logo small for menu

facebookbuttontwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambutton
  • 1
Τρίτη, 17η Οκτωβρίου 2017, 8:36 πμ
Χρύσα Σπαή

Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AgrinioBestOf.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

Ένα πρόβλημα που ταλανίζει για πολύ καιρό τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή του Πάρκου στην οδό Ιθάκης κάθετα  της Ηρώων Πολυτεχνείου και αφορά την κίνηση των αυτοκινήτων κατά τις ώρες άφιξης και αποχώρησης των μαθητών, εξέθεσε στο AgrinioBestOf.gr ο Κος Κολύδας Χαράλαμπος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

8 dimotiko 07

Ο ίδιος δήλωσε στην Χρύσα Σπαή:

Από το 2015 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου έκανε έγγραφο προς την Διεύθυνση του Σχολείου με σκοπό να αποσταλεί στον Δήμο Αγρινίου και στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου η οδός Ιθάκης κατά την ώρα άφιξης και αναχώρησης των μαθητών να κλείνει με σήμανση η οποία πρέπει να τοποθετηθεί στην είσοδο επι της Ηρώων Πολυτεχνείου με σκοπό την προστασία των παιδιών από τα αυτοκίνητα τα οποία ειδικά τον χειμώνα όταν ο καιρός είναι άσχημος, έχουν μεγάλη προσέλευση. Τα αυτοκίνητα στριμώχνονται το ένα πίσω από το άλλο, οι μαθητές κινούνται αναγκαστικά ανάμεσα τους, δημιουργούνται εντάσεις,  τα αυτοκίνητα κάνουν όπισθεν η άλλες μενούβρες με τους μαθητές να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κίνδυνο. Θέλοντας να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση κάναμε το έγγραφο στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου από το 2015. Ζητούμε να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκριθεί η διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Ιθάκης κατά τις ώρες άφιξης (08:00 εως 08:30) και αποχώρησης (13:00 – 13:30) των μαθητών. Εκτιμούμε ότι ο χρόνος απαγόρευσης (30 λεπτά το πρωί και 30 λεπτά το μεσημέρι) είναι πολύ λίγος για να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στους οδηγούς η στους περίοικους του σχολείου. Ωστόσο η καλύτερη λύση είναι με την τοποθέτηση των πινακίδων, το πρώτο διάστημα να υπάρχει και τροχονόμος που να ρυθμίζει την κυκλοφορία ώσπου να το συνηθίσουν οι οδηγοί και κυρίως οι διαμένοντες πέριξ του σχολείου.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό υπάρχει και άλλη επιλογή η οποία λύνει μόνιμα το πρόβλημα και είναι η διάνοιξη της οδού Ιθάκης μέχρι την Εθνικής Ανεξαρτησίας. Μιλάμε για απόσταση 30-40 μέτρα και θεωρούμε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα η υλοποίηση του. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει ροή των αυτοκινήτων δεν θα γίνονται αναστροφές και γενικά με μια απλή παρουσία ενός σχολικού τροχονόμου δεν θα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα.

Ευελπιστούμε στην ευαισθησία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου ώστε να εξευρεθεί σύντομα λύση, πριν δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα σε μαθητή του σχολείου.

8dhmotiko

8 dimotiko 08

Στο σημείο αυτό μπορεί να γίνει επέκταση της οδού Ιθάκης και σύνδεση με την Εθνικής Ανεξαρτησίας

eggrafo se dhmo agrinioy

Η επιστολή που εστάλη στον δήμο Αγρινίου και παρελήφθη με Αρ.Πρ. 84202/14-12-2015

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα wakeboard πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Βουλιαγμένης το Σ/Κ 7-8 Οκτωβρίου 2017. Σε αυτό συμμετείχαν και αθλητές – αθλήτριες από την σύλλογο του Αγρινίου «ΤΡΙΤΩΝΑΣ» οι οποίοι επέστρεψαν με οκτώ μετάλια εκ τω οποίων τα δύο xρυσά. Για την διοργάνωση αυτή και την συμμετοχή του «ΤΡΙΤΩΝΑ» μίλησε στο AgrinioBestOf.gr ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Kος Νίκος Σκόνδρας καθώς και η αθλήτρια Σίσσυ Γιγκλά με τον πατέρα της.

tritonas panelinio okt 2017 07

Ο Κος Νίκος Σκόνδρας δήλωσε ότι ο χώρος που έγινε η διοργάνωση ηταν καλός αλλά σύμφωνα με δηλώσεις παρευρισκομένων αθλητών από όλη την Ελλάδα το καλύτερο μέχρι στιγμής μέρος για Wakeboard είναι η λίμνη Τριχωνίδα.

Από το Αγρίνιο συμμετείχαν 13 αθλητές οι οποίοι απέσπασαν οκτώ διακρίσεις.

Συγκεκριμένα διακρίθηκαν:

Γιγκλά Σίσσι 1η  στην Κατηγορία Under 9

Κατσίρα φωτεινή 2η στην Κατηγορία Open Woman

Σκόνδρα Αγάθη 3η στην Κατηγορία Under 12

Πιστιόλα Αννα 2η στην Κατηγορία Under 14

Γεωργοπούλου Αναστασία 3η στην Κατηγορία Under 14

Πιστιόλας Ραφαήλ 3η στην Κατηγορία JuniorMan

Πετροπούλου Θάλεια 3η στην Κατηγορία Master Woman

Αντωνιάδης Πέτρος 1ος στην Κατηγορία Master Man

Σημειωτέον ότι ο κος Αντωνιάδης Πέτρος είναι και ο προπονητής της ομάδας του Τρίτωνα.

Συνολικά συμμετείχαν 52 Αθλητές απο Βουλιαγμένη, Αγρίνιο, Πάρο, Βάρκιζα, Πάτμο και Χαλκίδα.

tritonas panelinio okt 2017 09

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μια εβδομάδα έγινε επίσης με επιτυχία στην Τριχωνίδα και το 8ο TRICHONIAN WAKEBOARD CUP στο οποίο συμμετείχαν 35 αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο «ΤΡΙΤΩΝΑΣ» ανέλαβε κατά μεγάλο ποσοστό (90% περίπου) τα έξοδα και τις συμμετοχές των αθλητών διασφαλίζοντας Βαν για την μεταφορά, ξενοδοχείο και διατροφή καθώς και μεγάλος μέρος του κόστους συμμετοχής. Εν ολίγοις τα χρήματα που εισπράττει ο «ΤΡΙΤΩΝΑΣ» από τις χορηγίες διατίθενται  για χρήση από τους αθλητές ώστε να υπάρξει συνέχεια και συμμετοχή στα Πανελλαδικά πρωταθλήματα.

Το μήνυμα που στέλνεται στα παιδιά από τον κο Νίκο Σκόνδρα είναι να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες για να τηρείται έτσι το αρχαίο δόγμα «Νούς υγιής εν σώματι υγιή».

Στόχος του «ΤΡΙΤΩΝΑ» και του προέδρου του κου Κώστα Πιστιόλα είναι να φιλοξενηθεί το 2018 το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Τριχωνίδα και το 2019 το Πανευρωπαικό.

Σε ερωτησή μας αν ακολουθούν πολλά παιδιά τον αθλημα του Wakeboard ο κος Σκόνδρας μας είπε ότι δεν είναι μεγάλη η προσέλευση με αρνητικό παράγοντα την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα. Ωστόσο ο «ΤΡΙΤΩΝΑΣ» καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να καλύψει μεγάλο μέρος του κόστους της προπόνησης των αθλητών ώστε να μην είναι αποτρεπτικό και καλεί τους νέους να έρθουν να γνωρίζουν την συγκεκριμένη  αθλητική δραστηριότητα από κοντά.

Πολύ σημαντικό και άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο «ΤΡΙΤΩΝΑΣ»  παρόλο που δραστηριοποιρείται από το 2012 είναι 2ος  στην χώρα μετά την Βουλιαγμένη που είναι στον χώρο από το 1937. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γίνεται πολύ καλή και ποιοτική δουλειά.
 
tritonas panelinio okt 2017 01
Η Σίσσυ Γιγκλά

Η χρυσή αθλήτρια των under 9 Σίσσυ Γιγκλά μας δήλωσε ότι είναι 9,5 χρονών, πηγαίνει Τετάρτη Δημοτικού,  κάνει Wakeboard τα τρία τελευταία χρόνια και εντατικά τον τελευταίο χρόνο. Από τεσσάρων ετών έχει ασχοληθεί με μπαλέτο και πατινάζ, την κέρδισε όμως το Wakeboard. Στο σχολείο τα πηγαίνει καλά με τα μαθηματά της και βρίσκει χρόνο για τις προπονήσεις της. Αφιερώνει το βραβείο στην τάξη της στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.

Ο Κος Φώτης Γιγκλάς πατέρας της Σίσσυς μας δήλωσε: Για μένα σημαντικό σαν γονέας δεν είναι ότι πήρε η κόρη μου το χρυσό μετάλιο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι 9 π.μ. βούτηξε στα νερά της Βουλιαγμένης με 11 βαθμούς θερμοκρασία και 5 μποφώρ ανέμους. Μεγάλη η χαρά όλων των γονέων όταν βραβεύονται τα παιδιά τους. Για μένα σημαντικό είναι αυτό που αναφέρει ο Πλάτωνας: «Από όλες τις ηδονές η μεγαλύτερη είναι ο έπαινος».
 
tritonas panelinio okt 2017 04
Η Σίσσυ Γιγκλά με τους γονείς της
 

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τον «ΤΡΙΤΩΝΑ» είναι:

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «ΤΡΙΤΩΝΑΣ»
Ακαδημία water ski & wakeboard
Λίμνη Τριχωνίδα / Δογρή – Κτήμα Πιθάρι
Γραμματεία: 6934779170
Τμήμα Προπονήσεων: 6934779100
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: Τρίτωνας Αθλητικός Σύλλογος Αγρινίου – Blog: tritonasagriniou.blogspot.gr
 
Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http:\\AgrinioBestOf.gr
 
 

Σε λεωφορείο (αρ 50) των ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αγρινίου - Πατρών το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 06:45 π.μ.,  νεαρά φοιτήτρια που θα επιβιβαζόταν απο το Αντίρριο, λιποθύμησε στην στάση ξαφνικά λίγο πριν την εισοδό της στο όχημα.

Αμέσως ο οδηγός και ο εισπράκτορας ελεγκτής έσπευσαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στην νεαρά κοπέλα αφού την μετέφεραν στο παγκάκι του σκεπάστρου της στάσης. Υστερα απο λίγα λεπτά αυτή συνήλθε και ανέβηκε κανονικά στο λεωφορείο το οποίο συνέχισε το ταξίδι.

Αξίζει να σημειωθεί η άμμεση αντίδραση του οδηγού και εισπράκτορα καθώς δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να συμβεί στην νεαρά κοπέλα αν δεν επέμβαιναν έγκαιρα και με σωστές κινήσεις.

Για την πράξη τους αυτή αξίζουν συγχαρητήρια !!!

   

Βρεθήκαμε το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Βρεφονηπιακού Σταθμού Παιδικό... Πανεπιστήμιο “η Καραμελίτσα” στην οδό Ελευθερίας στον Άγιο Κων/νο. Εντυπωσιαστήκαμε από την ευρυχωρία,την λειτουργικότητα των χώρων, την διακόσμηση ,την καθαριότητα και τις προδιαγραφές ασφάλειας των εγκαταστάσεων του σταθμού. Η υπεύθυνη του σταθμού κα Γεωργία Φρόση μίλησε για τις δυνατότητες και την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης στην Χρύσα Σπαή για το AgrinioBestOf.gr

karamelitsa egkainia 36

Για ποιο λόγο ήρθατε σε νέο χώρο;

Στη ζωή μας τα πάντα εξελίσσονται . Είναι λοιπόν αδύνατο μια επιχείρηση που αποτελεί και η ίδια ζωντανό οργανισμό να μείνει πίσω από αυτές στις εξελίξεις. Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή πάρθηκε η απόφαση πως ο σταθμός έπρεπε να εκσυγχρονιστεί και να μεταφερθεί σε έναν μεγαλύτερο χώρο που θα επέτρεπε και σε εμάς τους παιδαγωγούς να δουλεύουμε πιο άνετα ,μιας και μιλάμε για έναν χώρο γύρω στα 400 τετραγωνικά .αλλά και στα παιδιά να κινηθούν, να παίξουν και να μάθουν σε έναν χώρο που τους παρέχει περισσότερη ασφάλεια μιας και είναι φτιαγμένος βασισμένος στις καινούριες προδιαγραφές κι όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.

Από ποιες ηλικίες παιδάκια έρχονται στον σταθμό;

Από δυο μηνών,έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Περιγράψτε μας τον χώρο

Ο βρεφονηπιακός σταθμός Καραμελίτσα διαθέτει μεγάλες αίθουσες. Έχει δύο τμήματα βρεφών όπου φιλοξενούνται βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και δύο τμήματα νηπίων που φιλοξενεί παιδιά από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Η δυναμικότητα του σταθμού είναι γύρω στα 70 παιδιά. Έχει γίνει με τις τελευταίες προδιαγραφές. Παρέχει πρόσβαση σε άτομα ΑΜΕΑ Διαθέτει κεντρική μονάδα θέρμανσης και ψύξης, πυρόσβεση με τα πλέον αυστηρά πρότυπα ,μια υπέροχη αυλή με χλοοτάπητα όπου τα παιδιά ευχαριστιούνται παιχνίδι και φυσικά με τα καλύτερα παιχνίδια. Εκτός των χώρων φυσικά αυτό που μένει ίδιο στο σταθμό μας είναι η αγάπη μας για τα παιδιά.

Μετά την αγκαλιά της μαμάς, τι χρειάζεται το παιδί;

Μια άλλη αγκαλιά. Ζεστή και αληθινή .Την αγκαλιά της δασκάλας του ,που θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια και θα χτίσει μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης.

karamelitsa egkainia 05

Εσείς που είστε τόσα χρόνια στο χώρο, βρίσκεται τα παιδιά που φιλοξενήσατε μικρά όταν πλέον έχουν μεγαλώσει; Πώς αισθάνεστε τότε;

Φυσικά και συμβαίνει αυτό. Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα να βλέπεις στο δρόμο παιδιά που τα είχες σε τόσο τρυφερή ηλικία να είναι πλέον στην εφηβεία ή και πιο πάνω και να σε χαιρετούν στον δρόμο. Μάλιστα πρόσφατα συναντήθηκα τυχαία με ένα κορίτσι που την είχα φιλοξενήσει στον σταθμό όταν πρωτοξεκίνησα και ενώ είχε αλλάξει εμφανισιακά την αναγνώρισα από το βλέμμα της, την προσφώνησα με το όνομά της και έμεινε έκπληκτη που την θυμόμουνα. Είναι αλήθεια ότι όλα τα παιδιά που πέρασαν από το σταθμό μας έχουν μια καλή πορεία στην ζωή τους και αυτό με κάνει να αισθάνομαι πολύ περήφανη.

Έχετε επαφή με τα παιδιά αφού φύγουν από τον σταθμό;

Βέβαια. Και είναι υπέροχο. Μιλάμε, μου στέλνουν μηνύματα και πολύ συχνά μου μιλούν για τις αναμνήσεις τους στο σταθμό ,για το πόσο καλά πέρασαν και αυτό με ικανοποιεί πολύ.

karamelitsa egkainia 11

Όσον αφορά τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων;

Τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος.

karamelitsa egkainia 39

Για τους γονείς που ενδιαφέρονται ενημερώνουμε ότι ο σταθμός συμμετέχει και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων και πως με τη μετεγκατάσταση του σταθμού έχουν ανοίξει επιπλέον θέσεις για βρέφη και νήπια.

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ: +30 26410 58397
 

karamelitsa egkainia 27

karamelitsa egkainia 17

Τμήμα παραγωγής ειδήσεων και ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να βρίσκεις παιδιά από την επαρχία στον χώρο της μόδας και του μόντελινγκ. Οπότε όταν αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει κάποιο παιδί που ασχολείται ή ονειρεύεται να κινηθεί σε αυτούς τους χώρους επαγγελματικά δεν χάνεις την ευκαιρία να του πάρεις μια συνέντευξη. Αυτό έκανε και η Χρύσα Σπαή για το AgrinioBestOf.gr όταν συνάντησε τον Θοδωρή Παπαγιανόπουλο.

thodoris 03

Πως ονομάζεσαι; Απο που είσαι;

Ονομάζομαι Θεόδωρος Παπαγιανόπουλος και είμαι απο το Αγρίνιο, αλλά σπουδάζω στην Αθήνα και ασχολούμαι με το μόντελινγκ.

Τι σπουδάζεις;

Διοίκηση Επιχειρήσεων και Personal Training

Είναι δυο διαφορετικά πράγματα

Εντελώς διαφορετικά αλλά το κάνω

Απο πότε ασχολείσαι με το μόντελινγκ;

Στο χώρο του μόντελινγκ μπήκα πριν δυο χρόνια περίπου. Αρχισα να γνωρίζω άτομα στον χώρο. Εκανα επαφές με αρκετό κόσμο που με βοήθησε να εξελιχθώ.

thodoris 06

Τι δουλειές φωτογράφησης έκανες στην Αθήνα;

Μέχρι στιγμής έκανα κάποιες φωτογραφίσεις για μπλούζες (καλοκαιρινές, χειμερινές κλπ), για εσώρουχα, και τώρα ξεκινάω μια νεα συνεργασία με Κυπριακό περιοδικό απο τον Οκτώβριο και περιμένω να γίνει η φωτογράφηση.

Χρειάζεται μόνο ωραία εμφάνιση για να πετύχεις σαν μοντέλο ή και κάτι άλλο;

Χρειάζεται και γνώσεις και εμπειρία πάνω απο όλα γιατί το κύκλωμα αυτό είναι πολύ ανταγωνιστικό μπορώ να πω, αλλα και η ομορφιά παίζει πολύ ρόλο.

Πως βλέπεις την διαφορά των νέων της επαρχίας με της πρωτεύουσας;

Δεν μπορώ να το συγκρίνω καθότι υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί και τρόποι ζωής

Εχεις ασχοληθεί και με το θέατρο;

Ναι . Εχω ασχοληθεί και με τo θεατρο για 11 χρόνια. Ηθελα να το συνεχίσω και να παω στην δραματική σχολή αλλά στην πορεία με κέρδισε το μόντελινγκ.

Εχεις ασχοληθεί με την μουσική;

Ναι πάρα πολύ. Εχω δύο πτυχία. Στα ντραμς και στο πιάνο. Μου αρέσει πάρα πολύ η ενασχόληση με την μουσική και στην Αθήνα σκέφτομαι παράλληλα με το μόντελινγ να το συνδιάσω καθότι σχεδιάζουμε με μια παρέα ένα γκρουπάκι.

thodoris 04

Θα ήθελες να μείνεις εδω η να πας στο εξωτερικό για μια μεγαλύτερη καριέρα;

Αν μου δινόταν η ευκαιρία πχ αύριο, δεν θα πήγαινα γιατι αγαπάω τον τόπο μου και θα καθόμουν να αγωνιστώ εδω πέρα. Υπάρχουν ταλέντα και επιστήμονες που δεν πρέπει να φύγουν αλλά να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Όταν όμως δεν έχουν τις προοπτικές και τις ευκαιρίες τι άλλο μπορούν να κάνουν από το να φύγουν στο εξωτερικό.

Εκτός απο την μουσική έχεις κάποιο άλλο χομπι;

Ναι. Mου αρέσει το διάβασμα καθότι με βοηθάει να εξελίσσομαι.

Τι θα ήθελες να αλλάξεις στον κόσμο αν μπορούσες;

θα ήθελα να αλλάξει ο ίδιος ο κόσμος. Να γίνει καλύτερος. Mέσα απο τις ενασχολήσεις μου θα συνεισφέρω όσο μπορώ για να γίνει αυτό.

Πως φαντάζεσαι την σχέση σου με την ιδιαίτερη πατρίδα σου οταν φθάσεις ψηλά;

Πολύ καλή. Πάντα λέω και θα λέω απο πού είμαι. Και επίσης θα προσπαθώ να έρχομαι όσο περισσότερο μπορώ εδώ.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια και να πετύχεις ότι ονειρεύεσαι

thodoris 10

Τον Θοδωρή Παπαγιανόπουλο μπορείτε να τον βρείτε στο FACEBOOK πατώντας ΕΔΩ

 thodoris 001

thodoris 002

thodoris 004

 thodoris 003

Τμήμα παραγωγής ειδήσεων και ενημέρωσης του http:\\AgrinioBestOf.gr

Την Αριάδνη Δάντε (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Έφης Σαμαρτζοπάνου) την γνωρίσαμε από την συγγραφική της δραστηριότητα, καθώς και από τις εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα για παιδιά που οργανώνει και έχουν σαν στόχο την γνώση των βασικών αρχών της Επιστήμης της Πληροφορικής μέσα από το θεατρικό παιγνίδι. Τώρα, στα πλαίσια της έκδοσης τριών νέων βιβλίων που θα παρουσιαστούν αρχικά στο Αγρίνιο και μετά σε όλη την Ελλάδα, με τα έσοδα των παρουσιάσεων να προορίζονται για ιδρύματα της πόλης, η Χρύσα Σπαή μίλησε μαζί της για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

ariadni-dante-2.jpg

Ποιος είναι ο τίτλος των καινούργιων βιβλίων σου;

Αυτή την περίοδο, παρέα με τις εκδόσεις Τσιπούπολη ετοιμάζουμε τρία παιδιά.

Το πρώτο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη, έχει τίτλο «Δέκα ήρωες στην τάξη» και στην ουσία είναι ένα χρήσιμο σχολικό πλάνο για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και πιστεύουμε ότι θα είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τους μικρούς μας φίλους. Μέσα στις σελίδες του κρύψαμε τους μήνες της σχολικής χρονιάς, δέκα ήρωες από την εκπαιδευτική σειρά «Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή» και τις σχολικές αργίες και τις εορτές. Με αυτό το βιβλίο φιλοδοξώ να αγαπήσουν τα παιδιά τους ήρωές μου, να πάρουν στοιχεία από το χαρακτήρα τους και με χαρά να τους βάλουν στην τάξη τους, για να γνωρίσουν τους φίλους τους. Τέλος, το βιβλίο περιλαμβάνει απλές ασκήσεις και κάρτες διπλής όψης, για να ενισχύσουμε τη λεπτή κίνηση των παιδιών.

Το δεύτερο βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβρη, έχει τίτλο «Ψάχνοντας την ερμηνεία» και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 9 ετών (συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων) και είναι μια αρκετά ρεαλιστική αποτύπωση μιας διαδικτυακής επίθεσης. Οι ήρωες του βιβλίου είναι λίγο πολύ γνωστοί μας από τη σειρά «Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή», με κεντρικό χαρακτήρα τη συγγραφέα θεία Μνήμη, που πέφτει θύμα του πονηρού Ενρίκε. Το βιβλίο περιλαμβάνει τους διαλόγους του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο Ενρίκε από το Μεξικό» και προσπαθεί να φέρει κοντά σε μικρούς και μεγάλους την Ασφάλεια των Πληροφοριακών Συστημάτων, που είναι και το αντικείμενο των μεταπτυχιακών μου σπουδών, και να δώσει κάποιες συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση όλων μας στο Διαδίκτυο.

Το τρίτο βιβλίο απευθύνεται σε εφήβους και είναι για μένα ένα σπουδαίο βιβλίο. Πρόκειται για το βραβευμένο διήγημα «Ο παππούς Χρήστος», που διακρίθηκε με εύφημο μνεία στον 58ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ο παππούς Χρήστος είναι μια πολύ αγαπημένη μου φιγούρα, του οποίου η ιστορία γράφτηκε πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια και αποτέλεσε την αφορμή για τις 100 και πλέον παρουσιάσεις μου, που σχετίζονται με το παιδικό κοινό. Το συγκεκριμένο έργο είναι αφιερωμένο στην τρυφερή τρίτη ηλικία και θα προσπαθήσω να το αγαπήσει ο κόσμος για να στηρίξουμε το Γηροκομείο Αγρινίου.

Τι σημαίνει για σένα η λέξη παιδικό βιβλίο;

Το παιδικό βιβλίο είναι το καταφύγιό μου. Είναι το καράβι μου, το θαυμαστό ουράνιο τόξο μου, τα ανάλαφρα φτερά μου, το κάστρο της αγάπης, το μαγικό χαλί της αθώας ψυχής, το λιμάνι της αγνότητας και της καλοσύνης... Θα μπορούσα να πω πολλά για τα όμορφα συναισθήματα που γεμίζω όταν σκέφτομαι το παιδικό βιβλίο. Ωστόσο, πέρα από τις υπέροχες σκέψεις, το παιδικό βιβλίο σημαίνει για μένα ευθύνη και σεβασμό προς τους μικρούς αναγνώστες, αλλά και τους γονείς τους.

Το παιδικό βιβλίο κάνει το παιδί να ονειρεύεται;

Ναί. Το κάνει να ταξιδεύει με την φαντασία του σε κόσμους μαγικούς! Είναι το πιο όμορφο διαβατήριο του κόσμου!

Το παιδί εκτός από την αγάπη των γονέων, τι άλλο χρειάζεται και το έχε ιπραγματικά ανάγκη;

Το παιδί χρειάζεται καθοδήγηση. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, τα παιδιά μας χρειάζονται την καθοδήγηση των γονέων. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας, να ακούμε τα θέλω τους, να μοιραζόμαστε μαζί τους τις ανησυχίες μας και να τα προστατεύουμε με συμβουλές, τόσο για την καθημερινή τους ζωή στον πραγματικό κόσμο, όσο και στον κόσμο του Διαδικτύου.

Πότε και που θα γίνει η παρουσίαση των βιβλίων; Αρχικά, φαντάζομαι στην πρωτεύουσα;

Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που ετοιμάζω το πρόγραμμα των παρουσιάσεων των βιβλίων μου, προσπαθώ να ξεκινούν από το Αγρίνιο. Έτσι και τώρα. Να περιμένετε σύντομα την πρόσκληση στη γενέτειρα.

Η Αριάδνη Δάντε είναι Αγρινιώτισσα συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Μηχανικός Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις με ιδιαίτερη αγάπη στο παιδί και την εκπαίδευση μέσα από το παιχνίδι.

ariadni-dante-3.jpg

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgriniobestOf.gr

Συναντηθήκαμε με τον Δρ Σήφη Κουράκη στο Μεσολόγγι όπου έχει το γραφείο του, στον φιλόξενο πολυχώρο αναψυχής «Ζέφυρος” στο λιμάνι της πόλης και είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε ορισμένα χρήσιμα πράγματα για τα προβλήματα των φοιτητών και τους τρόπους επίλυσής τους.

Η Χρύσα Σπαή επιμελήθηκε την συνέντευξη για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

images 03

-Οι λειτουργοί ψυχικής υγείας και οι ψυχολόγοι είναι απαραίτητοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Ναι είναι απαραίτητοι, όσο είναι ακριβώς και στην προσχολική ηλικία. Δηλαδή η τριτοβάθμια εκπαίδευση -ως διαδρομή και εξελικτικό στάδιο που αφορά στην πρώτη ενηλικίωση των ατόμων- και η προσχολική ηλικία, έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό….

Αποτελούν την όλη μαθησιακή διαδρομή ενός ανθρώπου από το νήπιο μέχρι το Πανεπιστήμιο, αποτελούν τα δυο άκρα της αγωγής, δηλαδή την είσοδο και την έξοδο στην κατευθυνόμενη αγωγή.

Στην πραγματικότητα, οι δυο αυτές ηλικίες έχουν μεγάλη αναγκαιότητα συνδρομής ψυχολόγου και ψυχολογικής στήριξης . Η προσχολική και η σχολική διαδρομή συνεχίζεται με το στάδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αποτελεί <<την άλλη πόρτα>> που οδηγεί ως έξοδος  όλων των βιώματων της εξελικτικής πορείας ενός νέου, ενός έφηβου ,ο οποίος και εμβαπτίζεται για  πρώτη φορά με τους ρόλους του νέου ενεργού πολίτη και φοιτητή.

Πρόκειται για μια  συνεχή κοινωνικοποίηση του ατόμου με έναρξη την προσχολική ηλικία και με τις τελευταίες ζυμώσεις να επιτελούνται  μέσα στον τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ιστό κατά την πρώτη βιωματική προσέγγιση της ενηλικίωσης.

Συνεπώς, στα δύο φυσικά άκρα της εκπαιδευτικής πορείας είναι άκρως απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη  και συνδρομή .  Οι υπηρεσίες Ψυχικής υγείας υπαγορεύονται μάλιστα από την νομοθεσία δικαιωμάτων του παιδιού και των φοιτητών. Υπάρχουν ειδικοί νόμοι που αναφέρουν ευθαρσώς ότι εκτός των θεμάτων υγείας, ιατρικής περίθαλψής και νοσηλευτικής βοήθειας κλπ χρήζει και δικαιούται να απολαμβάνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά -σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσής τους- συστηματική ψυχολογική υποστήριξη και εποπτεία.

Τι συμβαίνει με την ψυχολογική υποστήριξη στα σχολεία και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού;

Σε πολλά από τα ανεπτυγμένα κράτη, εδώ και δεκαετίες υπάρχουν θεσπισμένες νομοθεσίες οι οποίες (εκτός από την ιατρική βοήθεια και εκπαίδευση που υπάρχει εν δυνάμει και συστηματικά μαζί με όλες τις ειδικότητες μέσα στα σχολεία όλων των βαθμίδων) υπάρχει αναγκαστικά  και όχι  προαιρετικά, θεσπισμένη από τον νόμο συστηματική ψυχολογική υποστήριξη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και, ειδικά, στους φοιτητές δηλαδή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Αυτό αποτελεί μια απόδειξη της μέριμνας  του δικαιώματος και της υποχρέωσης του κράτους στο να προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όχι μόνο στην πολιτεία σε ένα ευρύτερο και γενικό πλαίσιο, αλλά και στην πολιτεία μέσω της εκπαίδευσης. Δεν νοείται σε ένα κράτος να έχεις πανεπιστήμια και να μην έχεις θεσπίσει με νομοθεσία την ύπαρξη και τον διορισμό επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ψυχολόγων, ψυχιάτρων και  κοινωνικών λειτουργών μέσα σε όλα τα σχολεία κάθε βαθμίδας! Είναι παράλογο  αφού είναι επικίνδυνο για την ψυχική και συναισθηματική ακεραιότητα των φοιτητών και καταδεικνύει  επιπολαιότητα της πολιτείας σε μείζονα θέματα ψυχικής προστασίας των παιδιών μας!

Σε ανεπτυγμένες χώρες όπως είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αμερική, η Ισπανία, εδώ και  δεκαετίες υπάρχουν από τα αντίστοιχα υπουργεία υγείας και παιδείας θεσπισμένοι νόμοι για την εφαρμογή υπηρεσιών  ψυχικής  υγείας.

Πραγματοποιούνται διαγωνισμοί (όπως γίνονται σε εμάς για πρόσληψη σε θέσεις ειδικοτήτων, εκπαιδευτικών, μουσικών, μαθηματικών κλπ)  σε συγκεκριμένες ειδικότητες ψυχολόγων παιδοψυχολόγων , ψυχιάτρων  και κοινωνικών λειτουργών  μέσα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με μόνιμους διορισμούς σε όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες.   

Αυτό δηλαδή που σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι αυτονόητο, στην δική μας χώρα δυστυχώς είναι άλλοτε προαιρετικό και άλλοτε δεν εφαρμόζεται ενώ υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία και πολλές φορές θα βρείτε ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας μόνο σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Παρατηρούμε ακόμα ότι τα ιδρύματα αυτά προβάλλουν αυτή την υπηρεσία σαν ιδιαίτερα ευεργετική, διότι φυσικά έτσι είναι και  αρμόζει να εκτιμάται δεόντως…

images 08

Σήμερα υπάρχει ψυχολόγος στα ΤΕΙ – ΑΕΙ ;

Μέχρι πρότινος γνωρίζω ότι δεν υπήρχε θεσπισμένη θέση μόνιμου ψυχολόγου, ενώ θα έπρεπε, ανεξάρτητα με ποιές ειδικότητες καλύπτει αυτό το ΤΕΙ –  ΑΕΙ (Αιτωλοακαρνανίας). Μερικές φορές προκαλείται σύγχυση σε αυτό, καθότι πολύς κόσμος αναρωτιέται τι νόημα έχει η παρουσία  ψυχολόγου π.χ. σε Τμήμα Μηχανολογίας. Αυτό είναι εσφαλμένο ως αντίληψη, καθότι ανεξαρτήτως ειδικότητας των φοιτητών και κατευθύνσεως των πανεπιστημίων και των τμημάτων τους, επιβάλλεται για λόγους ψυχικής υγείας σύμφωνα με συνταγματικές νομοθεσίες και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (αλλά και  ορισμένες του Ελληνικού Συνταγματικού Δικαίου οι οποίες δεν εφαρμόζονται  πάντοτε στην Ελλάδα) να υπάρχει μόνιμη θέση συμβουλευτικού ψυχολόγου σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια…

- Υπάρχει και η λανθασμένη άποψη ότι ο ψυχολόγος έπεται του προβλήματος.

Στην πραγματικότητα οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, (οι παιδοψυχολόγοι, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχίατροι, οι παιδοψυχίατροι, οι λογοπεδικοί κλπ, ) δεν ωφελεί να έπονται των προβλημάτων, δηλαδή δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα για να τρέξουν <<πυροσβεστικά>> να το λύσουν… Οι ανωτέρω ειδικότητες ωφελεί να υπάρχουν και να ενεργούν προληπτικά και προκαταβολικά, μέσα σε ένα συστηματικό πλαίσιο εκπαίδευσης, έτσι ώστε το όποιο αδιέξοδο του φοιτητή να <<ακουμπήσει>> πάνω στο θεραπευτικό πλαίσιο  και -πριν ακόμα δημιουργηθεί η μεγάλη του πολύπλοκη και πολυδιάστατη γένεση και οι συνέπειές του- να προληφθεί ή και να λυθεί  έγκαιρα.

Επομένως ,είναι χρήσιμο και απαραίτητο να λειτουργούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως σε άλλα κράτη, με την έννοια της προληπτικής ψυχολογικής εκπαίδευσης και παρέμβασης και όχι με την έννοια της παρέμβασης κατόπιν της εκδήλωσης του προβλήματος. Δηλαδή τι περιμένουμε ; να αυτοκτονήσει ένας φοιτητής για να στείλουμε ένα ψυχολόγο και έναν ψυχίατρο από μια άλλη υπηρεσία για να διερευνήσει ,να πάρει συνεντεύξεις και να αποφανθεί για το τετελεσμένο;

Δεν θα έπρεπε να υφίσταται  ως υπηρεσία ένας ψυχολόγος τουλάχιστον στο κάθε πανεπιστήμιο –ο οποίος να ανιχνεύει και να εντοπίζει τα προβλήματα;  Δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο φοιτητής ότι  μπορεί να του απευθυνθεί τηρώντας τα όρια και τις συνθήκες του προσωπικού απορρήτου  χωρίς να εκτεθεί;

Να ξέρετε ότι η παράμετρος του απορρήτου περί ψυχικής υγείας είναι σημαντική καθότι o φοιτητής διστάζει να εξωτερικεύσει την προβληματική του  όταν ξέρει ότι θα κοινοποιηθεί…

Στα ΑΤΕΙ Αιτωλοακαρνανίας -όπου και  διετέλεσα ψυχολόγος , μου απευθυνόταν φοιτητές σε ένα καθεστώς απόλυτης εχεμύθειας χωρίς να δίδουν ονόματα, κλείνοντας ραντεβού δια της νοσηλευτικής υπηρεσίας … Τηρήθηκε το προσωπικό απόρρητο και μπορούσε καθένας να εκτονώνει το άγχος του.

Ο ρόλος μου ήταν προληπτικός και παράλληλα συμβουλευτικός, δηλαδή όταν έβλεπα κάτι πολύ ακραίο μπορούσα να επέμβω ,να καλέσω την οικογένεια των φοιτητών, να ξαναμιλήσω στον ίδιο τον φοιτητή , στους οικείους του  και να προλάβουμε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.  

BULLING

Άρα ,τα οφέλη από την ψυχολογική υποστήριξη ήταν και είναι ουσιώδη και πάρα πολύ σοβαρά. Πρόσφατες περιπτώσεις όπως αυτή των Ιωαννίνων ή του φοιτητή στα ΑΤΕΙ Μεσολογγίου, θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί σε ένα προηγούμενο στάδιο. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει οι απαραίτητες  συστάσεις, ειδοποιήσεις και συμβουλευτικές συνεδρίες στους φοιτητές και στις οικογένειές τους . Μην ξεχνάτε ότι ο συμβουλευτικός ψυχολόγος έχει και διαμεσολαβητικό ρόλο μέσω της ειδικότητας του, βάσει  ειδικής νομοθεσίας .

-Τα όρια της ελευθερίας του ατόμου μπαίνουν από την οικογένεια, από το σπίτι ή συνεχώς ψάχνει να τα βρεί  όταν δεν έχουν τεθεί οι βάσεις από την οικογένεια ;

Τα όρια της ελευθερίας είναι σχετικά και σαφέστατα σηματοδοτούνται από τις αξίες που θα ενδοβάλλει στην προνηπιακή, νηπιακή  και προσχολική ηλικία ,ως παιδί. Σηματοδοτούνται και τα όρια της αίσθησης της ελευθερίας και της αίσθησης των ορίων διότι, η ελευθερία στοιχειοθετείται και από τα όρια των πράξεων για όλη την υπόλοιπη ζωή.

Βέβαια δευτερευόντως - ειδικά για παιδιά που δεν έχουν αυστηρούς συνεκτικούς δεσμούς στην οικογένεια-διαδραματίζουν  ρόλο και οι συναναστροφές και οι παρέες, οι διασυνδέσεις και οι σχέσεις που θα επισυνάψει το παιδί στο δεύτερο στάδιο της εφηβείας και στην πρώτη ενήλικη ζωή,  δηλαδή στην φοιτητική ζωή.

-Εμπιστεύεται την οικογένεια του για να πεί το πρόβλημα ο φοιτητής ή θα ψάξει να βρει αλλού την λύση?

Είναι πάρα πολύ σημαντική η συνήθεια χρήσης του λόγου και της συζήτησης. Οι οικογένειες που δεν έχουν αυτή την συνήθεια (την ανταλλαγή απόψεων και την συζήτηση σαν τρόπο επαφής και καθημερινής επικοινωνίας) υστερούν στο θέμα εμπιστοσύνης που δείχνουν αργότερα οι φοιτητές στην πυρηνική οικογένεια και, επομένως, καθιστούν άλλα άτομα, με μειωμένη εξουσία, παντοδύναμα… που παρεμβαίνουν στην ζωή των φοιτητών .Δεν είναι λίγες οι φορές που οι φοιτητές είναι αδύναμοι, ευάλωτοι χαρακτηρολογικά και ,στην θέση του πατέρα τους  τοποθετούν έναν μεγαλύτερο σε ηλικία συμφοιτητή , στον οποίο και  εκμυστηρεύονται σοβαρά  ζητήματα και τον θεωρούν επαΐοντα!!!

Μέχρι πότε όμως ο γονέας  θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του φοιτητή και να τον υποστηρίζει, πότε σταματάει αυτός ο δεσμός ;

Αυτός ο δεσμός στην πραγματικότητα δεν σταματάει ποτέ, σταματάει μόνο με τον νοητικό ή τον πραγματικό θάνατο του γονέα  ή με την απουσία του. Αν λοιπόν αυτός ο τρόπος ενδοεπικοινωνίας και αλληλεπίδρασης υπάρχει από μικρή ηλικία συνεχίζεται και σε μεγαλύτερη. Άλλο είναι αυτό και άλλο είναι η συχνή επιτήρηση και παρέμβαση των γονέων στην ζωή των παιδιών τους. Αυτά τα ξεχωρίζουμε καθότι το δεύτερο είναι παθολογικό και σαφέστατα δεν πρέπει να επισυμβαίνει.

foto 3

Ποιά προβλήματα έχουν οι φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια;

Το βασικό πρόβλημα είναι η προσαρμογή. Ένα παιδί φεύγει από το σπίτι του για πρώτη φορά και καλείται να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον, σε ένα νέο φοιτητικό περιβάλλον, σε μια νέα κατοικία… Είναι η πρώτη  ενηλικίωση του και η πρώτη του αποκόλληση από το ενδοοικογενειακό πλαίσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι , πολλοί φοιτητές τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο αυτής της αποκόλλησης, παρουσιάζουν  προβλήματα προσαρμογής και συμπεριφοράς όπως αϋπνίες , φοβίες, θέλουν συνεχώς να επιστρέφουν στο σπίτι, άλλοι κλείνονται στα διαμερίσματα τους με φίλους, δεν πάνε καν στο πανεπιστήμιο και δηλώνουν ψευδώς ότι πηγαίνουν. Άλλοι αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια και πηγαινοέρχονται στον τόπο καταγωγής τους δηλαδή στην πατρική οικία, άλλοι παρουσιάζουν μια δυσλειτουργία στο να δημιουργήσουν ένα δεύτερο κύκλο φίλων…

Εξαιτίας των παραπάνω αυτά τα άτομα είναι έντονα εξαρτητικά και. πολλές φορές σφάλλουν στις επιλογές τους και στον τρόπο συναλλαγής  αυτών που συναναστρέφονται. Εκεί, χρειάζεται ένας πολύ διακριτικός και ελεγκτικός ρόλος του γονέα -τον πρώτο ειδικά χρόνο- μέχρι να διασφαλιστεί ότι το παιδί – ο πρώιμος ενήλικας – έχει κάνει τις σωστές επιλογές και έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο δευτερογενές, το οποίο μπορεί να λειτουργεί υγιώς.  Γιατί μην ξεχνάμε ότι από τα 18 μέχρι τα 21 χρόνια έχουμε τυπικά την ενηλικίωση αλλά ακόμα βρισκόμαστε στον συναισθηματικό αντίκτυπο της εφηβείας.       

-Γιατί κάποιοι φοιτητές είναι επιρρεπείς στην βία και στην εγκληματικότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτό συμβαίνει σε ορισμένους φοιτητές οι οποίοι, έζησαν μια αρκετά καταπιεσμένη ζωή, με μονοκατευθυντική  και άκρως ελεγκτική συμπεριφορά στην εφηβεία. Για τα παιδιά αυτά καθυστερεί πολύ το διάστημα προσαρμογής τους, έχουν πολλές απουσίες, δημιουργούν αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές και συγκριτική σκέψη και, συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται οι έφηβοι στην μεγάλη εκδρομή! Δηλαδή θεωρούν ότι το πανεπιστήμιο είναι μια μεγάλη εκδρομή που πρέπει να την απολαύσουμε. Αυτή η παραλληλία είναι φυσικά συμβολική. Δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αναλάβουν τον ρόλο ενήλικα ,με όλες τις υποχρεώσεις που αυτός ο ρόλος αντιστοιχεί στον πρώτο χρόνο φοίτησης ,κατάσταση που μεταφράζεται σε  συναισθηματική ανωριμότητα.

Αυτό συμβαίνει  είτε γιατί είναι πολύ προσκολλημένοι στην οικογένεια είτε γιατί η οικογένεια υπήρξε αδιάφορη ή πολύ κατευθυντική μαζί τους. Έτσι, τα βιώματα  που δεν έζησαν στην εφηβεία ή οι πειραματισμοί που δεν επιχείρησαν, θεωρούν ,ότι πρέπει να γίνουν τον πρώτο χρόνο της φοιτητικής τους ζωής. Αυτό, είναι μια συναισθηματική υπερβολή που, στην πραγματικότητα, συνιστά μια συναισθηματική μετατόπιση γεγονότων και συναισθημάτων που δεν έζησαν από ένα εξελικτικό στάδιο σε ένα άλλο. 

Επομένως η παραβατική συμπεριφορά, η υπερβολική συμπεριφορά,  το bulling, η η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, η ανεξήγητη επιφανειακά συμπεριφορά που εφαρμόζουν οι φοιτητές σε κάποιους άλλους και η μη προγραμματισμένη ζωή κάποιων φοιτητών τον πρώτο χρόνο, καταδεικνύουν τις αιτίες που προαναφέρθηκαν.

Δηλαδή, αποτελούν μια γλώσσα, μια συμβολική γλώσσα με την οποία οι φοιτητές ξεσπούν, εκτονώνουν τον θυμό τους  ,πειραματίζονται και σύρουν μια ηλικία εφηβική σε ένα μετεφηβικό στάδιο, χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι εμείς και η πολιτεία περιμένουμε από αυτούς να είναι συνεπείς σε αυτή την πράξη  της φοιτητικής ζωής.

Αυτή  η συμβολική γλώσσα  συχνά, αποτελεί μια έκκληση βοήθειας για κάποιους από αυτούς. Αποτελεί άρα, ένα σημαίνον που πίσω του κρύβεται ένα σημαινόμενο. Δηλαδή θέλει κάτι να μας πει. Αυτός που θα προσεγγίσει τον φοιτητή πρέπει να το έχει υπόψη του και να του συμπεριφέρεται σαν να διανύει  μια δεύτερη εφηβεία.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δρ. Σήφη Κουράκη για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσε.

Δρ. Σήφης Κουράκης
Παιδοψυχολόγος – Νευροψυχολόγος Παίδων,Διδάκτωρ Ιατρικής
Μεσολόγγι, Σταυροπούλου & Κάτση 7
Τηλ: 26310-55281
Κιν: 6973-236476
Facebook: Σήφης Εμμανουήλ Κουράκης
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 
Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

Τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ λειτουργούν και φέτος παρέχοντας αρκετά εφόδια στους αποφοίτους για την διακδίκηση καλύτερων θέσεων και αμοιβών στην αγορά εργασίας. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με τον Δ/ντη του οργανισμού στο Αγρίνιο Κον Κων/νο Μουτόπουλο για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr και παρουσιάζει πολλά χρήσιμα στοιχεία για υποψήφιους και όχι μόνο μαθητές.

moytopoylos diek oaed 02
Ποιες ειδικότητες θα διδάσκονται φέτος στο ΙΕΚ ;

Για φέτος έχουν εγκριθεί τέσσερις νέες ειδικότητες Α’ εξαμήνου οι οποίες είναι: α) Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών β) Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης (περισσότερο για γυναίκες) β) Τεχνικός Ποδολογίας γ) Καλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής και δ) Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας

Πόσα εξάμηνα διαρκεί η φοίτηση σε κάθε μια από αυτές τις ειδικότητες;

Κάθε ειδικότητα στα Ι.Ε.Κ. διαρκεί τέσσερα εξάμηνα φοίτησης και έχουμε ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης το οποίο περιπου διαρκεί 6-7 μήνες (960 ώρες) το οποίο μπορεί να γίνει παράλληλα με το τρίτο – τέταρτο εξάμηνο ή αφού τελειώσουν τα μαθηματά τους κάνουν μετά την πρακτική.

Τα μαθήματα είναι πρωινές ή απογευματινές ώρες ;

Σε εμάς στα τμήματα Κομμωτικής έχουμε δύο μέρες πρωινά και τρείς απόγευμα και σε όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες είναι πέντε φορές την εβδομάδα απόγευμα.

Κάποιες από αυτές τις ειδικότητες είναι επιδοτούμενες για μικρούς μαθητές;

Στα ΙΕΚ δεν υπάρχει επιδότηση, Υπάρχει όμως το τμήμα της μαθητείας το οποίο όμως για εμάς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα. Αναμένεται σύντομα να γίνει αυτό, όπου εκεί θα υπάρχει μια επιδότηση στο κομμάτι της πρακτικής μόνο.

Ένα παιδί που έρχεται από άλλο μέρος έχει την δυνατότητα να φιλοξενηθεί κάπου;

Όχι αυτό δεν υφίσταται. Στις δικές μας σχολές έρχονται παιδιά μεγάλων ηλικιών, τα οποία δουλεύουν ήδη και έχουν λυμένο το πρόβλημα διαμονής. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ΙΕΚ.

Τι δυνατότητες έχει ο φοιτητής όταν τελειώσει από αυτές τις ειδικότητες;

Παίρνοντας την πιστοποίηση από τα ΔΙΕΚ, καταρχάς δίνετε μια πριμοδότηση 150 μορίων σε κάθε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Και ανάλογα την ειδικότητα που θα τελειώσει κάποιος, υπάρχουν οι οδηγοί επαγγελματικών δικαιωμάτων που τους δίνουν κάποια επαγγελματικά δικαιώματα για να μπορέσουν να προχωρήσουν επαγγελματικά πλέον την σταδιοδρομία τους και ανάλογα την προυπηρεσία που θα έχει ο ενδιαφερόμενος, αποκτά και κάποιες άδειες για να εξελιχθεί.

moytopoylos diek oaed 07

Οι ειδικότητες βγαίνουν σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής ή με κάποιο άλλο τρόπο;

Στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ ζητάμε ειδικότητες ανάλογα την ζήτηση. Γιατί δεν έχουμε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Συνεργαζόματε με τα ΚΠΑ (Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης) μας λένε που υπάρχει ζήτηση ή πολύ ανεργία και κινούμαστε έτσι ώστε να καλύψουμε αυτά τα κενά.

Όταν κάποιος ενήλικας έρχεται σε αυτά τα τμήματα και έχει κάρτα ανεργίας δικόπτεται η ανεργία του;

Όχι. Δεν υπάρχει αυτή η επίπτωση. Μπορεί να συνεχίσει να έχει την κάρτα ανεργίας κανονικά.

Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό;

Το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι ωρομίσθιοι σε όλα τα ΙΕΚ, Νέοι άνθρωποι, πτυχιούχοι, με όρεξη για δουλειά. Εκτιμούμε ότι γίνεται καλό έργο και δίνουμε εφόδια στα παιδιά ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερες προοπτικές εργασίας.

Μπορεί να εγγραφεί κάποιος τώρα στο ΙΕΚ;

Οποιος θέλει να έλθει να εγγραφεί μπορεί να έλθει καθότι υπάρχουν κάποια περιθώρια ακόμη. Να έχει μαζί του την Ταυτοτητά του, το Απολυτήριο Λυκείου και το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης. Τα τηλέφωνα της Γραμματέιας του ΙΕΚ ΟΑΕΔ είναι 2641032982.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http:\\AgrinioBestOf.gr

 

Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 00:16

Street Music στο Αγρινίο από τους Nusha & Pavi

Σε μια βραδυνή βόλτα στην Παπαστράτου συναντήσαμε τυχαία στον πεζόδρομο δυο νέα παιδιά, ένα καλιτεχνικό ζευγάρι από την Σερβία, που έπαιζε μουσική και τραγουδούσε.

NUSHAANDPAVI01

Στην τυχαία συνάντηση που είχαμε μαζί τους, μας μίλησε η κοπέλα και μας είπε ότι ονομάζεται Nusha είναι από το Βελιγράδι, έχει σπουδάσει Ελληνική φιλολογία, μιλάει άπταιστα Ελληνικά και ασχολήθηκε από μικρή με το τραγούδι. Σε συνδιασμό με τις σπουδές της στην Ελληνική φιλολογία θέλησε να γνωρίσει από κοντά την Ελλάδα και τους Ελληνες κάνοντας περιοδεία στην χώρα μας παίζοντας μουσική. Η ίδια προτείνει στον κόσμο να κάνει ο καθένας πάντα αυτό που του αρέσει πολύ και να είναι αισιόδοξος. Ο Pavi παίζει Ακορντεόν, δεν μιλάει Ελληνικά αλλά συνοδεύει την Nusha στο τραγούδι.

NUSHAANDPAVI02

NUSHAANDPAVI03

NUSHAANDPAVI05

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

Το AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαή μίλησε με την κα Μαρία Παπαγεωργίου (Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου) για τον σκοπό και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης του Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που θα γίνει στο Αγρίνιο από την Πέμπτη 24/8 έως την Κυριακή 27/8.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΥΣΑ ΦΟΛΚΚΛΟΡ 2017
Η κα Αντιδήμαρχος μας δήλωσε: Το Αγρίνιο έχει παράδοση στην διοργάνωση τέτοιων φεστιβάλ, αφού όλοι εμείς μεγαλώσαμε με τα Παπαστράτεια. Είχε μορφή θεσμού αλλά πολλές φορές διακοπτόταν, όπως και η τελευταία φορά που σταμάτησε πριν επτά χρόνια. Και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης. Επειδή όμως οι δημότες μας αγαπάνε τα διεθνή φολκλορικά φεστιβάλ, πολλές φορές μας ζητούσαν να διοργανώσουμε πάλι. Ανταποκρινόμενοι σε αυτά τα αιτήματα διοργανώνουμε φέτος αυτό το φεστιβάλ, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ψυχικής ανάτασης και εφορίας στους δημότες μας, επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα και λόγω της μεγάλης δυσκολίας που περνάμε όλοι μας, υπάρχει κατήφεια. Είναι καλό να δώσουμε χαρά στους δημότες και συγχρόνως να απολαύσουμε όλοι αυτή την μεγάλη γιορτή. Γιατί εμείς σαν Δημοτική αρχή το είδαμε έτσι. Δηλαδή διοργάνωση μιας μεγάλης γιορτής στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι οι δημότες. Επειδή το φεστιβάλ θα ταξιδέψει σε όλη την περιφέρεια του Δήμου, ο Δήμος μας θα γιορτάσει για τέσσερις ημέρες.

Θα δεχθούμε πάρα πολλά χορευτικά τμήματα από πολλές χώρες του κόσμου. Η πόλη του Αγρινίου ανοίγει τα σύνορα της για να δεχθεί όλα αυτά τα χορευτικά τμήματα. Θωρούμε ότι την γιορτινή ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί τόσο από τα χορευτικά τμήματα που θα έρθουν από άλλες χώρες όσο και από τα χορευτικά τμήματα του δήμου μας, πρέπει να την νοιώσουν και στην περιφέρεια. Για αυτό και θα πάμε στις κοινότητες Αγγελοκάστρου , Λεπενούς και Ματαράγκας (διαλέγουμε τρία κεφαλοχώρια). Ομως θέλουμε να δώσουμε χαρά και στους αγαπημένους ηλικιωμένους μας και για αυτό την παρασκευή πρωί θα πάμε με τα χορευτικά τμήματα της Σερβίας και της Τσεχίας να επισκεφθούμε το Γηροκομείο μας.

Ο Δήμος Αγρινίου και μάλιστα το τμήμα του πολιτισμού δίνει μεγάλη σημασία στην παράδοση, άλλωστε πιστεύουμε ότι στηριζόμενοι στην παράδοση και στις πατρογονικές αξίες και αρχές που έχουμε, εκεί θα στηριχθούμε για να βγούμε από την κρίση και ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο οικονομική κρίση. Το πόσο αγαπάμε την παράδοση στον Δήμο Αγρινίου αποδεικνύεται από το εξής χαρακτηριστικό στοιχείο. Στον Δήμο Αγρινίου υπάρχουν φορείς και σύλλογοι πολιτιστικοί οι οποίοι έχουν χορευτικά τμήματα υψηλού επιπέδου. Φθάνουν δε τον αριθμό είκοσι οκτώ και αυτό είναι κάτι σημαντικό για τον δήμο μας. Αυτά τα χορευτικά τμήματα συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό κάθε καλοκαίρι. Τιμώντας την παράδοση όχι μόνο την δική μας αλλά και των ξένων, θέλουμε να επικοινωνούμε μαζί τους μέσα από διεθνή φεστιβάλ.

Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αγρίνιο (Πεμ 24/8 - Κυρ 27/8/2017)

Οσον αφορά το πρόγραμμα σήμερα Πέμτη 24/8 είναι η Ελληνική βραδιά. Σήμερα θα χορέψουν τα χορευτικά τμήματα του Δήμου για τους φιλοξενουμενούς μας στην κεντρική πλατεία. Παρασκευή 25/8 είναι η μεγάλη μερά της έναρξης του φολκλορικού φεστιβάλ. Θα ξεκινήσει η παρέλαση από το πάρκο θα διασχίσει την οδό Παπαστράτου κάνοντας σταθμούς σε ορισμένα σημεία για να χορέψουν τα χορευτικά τμήματα. Θα καταλήξουν στην πλατεία δημοκρατίας στις 9 η ωρα όπου εκεί ο Δήμαρχος της πόλης μας ο κος Γεώργος Παπαναστασίου θα κυρήξει την έναρξη του φεστιβάλ. Η λήξη του φεστιβάλ δεν θα γίνει στο Αγρίνιο αλλά επιλέξαμε να γίνει στην λίμνη Τριχωνίδα σε ένα υπέροχο σημείο. Στο Αρχοντικό της Λίμνης καθότι θέλουμε αυτην την υπέροχη λίμνη, την μεγαλύτερη της Ελλάδος να την αναδείξουμε οσο περισσότερο γίνεται. Θέλουμε λοιπόν αυτά τα χορευτικά τμήματα, αυτοί οι πολίτες του κόσμου που μας επισκέπτονται να γίνουν πρεσβευτές των ομορφιών της περιοχής μας, των ομορφιών της χώρας μας. Για αυτό περιμένουμε όλους τους Δημότες μας να υποδεχθούμε όλοι μαζί τους ξένους που θα έρθουν στην πόλη μας, έτσι όπως οι Ελληνες ξέρουμε να φιλοξενούμε και να απολαύσουμε μαζί αυτό το φεστιβάλ, να συμμετάσχουμε όλοι μαζί σε αυτή την γιορτή, στην μεγάλη γιορτή του Δήμου μας, στην γιορτή της πόλης μας, στην δική μας μεγάλη γιορτή.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η διοργάνωση αυτή είναι μια μεγάλη διοργάνωση η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο. Για αυτό τόσο το τμήμα της ΚΕΔΑ και όλα τα τμήματα του Δήμου δουλεύουν από καιρό. Μαζί με αυτό θέλω να τονίσω την υποστήριξη και βοήθεια της ακτίνας εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου καθώς και την συμμετοχή και βοήθεια του χορευτικού τμήματος της ΚΕΔΑ.

Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αγρίνιο (Πεμ 24 - Κυρ 27/8/2017)

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

Σελίδα 1 από 8

 

panaitolikos1926

domh

wineoutlet banner 300x180

sfinakiafm play
sfinakiafm station

vivlio life

liapis elastika

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

  • 1