντήσω ή όχι, αν όλα θα πάνε καλά, πως θα με δεχθεί, αν θα μου επιτρέψει να βγάλω κάποια φωτογραφία μαζί της. Όλα αυτά με την συναντησή μας έγιναν πολύ απλά και περσσότερο καλά από ότι τα φανταζόμουν. Δεν πίστευα ότι αυτό το όνειρο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα και να με κάνει τόσο χαρούμενο. Την επισκεφθήκαμε στο Λονδίνο στα Elstree Studios που γυριζόταν το "The Voice UK”. Η Τζένιφερ με αναγνώρισε μέσα στο κοινό με χαιρέτησε με ένα πλατύ χαμόγελο και έκανε νόημα στους σεκιούριτυ να με αφήσουν να πλησιάσω στην καρέκλα των κριτών που καθόταν όπου με έκανε μια αγκαλιά και μου είπε να περιμένω να τελειώσει για να τα πούμε ιδιαιτέρως. Αξίζει να αναφέρω ότι στην στιγμή που με αγκάλιασε δάκρυσε πράγμα που συνέβη και σε μένα.

image 004

Τι συζητήσατε όταν σε συνάντησε και τα είπατε από κοντά;

Αρχικά με ευχαρίστησε που έκανα τόσα χιλιόμετρα και ήρθα από Ελλάδα, με ρώτησε και η ίδια και ο μανατζέρ της από πού ήρθα ακριβώς. Τις έδειξα κάποιες φωτογραφίες από Ελλάδα, την Ακρόπολη και άλλες όμορφες περιοχές όπως και από την δική μας με απώτερο σκοπό να της κεντρίσω το ενδιαφέρων να επισκεφθεί την χώρα μας. Βέβαια την προσκάλεσα και προσωπικά στην Ελλάδα και στην περιοχή μας ειδικά. Από ότι φάνηκε σίγουρα κάποια στιγμή θα το κάνει.  Η ίδια μας προσκάλεσε εμένα και τον πατέρα μου προσωπικά στην συναυλία που θα κάνει στο Λος Αντζελες στις 6-7 Ιουλίου και μάλιστα πρότεινε να τραγουδήσουμε μαζί ένα δικό της τραγούδι στην σκηνή.

image 001

Τι άλλο σου έκανε εντύπωση από την εμπειρία αυτή;

Αυτό που μου επίσης μεγάλη εντύπωση είναι η αγάπη του κόσμου για τους Ελληνες. Συγκεκριμένα επειδή ο παρουσιαστής διαπίστωσε την οικειότητα που δείχναμε με την Τζένιφερ μας ρώτησε ποιοί έιμαστε και από πού ήρθαμε. Ο μπαμπάς μου είπε ότι είμαστε από Ελλάδα και συγκεκριμένα από την πόλη του Αγρινίου και τότε σηκώθηκε όλο το στούντιο στο αέρα και χειροκροτούσε πράγμα που ώθησε τον παρουσιαστή να τρέξει στην εξέδρα να αγκαλιάσει τον μπαμπά μου και να προσπαθήσει να τον σηκώσει. Όμως λόγω του ότι ήταν γυμνασμένος και λίγο βαρύς δεν τα κατάφερε πράγμα που δημιούργησε μια κατάσταση ευθυμίας στο στούντιο.

image 013

Τα δώρα που προσέφερε το Γιώργος στην Τζένιφερ απο την Ελλάδα

Τι θα ήθελες να συμβουλέψεις τα άλλα παιδιά που θέλουν να πραγματοποιήσπουν παρόμοια όνειρα με σένα ;

Αυτό που θα πώ ισχύει για όλα τα όνειρα που μπορεί να έχει κάποιος και είναι ότι "όπου υπάρχει θέλω υπάρχει και δρόμος" !!!

Περιεγραψέ μου την Τζένιφερ Χάντσον σαν άνθρωπο ;

Ηταν πολύ όμορφη, χαμογελαστή, πολύ λαμπερή, πολύ καλός άνθρωπος, αληθινή με καλοσύνη στην καρδιά της. Δεν την ξεχώριζες σαν ντίβα.

image 012

Ποιός σε βοήθησε και ποιόν θες να ευχαριστήσεις που έκανες το ονειρό σου πραγματικότητα;

Αν δεν είχα την στήριξη του μπαμπά μου στο πλευρό μου δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Τον είχα δίπλα μου σε όλο αυτό. Όχι μόνο να με βοηθήσει οικονομικά να φθάσω μέχρι εκεί αλλά και να με ξεαγχώσει ώστε να αντιμετωπίσω με το καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την κατάσταση που για μένα ήταν ονειρική.

image 002

Ο Γιώργος με τον πατέρα του κον Φώτη Γιγκλά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Λονδίνου

Ποια είναι τα ονειρά σου από εδώ και πέρα Γιώργο;

Θεωρώ ότι είμαι σε πολύ πρωταρχικό στάδιο ακόμη, θέλω να πάω και στο Λος Αντζελες που με κάλεσε η ίδια και μάλιστα να πούμε ένα τραγούδι μαζί. Εχω πολύ καλές σχέσεις με το τραγούδι το οποίο όμως έχει ακόμη μέλλoν και πορεία για μένα.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου στον τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας κος Κωνσταντίνος Καλαντζής ενημερώνει την Χρύσα Σπαή και το AgrinioBestOf.gr για τη νεα διανομή συσσιτίου που ξεκίνησε στην περιοχή Τρία Φανάρια και ήρθε να προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες δομές.

kostas kalantzis

Ο κος Κωνσταντίνος Καλαντζής μας δήλωσε:

"Ξεκίνησε νεα διανομή συσσιτίου απο τον Δήμο Αγρινίου μέσω ΕΣΠΑ από την Δευτέρα 5 Μαρτίου με στόχο την διανομή σε 100 άτομα στην περιοχή Τρία Φανάρια και μοιράζεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Τα πρώτα δείγματα είναι πάρα πολύ ενθαρυντικά, υπάρχει συμμετοχή του κόσμου. Γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά με στόχο πάντα την καλύτερη παραγωγή έργου στον τομέα αυτό. Οι ανάγκες της πόλης μας είναι πολύ μεγάλες. Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο να συμπληρώσει τα κενά που μπορεί να υπάρχουν από τα άλλα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους με καθαρά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια."

Για τον Παναγιώτη Πλιάτσικα δεν χρειάζοναι ιδιαίτερες συστάσεις. Γνωρίζουμε ότι κατάγεται και κατοικεί στο Αγρίνιο και οτι από μικρός συμμετέχει σε αγώνες ταχύτητας με Καρτ. Εχει στεφθεί πρωταθλητής αρκετές φορές και έχει πάρει πολλές διακρίσεις. Στην συζήτηση που έκανε με την Χρύσα Σπαή για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr μιλάει για την ασφαλή οδήγηση και πολλά ακόμα χρήσιμα πράγματα για τους οδηγούς ή υποψηφίους οδηγούς.

image a01
Παναγιώτη σε ποια ηλικία και από πού ξεκίνησες με τους αγώνες ταχύτητας;

Από 14 ετών εδώ στο Αγρίνιο έπειτα σε πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Αθήνα και μετά σε ενιαίους θεσμούς και κύπελα. Μόλις ξεκίνησα με τα ενοικιαζόμενα Καρτ στην πίστα μπήκε μέσα μου το μικρόβιο, στην συνέχεια αγόρασα δικό μου Καρτ και σιγά σιγά μέρα με την μέρα ερχόμουν σε επαφή με το άθλημα και έτσι το αγάπησα, το συνέχισα ώσπου έγινε τρόπος ζωής για μένα και στην πορεία ξεκίνησα να ασχολούμαι με τους αγώνες.

Θα μας μιλήσει λίγο για τους αγώνες ταχύτητας; που έχεις λάβει μέρος;

Κυρίως στην Ελλάδα. Σε ηλικία 14 ετών έφυγα από το Αγρίνιο κάνοντας αγώνες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα έπειτα ξεκινήσαμε στο θεσμό Rotax max challenge. Κάθε έτος όλα αυτά τα χρόνια τρέχω σε αγώνες και προπονήσεις. Οι αγώνες αυτοί γίνονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, σε μεγάλες πόλεις που έχουνε πίστα. Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Μέγαρα. Και μετά από αυτή την ενασχόληση με τους αγώνες αξίζει να πω ότι πήραμε πολύ καλές θέσεις και Πανελλήνιο πρωτάθλημα πράγμα πολύ δύσκολο καθότι υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός. Ηταν και είναι πολυέξοδο άθλημα και για αυτό είχα μεγάλη στήριξη οικονομική και ψυχολογική από την οικογενειά μου. Η οικογενειά μου με στηρίζει από τα πρώτα κιόλας πρωταθλήματα που είχα να αντιμετωπίσω.

image 0005

Τι σημαίνει για σένα η ταχύτητα; Τι αισθάνεσαι όταν πατάς τέρμα τα γκάζια στην πίστα;

Το συναίσθημα που σου προσφέρει η ταχύτητα, ανεβάζει στα ύψη την ανδρεναλίνη, σε γεμίζει τόσο πολύ μέσα σου. Η στιγμή που οδηγάς προφυλακτήρα με προφυλακτήρα με τους συναθλητές σου σε κάνει να αναπτύξεις τα αντανακλαστικά σου σε μεγάλο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι έπειτα στην πορεία στο δρόμο εκτός πίστας έχοντας αυξημένα αντανακλαστικά είσαι πιο έγκυρα πάνω στο τιμόνι και στο φρένο ώστε να αποφύγεις κάποιο λάθος δικό σου ή κάποιου άλλου στον δρόμο. Φυσικά η ενασχόληση αυτή μέσα στην πίστα και ο ανταγωνισμός σε κάνει πολύ πιο ευαίσθητο για την πορεία σου στον δρόμο και σε κάνει να σέβεσαι την δική σου ζωή αλλά και του απέναντι. Αυτού που έρχεται από το άλλο ρεύμα..

Μιλησέ μας για την ασφάλεια στην οδήγηση και το ίδρυμα Παναγιώτης Μυλωνάς;

Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Τον Παναγιώτη Μυλωνά τον γνώρισα το 2002 σε ηλικία 14 ετών στην Αθήνα στην πίστα Καρτ. Τρέχαμε κάτω από την ίδια ομάδα. Ηταν ένα παιδί με ήθος με πολύ καλή οδηγική παιδεία και παρα πολύ καλός αθλητής. Σπούδαζε στην Πάτρα και σε ενα ταξίδι απο Αθήνα προς την Πάτρα έχασε την ζωή του σε ατύχημα λόγω των κακών δρόμων που έχουμε στην χώρα μας. Επειτα η πρωτοβουλία της οικογένειας του να ιδρύσει το ινστιτούτο «Παναγιώτης Μυλωνάς» έκανε να έρθει πιο κοντά στον πολύ κόσμο, γονείς, παιδιά, σε κάθε σπιτικό η σωστή πληροφορία πώς να σέβονται την ζωή την δική τους αλλά και την ζωή αυτού που έρχετε από το απέναντι ρεύμα.

Η κυκλοφοριακή αγωγή από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει;

Η κυκλοφοριακή αγωγή θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να ξεκινάει από το σπίτι και μετά από το σχολείο. Όταν λέμε ξεκινάει από το σπίτι εννοούμε πχ ότι οταν οι γονείς μπαίνουν στο αυτοκίνητο πρέπει να βάζουν την ζώνη ασφαλείας ώστε να περάσει το μήνυμα στα παιδιά τους και να αντιληφθούν την χρησιμοτητά του. Τα παιδιά βλέποντας τον μπαμπά και την μαμά να οδηγάει σωστά θα είναι ένα πρότυπο για αυτά και θα έχουν πάρει το μήνυμα. Τα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών καταγράφουν εικόνες και δημιουργούν πρότυπα. Στην πορεία και σε ηλικία επτά-οκτώ ετών που θα πάνε στο δημοτικό θα πρέπει να πάνε και σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής με τους δασκάλους και με έμπειρους οδηγούς ή αστυνομικούς και έχοντας δίπλα τους ένα έμπειρο οδηγό και τον δάσκαλο θα μάθουν την σωστή οδήγηση και οδηγική συμπεριφορά.

image 0008

Γιατί έχουμε τόσα τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο στην Ελλάδα; φταίει το οδικό δίκτυο ή και κάτι άλλο;

Τα τροχαία είναι μια μάστιγα, ένα μικρός πόλεμος και αυτό δεν θα μπορέσει να λυθεί αν η πολιτεία δεν πάρει σοβαρά μέτρα όπως αλλαγή του ΚΟΚ και των προστίμων, όπως έχουν κάνει μεγάλες χώρες κράτη όπως η Σουηδία, ή Ελβετία, η Αμερική και άλλες που έχουν αυστηρά μέτρα και όχι μείωση των τιμών σε ένα πρόστιμο. Πχ παραβίαση ενος σηματοδότη στο εξωτερικό λαμβάνεται σαν απόπειρα αντθρωποκτονίας και ο παραβάτης οδηγείται με χειροπέδες στο τμήμα. Εδώ στην Ελλάδα είναι μια απλή παράβαση, μπρεί να πάρουν για λίγο καιρό το δίπλωμα και θα μπεί ένα πρόστιμο το οποίο θα μειωθεί στην πορεία. Η αποψή μου είναι ότι οι παραβάτες πρεπει να μπαίνουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων για να προβληματίζονται με το τι μπορούν να προκαλέσουν σε κάποιον άλλον άνθρωπο και να προβληματιστούν. Στο εξωτερικό έτσι γίνεται.

Σε τι κατάσταση εκτιμάς ότι βρίσκεται το οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας; Χρειάζεται χάραξη καινούργιων δρόμων ή επισκευή των παλιών;

Στην Αιτωλοακαρνανία οι δρόμοι είναι κακοί. Εγω παρότι τρέχω σε αγώνες, όταν κυκλοφορώ στους δρόμους του νομού μας οδηγώ πολύ αργά. Εχω μεγαλύτερη αίσθηση του κακού οδοστρώματος και αντιλαμβάνομαι το κίνδυνο. Οι δρόμοι είναι κατασκευασμένοι από παλιά και σίγουρα χρειάζοντια επισκευές στο οδόστρωμα , ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα. Καθότι η αλλαγή του ασφαλτοτάπητα ή η βελτίωση αυτού θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα πχ σε ένα φρενάρισμα, πράγμα που μπορεί να γλυτώσει μια ανθρώπινη ζωή.

Οσον αφορά την κυκλοφορία στην πόλη, τι χρειάζετε ώστε να έχουμε καλύτερη και ασφαλέστερη οδήγηση;

Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στην πόλη με μικρές ταχύτητες. Αυτό γιατί το μυαλό αφαιρείται, εκεί που ξέρεις την διαδρομή, εκεί που ξέρεις τα πάντα και πατάς λίγο παραπάνω το γκάζι είσαι αφηρημένος, δεν έχεις καλά αντανακλαστικά και συμβαίνουν τα ατυχήματα.

image 0007

Σε τι κατάσταση πρέπει να είναι ο οδηγός όταν μπαίνει στο αυτοκινητό του;

Ο οδηγός από την ώρα που κλείνει την πόρτα του σπιτιού του μπαίνει στο αυτοκίνητο και αφήνει την οικογενειά του πίσω, πρέπει να σκεφθεί τι χαμόγελα τον περιμένουν πίσω στο σπίτι ώστε να μην κάνει παραπάνω ενέργειες ή υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του και να πάθει κάποιο ατύχημα, το οποίο ενδέχεται να τον στερήσει από δικούς του ανθρώπους.

Όταν οδηγούμε στην πόλη δίνουμε προτεραιότητα;

Σαφώς καθότι υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, γέροντες και παιδιά, έγκυες γυναίκες. Πρέπει να πηγαίνουμε σιγά να βλέπει το μάτι μας, να κοιτάμε αρστερά και δεξιά και να δίνουμε τις σχετικές προτεραιότητες.

Οταν σου δίνουν προτεραιότητα οι γυναίκες οδηγοί, πως αισθάνεσαι;

Χαίρομαι να βλέπω γυναίκες στο τιμόνι καθότι πολλές φορές οι γυναίκες οδηγούν πολύ καλύτερα από άνδρες. Σαφώς αισθάνομαι όμορφα και χαμογελώ όταν μου δίνουν προτεραιότητα.

Μερικές φορές υπάρχουν οδηγοί που βγάζουν θυμό. Αυτό είναι προάγγελος ατυχήματος;

Ο θυμός είναι ότι χειρότερο όταν οδηγούμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θυμώνουμε, να σηκώνουμε κινητό ή να αποσπάται η προσοχή μας όταν οδηγούμε. Επίσης δεν πρέπει να οδηγούμε όταν έχουμε πιεί καθότι τα αντανακλαστικά δεν λειτουργούν καλά.

image 0001

Κάνεις δράσεις σε σχολεία σχετικά με την οδήγηση;

Βεβαίως. Αρκετές φορές διευθυντές σχολείων έχουν πάρει την πρωτοβουλία και με έχουν καλέσει. Οπότε με την στολή μου και το κράνος μου, πηγαίνω με προοπτική να μεταφέρω στα μικρά παιδιά αυτά που βιώνω στην πίστα ώστε να καταλάβουν την επικινδυνότητα που επικρατεί στον δρόμο, να μην είναι αφελείς και το πόσο σημαντικό είναι το ότι η ταχύτητα μπορεί να τους στοιχίσει την ζωή που είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Γιατί σταμάτησε τα ράλλυ Φυτειών που γινόταν πριν χρόνια στην περιοχή μας και το διοργάνωνε η ΑΛΑΜ Αγρινίου. Γνωρίζεις κάτι για αυτό;

Ενας τέτοιος αγώνας δυστυχώς έχει καιρό να γίνει στη πόλη μας κοντά και πιο συγκεκριμένα στις Φυτείες Ξηρομέρου. Η ανάβαση στο βουνό προσελκύει πέρα απο τις συμμετοχές απο ολη την Ελλάδα και πάρα πολύ κόσμο, χιλιάδες θεατές. Εμείς οι Αγρινιώτες και οχι μόνο θα θέλαμε έναν τέτοιο αγώνα και τα ωφέλη ειδικά για εμας και για την ευρύτερη περιοχή θα ηταν τεράστια. Ας ελπίσουμε να ξεκινήσει πάλι ο αγώνας στο βουνό των Φυτειών και να δει ο κόσμος μας κατι πολύ όμορφο απο τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό.

image a00

Ποιούς θα ήθελες να ευχαριστήσεις για την βοήθεια που σου προσέφεραν;

Βασικά την οικογενειά μου που ήταν πάντα δίπλα σε κάθε μου προσπάθεια και ιδιαίτερα τον πατέρα μου που χωρίς αυτόν δεν θα είχα καταφέρει τίποτα και ουσιαστικά του οφείλω τα πάντα.

Ένα μήνυμα για τους νέους οδηγούς και τους αναγνώστες μας ;

Νέοι, μικροί μεγάλοι και γενικά όλοι όσοι πιάνουν τιμόνι, είτε αυτό λέγεται μηχανάκι ή αμάξι πάντα να φοράμε ζώνη στο αυτοκίνητο και κράνος στο μηχανάκι. Ο Ρόσι και μεγάλοι οδηγοί στην πίστα είναι πρωταθλητές μόνο με το κράνος. Χωρίς το κράνος είναι ένα τίποτα. Πάντα με το κράνος για να πάς γρήγορα και με ασφάλεια.

image 0004

image 0006

image 0002

image a03

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

Γιορτή της γυναίκας σήμερα και σκεφθήκαμε να τιμήσουμε την διαχρονική ομορφιά της που ξεκινάει απο τα μαλλιά. Για τον λόγο αυτό μιλάμε για την τέχνη της κομμωτικής και την συνεισφορά της στην γυναικεία ομορφιά με μια έμπειρη επαγγελματία του είδους, την κα Δήμητρα Γκέκα. Η Χρύσα Σπαή μίλησε μαζί της για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr    

image 06

Δήμητρα πόσα χρόνια εξασκείς το επάγγελμα της κομμωτικής τέχνης;

Εξασκώ την κομμωτική 18 χρόνια και εδώ και 9 χρόνια διατηρώ Κομμωτήριο δικό μου. Αυτή η τέχνη δεν μένει ποτέ στάσιμη για αυτό πάντα προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε μέσα από διάφορα σεμινάρια για τις τελευταίες τάσεις της μόδας.

Όταν ήρθε η Κομμωτική στη ζωή σου, τι αισθήματα σου γέννησε;

Τα αισθήματα είναι ανάμεικτα. Η δημιουργία και η χαρά που νοιώθεις όταν περιποιείσαι κάποιον και σου δείχνει τον θαυμασμό του για το αποτέλεσμα είναι η πλήρης ικανοποίηση του κάθε κομμωτή.

image 003

Η Κομμωτική είναι τέχνη ομορφιάς;

Βεβαίως, καθότι η κομμωτική είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες στις μέρες μας. Η τέχνη της κομμωτικής περνάει πλέον μέσα από την καθημερινοτητά μας.

Ποιές είναι οι τάσεις της μόδας για την Ανοιξη – Καλοκαίρι 2018 για την γυναίκα;

Οι τάσεις της μόδας είναι ότι υπάρχει γενικότερα στην νεολαία και το gossip και προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε  για οτιδήποτε μας ζητηθεί. Γενικά πάνω στα χρώματα που επιλέγουμε σαν βάση μπορούμε να κάνουμε κάποιες οτιδήποτε τύπου ανταύγειες ή ξανοίγματα ώστε να πετύχουμε περισσότερη λάμψη.

image 015

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κτένισμα από τα βραδυνά;

Το αγαπημένο μου κτένισμα είναι τα πιασίματα και ειδικά ο κότσος όπου εκεί φαίνεται η δημιουργική φαντασία του κάθε κομμωτή.

Από τους διάσημους του Σινεμά ποιόν ή ποιάν θα ήθελες να κτενίσεις;

Θα επιλέξω την Μαράϊα Κάρεϊ γιατί μου αρέσουν απίστευτα τα μαλλιά της και θα επιλέξω και μια Ελληνίδα μιας και καταγόμαστε από το ίδιο χωριό, την Ζέτα Μακρυπούλια.

Κάθε πότε πρέπει η σύγχρονη γυναίκα να επισκέπτεται την κομμωτριά της;

Η κάθε γυναίκα εχει ανάγκη από περιποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επισκέπτεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα την κομμωτριά της και όταν υπάρχουν έκτακτες περιπτώσεις.  

image 012

Την Αγρινιώτισσα την βρίσκεις καλοχτενισμένη γυναίκα;

Η Αγρινιώτισσα γυναίκα είναι και καλοχτενισμένη και καλοντυμένη. Είναι μια γυναίκα που προσέχει την εμφανισή της και παρακολουθεί από κοντά τις τάσεις τις μόδας.

Οι πελάτες σου εμπιστεύονται προσωπικά τους προβλήματα;

Η αλήθεια είναι ότι μετά από χρόνια συνεργασίας δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ εμένα και των πελατών μου και φυσικά μου εμπιστεύονται προσωπικά τους θέματα, τα οποία συζητάμε και τους λέω την αποψή μου. Υπάρχουν φορές που κάνω τον «ψυχολόγο» τους ας πούμε.

Το μηνυμά σου προς τους αναγνώστες και τις αναγνωστριές μας;

Πάνω από όλα εύχομαι υγεία και υπομονή στις δύσκολες μέρες που περνάμε σαν κοινωνία. Ωστόσο επειδή η εμφανισή μας συνδιάζεται και με την ψυχολογία μας, συνιστώ να μην παραμελούμε τον εαυτό μας και να φροντίζουμε την εμφανισή μας όσο μπορούμε περισσότερο.    

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

image 019

image 13

image 002

image 001

image 007

image 008

image 009

image 010

image 014

image 016

image 12

image 15

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Σελίδα 1 από 11

 

mpampatsikos

fit ems

dimitra greka

manikas

giglas gym

panaitolikos1926

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

liapis elastika

grivaswines

Εργασία στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις

Flight to freedom with "PARAPENTE"

in Φωτο-Ιστορίες
  • 1