logo small for menu

  • 1
facebookbutton Twitterbutton youtubebutton instagrambutton
Δευτέρα, 20η Αυγούστου 2018, 11:20 μμ
Χρύσα Σπαή

Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AgrinioBestOf.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι στην λίμνη Τριχωνίδα και συγκεκριμένα στην Κάτω Μυρτιά υπάρχουν και λειτουργούν Ιαματικά λουτρά εδώ και πολλά χρόνια. To AgrinioBestOf.gr επισκέφθηκε τον χώρο και σας μεταφέρει εντυπώσεις. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με τον κον Δάλλα Δημήτριο ο οποίος διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια και ενημερώνει τους αναγνώστες για την τόσο ενδιαφέρουσα αυτή τοποθεσία που κοσμεί την λίμνη Τριχωνίδα.

images 001

Τι σας έσπρωξε να διαχειριστείτε τις ιαματικές πηγές;

Ηρθα εδώ με προοπτική να αναβαθμίσω τον χώρο καθότι είχε περιέλθει σε άθλια κατάσταση και αποφάσισα να το εκμεταλευθώ επαγγελματικά σε συνδυασμό με το ξενοδοχείο «Ντάλλας» που διατηρώ στην Κάτω Μυρτιά.

Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε μέχρι να το φέρετε στην σημερινή τους κατάσταση;

Πολλά τα προβλήματα. Οι μπανιέρες ήταν σε άθλια κατάσταση. Το ίδιο και τα δωμάτια, σοβάδες έπεφταν από παντού. Δεν ασχολήθηκε κανένας με τον χώρο αυτό τα τελευταία χρόνια. Εγω διαπιστώνοντας το ενδιαφέρων του κόσμου να έρθει εδώ στα ιαματικά λουτρά για να θεραπευθεί, ενδιαφέρθηκα και αναβάθμισα τον χώρο ώστε να είναι ευχάριστος και επισκέψιμος.

images 021

Μπήκατε σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής;

Οχι, καθότι δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να ενταχθεί. Ετσι προσπάθησα από μόνος μου, βάζοντας δικά μου κεφάλαια. Για να μπείς σε κάποιο πρόγραμμα πρέπει να γίνει αναγνώριση πηγής – πράγμα που έγινε φέτος από το Υπουργειο Τουρισμού - τώρα μένει να πάρουμε την αδειοδότηση από το Υπουργείο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την βελτίωση των υποδομών μπαίνοντας σε κάποιο πρόγραμμα.

Είναι εύκολη η πρόσβαση από το Αγρίνιο; οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση για να έρθει ο κόσμος;

Ο δρόμος δεν είναι κατάλληλος. Αυτό συμβαδίζει και από την άποψη των επισκεπτών οι οποίοι ναι μεν μένουν ικανοποιημένοι από τα λουτρά αλλά δυσκολεύονται στην μετακίνηση. Με την αναβάθμιση του δρόμου, θεωρούμε ότι θα επέλθει και η σχετική ανάπτυξη και διάδοση των ιαματικών λουτρών Μυρτιάς.

Πείτε μας κάποια στοιχεία που διαπιστώσατε όντας πέντε χρόνια στην εκμετάλευση;

Απο οτι βλέπω αυτά τα χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλευση αυξανόμενη χρόνο με τον χρόνο. Επίσης κάθε χρόνο το υγειονομικό ελέγχει και μας δίνει πιστοποίηση του νερού. Ότι είναι κατάλληλο. Επίσης επιπροσθέτως ζητήσαμε και έλεγχο του νερού της λίμνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όχι μόνο μπορούμε να κάνουμε μπάνιο αλλά να πίνουμε κιόλας από το νερό της λίμνης. Είναι πάρα πολύ καθαρό και ποιοτικό.

images 003

Ποιές παθήσεις θεραπεύουν τα ιαματικά νερά της πηγής εδώ;

Η πιστοποίηση που πήραμε αφορά θεραπεία για : Ρευματοπάθειες, Αρθρίτιδες, Πόνοι μέσης, Πόνοι ποδιών , Πόνοι αυχένα και την Ακμή.

Υπάρχουν ξενοδοχεία να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες που πρέπει να μείνουν για μέρες;

Βεβαίως υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία στην περιοχή που μπορούν να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε απαίτηση. Υπάρχει το δικό μου το «Ντάλλας» στην Κάτω Μυρτιά, το «Ελλη» στην Βαρειά, το «Αλθαία» στο Πετροχώρι, το «Θέρμιος Απόλλων» στο Θέρμο και φυσικά τα ξενοδοχεία του Αγρινίου για όσους δεν έχουν πρόβλημα με την απόσταση.

Στα δημοτικά συμβούλια που έχουν συγκληθεί έχει γίνει θέμα για τον Ιαματικό τουρισμό στην περιοχή;

Ναι. Τελευταία έχει αρχίσει να συζητιέται το θέμα, καθότι υπήρξε και η πιστοποίηση από το Υπουργείο. Εγώ προσωπικά ασχολούμαι πηγαίνοντας σε συνέδρια, εκθέσεις και διαφημίζοντας τα λουτρά σε διάφορα site κλπ.

Μπορείτε να μας πείτε περίπου πόσοι επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο;

Φέτος βλέπω μια μεγάλη προσέλευση από ξένους. Καθημερινά μας επισκέπτονται δέκα με δεκαπέντε άτομα.

images 007

Το κόστος λουτροθεραπίας είναι προσιτό για τους λουόμενους;

Ναι. Υπάρχουν οι απλές μπανιέρες λουτροθεραπείας που κοστίζουν 5 ευρώ και υπάρχει και το Τζακούζι που έχει 7 ευρώ. Είναι προσιτά πιστεύω. Η λουτροθεραπεία για πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος απαιτεί 15 με 20 μπάνια περίπου.

Τι λείπει απο την Αιτωλοακαρνανία και δεν έχει αναπτύξει τους πολιτιστικούς θησαυρούς που κρύβει;

Βασικά λοίπουν οι υποδομές (δρόμοι, εγκαταστάσεις) και η σωστή προβολή. Οσον αφορά τα ιαματικά λουτρά Μυρτιάς πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση τα έχει υποβαθμίσει. Δηλαδή δεν ασχολήθηκε στον βαθμό που έπρεπε ώστε να αναδειχθούν και να αποτελέσουν προορισμό. Εγω προσωπικά κάνω ότι μπορώ να αναβαθμίσω τον χώρο και οτιδήποτε που μπορεί να αυξήσει του επισκέπτες Ελληνες και Ξένους, παρακολουθόντας σεμινάρια και προβάλλοντας την περιοχή.

images 025

Τι μήνυμα θα στέλνατε σοτυς αναγνώστες που θέλουν να κάνουν ιαματικό τουρισμό και λουτροθεραπεία εδώ;

Καλούμε όλους όσους έχουν κάποιο πρόβλημα από αυτά που προαναφέραμε, να έρθουν εδώ. Κάνοντας λουτροθεραπεία θα ξεπεράσουν το πρόβλημα και επίσης μπορουν να απολαύσουν στιγμές ηρεμίας δίπλα στην πανέμορφη λίμνη μας, πίνοντας το καφεδάκι τους ή παίρνοντας το γεύμα ή δείπνο τους, καθότι δίπλα στα λουτρά λειτουργεί και καφετέρια – ταβέρνα. Εδώ μπορούν να απολαύσουν ένα πανέμορφο και μοναδικό ηλιοβασίλεμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες κοσμικές περιοχές. Αλλά και να απολαύσουν την μοναδική νοστιμότατη Αθερίνα της λίμνης. Ένα ψάρι θαλάσσης που ζεί μόνο στα νερά της λίμνης Τριχωνίδας.

map

images 022

Ιστορικά στοιχεία

Τα Ιαματικά λουτρά Μυρτιάς βρίσκονται στην βορειοανατολική παραλία της λίμνης Τριχωνίδας του Δήμου Θέρμου, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο. Τα λουτρά της Μυρτιάς είναι γνωστά και ως «Κόκκινο Στεφάνι» επειδή το ρόδινο σούρουπο στεφανώνει με τα ιδιαίτερα κόκκινα χρώματά του τον βράχο που αγκαλιάζει την πηγή. Η πηγή των λουτρών βρίσκεται στην ρίζα ενός ασβεστολιθικού λόφου όπου στους εσωτερικούς θύλακές του συγκεντρώνεται το νερό και κινείται προς τις φλέβες του για να βρει διέξοδο στην πηγή μεταφέροντας συστατικά που το καθιστούν ιδιαίτερα θεραπευτικό και θαυματουργό. Η σύνθεση χημικών στοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και θεϊκά το καθιστούν κατάλληλο ως πόσιμο. Η πηγή χαρακτηρίζεται ως θειούχος, ψυχρή με θερμοκρασία 19,4ο C με PH 6,67. Τα ιαματικά λουτρά της Μυρτιάς ενεργούν θεραπευτικά σε παθήσεις όπως ισχιαλγίες, ρευματισμούς, εκζέματα, φλεγμονές του δέρματος, ψωρίαση, ακμή, δερματίτιδες, σαλπιγγίτιδες και φλεγμονές οργάνων της μήτρας, αυχενικά και γενικά ορθοπεδικές παθήσεις. Η πηγή λειτουργεί από τον 19o αιώνα. Οι Ιταλοί στην περίοδο της κατοχής αναζήτησαν και ανακάλυψαν την πηγή σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων. Οι κάτοικοι πάντως διηγούνται ακόμη και θεραπείες παράλυτων. Τους πήγαιναν δεμένους πάνω στα άλογα και ύστερα από την λουτροθεραπεία τους έφευγαν περπατώντας… για τον λόγο αυτό ονομάζουν τα λουτρά αυτά οι ντόπιοι και «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Η μεταλλική πηγή «Κόκκινο Στεφάνι» ανακηρύχτηκε επίσημα ως ιαματική το 1920.

Τα ανωτέρω ιστορικά και ενημερωτικά στοιχεία καθώς επίσης και κάποιες φωτογραφίες πάρθηκαν από το site http://agrinio-iamatika-loutra-mirtia.blogspot.com

images 024

Το 1950 αρχισε να γίνεται επισκέψιμος ο χώρος με πρωτοβουλία της κοινότητας και κάποιων ιδιωτών. Τότε υπήρχε μια μεγάλη κολυμπήθρα που μπαίνανε ολοι μέσα και κάνοντας λουτροθεραπεία βλέπανε ότι οι παθήσεις τους διορθώνονταν. Από το 1955 και μετά μπήκαν οι μπανιέρες και πήραν οι εγκαταστάσεις την μορφή που έχουν και σήμερα.

images 002

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ιαματικά Λουτρά Μυρτιάς
«Το Κόκκινο Στεφάνι»
Δάλλας Δημήτριος
Τηλ.: 2644051316  Κιν.: 6977455523
Κάτω Μυρτιά

images 004

images 005

images 006

images 007

images 008

images 009

images 010

images 011

images 012

images 013

images 014

images 016

images 017

images 018

images 019

images 020

images 021

images 023

images 026

images 027

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Λίγες μέρες απομένουν για το φετεινό Lake Party στην λίμνη Τριχωνίδα. Θυμίζουμε τις ημερομηνίες Πέμπτη 23 & Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018. Το AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαή συνάντησε τον υπεύθυνο της διοργάνωσης κο Γεώργο Λάμπρη και ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες.

images b05

Λίγες μέρες πριν το επόμενο Lake Party σε ποιό επίπεδο προετοιμασίας βρισκόμαστε;

Είμαστε σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά την προετοιμασία. Όπως πάντα το Lake Party θα είναι μια πάρα πολύ ωραία και οργανωμένη παραγωγή σε όλα τα επίπεδα όπως show, stage, ήχου και φώτων. Προτείνουμε στον κόσμο να έρθει όσον το δυνατό νωρίτερα στον χώρο όπως και να προτιμήσει τα λεοφωρεία του ΚΤΕΛ για την μετακινησή του.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία από την προπώληση των εισιτηρίων για την προτίμηση του κοινού στα δύο μεγάλα ονόματα που θα φέρετε φέτος;

Η προπώληση των εισιτηρίων δείχνει ότι και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Ελένη Φουρέιρα είναι μεγάλοι καλιτέχνες. Δείχνουν ότι και οι δύο μέρες έχουν το δικό τους κοινό και υπάρχει μεγάλη ζήτηση και στα δύο ονόματα. Όπως γίνετε κάθε φορά η μεγάλη πώληση των εισιτηρίων θα γίνει τις τελευταίες μέρες αλλά απο την μέχρι τώρα ζήτηση και πορεία είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.

Είναι το φετεινό Lake Party το καλύτερο από όσα προηγήθηκαν και γιατί;

Κάθε χρόνο είναι το καλύτερο. Είναι το καλύτερο μέχρι το επόμενο.

images b01

Τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες που θα σας επισκεφθούν στο Lake Party;

Το μήνυμα είναι αυτό που είπα και πιο πρίν. Να φροντίσουν οι επισκέπτες να έρθουν όσο γρηγορότερα γίνεται καθότι και οι μπάντες που θα προηγηθούν πριν τα μεγάλα ονόματα θα είναι εξίσου σημαντικές και αξιόλογες. Είναι μπάντες που έχουν τον δικό τους ήχο και μια ιστορία και έχουν να δείξουν πράγματα στον κόσμο. Οσο πιο νωρίτερα έρθει κάποιος στο κτήμα πιθάρι τόσο πιο όμορφα θα περάσει, θα δεί όλη την παραγωγή, θα δεί όλες τις μπάντες, θα καταλάβει όλη την έννοια του φεστιβάλ, διατί δεν είναι μόνο το ένα όνομα που είναι σημαντικό και θα δούμε αυτό για δυο ώρες και τέλος. Είναι μια παραγωγή που αρχίζει από τις 12:00 το μεσημέρι με Lake Sports, με τον σύλλογο «Τρίτωνα», με διάφορες δράσεις στην λίμνη Τριχωνίδα και προχωράμε μετά και στο μουσικό κομμάτι.

Μέχρι πότε μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήρια;

Τα εισιτήρια μπορούν να τα προμηθευτούν μέχρι και την τελευταία μέρα της συναυλίας και από τα καταστήματα «Πιθάρι» και από τα καταστήματα «Γερμανός» καθώς και για όποιον είναι από μακρυά μπορεί να δεί στο site lakeparty.gr όλα τα σημεία προπώλησης αλλά ακόμα μπορεί και να το αγοράσει ηλεκτρονικά μέσα από το site.

Θέλετε να στείλετε μια πρόσκληση στους παραθεριστές που βρίσκονται στον νομό μας και στους γειτονικούς νομούς;

Βέβαια θέλουμε να στείλουμε μια πρόσκληση. Μόλις τελειώσουν τα μπάνια τους όλοι οσοι βρίσκονται σε διακοπές ή σε καλοκαιρινές αποδράσεις, μπορούν να έρθουν στο κτήμα «Πιθάρι» στην λίμνη Τριχωνίδα σε ένα πανέμορφο περιβάλλον να απολαύσουν δυο σπουδαίους καλλιτέχνες και όλη την παραγωγή του Lake Party που κάθε χρόνο προσπαθεί να είναι και πιο οργανωμένη καθώς και σε πιο υψηλό επίπεδο από όλα αυτά τα χρόνια.

Σχετικά με το μενού, ποτά κ.λ.π. τι θα έχουμε φέτος;

Υπάρχει το Εστιατόριο-Καφέ στο κτήμα «Πιθάρι» που κάποιος μπορεί να κάνει κράτηση σε τραπέζι ώστε νε εξυπηρετηθεί από σερβιτόρο και σε όλο τον υπόλοιπο χώρο θα υπάρχουν μπαρ όπου μπορεί ο κάθε επισκέπτης να προμηθευτεί το ποτό του, την μπύρα του καθώς και hotdog, streetfood κλπ

Τώρα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Με τι εντυπώσεις φεύγουν οι καλλιτέχνες οσον αφορά το φυσικό περιβάλλον και την λίμνη που διοργανώνεται το Lake Party;

Με τρομερές εντυπώσεις. Ολος ο απόηχος όλα αυτά τα χρόνια είναι πάρα πολύ καλός και όλοι οι καλλιτέχνες που έρχονται δεν περιμένουν ένα τέτοιο επίπεδο οργάνωσης και ένα τέτοιο επίπεδο χώρου. Γιατί όλοι νομίζουν ότι η λίμνη Τριχωνίδα είναι μια απλή λίμνη σας όλες τις άλλες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι θάλασσα. Τους αρέσει ο χώρος, τους αρέσει η οργάνωση, τους αρέσει το κοινό που έρχεται, γιατί ένας καλλιτέχνης όταν έχει κόσμο από κάτω του είναι και το μεγαλύτερο δέλεαρ για να έρθει.

images b03

Πως αισθάνεσαι έχοντας στο ενεργητικό σου τόσες πετυχημένες εκδηλώσεις τόσα χρόνια;

Σίγουρα είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο. Είναι μια κίνηση που ουσιαστικά εκτίθεσαι αρκετά αλλά παίρνεις θετικά ή αρνητικά στο τέλος της ημέρας. Βέβαια εγώ επειδή είμαι στην διοργάνωση δεν το καταλαβαίνω πάρα πολύ, αλλά για την περιοχή μας θεωρώ ότι είναι κάτι όμορφο και κάτι το καινοτόμο και θέλω οσο έχουμε την δύναμη και το κουράγιο να το προχωράμε να συνεχίζει να το στηρίζει ο κόσμος και να συνεχίζει να είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ένα γενικό μήνυμα για όλο τον κόσμο;

Το μηνυμά μας είναι να προμηθευτεί ο κόσμος εισητήριο από την προπώληση για την δική του οικονομία και διευκόλυνση, να προτιμήσουν αν είναι εφικτό τα αστικά ΚΤΕΛ τα οποία θα είναι πάρα πολύ οργανωμένα και σε καλό επίπεδο και για οικονομία και για ασφάλεια που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης καλούμε τον κόσμο να έρθει νωρίς να δει την λίμνη Τριχωνίδα και να γνωρίσει τον υγρό στίβο που έχουμε δημιουργήσει στην περιοχή.

image a99

 

Official site: http://lakeparty.gr/

LINKS:
https://www.facebook.com/lakepartytrichonida
https://www.facebook.com/KtimaPithari
https://www.facebook.com/pitharistudio

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27/7/2018 το απόγευμα συνάντηση των μελών του συλλόγου Α.με.Α Αιτ/νίας «Απόστολος Λουκάς» στον φιλόξενο χώρο του «Γκρί Καφέ» στον Αγιο Κων/νο Αγρινίου με σκοπό την συζήτηση για τα θέματα που ταλανίζουν τους αναπήρους της περιφέρειας Αιτ/νίας.Παρεβρέθηκαν πολλά μέλη, μέλη του Δ.Σ. καθώς και εθελοντές όπου αντάλλαξαν μεταξύ τους απόψεις. Το AgrinioBestOf.gr ήταν εκεί. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με πολλούς από τους παρευρισκόμενους και σας μεταφέρει τις σκέψεις και τις απόψεις τους.

image 01
Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ζωή Στρεμμένου μας δήλωσε: « Ο σύλλογος μας είναι σύλλογος μικτών αναπηριών και έχει σαν σκοπό να βοηθάει τον κόσμο με οποιονδήποτε τρόπο είναι δυνατόν. Συνεργαζόμαστε και με άλλους φορείς-Περιφέρεια-Δήμους-συλλόγους Α.με.Α , και προσπαθούμε να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο, και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους τι είναι αναπηρία, καθότι ο περισσότερος κόσμος έχει λανθασμένη εντύπωση για αυτό. Η αναπηρία δεν είναι ιδιαιτερότητα ,όλοι είμαστε διαφορετικοί ,αλλά όλοι ίσοι, δεν το βλέπουν όλοι έτσι όμως , και εδώ φαίνεται η έλλειψη παιδείας και οι τάσεις ρατσισμού από τους συμπολίτες μας. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει και είναι κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε σαν σύλλογος. Δεν είναι πρέπων να μας αντιμετωπίζουν σαν κάτι διαφορετικό. Δηλαδή να ντρέπονται να μας πλησιάσουν, να συναναστραφούν μαζί μας, ή να μας προσφέρουν κάποια βοήθεια στην καθημερινότητα μας.»

image 19
Η κα Μαίρη Ζαπαντιώτη είναι μέλος τους συλλόγου χωρίς να είναι η ίδια Α.με.Α, αλλά συμμετέχοντας στην «Ακτίνα Εθελοντισμού» του Δήμου Αγρινίου, προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες της και στον σύλλογο αυτό. Η ίδια μας δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση στο «Γκρι Καφέ» είχε σαν σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ των μελών, ώστε να βρεθούν οι συνισταμένες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν την επίλυση των προβλημάτων και την βελτίωση της καθημερινότητας των Α.με.Α. Το μήνυμα προς τους αναγνώστες είναι ότι πρέπει όλοι να αντιμετωπιζόμαστε σαν ίσοι μεταξύ μας και δεν πρέπει οι άνθρωποι με αναπηρία να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά.»

image 04
Το μέλος του Συλλόγου κος Παναγιώτης Τσιαχρής μας δήλωσε ότι: « Ο σύλλογος πρέπει να υποστηρίζετε από όλους μας γιατί οι Α.με.Α δεν διάλεξαν να είναι έτσι από μόνοι τους αλλά η ζωή τους έφερε σε αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει η πολιτεία να τους θεωρεί ισότιμα μέλη ,και να βοηθά σε κάθε ενέργεια που προσπαθεί να κάνει η άξια πρόεδρός μας. Στην συνάντησή μας σήμερα μιλήσαμε για διάφορα θέματα που μας απασχολούν αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι τα θέματα είναι πολύ περισσότερα αλλά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας είναι δύσκολο να επιλυθούν. Ο Δήμος και η πολιτεία έχουν την βούληση να μας βοηθήσουν αλλά δυσκολεύονται λόγω των συγκυριών. Βέβαια μέσα από όλες τις κακές συγκυρίες πρέπει πολιτεία και πολίτες να βοηθήσουν ώστε ο σύλλογος να δυναμώσει και να μπορεί μέσω αυτού ο κάθε Α.με.Α να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Το μήνυμα προς τους αναγνώστες είναι ότι οι ανάπηροι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Δεν πρέπει να τους βλέπουμε με ένα μάτι και όσο μπορούμε να βοηθάμε γιατί κανένας δεν ξέρει πότε μπορεί να βρεθεί με μια ορατή ή αόρατη αναπηρία.»

image 28
Η κα Βίκη Καραμπούλη είναι εκπαιδευτικός (δασκάλα) και εθελόντρια στον σύλλογο. Η ίδια μας δήλωσε ότι: «Είμαι εθελόντρια στον σύλλογο και βοηθάω σε πολλά θέματα γραμματειακού και διαδικαστικού χαρακτήρα, τεχνικής υποστήριξης στις Επιστημονικές ημερίδες ενημέρωσης του συλλόγου που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας μας,στην δημιουργία εκδηλώσεων, κ.λ.π. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι κάτι διαφορετικό από όλους μας. Ολοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε σε αυτή την δύσκολη θέση που βρίσκονται οι συνάνθρωποί μας. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να απαλύνουμε τον όποιο πόνο και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς όπως μπορούμε. Το ποιο σωστό είναι να τους εντάσσουμε στην κοινωνική ζωή και στις παρέες μας. Η αναπηρία δεν είναι ταμπού. Υπάρχει έλλειψη υποδομών στην πόλη για την διευκόλυνση των αναπήρων αν και στις νέες παρεμβάσεις του Δήμου δημιουργούνται και υποδομές για Α.με.Α. Το μήνυμά μου προς τους αναγνώστες είναι να έχουν υγεία, να προσέχουν το εαυτό τους και να προσέχουν και τους διπλανούς τους.»

image 27
Η πρόεδρος του Συλλόγου κα Ελισάβετ Κρητικού μας δήλωσε: « Σήμερα είχαμε μια συνάντηση για να συζητήσουμε τα προβλήματα που έχουμε σαν σύλλογος Α.με.Α, τι εξελίξεις υπάρχουν στον χώρο της αναπηρίας, τι μέλει γενέσθαι για τους Αναπήρους στην χώρα μας. Δυστυχώς λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο, αλλά εμείς θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας,ένας απ αυτούς είναι και η βελτίωση συνθηκών διαβίωσής τους. Τα θέματα που μας αποσχολούν είναι πάμπολα, όταν πρέπει να πληρώνουμε συμμετοχή για φάρμακα, για γιατρούς, για υγειονομικό υλικό, για θεραπείες, οι οικογένειες των Α.με.Α έχουν στερέψει οικονομικά, μη μπορώντας να καταβάλλουν τα χρήματα για οτιδήποτε ανάγκη χρειαστεί. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να βγούμε από αυτόν τον κυκεώνα, πράγμα δύσκολο όμως. Χρειάζεται αλληλεγγύη από τον κόσμο, ώστε να βοηθηθούμε μεταξύ μας. Όταν ο Ελληνας χρησιμοποιήσει το φιλότιμο που έχει, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.Ολοι μαζί μπορούμε. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι. «Η ισχύς εν τη ενώσει» όπως έλεγαν κάποτε. Όταν είμαστε σκόρπιοι και υπάρχουν φωνές διάσπαρτες δεν γίνεται τίποτα, όταν όμως είμαστε ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε πολλά. Σαν σύλλογος ζητάμε αλληλεγγύη από όλους τους Α.με.Α ,από τον κόσμο, ζητάμε εθελοντές, από όλους τους τομείς ώστε να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε τους Α.με.Α που έχουν ανάγκη ,και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Χρειαζόμαστε από φυσικοθεραπευτές μέχρι άτομα για γραμματειακή υποστήριξη. Επίσης για τις δράσεις του Συλλόγου μας, που είναι πολλές, μιας και δεν επιδοτούμαστε από πουθενά και είμαστε όλοι εθελοντές, χρειαζόμαστε χορηγούς ,ώστε να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε. Όπως πχ η δράση που έχουμε΄΄ Ενημέρωση σε όλα τα σχολεία της Δ/βθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αιτ/νίας, για θέματα αναπηρίας ,προσβασιμότητας,κοινωνικοποίησης του συνόλου με τους Α.με.Α και πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων,,μιλάμε σε όλη την Περιφέρεια Αιτ/νίας,από την Ναύπακτο μέχρι τον Εμπεσσό. Η δράση μας αυτή, όπως καταλαβαίνετε απαιτεί έξοδα, βενζίνες, τεχνική υποστήριξη,μετακινήσεις κλπ. Εδώ χρειαζόμαστε βοήθεια από αυτούς που μπορούν, ώστε να μπορέσουμε και εμείς να ολοκληρώσουμε τις δράσεις μας. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, λόγω οικονομικής κρίσης η ευάλωτη ομάδα πληθυσμού των Α.με.Α πλήττεται, οπότε προσκαλούμε όποιον επιθυμεί να βοηθήσει στο έργο μας , να επικοινωνήσει μαζί μας. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Θα μας βρείτε στα γραφεία μας που βρίσκονται στα ΚΑΠΗ του Αγίου Κων/νου Τρίτη και Παρασκευή 10 π.μ. – 13 μ.μ.και
Τηλ: 2641023985 – 6970868494 – 2641030030
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Web: http://www.ameaapostolosloukas.com
Facebook: https://www.facebook.com/amea.apostolosloukas/
http://www.facebook.com/groups/158124351267262/    στην ομάδα μας΄΄ Ενωση Ατόμων με Αναπηρίες΄΄

image 06

image 07

image 08

image 11

Ευχαριστούμε την κα Μαίρη Ζαπαντιώτη για τις φωτογραφίες

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Η Γεωργία Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Φθιώτιδα και έχει από την μητέρα της καταγωγή από τα Τρίκαλα. Κατέχει πάρα πολλούς τίτλους μουσικών σπουδών, που θα αναφερθούν στην συνέχεια του άρθρου. Σημερα ζεί στην πόλη του Αγρινίου με την οικογενειά της και εργάζεται στο «Ωδείο Σύγχρονης Τέχνης» της κας Κατερίνας Παπαδημητρίου. Σε μια πολύ ωραία φιλική συνέντευξη με την Χρύσα Σπαή ξετυλίγει το κουβάρι των εμπειριών της και μιλάει για την όπερα την εκπαίδευση και το θέαμα στην Ελλάδα του σήμερα, για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

image 05
Αρχικά πείτε μας τι σπουδές έχετε κάνει;

Έχω τελειώσει το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το μεταπτυχιακό «Κουλτούρα και Επικοινωνία» του ιδίου φορέα το οποίο διήρκεσε τρία χρόνια και είμαι υποψήφια διδάκτωρ στην ίδια σχολή στο τμήμα Μουσικών Σπουδών με θέμα την «Φωνητική Τεχνική και την Ακουστική Ανάλυση της Φωνής». Ήταν κάτι που επέλεξα και μου άρεσε πάρα πολύ γιατί σχετιζόταν ήδη πάρα πολύ με την δουλειά μου. Στο ωδείο είχα πάρει το δίπλωμα μου με άριστα παμψηφεί.

Είστε εκπαιδευτικός σε κάποιο δημόσιο σχολείο;

Κατ’ αρχήν ήμουν για ένδεκα χρόνια στην Δημόσια Εκπαίδευση (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) όσον αφορά το ΠΕ16 που ήταν και η Πανεπιστημιακή μου κατάρτιση. Απλώς κάποια στιγμή όταν ήμουν νεώτερη μπορούσα να δουλεύω και στο Θέατρο και στο Σχολείο και στο Ωδείο και να βοηθώ τους ανθρώπους. Όμως κάποια στιγμή ήρθε ο γάμος και το παιδάκι, μετά έφυγα και στην Αμερική για σπουδές για ένα χρόνο οπότε όταν επέστρεψα αποφάσισα να έλθω σε ένα πολύ σημαντικό Ωδείο εδώ στο Αγρίνιο, το Ωδείο «Σύγχρονης Τέχνης» της κας Κατερίνας Παπαδημητρίου. Ο λόγος είναι ότι πολλοί συνάδελφοι στο Ωδείο αυτό ήταν και συμφοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο. Έτσι θεώρησα ότι το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό και ταίριαζε σε αυτό που είχα και εγώ στο μυαλό μου να κάνω και να διδάξω. Μιλάω για τον τρόπο ή την «αυστηρότητα» αν θέλετε. Θεωρώ ότι όταν ένας άνθρωπος αυτές τις εποχές επενδύει κάποια χρήματα στην εκπαίδευση του, πρέπει πραγματικά να μαθαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα και να ανοίγουν οι ορίζοντές του και όχι να εκπαιδεύεται στα περί ανέμων και υδάτων. Ξέρω ότι το επάγγελμα μας πάσχει, διότι κάποια χαρτιά δίνονται δίχως ουσία και δίχως ανταπόκριση. Όμως υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι συνάδελφοι που είναι η πλειοψηφία και θεωρώ ότι θα πρέπει αυτή η σοβαρότητα να διατηρείται σε κάποια σοβαρά ιδρύματα όπως είναι αυτό που είμαι τώρα.

georgia triantafylloy 05
Μιλησέ μας για το ταξίδι σου στην Αμερική;

Η Αμερική ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Βέβαια υπήρξε διαμάχη με τους γονείς μου για την δουλειά μου γενικότερα, καθότι δουλεύω από δεκαπεντέμιση ετών σε διάφορες παιδικές χορωδίες επαγγελματικού τύπου βέβαια. Υπέγραφαν οι γονείς μας κάποτε για να πάμε να δουλέψουμε. Μετά μια φωτισμένη γυναίκα που συνάντησα στην ζωή μου σε αυτούς τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς ονόματι Μαρίνα Κριλοβίτσι, μια πολύ διάσημη σοπράνο, φτασμένη καλλιτέχνης και όταν λέω καλλιτέχνης εννοώ βαθύτατα καλλιτέχνης, με την έννοια σεμνή και πολύ καλή γυναίκα. Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να έχω επαφές μέχρι σήμερα μαζί της, αλλά την εκτιμώ και την ευγνωμονώ για τις συμβουλές που μου έδωσε σαν παιδί. Με παρότρυνε να ξεκινήσω μαθήματα φωνητικής, βέβαια εγώ ήμουν μαθήτρια ακόμη, αλλά εκείνη την χρονιά για καλή μου τύχη, επειδή μέναμε στην Λαμία και συγκεκριμένα στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας, καθότι ο πατέρας μου ήταν εκεί διορισμένος, είχα δασκάλα την Μάτα την Κατσούλη. Ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής στο εκεί Δημοτικό Ωδείο το οποίο έχει εξαιρετική φήμη, παράλληλα με το σχολείο. Αυτή η γυναίκα πραγματικά είναι ένα φοβερό ταλέντο η οποία έγινε αρχιμουσικός μετά στην παιδική χορωδία της Λυρικής. Τραγούδησε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, είχε φοβερή μεταδοτικότητα παρόλο που τα μαθήματα ήταν ομαδικά. Αυτό βεβαίως για ένα τόπο σαν την Λαμία ήταν σωτήριο και για ένα Ωδείο σαν το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας που άρχισε να φέρνει φοβερούς καθηγητές εξαιρετικής εμβέλειας, θεωρώ ότι ήταν μια ανάσα. Κατά καιρούς είχα διάφορους καθηγητές, οι άνθρωποι που με έμαθαν τεχνική ήταν η Κρίστα Λούντβιχ, μια σημαντικότατη μεντζοσοπράνο, συνέχισα με την κα Τζένη Δριβάλα, μια εξαιρετική καλλιτέχνη και ένα άκρως ενδιαφέρων άνθρωπο. Μάθαινες και όταν μιλούσες μαζί της, είναι και φίλη μου τώρα και χαίρομαι. Ξέρετε αυτές οι σχέσεις σε βοηθάνε πάρα πολύ. Η συνεργασία με τέτοιους ανθρώπους είναι εκατό μαθήματα. Μια πρόβα επί σκηνής ισούται με εκατό μαθήματα πόσο μάλλον μια παράσταση όταν πρωτοξεκινήσαμε. Έτσι θεωρώ ότι όταν έχεις πολύπλευρες απόψεις περί τεχνικής, παρακολουθείς σεμινάρια, είσαι ζωντανός με το επαγγελμά σου, όσο είσαι σε ηλικία και θέση να το κάνεις, σε βοηθά σαν άνθρωπο, δεν αρκεί η φωνή. Η φωνή μπορεί να είναι μέτρια, έως καλή έως τέλεια. Εξαρτάται από το αισθητικό κριτήριο του καθενός. Εδώ την Μαρία Κάλλας οι μισοί την λάτρευαν και οι άλλοι μισοί κάτι θα εύρισκαν να πουν εναντίον της. Το θέμα είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, να ξέρεις ότι πατάς στα πόδια σου και να είσαι αξιοπρεπής στην δουλειά σου. Να μελετάς όσο πρέπει, το πόσο θα μελετάς εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο τον κάθε καλλιτέχνη, δεν ξέρω, ο κόσμος θα το κρίνει αυτό με τον καιρό. Ούτος η άλλως εκεί κρινόμαστε όλοι. Ο καιρός είναι ο κριτής μας και σίγουρα δεν θέλουμε να είμαστε άνθρωποι που θα σβήσουν από την μια στιγμή στην άλλη. Είτε τραγουδάς σε πέντε άτομα είτε τραγουδάς σε πέντε χιλιάδες άτομα, είναι το ίδιο πράγμα, πρέπει να είσαι αξιοπρεπής, δεν υπάρχει σχετικό και άσχετο κοινό. Το ότι έχει ακούσει δυο πράγματα κάποιος, δεν σημαίνει ότι το αισθητικό του κριτήριο πιθανότατα διαφέρει. Ίσως να εντυπωσιάζεται με διαφορετικά πράγματα, αλλά δεν είναι πάντοτε ο εντυπωσιασμός. Το θέμα είναι η ερμηνεία και το πόσο θα κάνεις να ξεφύγει το κοινό σου από την καθημερινοτητά του και από την ρουτίνα του. Και εκεί είναι που λέμε αξίζει τον κόπο κάποιος να παρακολουθεί Θέατρο, Μελόδραμα, Καλλιτεχνικό Τύπο, Εκθέσεις, Ποίηση, οτιδήποτε εκφράζει τον καθένα. Για να βρει τι τον εκφράζει όπως πρέπει να παρακολουθήσει τα πάντα.

georgia triantafylloy 03

Πότε και πως θα ανακαλύψει ένας γονέας ότι το παιδί του έχει ταλέντο σε ένα μουσικό όργανο στην φωνή ή σε κάτι άλλο;

Όταν το δοκιμάσει. Επειδή είμαι και εγώ μητέρα, σκέφτομαι αν το παιδί δεν το δοκιμάσεις, δεν το στείλεις στα αθληματά του, δεν το στείλεις στην μουσική του ή σε διάφορα άλλα πράγματα δεν πρόκειται να το μάθεις ποτέ. Όταν όμως όπου βλέπεις ότι το παιδί έρχεται ευτυχισμένο και έχει έμπνευση, όχι όρεξη κατ’ ανάγκη να διαβάσει, έμπνευση να κάνει δικά του πράγματα, να πάρει την κιθάρα του για παράδειγμα και να την γρατσουνήσει σε άσχετο χρόνο μέσα στην ημέρα και με αυθόρμητο τρόπο να κάνει κάτι δημιουργικό, τότε θα καταλάβεις ότι το παιδί κάτι έχει, αυτό το ηρεμεί. Τα παιδιά πιέζονται πάρα πολύ, αυτό το καταλαβαίνω γιατί θυμάμαι και την δική μου παιδική ηλικία, μετά το Σχολείο πήγαινα στο Ωδείο, είχαμε Φροντιστήρια κλπ. Έμεινα πολύ λίγες ώρες σπίτι σαν παιδί, γιατί το Ωδείο ήτανε στην Λαμία, ήταν είκοσι χιλιόμετρα απόσταση, πολλές φορές πήγαινα με το λεωφορείο, είχε κακοκαιρία κλπ δεν μπορώ να πω ότι έζησα σαν τα άλλα παιδιά της ηλικίας μου αλλά δεν έχασα κιόλας.

Πως βλέπετε την καλλιτεχνική δράση στην περιοχή μας;

Έχω να πω ότι το Αγρίνιο το επισκέπτομαι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια λόγω του συζύγου μου που είμαστε από φοιτητές μαζί. Θεωρώ ότι έχει κάνει ένα άλμα τεράστιο. Έχουν επιστρέψει πάρα πολλά νέα παιδιά τα οποία έχουν δημιουργηθεί, έχουν λάβει το μικρόβιο της παρατήρησης, της μεθόδου, έχουν αναπτύξει την επιστήμη τους και έχουν γυρίσει πίσω. Μιλώ για γιατρούς, μιλώ για μουσικούς, μιλώ για κάθε είδους επαγγελματία, που έχει επιλέξει να γυρίσει πίσω, θέλετε εξαιτίας της αναμπουμπούλας που υπάρχει στα οικονομικά; θέλετε γιατί είναι πιο εύκολα σε μια μικρή πόλη; είναι πιο ήρεμα; είναι πιο οικογενειακά; Καλώς η κακώς η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να δεις και το άλλο τομέα, τον τομέα της οικογένειας. Οπότε θεωρώ ότι τα καλλιτεχνικά δρώμενα έχουν ανέβει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει η επιλογή στον κόσμο και δεν σας κρύβω ότι εγώ ανησυχούσα όταν ήρθα εδώ για το πώς θα εξελιχθεί το θέμα Όπερα και Κλασική μουσική. Για καλή μου τύχη ήρθε ένας φωτισμένος άνθρωπος και διευθυντής του Θεάτρου στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Μιλώ για τον κο Νίκο Καραγιώργο. Ένα εκπληκτικό σκηνοθέτη, μια φλογερή προσωπικότητα και ανήσυχη. Με βοήθησε πάρα πολύ και εμένα, μου έδωσε ένα ρεσιτάλ αναγνωριστικό για την περιοχή. Γιατί όπως έβλεπα και από το Ωδείο, μου ζητούσανε, όχι παραδοσιακά , και αυτό είναι κάτι που με προβλημάτισε, τα ανατολικογυφτοακούσαματα. Για να μην παρεξηγηθώ, οι ανατολίτες έχουν μια εξαιρετική κουλτούρα στο τραγούδι, αλλά αυτή η ποπ μίξη που έχει συνδεθεί με το δωδεκάποντο τακούνι, με το μαγιώ επι σκηνής κτλ εμένα με ενοχλεί. Μπορεί ένας άνθρωπος να έχει μια θαυμάσια φωνή μια αξιοπρεπή εμφάνιση, δεν χρειάζεται η γυναίκα να εξευτελίζεται για να δουλέψει. Μια γυναίκα που έχει μια φωνή που έχει ένα ταλέντο, μπορεί να αναπτύξει το ταλέντο της καθαρά. Είναι εξευτελιστικό εν έτη 2018 να βλέπω τέτοια πράγματα. Θέλετε να με πείτε πουριτανή σε ορισμένα πράγματα; απλώς με ενοχλεί. Το γυμνό στον καλλιτεχνικό χώρο είναι κάτι πανέμορφο, είναι άσχημο να διαστρεβλώνεται κατά αυτόν τον τρόπο και να βγαίνουν εκφράσεις τις πίστας που όλοι ξέρουμε. Οι άνθρωποι που έχουν έστω και τόσο δα καλλιτεχνική αντίληψη, έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν, ας το προσφέρουν αυτούσιο, δεν χρειάζεται αυτή η κουλτούρα, είναι καθαρά marketing. Και το marketing χρειάζεται. Kαι η δουλειά μας είναι marketing και οι άνθρωποι που όταν δουλεύαμε και εμείς με μια βαλίτσα στο χέρι στο θέατρο, προϊόντα είμασταν. Αλλά διατηρούσαμε ένα είδος, το οποίο προσπαθεί τώρα με την μοντέρνα ενδυμασία, να ενσωματωθεί στην εποχή πολύ σωστά. Κρατιέται το παραδοσιακό με τις παραδοσιακές στολές, μιλώ για την Οπερα, πολύ σωστά, αυτά είναι θεμιτά, είναι δοκιμές και μίξεις πολύ θεμιτές, ναι είναι ωραία η ποπ να συνδεθεί με τα 9/8 ή με το ρεμπέτικο γιατί δεν έχει να προσβάλλει τίποτα. Όμως κάπου ξεφεύγει. Παρατηρώ εδώ στο Αγρίνιο, ότι υπάρχει ένας βομβαρδισμός από το λεγόμενο σκυλάδικο. Δεν χρειάζεται. Ο κόσμος είναι ανοικτός παντού. Στο ρεσιτάλ μου που ήταν αμιγώς κλασική μουσική, το θέμα του 1ου ρεσιτάλ ήταν η «Αρια Αντίκα» στο δημοτικό τραγούδι, που πιθανώς κάποιος να μην ήξερε τι σημαίνει «Αρια Αντίκα», «παλιό τραγούδι» ότι λέει η λέξη ουσιαστικά. Υπήρξε συμμετοχή του κόσμου μεγάλη, το θέατρο ήταν γεμάτο, κάτι που δεν το περιμέναμε. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει κάτι διαφορετικό. Μετά τζαζ, πχ Kurt Vile. Δεν σας λέω εγώ καλώς η κακώς εκτελεσμένο, ένα σωρό παραδοσιακή μουσική με μια ωραία κυρία που τα συνοδεύει την κυρία Παπαχρυσάνθου, που ήμασταν και συμφοιτήτριες κιόλας. Πολύ ωραία πράγματα κάνει. Νέοι, παιδιά, μαμάδες που έχουν οικογένειες πίσω. Που είναι δύσκολο. Και όχι επειδή έχουμε διαπροσωπικές σχέσεις. Εμένα με κατηγορούνε ότι κάνω δημόσιες σχέσεις. Μα μου αρέσει να μιλάω στον κόσμο. Αν σου μιλήσει κάποιος στον δρόμο είναι πάρα πολύ ωραίο να του μιλήσεις. Τζαζ μουσική, ένα εξαιρετικό παιδί, Μερεντζής, εξαιρετικός Σαξοφωνίστας, μουσικοί που πιστεύουν αυτό που κάνουν, παίζουν απλά μουσική. Έχουν απίστευτο κοινό εδώ στο Αγρίνιο, φανατικό θα έλεγα. Επίσης η Ανδρομέδα. Πάλι μουσική. Ο φτασμένος καλλιτέχνης είναι αυτός που εκτίθεται στο γυαλί, στα ΜΜΕ. Κάποιοι από επιλογή τους δεν εκτίθενται, κάποιοι θέλουν την δισκογραφία τους και τίποτα άλλο. Είναι ωραίο να τα κάνεις όλα. Απλώς το θέμα είναι πως τα κάνεις. Το κάνεις για να βγάλεις λεφτά μόνο; Σίγουρα πρέπει να πληρώσουμε και το ρεύμα. Δεν τραγουδάμε ή αναλαμβάνουμε εργασίες γα την ψυχή της γιαγιάς μας. Πρέπει και εμείς να ζήσουμε κάπως. Είναι μια δουλειά πολύ απαιτητική με πάρα πολύ άγχος, με πάρα πολύ διάβασμα εφ΄όρου ζωής. Και με πολλές ώρες πρόβα. Δεν πληρώνεται αυτό το πράγμα. Ναι είμαστε σε ένα αξιοπρεπές πλαίσιο, αν αφιερωθείς και στηριχθείς μόνο σε αυτό θα χάσεις την οικογενειά σου, δεν είναι ωραίο, η ζωή είναι πολύ μικρή. Το θέμα είναι και να προσφέρουμε στον κόσμο και να καλύπτουμε τις δικές μας ανάγκες γιατί αυτό γνωρίζουμε να κάνουμε. Έτσι προσφέρουμε στην κοινωνία. Ο καθένας είναι ένας υπερήρωας όπως είπα σε μια συναυλία προσφάτως που ήταν για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ. Αν όλοι στον τόπο μας κάνουν αυτό που ξέρουν χωρίς γκρίνια, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ποτέ. Ούτε κανένας θα εμποδίσει κάποιον με πορείες, με διαμαρτυρίες, με οχλαγωγίες και με τεμπελιά θα μου επιτρέψετε να πώ. Τίποτα δεν πήγε έτσι μπροστά, μόνο με δουλειά πήγε.

georgia triantafylloy 06

Πιστεύετε ότι η φωνή ενός καλλιτέχνη είναι θείο χάρισμα ή θέλει καλλιέργεια;

Τα πάντα. Αν είναι θείο χάρισμα και καλλιεργηθεί κιόλας θα είναι το πιο καλό. Αν είναι μόνο ταλέντο και μείνει ταλέντο θα είναι πάντα μέτριο. Γιατί κάποια στιγμή το ταλέντο πρέπει να μάθεις να το διαχειρίζεσαι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Και αν δεν μάθεις να το διαχειρίζεσαι υπάρχουν διάφορες κακώσεις, αυτές οι κακώσεις μεταφράζονται από τους Ωτορινολαρυγγολόγους σε πολύ ωραίους άλγους, πολυποδάκια κλπ και πρέπει να μπείς στην διαδικασία της αποκατάστασης, το οποίο είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μου λόγω του διδακτορικού μου και του μεταπτυχιακού μου. Δυστυχώς ακούω κάποιους ανθρώπους που κάνουν αποκατάσταση και προσπαθώ να τους πώ ότι το παρελθών πέρασε αλλά εάν στο τόσο είχαν ασχοληθεί με την φωνητική τεχνική δεν θα είχαν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε τέτοιο ακόμα και σε μη καλλιτέχνες. Το θείο χάρισμα ναι, αν κάποιος έχει καθαρή και μεταλλική φωνή σίγουρα είναι θείο χάρισμα, αλλά πρέπει να μάθει να το διατηρεί από κάποιο σημείο και μετά. Δυστυχώς η ηλικία είναι ένας παράγων φθοράς. Έτσι πρέπει να μάθουμε να το διατηρούμε με κάποιο τρόπο, όπως κάνουμε γυμναστική για να κρατάμε το σώμα μας υγιές έτσι πρέπει και το φωνητικό μας σύστημα να το κρατάμε ακμαίο.

georgia triantafylloy 09

Τι είναι η όπερα για εσάς;

Ιστορία ζωής, άλλοτε αλληγορικές και άλλοτε πραγματικές δυστυχώς. Η καλλιτεχνική έμπνευση γεννάτε στους ανθρώπους ως επί το πλείστον μετά από τραγικές εμπειρίες. Σπάνια δηλαδή θα έχει καλλιτεχνική έπνευση και έκφραση κάποιος μέσα από φοβερή διαύγεια και χαρά. Ισως γιατί όταν έχουμε αδιέξοδο μπορεί και ξεσπάει ο νους. Συνήθως γράφουν σε φοβερή θλίψη τα μουσικά έργα. Θεωρώ ότι πάντα όταν γράφει κάποιος, υπάρχει ένα ποσοστό φωτιάς, απόγνωσης ένα ποσοστό αδήλωτης καταπίεσης. Γράφω και εγώ τώρα τελευταία και μπορώ να σας πω ότι γράφω σε στυλ Ρομαντικής Γερμανικής ποίησης. Τι χαρακτηριστικά έχει; το ότι ποτέ δεν λές ποτέ την λέξη αγάπη αν θες να μιλήσεις για αυτή. Αναφέρεις όλα τα παραπλήσια. Μιλάς μέσα από συμβολισμούς. Μα θα’ ναι νεράιδες, θα’ναι τέρατα, θα’ναι λίμνες, θα’ναι ποτάμια. Όλα αυτά έχουν μια συμβολική σημασία. Μου αρέσει να γράφω έτσι. Γιατί ίσως κατά βάθος να έχω καταπιεστεί και εγώ λίγο αυτά τα χρόνια. Να ήθελα να ζήσω λίγο περισσότερο σαν παιδί.

Από Έλληνες και ξένους ποιούς καλλιτέχνες θαυμάζουμε πιο πολύ;

Όσον αφορά την Όπερα λατρεύω την Αννα Νετρέπκο. Αυτή η γυναίκα μου αρέσει πάρα πολύ. Από Έλληνες θα αναφέρω και καλλιτέχνες φανταστικούς και ανθρώπους φανταστικούς που μπορεί και να μην είναι πολύ γνωστοί. Ένα πολύ μεγάλο ταλέντο που έτυχε να δουλέψουμε και μαζί είναι ο Μαρόπουλος. Μετά ο Γιώργος ο Ζωγράφος, ο Σαμπασόπουλος, Ευδοκία Μουσίδου. Από παλιότερους, η Μαρία Δριβάλα, η Ζανέτ Πηλού, η Μαρίνα Τριλοβίτσι, Κώστας Πασχάλης, Τζων Μοδινός, Μοσχονάς, Ελενα Νικολαϊδη. Τωρινούς κα Καραγιάννη, κα Σια Κοσκινά στο μιούσικαλ, κα Παπούλια στο μιούσικαλ. Η Μαρία η Βουλίτση. Είναι άνθρωποι με αντίληψη. Δεν σας λέω για την φωνή , εμένα μπορεί να μου αρέσει η να μην μου αρέσει κάποιος. Το τι αρέσει η τι δεν αρέσει σε μένα έχει να κάνει με το αν ο κάθε καλλιτέχνης κάνει σωστά την δουλειά του. Σε κάθε παράσταση πρέπει να υπάρχει μια διαδραστικότητα του καλλιτέχνη με το κοινό. Αν σε μια παράσταση ο καλλιτέχνης είναι κλεισμένος στον εαυτό του και δεν είναι διαδραστική τότε είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

georgia triantafylloy 10

Μιλήστε μας για την όπερα στην Ελλάδα;

Πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες διαπρέπουν στο εξωτερικό. Και στην Αμερική που ήμουν εγώ. Και εκεί έχουν ένα εξαιρετικό επίπεδο. Και τι είναι η Αμερική; είναι μια παλέτα από όλο τον κόσμο, κυρίως Ευρωπαίων. Οι Έλληνες υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό. Εκεί που κατοικούσαμε εμείς ήταν στο Λουισβιλλ στο Κεντάκυ, πολύ κοντά και από το Σικάγο. Δουλεύαμε πάρα πολλές φορές, εγώ εργαζόμουν και με την ομογένεια, με το θέατρο και με όλα. Βρήκα μια βιβλιογραφία στο πανεπιστήμιο του Uol εκει ήταν και ο άντρας μου με άλλη ειδικότητα βέβαια – είναι οδοντίατρος. Εκεί μπορούσες να ακούσεις όλα τα είδη μουσικής, Κινέζικη, Ινδική, Τζαζ, Εθνικ. Είχε πάρα πολύ ανεπτυγμένη Εθνικ. Έλληνες πάρα πολλοί που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το επίπεδο των Ελλήνων της Ελλάδος. Υπάρχει η «Οπερα της Βαλίτσας» για παράδειγμα. Υπάρχει μια ανάπτυξη στα περιφερειακά θέατρα, είχαμε κάνει Τραβιάτα στο περιφερειακό της Καλαμάτας κάποτε με επιτυχία με την κα Δριβάλα. Έχει μπει η όπερα σε χώρους άσχετους πχ στο Club22 που παίχθηκε Batterfly, στην Θεσσαλονίκη που κάποια νεα παιδιά κάνανε ένα Όπερα Στούντιο. Υπάρχει μια μεγάλη ανάπτυξη. Υπάρχει το Ιντερνετ που έχει δώσει ένα άλλο έναυσμα στον κόσμο. Έχουν ευκαιρία τα νέα παιδιά να επιλέξουν, να μην είναι εγκλωβισμένα στα γυφτοσκυλάδικα. Να ακούσουν γύφτικα, να ακούσουν κλαρίνα, να ακούσουν πίστα. Να μη τα ανακατεύουμε όμως και βγαίνει αυτό το χυδαίο. Μπορεί ο άλλος να ακούσει τζαζ, μπορεί να ακούσει ρεμπέτικο, μπορεί να ακούσει έντεχνο, η έντεχνη μουσική έχει συνδεθεί με την δυτικότροπη τεχνική, με τον Χαντζηδάκη, με τον Θεοδωράκη. Υπάρχουν τόσο ωραία πράγματα που ο κόσμος έχει επιλογές να ακούσει. Άρα άμα δεν έχει να επιλέξει σημαίνει ότι δεν ψάχνει αρκετά. Εγώ θα τους παρότρυνα να ψάχνουν αρκετά. Όπως περιποιούμαστε τον εαυτό μας εξωτερικά να τον περιποιούμαστε και εσωτερικά. Δεν είναι κακό να πάει να μιλήσει κάποιος για την ζωή του. Ο φίλος και ο συγγενής δεν είναι αρκετοί. Είναι καλό άμα τον αποσχολεί κάποιον κάτι να πάει σε έναν ειδικό να τα πει. Δεν είναι κακό, εδώ το έχουμε για κακό. Αυτό σχετίζεται με κάθε είδους πεδίο και όχι με την μουσική στην Ελλάδα. Η όπερα στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Αλλά έχει εξελιχθεί ο κόσμος και έχει εξελιχθεί η όπερα και παροτρύνω και τις μικρότερες πόλεις όπως είναι εδώ να εξελιχθούμε σε τέτοιο επίπεδο.

georgia triantafylloy 07

Τι είναι η φωνητική τεχνική;

Κατ’ αρχήν υπάρχουν τρείς ειδικότητες που συνεργάζονται για αυτή. Υπάρχει ο Ωτορινολαρυγγολόγος που είναι ο γιατρός, ο επιστήμων, αυτός που ασχολείται με την φυσιολογία του σώματος. Μετά υπάρχει ο λογοθεραπευτής, η θεραπεία του λόγου και μετά υπάρχουμε και εμείς οι μουσικοί, που έχουμε πάρει το διπλωμά μας, που ασχολούμαστε με την φωνητική τεχνική και με την ορθοφωνία. Αυτή είναι η δουλειά μας. Αλλά με διαφορετική προσέγγιση, δηλ. μέσα από τις συχνότητες τις μουσικές. Τι εννοώ με αυτό; Ο ασθενής που έχει πρόβλημα με την φωνή του, αυτός που δυσκολεύεται να διαχειριστεί την φωνή του. Πρέπει να βάλει σε σειρά κάποια όργανα του σωματός του έτσι ώστε να μην κουράζεται στην παραγωγή του ήχου του. Είτε αυτός είναι στην ομιλία σε πολύ συγκεκριμένα χαμηλά hz, είτε αυτός είναι στο τραγούδι που είναι σε πιο απαιτητικά συχνότητες. Μιλάμε για τις αναπνοές και την εκφορά. Η αναπνοή είναι σαν ένα τρίγωνο, είναι μια εισπνοή, μια εκφορά, και μια εκπνοή. Στην εισπνοή προετοιμάζεσαι στην εκφορά έχεις τον καθαρό σου λόγο, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της εισπνοής και η εκφορά σου είναι η ηρεμία του συστήματος. Αυτό το πράγμα πρέπει κάποιος να το κάνει τρόπο ζωής. Υπάρχει πολύ συγκεκριμένη μέθοδος δική μου στο κομμάτι της φωνητικής τεχνικής, λόγω των σπουδών που έχω. Τι τεχνάσματα έχει ο λογοθεραπευτής για τα παιδιά, το τι θα χρησιμοποιήσει, τους μορφασμούς, τις αναπνοές τους τρόπους αναπνοής, θα είναι πρόσθια; θα είναι πλάγια; υπάρχουν διάφοροι τρόποι αναπνοής. Και ο γιατρός που βλέπει αν το σύστημα είναι υγιές η όχι και τι πρέπει να κάνει και παραπέρα. Αυτό δεν συγχέεται από κανένα και οι τρείς ειδικότητες βοηθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είτε κάποιος είναι μουσικός , τραγουδιστής, αυτοί αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα και οι κλασικοί ακόμα. Μπορεί κάπου να ξεφύγεις μπορεί κάτι να κάνεις και να ερεθίσει. Πρέπει να προσέξεις απλά συνήθως αυτός που είναι της όπερας, της κλασικής παιδείας να το πούμε, γνωρίζει πώς να το διαχειριστεί λίγο καλύτερα, όχι ότι δεν χρειάζεται βοήθεια και παρακολούθηση κάποιες φορές. Από εκεί και πέρα καμία ειδικότητα δεν ανακατεύεται με την άλλη, όλοι βοηθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα ο καθένας από την δική του οπτική. Όλη η διαδικασία είναι ρομποτική, φυσική ακουστική και αφού πατήσεις γερά σε μια τεχνική τότε βάζεις και το λεγόμενο συναίσθημα. Είμαι κατά σε έναν καθηγητή φωνητικής να λέει, “πες το με συναίσθημα”. Δεν υπάρχει αυτό. Αυτό υπάρχει σε δεύτερη φάση. Σε πρώτη φάση πρέπει να μάθει να αναπνέει για να μπορεί να εκφραστεί.

georgia triantafylloy 12

Μιλήστε μας για τα έργα σας;

Λοιπόν εγώ τελευταίως, έχω αρχίσει να γράφω. Μου αρέσει πάρα πολύ. Αισθάνθηκα την ανάγκη να το κάνω. Μου αρέσουν τα καινούργια πράγματα. Ένας λόγος που μου αρέσουν οι συναυλίες είναι η αμεσότητα με το κοινό. Αυτό πρέπει να συμμετέχει. Και συμμετέχει. Μπορείς να κάτσεις αναμεσά τους μπορείς να έρθεις σε επαφή μαζί τους, ότι κομμάτι και αν είναι και δεν εννοώ να τραγουδήσεις ένα κομμάτι Μεξικάνικο, το Τσιντολίνο που είναι ένα γνωστό αλλά Χαντζηδάκι ο οποίος έχει σχέση με την Όπερα. Είναι παραπλήσιος με έντεχνη μουσική. Λέμε δεν υπάρχει έντεχνη και άτεχνη μουσική. Όλες έχουν μια μέθοδο. Όμως επαναλαμβάνω, είναι καθαρά ένας μουσικολογικός όρος το έντεχνη μουσική και σχετίζεται με την δυτική τεχνοτροπία. Μην μπερδευόμαστε, γιατί έχουμε κάνει την Μελίνα Κανά, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, έντεχνη μουσική. Ναι, όχι όμως για να την διαχωρίσουμε από την «άτεχνη» που είναι τα σκυλάδικα. Αυτό είναι λάθος. Η έντεχνη έχει πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα. Κάθε μουσική έχει την ποιοτητά της, την ώρα της και την χρήση της. Όλες χρειάζονται για να κινηθεί η Γή και να πάει γύρω γύρω. Όσον αφορά τα έργα μου. Έχω γράψει τώρα έναν κύκλο τραγουδιών το οποίο το ονομάζω «Soul’s Spectrum» θα ήθελα να εκδοθεί και το έχω δρομολογήσει. Να παρουσιαστεί κατ αρχήν. Θα παρουσιαστούν στον Αρχαίο Στράτο τώρα τον Ιούλιο δυο κομμάτια από αυτόν τον δεκάλογο. Ευελπιστώ, έχω στο μυαλό μου και κάποια άλλα πράγματα, μόλις ολοκληρώσω αυτό το έργο. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα παιδιά και για αυτό γράφω μουσικά παραμύθια, μουσικά δρώμενα. Έχω την ανάγκη να το κάνω. Στο άλλο κομμάτι τώρα για την φετεινή χρονιά, επειδή και η συνεργάτης μου η κα Χριστίνα Κορκοντζέλου, που είναι ένα πολύ δημιουργικό άτομο έχει γράψει ένα πολύ δυνατό έργο, το «Holly Cantus Week» είναι αναφορά στην Μεγάλη Εβδομάδα και ο Δήμος Αγρινίου το έχει αγκαλιάσει αυτό και ελπίζω να το παρουσιάσουμε επιτυχώς και εδώ στο Αγρίνιο. Έχει παρουσιαστεί μια φορά στην Ευρυτανία, έχει λάβει δυτικότροπες μελωδίες. Όπως του Αλμπινόνι, του Μπαχ, του Σούμπερτ και έχει προσαρμόσει το νόημα των βυζαντινων ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας, επάνω σε αυτές τις μελωδίες. Το έργο παρουσιάστηκε ενώπιον του Δεσπότη ο οποίος ήταν απόλυτα θετικός και έβγαλε έναν εξαιρετικό λόγο μετά. Είχαμε και μια παιδική χορωδία πολύ καλή, τώρα δεν ξέρω αν το προσαρμόσουμε και με μια χορωδία μικτή δηλ μεγάλων. Θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο να υπάρχουν καινούργιες απόπειρες καινούργια πράγματα, καινούργιες συνθέσεις. Γιατί το θέλει ο κόσμος. Έχει κορεστεί πλέον η κατάσταση. Δεν μπορεί να βάζει σε κάθε συναυλία, Θεοδωράκη και Χαντζηδάκι, θέλουν και καινούργια πράγματα. Υπάρχουν νέοι συνθέτες απίστευτοι με απίστευτα έργα. Ένας από αυτούς είναι ο κος Πίτος Καζιάνης, γράφει μουσική Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Φανταστική μουσική είναι μια φανταστική οκταλογία. Και αυτό πρέπει να παιχθεί εδώ στο Αγρίνιο, για Τσέλο, Πιάνο και Φωνή. Φανταστική μουσική. Μακάρι να έρθει η ορχήστρα της ΕΡΤ με τον εκπληκτικό άνθρωπο τον Τάσο Συμεωνίδη. Είναι απίστευτοι άνθρωποι με ανοικτό μυαλό που κάνουν έργα υπέροχα. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να καταφέρουμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Μέσα στην καινούργια χρονιά έχουμε καινούργιες ιδέες, θα αναφέρω μόνο αυτές που είναι κλεισμένες τώρα. Το «Holly Cantus Week» μια απόπειρα με ROK Οπερα που θα κάνουμε και ελπίζω να αγκαλιαστεί. Και η Αρχαία Στράτος που θα κάνουμε θα έχει ένα ποτ-πουρί. Θα περάσει από την Δυτική Σκηνή στην Ελληνική Σκηνή. Από τα ακούσματα του Δυτικού Κόσμου στα δικά μας ακούσματα τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα. και θεωρώ ότι θα είναι μια ωραία εμπειρία για όλους μας. Δεν είναι ανάγκη να δουλεύουμε μόνο στις μεγάλες πόλεις. Δουλεύουμε και εκεί. Είναι πάρα πολύ ωραία. Αλλά εκεί καλώς η κακώς υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες. Θα πρέπει, επιβάλλεται, σε μια πόλη όπως το Αγρινιο, σε μια πόλη όπως η Πάτρα, η Κομοτηνή, η Λαμία, που θεωρούνται περιφέρεια. Καθόλου περιφέρεια δεν είναι όταν δουλεύει τόσος κόσμος και κινείται και ζεί και έχει παιδιά. Τα παιδιά έχουν δικαιώματα. Δεν είναι ανάγκη τον υιό μου πχ να τον πηγαίνω Αθήνα συνέχεια, Τον πήγα και τώρα είδε πράγματα, είναι τριών χρονών. Να τα δεί και εδώ. Πρέπει, επιβάλλεται, προτείνω στις νέες μαμάδες να μην αφήνουν τα παιδιά στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Να τα παίρνουν μαζί τους, τα Σαββατοκύριακα , στις διακοπές παντού, για να έχουν παραστάσεις. Έτσι θα αποκτήσουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

georgia triantafylloy 01

Μιλήστε για τις εκδηλώσεις που θα λάβετε μέρος φέτος το καλοκαίρι εδώ και γενικότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Κατ’ αρχήν θα σας κάνω μια αναδρομή και θα σας πώ, πως αποφάσισα να εισέλθω σε αυτόν τον χώρο τον συναυλιακό. Γιατί η δουλειά μας δεν ήταν με συναυλίες κατά κύριο λόγο αλλά με θέατρο. Κατ΄αρχήν μου άρεσε πάρα πολύ η όπερα, είχε πάρα πολύ συγκεκριμένα έργα, άπειρα έργα βέβαια, υπάρχει φαχ (ρεπερτόριο) στην φωνή μπορεί να τραγουδήσεις κάποια πράγματα. Κάποια άλλα πράγματα κάποια άλλη πιο βαριά φωνή. Κάποια μια άλλη πιο ελαφριά φωνή. Υπάρχει μια κατηγοριοποίηση που θα ήθελα να τα πούμε και αυτά γιατί άπτεται του δεύτερου τμήματος της εργασίας μου και θα ήθελα να τα γνωρίζει ο κόσμος. Εγώ τραγουδούσα La Traviata και Batterfly αυτά ήταν τα δυο βασικά μου έργα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει τα πάντα. Που έχουν αφοσιωθεί σε αυτό, που έχουν μάθει τα πάντα. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ να αρκεστώ σε αυτά και να γίνω εξαιρετική αν θέλετε σε αυτά. Να τα γνωρίζω απ’εξω και ανακατωτά να τα τραγουδάω και στον ύπνο μου. Μου άρεσε το θέατρο πάρα πολύ μέχρι κάποια στιγμή, ήταν πάρα πολύ ωραία όλα. Με την κα Δριβάλα συνεργαστήκαμε πολλές φορές με την κα Μαρ. Μαρκέττου, με τον κο Κων. Παλιατσιάρα, από Ελληνες. Με τον Ρομπέρτο Κόστιν έναν φοβερό Ιταλό που κάνει φοβερή καριέρα αυτή την στιγμή, με πολλούς ανθρώπους ξεχνώ να τους αναφέρω και ας συγχωρεθώ για αυτό, είναι πάρα πολλοί. Τους ευγνωμονώ όλους είναι εξαιρετικοί συνεργάτες, νέα παιδιά μεγάλοι άνθρωποι, πάρα πολλοί. Σε Ελλάδα, σε Κύπρο με έναν πολύ καλό Αγρινιώτη Συνθέτη τον Ανδρέα Χαραλάμπους. Φέρθηκε εξαιρετικά και σε μένα και σε νέους καλλιτέχνες, όπως είναι η Μαριλίνα Τσελέπη που κάνει τώρα καριέρα σαν συνοδός πιανίστρια, ο κος Φρίξος Μόρτζος, έχω να αναφέρω πάρα πολλούς. Για μένα κάθε συνεργασία ήταν και μια φιλία για μένα. Με πολύ λίγους δεν έχω κρατήσει επαφή. Αυτό που μου άρεσε και ήταν συναρπαστικό ήταν όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε συναυλίες θεματικών τύπων. Αρχίσαμε να φτιάχνουμε Έλληνες συνθέτες επτανησιακής σχολής πχ ο Σουσαμάρας, μου αρέσει πάρα πολύ. Λίντερ γερμανικά. Υπάρχει βέβαια μια αντίδραση προς την Γερμανία αλλά εγώ θεωρώ ότι σε καλλιτεχνικό και πολιτιστικό επίπεδο δεν πρέπει να υπάρχει έχθρα. Επειδή η Ελλάδα ήταν μια χώρα που έδωσε τα φώτα στον κόσμο, από την Ελλάδα ξεκίνησε η Όπερα. Ηταν μια αντιγραφή του αρχαίου δράματος, από την Φλωρεντιανή καμεράτα. Η καμεράτα ήταν μια παρέα ουσιαστικά νέων από την Φλωρεντία. Η Φλωρεντία είναι μια πόλη το κάτι άλλο. Μουσική , Αρχιτεκτονική, όποιος δεν την έχει επισκευθεί να την επισκευθεί, είναι φοβερή η ζωή, τα καλλιτεχνικά δρώμενα, τα πάντα, μαθαίνεις μόνο που πατάς το πόδι σου εκεί. Εξέλιξαν το αρχαίο δράμα έφτιαξαν την Δάφνη και την Ευρυδίκη, τις πρώτες όπερες, και έτσι ήταν και για μας ένας ύμνος στο Αρχαίο Δράμα που έδωσε μια έμπνευση και υπάρχουν δυο ογκόλιθοι στην ανθρωπότητα όπως είναι η Όπερα και το Αρχαίο Δράμα το δικό μας. Είχαμε ανθρώπους που εξήγησαν την λέξη της κάθαρσης. Ο Αριστοτέλης για παράδειγμα που διατύπωσε τον όρο της κάθαρσης. Όλη αυτή την αγωνία που περνάς μέσα από ένα θεατρικό έργο, από ένα μελοδραματικό έργο, από μια συναυλία. Και τα συναισθήματα που σου γεννά, όταν πχ τραγουδάς «Μαργαρίτα στο ροδάνι», του Σούμπερτ, βασισμένο στο έργο «Γκαίτε» το Φάουστ και βλέπεις τον κόσμο να κλαίει από κάτω. Είναι απίστευτο συναίσθημα, να δείς αυτό και πως επέρχεται η κάθαρση στο τέλος. Στην όπερα μπορεί να εκφράζεται με τις highlight νότες τις ψηλές, όμως αυτές οι ψηλές νότες είναι που ξεσηκώνουν τον κόσμο, που φέρνουν την κάθαρση, την έξαρση, επέρχεται δηλαδή μια ηρεμία μέσα από μια αγωνία της δράσης του πρωταγωνιστή. Όταν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εξηγήσει τέτοια πράγματα για τους καλλιτέχνες είναι πολύ πιο εύκολο να προσεγγίσουμε τον στόχο τους. Απλώς πρέπει να μην το βλέπουνε σαν ένα ποσό στην τράπεζα.

georgia triantafylloy 11
Συναυλίες φέτος το καλοκαίρι;

Χαίρομαι πάρα πολύ φέτος καθότι ονειρευόμουν αυτό το αρχαίο θέατρο. Το θέατρο Στράτου και ο επόμενος στόχος πιστεύω να είναι οι Οινιάδες που μου αρέσει επίσης σαν θέατρο. Θεωρώ ότι η Επίδαυρος, το Δώρα Στράτου θέατρο, Το αρχαίο θέατρο Στράτου και οι Οινιάδες είναι τέσσερα εκπληκτικά θέατρα που έχουμε και νομίζω ότι είναι όνειρο κάθε καλλιτέχνη να ξεκινήσει να τραγουδάει σε αυτά. Εγώ θεωρώ ότι είμαι πανευτυχής που μπορώ σε αυτή την ηλικία να τραγουδήσω εκεί αυτή την στιγμή σε ένα ρεσιτάλ με την εξαιρετική Χριστίνα Κορκοντζέλου. Εγώ την λέω βιρτουόζο του πιάνου και στο ίδιο επίπεδο με πολύ μεγάλους πιανίστες που έχω συνεργαστεί όπως ο Φρίξος Μόρτζος, η Μαριλίνα Τσελέπη. Πιανίστες που είναι η επέκταση της φωνής σου.
Το ρεσιτάλ αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου θα είναι μια μαγευτική βραδιά γιατί θα έχει πανσέληνο. Θα ακουστούν έργα από όλο τον κόσμο. Θα ακουστεί και ένα έργο Βλάχικο. Οι Βλάχοι είναι μια κατηγορία Ελλήνων που μένουν στην Πίνδο και είναι εξαιρετικά ευγενικοί. Ούτως ή άλλως είμαι και εγώ κατά το ήμισυ αυτής της φυλής από την γιαγιά μου. Έχουν το δικό τους ιδίωμα στην γλώσσα. Θα ακουστεί ένα τραγούδι του Στάουνα Τζουα – «Το λιβάδι», των βλάχων, με συνοδεία κρουστού και είναι κάτι πολύ συγκινητικό και για μένα καθότι όπως είπαμε είναι η καταγωγή μου από εκεί.

image 07

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Να ακούνε πάρα πολλά πράγματα και να βλέπουν όσα περισσότερα μουσικά δρώμενα γίνεται. Να μην είναι αρνητικοί. Υπάρχει πολύ σαβούρα αλλά και πάρα πολύ ωραία πράγματα εκεί έξω. Να τα ακούνε όλα. Ακόμα και την σαβούρα. Και όταν λέω σαβούρα εννοώ σε όλα τα είδη. Να είναι ανοικτοί παντού. Να φροντίσουν να λάβουν γνώσεις φωνητικής τεχνικής. Να πάνε να μάθουν, να είναι προβληματισμένοι για το τι γίνεται γύρω τους. Είναι σύγχρονοι άνθρωποι ζουν σε μια εποχή που δεν έχει να κάνει με πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε. Να διαθέσουν ένα ποσό για την κατάρτιση τους. Είναι καλό για την ψυχή τους και για τα νεύρα τους.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Στη σύγχρονη εποχή ο Εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, στοχεύει σαφώς στο συλλογικό όφελος και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούν η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς. Ως εκ τούτου, εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Για να μπορέσει όμως να καθιερωθεί μια τέτοια προσπάθεια, πρέπει να υπάρχει στα παρασκήνια ένας άνθρωπος ''κλειδί''. Στην προκειμένη περίπτωση ο άνθρωπος αυτός στον Δήμο Αγρινίου είναι η κυρία Ανθούλα Μακρή. Το έργο της παρακίνησε πολίτες, σχολεία, συλλόγους και κοινότητες, που έκαναν εξαιρετική προσπάθεια ανάδειξης, της δικής τους περιοχής ο καθένας, αναδεικνύοντας φυσικά και ιστορικά μνημεία, καλλωπίζοντας δημόσιους χώρους, μαζεύοντας σκουπίδια, φυτεύοντας δέντρα και άνθη κλπ, στηριζόμενη πάντα στις αρχές της ανακύκλωσης και του εθελοντισμού, μια ενεργό δράση, πρωτοφανή για τα σημερινά δεδομένα που ο καθένας μας επαναπαύεται στο ότι τα προβλήματα θα μας τα λύσει η κοινότητα, ο δήμος, το κράτος κλπ. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της και μίλησαν για τον εθελοντισμό παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

image 06


Κα Μακρή πείτε μας δύο λόγια για σας;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα Αγρίνιο καθότι ο παππούς μου μετακόμισε στο Αγρίνιο από τη Ριγάνη Ναυπακτίας όταν ο πατέρας μου ήταν ενός έτους. Η μητέρα μου κατάγεται από το Πετροχώρι Τριχωνίδος. Μετά το Λύκειο σπούδασα στην Αθήνα Νηπιαγωγός. Εργάστηκα για πολύ λίγο χρονικό διάστημα σε ένα παιδικό σταθμό. Μετά παντρεύτηκα και λόγο των επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου μου, εγκατέλειψα την δουλειά και ασχολήθηκα αποκλειστικά με την οικογένεια. Έχω δύο γιους 29 και 25 ετών. Έζησα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπου παράλληλα με την οικογένεια έκανα και κάποια μεταπτυχιακά. Επιστρέφοντας Αγρίνιο το 2000 ασχολήθηκα με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των εκάστοτε σχολείων που φοιτούσαν τα παιδιά μου, άλλοτε σαν γραμματέας και άλλοτε σαν πρόεδρος. Επί μία δεκαετία διατέλεσα γραμματέας της Ένωσης γονέων και κηδεμόνων δημοσίων σχολείων Δήμου Αγρινίου.

Μιλήστε μας για το τι είναι Εθελοντισμός;

Εθελοντισμός είναι ανιδιοτελής προσφορά χωρίς το παραμικρό οικονομικό όφελος. Ο εθελοντισμός είναι ψυχή.

Πως σας γεννήθηκε η ιδέα του εθελοντισμού; Γιατί ασχοληθήκατε στον Δήμο Αγρινίου σαν υπεύθυνη στο αντίστοιχο τμήμα;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα πρόσφερα εθελοντικά. Οπου βρισκόμουνα ή ζούσα πρόσφερα εθελοντικά. Οσον αφορά τον Δήμο Αγρινίου, κατέβηκα με τον Γιώργο τον Παπαναστασίου, ο οποίος ήθελε να δημιουργησει γραφείο εθελοντισμού, γνώριζε ότι ασχολούμουνα πολλά χρόνια με τον εθελοντισμό και έτσι με τοποθέτησε υπεύθυνη του γραφείου εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου.

Υπάρχει συνεργασία με άλλους φορείς ώστε να υλοποιείται επιτυχώς το πρόγραμμα δράσης κάθε φορά;

Βεβαίως υπάρχει πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλους τους αντιδημάρχους και με όλες τις υπηρεσίες όπως και με συλλόγους του Δήμου και περιφερειακά αυτού.

Πόσοι εθελοντές υπάρχουν αυτή την στιγμή στον Δήμο;

Υπάρχουν περι τους 300 εθελοντές με τους περισσότερους ενεργούς. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι ο εθελοντής προσφέρει ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο του και την ώρα του. Παίζει επίσης ρόλο αν είναι εδώ στο Αγρίνιο καθότι υπάρχουν εθελοντές που μένουν εκτός Δήμου Αγρινίου και έρχονται περιστασιακά. Αλλά γενικά η προσφορά είναι στα μέτρα της δυνατότητας του εθελοντή.

image 08 

Μιλήστε μας για μια πρόσφατη δράση που συμμετείχατε;

Ηταν το τριήμερο 13-14-15 Ιουλίου όπου στον Δρυμώνα Θέρμου έγινε η 12η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Η δράση αυτή απασχόλησε 26 εθελοντές οι οποίοι πήραν εύσημα για αυτό. Όλα πήγαν καλά καθότι η διοργάνωση ήταν άρτια από όλες τις πλευρές και η βοήθεια των εθελοντών μας πολύτιμη.

Πως μοιράζονται με αρμονία οι υποχρεώσεις των εθελοντών;

Τους καλούμε, τους ενημερώνουμε για την δράση και τους ρωτάμε για το τι είναι ο καθένας ικανός να αναλάβει. Φυσικά λαμβάνοντας υπόψιν τα προσόντα τους και τα θέλω τους. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει να αναλάβει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της δράσης που τον εκφράζει καλύτερα.

Ο εθελοντισμός από μόνος του είναι δυνατή δράση που καταφέρνει τα ακατόρθωτα ορισμένες φορές γιατί λειτουργεί ως δεμένη ομάδα ; μπορείτε να το σχολιάσετε αυτό;

Γιατί μας συνδέει το ίδιο όνειρο. Το όνειρο της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της ανιδιοτέλειας. Οφείλω να σας πω ότι εδώ δεν πληρωνόμαστε, οπότε και αυτό είναι κάτι που μας συνδέει.

Μιλήστε μας για τις δράσεις εθελοντισμού που θα συμμετάσχετε στην πόλη μας το ερχόμενο διάστημα;

Θα πάρουμε μέρος στις 24 Ιουλίου στην λαμπαδηδρομία όπου ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών θα κάνει την Πανελλήνια αφή της φλόγας στο πάρκο στις 19:00, μετά θα συμμετάσχουμε τέλος Αυγούστου που θα γίνει το φεστιβάλ φολκλόρ, μετά τον Σεπτέβριο που θα γίνει ο ημιμαραθώνιος «Μιχάλης Κούσης, μετά στην Ευρωπαική ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, και μετά στο Καρδιολογικό Συνέδριο. Αυτές είναι οι γνωστοποιημένες μας δράσεις μέχρι στιγμής.

image 02
Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας γιατί πρέπει και πως μπορούν να γίνουν ενεργοί εθελοντές.

Ο εθελοντισμός είναι ιδέα, είναι όραμα, πρέπει να το έχεις. Ο εθελοντισμός σου δίνει χαρά και σου ανοίγει άλλους ορίζοντες. Προσφέροντας εθελοντική εργασία παίρνεις τόσα πολλά, που είναι σαν να ξαναγεννιέσαι. Για να μπεί κάποιος στην ομάδα της «Ακτίνας Εθελοντισμού» μπορεί να συμπληρώσει μια αίτηση στα γραφεία μας που βρίσκονται Λορέντζου Μαβίλη 1 στον παλαιό σταθμό του τραίνου στο Αγρίνιο, τα τηλεφωνά μας είναι 2641360333, 2641360336. Το κινητό μου για χρόνο εκτός γραφείου είναι 6982336463 και μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου ( στο e-υπηρεσίες)

Ευχαριστούμε πάρα πολύ και ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Ακολουθούν φωτογραφίες από διάφορες δράσεις:

drasi 1

drasi 2

drasi 3

drasi 6
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από parakampylianews.blogspot.com

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr


Η "Ακτίνα Εθελοντισμού" στην 12η Πανελλήνια Εξόρμηση
Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Δρυμώνα Θέρμου (13.14.15/7/2018)

drionas astrono 01

drionas astrono 02

drionas astrono 03

drionas astrono 04

drionas astrono 05

drionas astrono 06

drionas astrono 07

drionas astrono 08

drionas astrono 09

drionas astrono 10

drionas astrono 11

drionas astrono 12

drionas astrono 13

drionas astrono 14

drionas astrono 15

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 10:18

Έντυπος VS Ηλεκτρονικός τύπος

Σε μια εποχή που η πληροφορία μέσω του Ιντερνετ και της εξάπλωσης των Η/Υ, Tablet και SmartPhone κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε μεγάλες αριθμητικά ομάδες ατόμων το AgrinioBestOf.gr προσπαθεί να πληροφορηθεί για την επίπτωση όλης αυτής της νέας τεχνολογίας στην διακίνηση και αποδοχή του έντυπου τύπου. Για τον λόγο αυτό η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε και μίλησε για το θέμα αυτό με τον κο Παντελή Φλωρόπουλο που τυγχάνει να είναι ο μέχρι πρότινος εκδότης της "Αναγγελίας" και ιδιοκτήτης του ειδησεογραφικού site Agriniovoice.gr, την συνέχεια των οποίων ανέλαβε η διάδοχη γενιά, ο Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος.

image 02

Πόσα χρόνια εκδίδεται η εφημερίδα «Αναγγελία»;

Δεκαοοχτώ χρόνια, από το 2.000. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί οργανική συνέχεια του “αραμπά” της δεκαετίας του '90, για την ακρίβεια από το 1991. Ο οποίος, με την σειρά του, ήταν τέκνο των ραδιοφωνικών εκπομπών μου, αρχές του 1990.

Πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση και η νέα τεχνολογία την πορεία της εφημερίδας σας;

Η Οικονομική κρίση και η νέα τεχνολογία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Συναντήθηκαν όμως και τα δύο με άλλα στην επίθεση, ας πούμε, κατά του Τύπου, τα τελευταία χρόνια. Και τα δύο επηρέασαν δραματικά τις εφημερίδες, φυσικά και την εφημερίδα μου. Αλλά, κατά την γνώμη μου, η επιρροή αυτή, δεν ήταν μονομερώς αρνητική. Παρά την οδύνη και τον πόνο για τις αρνητικές επιδράσεις, δεν παραλείπω να έχω κατά νου και την ωφέλεια από τις θετικές. Αν αυτό σας εκπλήσσει, να εξηγήσω ότι η κρίση του Τύπου άρχισε πολύ πριν αρχίσει η οικονομική κρίση, αλλά και πολύ νωρίτερα από τότε που η νέα τεχνολογία άρχισε να διεκδικεί την θέση της στον χώρο και την Ιστορία. Όσο και να επηρεάζονται ή να συμπλέκονται, δεν συνδέονται άμεσα. Διότι η κρίση του Τύπου είναι ζήτημα της Δημοκρατίας. Δεν είναι ζήτημα της οικονομικής κρίσης, ούτε της νέας τεχνολογίας.

Τι είναι αυτό που έκανε τους αναγνώστες των εφημερίδων να στραφούν στην ηλεκτρονική ενημέρωση;

Οι πολλοί νομίζουν και ισχυρίζονται ότι ευθύνεται η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η είδηση από το ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης σε σχέση με το έντυπο. Η δική μου γνώμη διαφέρει: Η εφημερίδα δεν ήταν ποτέ Μέσο Μετάδοσης Πληροφοριών. Ούτε χρειάζεται να γίνει. Από την εποχή του Γουτεμβέργιου (τον 15ο αιώνα) μέχρι και σήμερα, για πεντακόσια τόσα χρόνια, η εφημερίδα ήταν κυρίως Μέσο Μετάδοσης Ιδεών. Οι πληροφορίες και οι ειδήσεις ήταν μόνο ένα κομμάτι των εφημερίδων, ένα πάρεργο, ελλείψει άλλου Μέσου Επικοινωνίας. Η κρίση στον Έντυπο Τύπο άρχισε, όταν άρχισε η παρακμή των ιδεών και της διανόησης, όχι όταν εμφανίστηκε η ηλεκτρονική Ενημέρωση. Όταν εμφανίστηκε η τηλεόραση, και μετά το internet, βρήκαν ένα κοινό απογοητευμένο από τις εφημερίδες, έτοιμο δηλαδή ν' αλλάξει τις συνήθειές του. Κακώς δαιμονοποιείται η ηλεκτρονική Ενημέρωση για την φθίνουσα πορεία των εφημερίδων. Κακώς επίσης εξυμνείται σε σύγκριση με αυτές. Τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν άριστα το έργο της μετάδοσης ειδήσεων και πληροφοριών, αυτό είναι πολύτιμη πρόοδος για την ανθρωπότητα, δε μπορούν όμως, ούτε θα μπορέσουν ποτέ ν' αντικαταστήσουν την εφημερίδα (ή το περιοδικό ή το βιβλίο) στην - κατά κυριολεξία - μετάδοση των ιδεών. Κι αυτό, για έναν πολύ απλό λόγο: Η διατύπωση (άρα η μετάδοση) των ιδεών απαιτεί γραμματική και συντακτικό, μέγιστη εκπαίδευση και άσκηση γραφής από τον συντάκτη, άριστη γνώση της γλώσσας και των δυνατοτήτων υψηλής έκφρασης, πολλώ δε μάλλον, εκλαΐκευσης υψηλών πολιτικών ή ακόμα και φιλοσοφικών εννοιών, αρετές που - είναι γνωστό - δεν εκτιμά καθόλου το ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης, δεν εκτιμά τις σημαντικές αυτές αρετές, γιατί λατρεύει την ταχύτητα, είναι απλό.

Πως εσείς σαν εκδότης επιβιώσατε μέχρι σήμερα;

Αρνήθηκα πεισματικά να συνδεθώ με διαύλους που εξασφάλιζαν πόρους. Ακόμα και τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις του Δημοσίου, τις αξιοποίησα μόνο για έξι από τα 27 συνολικά χρόνια της εφημερίδας. Αλλά και τότε που είχα αυτόν τον πόρο, δεν ξεπέρασε ποτέ το 12% του τζίρου της εφημερίδας μου, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εφημερίδων που κάλυπταν το 90% του τζίρου τους, αν όχι το 100%... Εγώ είχα βάλει από την αρχή ένα στόχο και - παρά τις απαξιώσεις που έχω υποστεί για την επιλογή μου αυτή - τον υπηρέτησα πιστά επί τριάντα περίπου χρόνια: Να στηρίξω την έκδοσή μου στην αναγνωστική απόλαυση του αναγνώστη. Εφάρμοσα την αμερικάνικη κυρίως συνταγή της δημοσιογραφίας, εκείνη που αναδείκνυε σε δημοσιογραφική αξία το “στόρι”, την ιστορία. Είναι η συνταγή που απαιτεί καλογραμμένο, απλό, λιτό, αλλά ελκυστικό κείμενο. Για την θεωρία μου, θα ήταν ιδανικό να στηρίζεται μία έκδοση μόνο σ' αυτό το στοιχείο, αλλά η τοπική κοινωνία που δεν έχει τέτοιες κυρίαρχες ιδέες ή πρωτεύουσες αξίες, δεν πείθεται εύκολα, ακόμα και αν της δώσεις αριστουργήματα. Εγώ έκαμα τότε μια δεύτερη επιλογή: Να καλύψω το “κενό αέρος” με διαφημιστικές καταχωρήσεις τοπικών επιχειρήσεων. Αυτό κράτησε μέχρι τα μνημόνια. Η εξαφάνιση έκτοτε του μικρομεσαίου επιχειρηματία, το κλείσιμο των καταστημάτων και των Γραφείων Παροχής Υπηρεσιών, δημιουργούν νέα δεδομένα στον Τοπικό Τύπο. Πλέον, ο μόνος πόρος γαι την τοπική εφημερίδα είναι αυτό που ονειρευόμουν πάντα: Ο οβολός του αναγνώστη. Μόνο που - ποσοτικά - είναι λίγος. Δεν αρκεί για να δώσει “αέρα” στην εφημερίδα.

Πιστεύετε ότι μετά από 10 χρόνια ο έντυπος τύπος θα χάσει και άλλο έδαφος;

Στα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει καν έντυπος Τύπος. Όποιες εφημερίδες θα βγαίνουν τότε (λίγες, εδώ που τα λέμε) και όποια περιοδικά, θα είναι “φυλλάδες” αλλότριων επιχειρήσεων. Ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης γίνονται πλέον οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ομάδων. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα! Στην θέση των εφημερίδων που παλιότερα υποστήριζαν η κάθε μία το δικό της πολιτικό κόμμα, ήρθαν ήδη οι εφημερίδες που θα υποστηρίζουν την δική τους ποδοσφαιρική ομάδα. Ακόμα και ο Παναιτωλικός έβγαλε το δικό του περιοδικό.

Σαν εκδότης τοπικής εφημερίδας μιλήστε μας λίγο για την πορεία του Αθηναϊκου τύπου την εποχή που διανύουμε;

Ο Αθηναϊκός Τύπος υπήρξε πολέμιος του Τοπικού Τύπου, τον κρατούσε πάντα σε καθεστώς περιφρόνησης, επειδή του στερούσε αναγνώστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πρόβαλε ποτέ κανένα αίτημα του Τοπικού Τύπου, όσο σοβαρό και αν ήταν. Ο Τοπικός Τύπος δεν έχει καμία σχέση με τον Αθηναϊκό και κακώς “τσουβαλιάζεται” μαζί με αυτόν. Η άγνοια όμως του κόσμου είναι μεγάλη. Για να εστιάσω όμως στην ερώτηση, θ' αναφέρω μια προφητική κουβέντα που είχα το 1993 με τον αείμνηστο Νίκο Χρυσαφόπουλο, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ελληνικής Δημοσιογραφίας, που - μεταξύ των άλλων - διετέλεσε διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, “έφυγε” μόλις στα 35 του. Είχε λατρέψει τον “αραμπά” μου και μου είχε πει (το 1993 ακόμα) ότι: “Η αναγέννηση του Ελληνικού Τύπου θα έρθει μόνο από την επαρχία. Αν ο Αθηναϊκός Τύπος κάνει τώρα οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση, θα καταρρεύσει. Άρα δεν την κάνει. Μπορεί μόνο να πεθάνει. Κινείται μέσα σε μια σωλήνα και δε μπορεί να κάνει πίσω, μπορεί να πάει μόνο μπροστά, κι όπου τον βγάλει. Είναι καταδικασμένος σε θάνατο”.

image 03

Αν υπήρχαν συνεργασίες και συνεταιρισμοί εκδοτών θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα στην οικονομική κρίση;

Όχι. Δεν είναι ποσοτικό το θέμα, ούτε αριθμητικό, δεν είναι καν οικονομικό. Το έκαμαν αυτό στην Ολλανδία, όταν συνασπίστηκαν πολλές τοπικές εφημερίδες, πήγαν καλά, δεν απέφυγαν όμως την κρίση του Τύπου. Άρα δεν είναι αυτή η λύση. Εγώ αρθρογραφώ από το 2006 ακόμα και μιλάω κατά καιρούς για ίδρυση Ανωνύμων Εταιρειών Λαϊκής Βάσης, μέτοχοι των οποίων θα είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες, με αξία μετοχής μια ετήσια συνδρομή. Φτάνει για να συγκεντρωθεί το ιδρυτικό κεφάλαιο μιας δυναμικής και τόσο πολύτιμης για την κοινωνία επιχείρησης. Αυτές οι Εταιρείες θα μπορούσαν να γίνουν ιδιοκτήτες των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης για να εξουδετερωθεί η διαπλοκή, ν' αντιμετωπιστεί και ο χάρος που πλησιάζει. Με απλά λόγια, η μόνη λύση που βλέπω εγώ, είναι μία: Να γίνει ιδιοκτήτης του Μέσου Ενημέρωσης ο ίδιος ο αναγνώστης. Για ν' αποχτήσει πάλι κύρος και αξιοπιστία η δημοσιογραφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Περιττό να τονίσω ότι μια “αναγνωστική συλλογικότητα” στην ιδιοκτησία της τοπικής εφημερίδας θα δημιουργούσε - και μάλιστα χωρίς κεφάλαιο επενδυτή - μία επιχειρηματική μονάδα με δεκάδες θέσεις διαρκούς εργασίας, όχι μόνο δημοσιογράφων, αλλά και τεχνικών. Είναι σα να λέμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο και δεν το φτιάχνουμε. Είναι σα να λέμε ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της Ενημέρωσης των Δημοτών και δεν το λύνουμε. Περιμένουμε να μας το λύσει ο Μέγας Αλέξανδρος που θ' αναστηθεί ή Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ή ο Παΐσιος...

Γιατί την ενημερωσή μας πρέπει να την αναζητούμε στην εφημερίδα;

Είναι λάθος ν' αναζητούμε την ενημέρωσή μας σε μία εφημερίδα. Πρέπει να το κάνουμε σε πολλές. Για να διασταυρώνουμε αυτά που διαβάζουμε. Η ενημέρωση του πολίτη δεν είναι προϊόν μετάδοσης μιας πληροφορίας ή μιας είδησης που κάνει ο δημοσιογράφος, αλλά προϊόν μιας χημικής ένωσης που κάνει στο μυαλό του ο ίδιος ο αναγνώστης. Μια “χημική ένωση” που χρειάζεται πολλά και διαφόρων πηγών στοιχεία, άρα πολλές εφημερίδες. Αυτό λέγεται πλουραλισμός, άρα Δημοκρατία. Κανείς δεν είναι κάτοχος της αλήθειας για να τη μεταδώσει. Δεν υπάρχει ούτε αντικειμενική, ούτε υποκειμενική αλήθεια για να υπηρετήσει ο δημοσιογράφος τη μία ή την άλλη. Υπάρχει μόνο η μία ή η άλλη υποδοχή ενός ερεθίσμαστος από τον αναγνώστη. Επομένως ο δημοσιογράφος δεν μεταδίδει την αλήθεια, ούτε όμως το ψέμα. Μεταδίδει απλά ένα ερέθισμα που ενεργοποιεί τον εσωτερικό πλούτο ή την εσωτερική πενία του αναγνώστη. Αυτό έχει ορισμένους κανόνες. Τους οποίους δεν γνωρίζει ο διαχειριστής του site ή ο μπλόγκερ, ούτε καν ο τύπος που αυτοπροσδιορίζεται ως δημοσιογράφος πίσω από έναν υπολογιστή στην κρεβατοκάμαρά του. Η γνώση αυτή ανήκε κάποτε στους δημοσιογράφους των εντύπων Μέσων Ενημέρωσης, αλλά δεν έγινε ποτέ κτήμα των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό είναι το πρόβλημα με τα sites: Πλην εξαιρέσεων, δεν παράγουν τίποτε το πρωτογενές, περιορίζονται στο copy paste κι αυτό στις μέρες μας ονομάζεται... δημοσιογραφία!

Τι περικοπές κάνατε για να κρατήσετε την εφημερίδα σας ενεργή;

Περικοπές σε προσωπικό, σε σελίδες και σε τιράζ. Η κρίση όμως έφερε και μιαν απομείωση κόστους. Αυτό ήταν κυρίως που επέτρεψε να παραμείνουν ζωντανές οι ισορροπημένες εφημερίδες.

Ενας νέος που ξεκίνησε να ενημερώνεται από το Ιντερνετ γιατί να στραφεί και στην εφημερίδα;

Ρωτάτε “γιατί”; Μα, επειδή θ' ανακαλύψει έκπληκτος όλα όσα περιγράφω, και άλλα ακόμη, που δεν τα είχε σκεφτεί ως τώρα, δεν τα υποψιαζόταν καν. Απ' τα πολλά όμως που μπορεί να γοητευτεί και ν' απολαύσει, θα διάλεγα ένα: Η διάσωση της Ελληνικής γλώσσας μπορεί να γίνει μόνο στον έντυπο λόγο, δε μπορεί να γίνει στον ηλεκτρονικό. Και δε χρειάζεται να εξηγήσω γιατί. Όποιος ενδιαφέρεται για την Ελληνική γλώσσα, δεν έχει παρά να κάνει αντίσταση στην φθορά και την παρακμή της αγοράζοντας εφημερίδα. Αν δεν ενδιαφέρεται για την Ελληνική γλώσσα, είναι, κατά τη γνώμη μου, “χαμένη υπόθεση” ήδη, οπότε δεν χρειάζεται να το συζητάμε. Η εφημερίδα είναι το νέο “κρυφό σχολειό” του Ελληνισμού.

anaggelia

Τελικά η εφημερίδα εξακολουθεί να είναι έγκυρη ενημέρωση, διαχρονική και απευθύνεται σε ολες τις ηλικίες ;

Όχι. Η εφημερίδα δεν εξακολουθεί να είναι έγκυρη ενημέρωση. Τα τελευταία σαράντα χρόνια μπορεί και να μην ήταν ποτέ. Η εφημερίδα, απλά, πρέπει κάποτε να βρει την ολοκληρωμένη ταυτότητά της και να χωρίσει τα τσανάκια της από την τηλεόραση και το internet. Είναι ηλίθιο να σελιδοποιούνται οι εφημερίδες με όρους εικόνας, μιμούμενες όπως οι πίθηκοι την τηλεόραση και το internet. Η εφημερίδα είναι ΛΟΓΟΣ. Δεν είναι εικόνα. Κι αυτή είναι η αγεφύρωτη διαφορά της Έντυπης με την Ηλεκτρονική Ενημέρωση. Οι γραφίστες κατέστρεψαν τις εφημερίδες, αυτοί έκαμαν ζημιά μεγαλύτερη απ' όση έκαμαν όλοι μαζί οι άλλοι εχθροί του Έντυπου Τύπου. Ο αγώνας που γίνεται σήμερα από τους λίγους πια εφημεριδάδες που απόμειναν, παγκοσμίως, έγκειται στην αναζήτηση αυτής της ταυτότητας, η οποία περνάει μέσ' από την δημιουργία ενός αντιδότου. Αλλά είναι αδύνατο να το πετύχουν μόνοι τους. Δεν απαιτείται η στήριξη της Πολιτείας (αυτή η στήριξη προκάλεσε ιστορικά πολλά δεινά στον Τύπο) απαιτείται - και δη μονοδιάστατα - η στήριξη του ολιγάριθμου (άρα και ηρωικού) αναγνωστικού κοινού που έχει επιλέξει αυτές τις έντυπες μονάδες και τις κρατάει ακόμα όρθιες με τον οβολό του.

Ευχαριστούμε πολύ για τις εξαιρετικά χρήσιμες και ενδιαφέρουσες για όλους μας πληροφορίες που μας δώσατε !!!

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Η κα Ελισάβετ Κρητικού-Καραμπούλη είναι πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Αιτωλ/νίας «Απόστολος Λουκάς» που ιδρύθηκε το 2017 είναι σωματείο Περιφερειακής Ενότητας και αριθμεί 500 μέλη εκ των οποίων τα 155 είναι ενεργά. Ο σύλλογος «Απόστολος Λουκάς», προσωρινά στεγάζεται στο ΚΑΠΗ Αγίου Κων/νου στο Αγρινίο. Σε μια συζήτηση με την Χρύσα Σπαή για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr αναλύει την σχέση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Βιογραφικό της ιδίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου *

image 24
Τι είναι τα άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ) ;

Ανθρωποι όπως όλοι μας, με κάποιο πρόβλημα υγείας.Ο συλλογός μας είναι σύλλογος μικτών αναπηριών. Δηλαδή μπορεί να γραφεί κάποιος που έχει μια νεοπλασία,μιά καρδιοπάθεια, κάποιος που έχει διαβήτη, κάποιος που έχει μια κινητική αναπηρία, κάποιος που έχει μια ψυχιατρική πάθηση, κάποιος που έχει ένα οποιοδήποτε σύνδρομο.

Ποια άτομα μπορούν να έρθουν στον συλλογός σας να εγγραφούν;

Μπορούν να γίνουν μέλη, οι ανάπηροι, οι γονείς αυτών σαν τακτικά μέλη,και οι φίλοι του συλλόγου, σαν αρωγά μέλη.

Μιλήστε μας λίγο για τους στόχους του συλλόγου που ιδρύσατε;

Υπήρχε ένα κενό τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό. Δεν καλυπτόταν οι ανάπηροι από τους υφιστάμενους συλλόγους καθότι είναι σύλλογοι στοχευμένων παθήσεων. Δεν καλύπονταν γενικά το αναπηρικό κίνημα. Ο σύλλογος μας είναι ένα κοινωνικοσυνδικαλιστικό όργανο, το οποίο εχει σκοπό να βοηθήσει τους αναπήρους της Περιφέρειας. Δεν υπάρχουν μόνο στο Αγρίνιο ανάπηροι αλλά σε όλο τον Νομό. Για αυτό κάνουμε ομιλίες στο Αγρίνιο, και στην περιφέρεια, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να είναι κοντά στα ΑΜΕΑ. Επίσης κάνουμε εκπαιδευτικές ημερίδες στα σχολεία Δ/βάθμιας εκπαίδευσης,με σκοπό να μάθουν οι νέοι μας, τι είναι αναπηρία, πως θα προσεγγίσουμε ένα ΑΜΕΑ, πως θα βοηθήσουμε στην κοινωνικοποίηση τους, γιατί πρέπει να συνυπάρχουμε ανάπηροι και μή. Να μην υπάρχει προκατάληψη και ρατσισμός.

Οικονομικά ποιός σας στηρίζει στο έργο σας ;

Οικονομικά είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι. Στηριζόμαστε από εισφορές και συνδρομές των μελών μας και από ανθρώπους που θέλουν να μας βοηθήσουν. Καλούμε όλο τον κόσμο να συνδράμει οικονομικά την προσπαθειά μας, καθότι οι δραστηριότητες μας είναι πολλές, απαιτούν χρόνο, χρήμα και διάθεση, πράγματα που γίνονται από τους εθελοντές μας. Δεν υπάρχουν επαγγελματίες στο χώρο μας, είμαστε εθελοντές, δεν πληρωνόμαστε από πουθενά δεν μας επιχορηγεί κανείς.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ στο σύγχρονο Αγρίνιο και στις άλλες πόλεις;

Η προσβασιμότητα, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Βλέπουμε και το δηλώνουμε με λύπη ότι πολλές φορές οι θέσεις που προορίζονται για ΑΜΕΑ είναι κατελλειμμένες από υγιείς συνανθρώπους μας. Το άλλο πρόβλημα είναι οι ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ. Υπάρχουν ράμπες στο Αγρίνιο, αλλά πολλές φορές είναι κλεισμένες από αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες. Είναι ένα θέμα που πρέπει όλοι μας να το προσέξουμε. Το άλλο θέμα που ταλανίζει όλες τις επαρχιακές πόλεις είναι ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια για τους τυφλούς. Θα πρέπει να ξέρετε ότι πλέον τα πεζοδρόμια κατασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορούν με ασφάλεια να περπατάνε πάνω τους άνθρωποι με προβλήματα όρασης. Τώρα μπορεί να φαίνεται ότι ζητάμε πολλά, αλλά πρέπει κάποια στιγμή όλα να πάρουν τον δρόμο της επίλυσης. Το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι, ότι οι ΑΜΕΑ αν δεν έχουν ορατή αναπηρία, πρέπει να δείχνουν παντού την κάρτα αναπηρίας, αμφισβητούνται από τον κόσμο, και δεν τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης σε ουρές ΔΕΚΟ, Τραπεζών κλπ.

image 12

Μιλήστε μας λίγο για τις σχέσεις που αναπτύσονται μεταξύ εσάς και των ΑΜΕΑ;

Επειδή είμαι και η ίδια ΑΜΕΑ,αλλά και λόγω επαγγέλματος, μπορώ να προσεγγίσω και άλλους αναπήρους συμπάσχοντες. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε και τον σύλλογο ΑΜΕΑ και γονέων αυτών, για να μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Το κάναμε με ανιδιοτελή σκοπό γιατί θέλαμε να προσφέρουμε. Όταν κάποιος γεννιέται ανάπηρος ή γίνεται σε κάποιο στάδιο της ζωής του, είτε από κάποιο τροχαίο, ή από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, ή από μια άλλη ασθένεια, δεν μπορεί να το δεχθεί στην αρχή. Εχει ψυχολογικό πρόβλημα. Μέχρι να αποδεχθεί το προβλημά του μπορει να περάσει και ένας χρόνος μπορεί και πέντε. Χρειάζεται κάποια ψυχολογική στήριξη η οποία αν έχει την οικονομική άνεση να πάει κάπου να υποστηριχθεί τότε καλώς. Ομως στο δημόσιο δεν έχουμε πολλές δομές που να μπορούν να καλύψουν ολόκληρο τον Νομό. Είναι λίγοι οι ψυχίατροι, λίγοι οι ψυχολόγοι, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις περιπτώσεις, που συμβαίνουν καθημερινά. Εμείς στον σύλλογο έχουμε δημιουργήσει ομάδα θεραπείας, βοηθάμε ψυχολογικά και συμπαραστεκόμαστε στους συνανθρώπους μας με ιδιωτικές συνεδρίες και με ομάδες. Εχουμε βοηθήσει αρκετά άτομα που είχαν προβλήματα , κινητικά και άλλα, να βρούμε κάποια λύση και να τους βάλουμε σε κάποιο δρόμο, ώστε να βοηθηθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες. Μια πρόσφατη περίπτωση είναι ενός μικρού κοριτσιού που είχε πέσει θύμα τροχαίου και επειδή λόγω της ηλικίας του ήθελε κάποιο ειδικό αμαξίδιο, προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε 4000 € που κάνει το αμαξίδιο αυτό. Καλούμε τον κόσμο να βοηθήσει την περίπτωση αυτή, καθότι το παιδί δεν θέλει μαθευτεί παραέξω γιατί αυτό θα του δημιουργήσει άσχημη ψυχολογία, είναι μαθήτρια, στην εφηβεία και είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, δεν θα ξαναπερπατήσει σε όλη της την ζωή. Δεν μπορεί να φορτωθεί και το θέμα του έρανου για την εξεύρεση των χρημάτων,της αγοράς αναπηρικού αμαξιδίου, και έτσι έχουμε ξεκινήσει εμείς να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιες εταιρείες να μας βοηθήσουν και απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να απευθυνθεί στον σύλλογο μας αν θέλει να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή..

Τι είναι η κάρτα του ανάπηρου;

Μπορεί κάποιος να έρθει στον συλλογό μας με το χαρτί του ΚΕΠΑ και κάποια άλλα δικαιολογιτικά, και να του βγάλουμε κάρτα αναπηρίας,κάρτα μέλους. Η κάρτα αυτή δεν είναι κάρτα στάθμευσης αλλά είναι ένα στοιχείο που αποδυκνείει ότι είναι ανάπηρος. Μπορούν όμως να βγάλουν και κάρτα πολιτικού ανάπηρου απο την Πρόνοια και κάρτα στάθμευσης ΑΜΕΑ απ το μηχανολογικό .

Το μηνυμά σας στους αναγνώστες μας

Ολοι είμαστε διαφορετικοί αλλά όλοι είμαστε ίσοι. Οι ανάπηροι είναι κανονικοί άνθρωποι σαν εσάς, δεν έχουν κάτι το περίεργο, ώστε να τους αποφεύγετε και να μην τους πλησιάζεται. Θέλουν και αυτοί να συμβιώσουν μαζί σας γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και πρέπει να είναι δίπλα σας. Δηλαδή δεν μπορεί σε άλλα να είμαστε ίσοι και σε άλλα άνισοι. Πρέπει να είμαστε προσιτοί όλοι με όλους.

Εχετε κάποια εκδήλωση εν’ οψει καλοκαιριού που θέλετε να την μάθουν οι αναγνώστες μας ;

Βεβαίως. Στις 27 Ιουλίου σας καλούμε όλους στο Καφέ Γκρί στον Αγιο Κων/νο στις 8 μ.μ., στην συνάντηση ΑΜΕΑ , να ανταλλάξουμε γνώμες, θα μιλήσουμε για τα προβλήματα που έχουμε, και έτσι θα αναπτυχθεί μια σχέση αλληλεγγύης μεταξύ μας. Βέβαια υπάρχει και η μεγάλη εκδήλωση του συλλόγου που την κάνουμε κάθε καλοκαίρι πλέον, πέρσι την κάναμε για πρώτη φορά, είναι ο Πανελλήνιος Φωτογραφικός Διαγωνισμός ΑΜΕΑ που λαμβάνουν μέρος ανάπηροι από όλη την Ελλάδα. Δηλαδή άνθρωποι από όλη την Ελλάδα στέλνουν τις φωτογραφίες τους ηλεκτρονικά στην ομάδα μας στην δ/νση https://www.facebook.com/groups/158124351267262/?ref=bookmarks και στο τέλος, τον Οκτώβριο μαζί με την μεγάλη Επιστημονική ημερίδα μας, που είναι οι Ορατές και οι Αόρατες αναπηρίες, γίνεται συνάμα και η έκθεση φωτογραφίας από τις επιλεγμένες φωτογραφίες που μας έχουν στείλει.

image 13

Για όλους όσους ενδιαφέρονται τα στοιχεία επικοινωνίας με τον σύλλογο είναι:

Διέυθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως και Αγ.Κων/νου-ΚΑΠΗ Αγ.Κων/νου
Τηλ: 2641023985 – 6970868494 – 2641030030
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Web: www.ameaapostolosloukas.com
Facebook: https://www.facebook.com/amea.apostolosloukas/

*Βιογραφικό της Ελισάβετ Κρητικού-Καραμπούλη

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη με σπουδές στο Χημικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εξειδίκευση στην οργανική Χημεία. Σπουδές νοσηλευτικής με εξειδίκευση στην ψυχιατρική νοσολογία ΕΣΠΕ Υγεία, Esca univerdity, Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και κοινωνικών Επιστημών τμήμα Ψυχολογίας με εξειδίκευση στην κλινική Ψυχολογία. Εργασία σε νοσηλευτικά ιδρύματα, Κλινική Μορφή - Υγεία Πλαστική Χειρουργική, Νευροψυχιατρική κλινική Κασταλία, Αρεταίειο νοσοκομείο, εθελοντικά στο Χαμόγελο του Παιδιού στην γραμμή SOS, παιδοψυχιατρικό Πεντέλης, Δ/ντρια ΚΔΗΦ Ελπίδα Αγρινίου, εθελόντρια Ψυχολόγος στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Αγρινίου. Πρόεδρος και Ψυχολόγος του συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «Απόστολος Λουκάς».

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Ο Τάσος Σπαής κατάγεται από τις Φυτείες Ξηρομέρου. Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από την ηλικία των 14 ετών. Πέρασε από πολλές τοπικές ομάδες σαν ποδοσφαιριστής και μετά ασχολήθηκε με την προπονητική. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει ένα πλήρες βιογραφικό. Φέτος τον βρίσκουμε να προπονεί τον ‘Κεραυνό’ Γαβαλούς. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί του στις Φυτείες και μίλησαν για πολλά ποδοσφαιρικά θέματα για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

image 04

Τάσο σε ποιά ποδοσφαιρική ομάδα σε βρίσκουμε προπονητή φέτος;

Φέτος είμαι στον «Κεραυνό» Γαβαλούς. Πιστεύω ότι θα είναι μια καλή χρονιά για την πορεία του «Κεραυνού». Είναι μια καινούργια ομάδα που προσπαθεί να κάνει βήματα μπροστά. Ελπίζουμε και σε καλά αποτελέσματα.

Πόσα χρόνια εμπειρίας έχεις στον χώρο του ποδοσφαίρου σαν προπονητής και τι αποκόμισες από αυτή την θέση;

Σαν προπονητής ασχολούμαι γύρω στα δέκα χρόνια αλλά με το ποδόσφαιρο ασχολούμαι από δεκατεσσάρων ετών. Είμαι πολλά χρόνια μέσα στα γήπεδα, οι εμπειρίες πολλές. Βέβαια το ποδόσφαιρο δεν σταματά και νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορέσει να το μάθει ποτέ γιατί εξελίσσεται συνέχεια.

image omades 10
Τι είναι αυτό που χρειάζονται οι τοπικές ομάδες για να ανέβουν πιο ψηλά;

Για να πάει καλά μια ομάδα και για να λειτουργήσει όπως πρέπει το πρώτο πράγμα πιστεύω που πρέπει να υπάρχει είναι οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Είναι το μεγαλύτερο μέλημα που πρέπει να προσέξουν οι παράγοντες και οι ενώσεις εδώ στην Αιτωλοακαρνανία.Βέβαια υπάρχουν πολλά γήπεδα που είναι σε καλή κατάσταση αλλά οι αγωνιστικοί χώροι αν πάρουμε παράδειγμα το βοηθητικό στάδιο του Αγρινίου δεν είναι ότι καλύτερο γήπεδο και από πλευράς ταρτάν και από πλευράς φύλαξης, περίφραξης και γενικά έχει πολλές ατέλειες παρόλο που είναι Εθνικό στάδιο. Νομίζω για να τραβήξεις έναν ποδοσφαιριστή και μάλιστα ερασιτέχνη οι εγκατάστασεις που θα αθλείται τουλάχιστον να είναι επαρκείς. Πάντα μιλάμε σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Η προπόνηση των παικτών σου σε εβδομαδιάια βάση πως είναι;

Στην αρχή η προετοιμασία είναι κάθε μέρα από τον Αύγουστο που ξεκινάμε. Είναι μια περίοδος 42 ημέρες που μαζί με τα φιλικά είναι κάθε μέρα. Κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου είναι τρείς φορές την εβδομάδα και ο αγώνας του Σαββατοκύριακου.

Αν τα πράγματα πάνε καλά θα ήθελες και την άλλη χρονιά να είσαι στην ίδια ομάδα;

Στην ομάδα που είμαι τώρα (‘Κεραυνός’ Γαβαλούς) μου έκαναν πρόταση για δύο χρόνια. Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε την ομάδα που θέλουμε, να ευχαριστιέται πρώτα ο ποδοσφαιριστής που έρχεται στο γήπεδο και μετά ο κόσμος και αν οι συνθήκες είναι καλές δεν έχω πρόβλημα να μείνω και την άλλη χρονιά.

Τι έχεις να πείς σε αυτούς που ξεκίνησαν όπως και εσύ. Δηλαδή ξεκίνησαν σαν ποδοσφαιριστές από μικρή ηλικία, αγάπησαν πολύ την μπάλα, και κάποια στιγμή κρέμασαν τα παπούτσια σαν ποδοσφαιριστές. Τι να κάνουν από εκεί και πέρα ;

Το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός άμα τον βλέπεις σαν χόμπυ όπως εγώ δεν μπορείς να σταματήσεις ποτέ. Ακόμη και τώρα μέχρι προχθές παίζαμε ποδόσφαιρο εμείς οι μεγάλοι σε ηλικία προπονητές. Αυτοί που ήταν επαγγελματίες συνεχίζουν στην προπονητική. Είναι βέβαια πολλά άτομα που δεν αντέχουν την πίεση. Ο προπονητής δέχεται πολλές πιέσεις είναι ένας και έχει να κάνει με πολλούς. Για να το κάνεις πρέπει να το έχεις μέσα σου.

Τι είναι η μπάλα για σένα;

Για μένα είναι όλη μου η ζωή. Εχω κάνει πολλούς φίλους με το ποδόσφαιρο, έχω κάνει πολλές γνωριμίες. Είναι πράγματα τα οποία σου μένουν. Εχω γυρίσει με το ποδόσφαιρο πολλά μέρη της Ελλάδος τα οποία αν δεν ασχολούμουν με αυτό το άθλημα δεν θα μπορούσα να πάω ποτέ. Είναι τρόπος ζωής για μένα. Ξεφεύγω. Είναι χόμπυ. Είναι πρώτο από όλα και μετά όλα τα υπόλοιπα. Δεν το βλέπω σαν επάγγελμα αλλά σαν χόμπυ.

image 07

Πως σχολιάζεις την παρουσία του Νέου Αμφίλοχου στην Γ’ Εθνική, αλλά και την παρουσία του Ναυπακτιακού Αστέρα την νέα αγωνιστική περίοδο;

Θα σας μιλήσω πρώτα για τον ‘Ναυπακτιακό’ γιατί είναι η ομάδα που υπηρέτησα τέσσερα χρόνια, την οποία παρακολουθούσα φέτος. Νομίζω ότι ήταν άδικο για μια πόλη όπως είναι η Ναύπακτος, η ομάδα αυτή να παίζει στο Α’ τοπικό. Εχει όλα τα φόντα να παίζει σε μεγαλύτερες κατηγορίες, έχει το γηπεδό της, έχει τον κόσμο της, έχει την ιστορία της και νομίζω ότι δίκαια πέρισυ ανέβηκε κατηγορία γιατί ήταν καλύτερη ομάδα. Πιστέυω ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, είναι οι παράγοντες και η πόλη που ζούν για τον ‘Ναυπακτιακό’, εύχομαι να πάνε όλα καλά για την πρώην ομάδα μου.

Οσον αφορά τον ‘Αμφίλοχο’ πρώτα από όλα θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά που ήταν όλη την χρονιά, νομίζω ότι έκαναν μεγάλο κατόρθωμα που πήραν μια ομάδα από το τοπικό και να την ανεβάσουν επίπεδο αγωνιστικό, το οποίο για την Αιτωλοακαρνανία έχει μεγάλη απήχηση αφού κατάφερε ο ‘Αμφίλοχος’ να είναι μέσα στις τρείς πρώτες ομάδες της Γ’ Εθνικής. Βέβαια θέλει πάρα πολύ βοήθεια και νομίζω ότι αυτές οι ομάδες που είναι καινούργιες πρέπει πρώτα να κοιτάξουν το μετά. Πιστεύω ότι με τα φόντα και με την οικονομική δυνατότητα που υπάρχει από τον πρόεδρο που έχει ο ‘Νέος Αμφίλοχος’, έβαλε τις βάσεις για την νέα χρονιά και νομίζω ότι θα είναι ακόμη πιο εύκολη την στιγμή που απέκτησε εμπειρίες πέρισυ.

Για την πορεία του Παναιτωλικού και την σχέση του με τα τοπικά σχήματα;

Ο Παιναιτωλικός είναι ένα στολίδι για την Αιτωλοακαρνανία, είμαι ευτυχής που υπάρχει η ομάδα αυτή στην Α’ εθνική. Δεν υπάρχουν λόγια για τον Παναιτωλικό. Εχει τα γηπεδά του, έχει τον κόσμο του, έχει πρόεδρο που αγαπάει την ομάδα και πιστεύω ότι είναι από τις λίγες ομάδες που βοηθούν τα τοπικά σωματεία. Εγω προσωπικά όσες φορές ζήτησα βοήθεια από τον Παναιτωλικό στις ομάδες που ήμουνα δεν μου αρνήθηκε ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα σωματεία. Πάντα βοηθούσε και βοηθάει στο μέτρο και τον βαθμό που μπορεί. Μακάρι να υπάρχει ο Παναιτωλικός και να συνεχίσει να βοηθάει τις μικρές ομάδες ώστε να υπάρχει συνεχής ανάπτυξη στον τομέα του αθλητισμού στον Νομό μας.

image omades 02

*Βιογραφικό

Ξεκίνησα από 14 ετών στους μικρούς του ‘Παναιτωλικού’, επειδή όμως έμενα στις Φυτείες και δεν με βόλευε η απόσταση, έκανα το πρώτο μου δελτίο στην τοπική ομάδα του ‘Ακαρνανικού’. Επαιξα για τρία χρόνια στην μεγάλη ομάδα και σε ηλικία δέκα οκτώ ετών πήρα μεταγραφή για τον ‘Αράκυνθο’ Ματαράγκας ο οποίος εκείνη την χρονιά ανέβηκε στην Δ’ Εθνική. Επαιξα εκεί για δύο χρόνια και μετά πήρα μεταγραφή για τον ‘Ναυπακτιακό Αστέρα’ όπου αγωνίστηκα για τέσσερα χρόνια με την άνοδο που είχαμε στην Γ’ Εθνική. Ακολούθως πήγα στον ‘Τέλλο Αγρα’ Γαργαλιάνων στην Καλαμάτα όπου χάσαμε την άνοδο για ένα βαθμό από τον ‘Φωκικό’ Αμφίσσας. Μετά ξαναγύρισα στον ‘Ακαρνανικό’ με τον οποίο κατάφερα και ήμουν ένας από αυτούς που τον ανέβασαν στην Δ΄Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του. Μετά ασχολήθηκα πιο ενεργά με την προπονητική καθότι μου άρεσε. Επαιξα ποδόσφαιρο στον ‘Α.Ο. Ελαιοφύτου’, στον ‘Απόλλων Δοκιμίου’, ξαναγύρισα στον ‘Ακαρνανικό’. Εκεί ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα. Τότε προπονητής ήταν ο κος Γιώργος Παππάς, ο οποίος έφυγε στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου από την ομάδα, η οποία μου πρότεινε να αναλάβω εγώ. Ηταν ένα μεγάλο ρίσκο βέβαια για μένα. Ανέβασα τον ‘Ακαρνανικό’ στην Δ’ Εθνική. στην συνέχεια είχαμε περιόδους και στο Α’ και Β’ τοπικό με τον ‘Ακαρνανικό’. Πήγα προπονητής στον ‘Απόλλων Δοκιμίου’, μετά στον ‘Αχελώο Αγγελοκάστρου’, στον ‘Αχιλλέα Παπαδάτου’, δυο χρόνια στον ‘Αράκυνθο Ματαράγκας’, που είχαμε άνοδο στο Α’ τοπικό, και μετά με την ‘Δόξα Καινουρίου’ που και εκεί είχαμε άνοδο στο Α’ Τοπικό.

image 16

image omades 01

με τον 'Ριβάλντο'

image omades 03

image omades 04

image omades 05

image omades 06

image omades 07

image omades 11

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Το «Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού» εντάσσεται σε μία από τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες της Nestlé, το πρόγραμμα «Nestlé Παιδιά Όλο Υγεία» (Nestlé for Healthier Kids), η οποία ενώνει όλες τις προσπάθειες της εταιρείας για να στηρίζει τους γονείς στο ταξίδι τους για να μεγαλώσουν πιο υγιή παιδιά. Το Φεστιβάλ αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη σημασία του νερού για τον οργανισμό και τον πλανήτη. Έτσι, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή έχει εδώ και χρόνια ενεργοποιηθεί και σκοπεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας για το 2018 με άξονα την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

image 13

Ο κ. Δημήτρης Χανιόγλου, Υπεύθυνος του Τμήματος Νερών της Nestlé Ελλάς, δήλωσε: «Στην Nestlé σκοπός μας είναι να εργαζόμαστε ενισχύοντας την ποιότητα ζωής και συνεισφέροντας σε ένα πιο υγιές μέλλον. Στόχος μας είναι να βάζουμε με κάθε πρωτοβουλία μία επιπλέον σταγόνα στη συνεχή προσπάθεια που κάνουμε ώστε να είμαστε υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, συμβάλλοντας σε ένα βιώσιμο αύριο. Προσπαθούμε κάθε χρόνο να χτίζουμε πάνω στην υγιεινή ενυδάτωση, αλλά και στη σημαντικότητα του νερού στη ζωή των ανθρώπων. Ανυπομονούμε να βρεθούμε κοντά στην τοπική κοινωνία και να ενημερώσουμε μικρούς και μεγάλους για την πολυτιμότητα του νερού».

image 05

Ετσι λοιπόν ο επιτυχημένος θεσμός ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό το Αγρίνιο Παρασκευή 29/6 και δεύτερο το Μεσολόγγι το Σάββατο 30/6. Στο Αγρίνιο η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Δημάδη. Το AgrinioBestOf.gr ήταν εκεί. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με την υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου κα Ανθούλα Μακρή η οποία συμμετείχε στην διοργάνωση.

image 27

Τι είναι ο Εθελοντισμός ;

Εθελοντισμός είναι προσφορά, ζωή, ιδέα, όραμα.

Γιατί βρισκόμαστε εδώ σήμερα;

Σήμερα είμαστε εδώ γιατί στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας νερού που ειναι 22 Μσρτιου, η “Κορπή” ξεκίνησε μια καμπάνια στον Δήμο μας για το νερό, για την ποιότητα του νερού, το πόσο είναι απαραίτητο και πολύτιμο στον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι ζήτησε την βοήθεια και συνεργασία της ακτίνας εθελοντισμού μιας και είναι χορηγός μας, μας έχει στηρίξει πάρα πολύ και στο κοινωνικό παντοπωλείο,  στις πλημμύρες, στο let's do it, σε κάθε δράση, εκδήλωση, που ζητάμε βοήθεια είναι δίπλα μας. Σαν ακτίνα ήλθαμε να βοηθήσουμε την ημέρα αυτή για την ποιότητα του νερού, την ενυδάτωση, για το πόσο ενημερωμένοι είναι οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά για το νερό. Οι ενήλικες που επισκέφτηκαν το περίπτερο ενημερώθηκαν για την πολυτιμότητα του νερού, τους έγινε τεστ ενυδάτωσης, φεύγοντας τους προσφέρονταν και ενα μπουκαλάκι νερό. Παρατηρείται το φαινόμενο ότι πολλά παιδιά είναι αφυδατομένα. Σήμερα ήρθανε αρκετοί παιδικοί σύλλογοι, το χαμόγελο του παιδιού, η ηλιαχτίδα , ενημερώθηκαν για το πόσο πολύτιμο είναι το νερό, τα παιδιά παίξανε, ζωγραφίσανε με την βοηθεια αρκετών εθελοντών. Ηταν μια όμορφη εκδήλωση, μια γιορτή !!!

image 07

image 09

image 15
Θα μας πείτε και δυο πράγματα για το νερό, πόσο χρήσιμο είναι για εμάς και το περιβάλλον;

Το νερό είναι πηγή ζωής όντως και σαν αγαθό δεν το έχουμε εκτιμήσει, σπαταλάμε ασύστολα. Ισως εμείς εδώ στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε την τύχη να είμαστε ο Νομός του νερού και ειδικά το Αγρίνιο είναι η πόλη του νερού με τόσες λίμνες και ποτάμια γύρω. Υπάρχουν όμως άλλες χώρες που δεν έχουν νερό και κάνουν ατελείωτες ώρες να βρούν μια πηγή. Το νερό είναι ζωή. Βλέπουμε ότι και στις έρευνες που γίνονται στο διάστημα για άλλους πληνήτες όταν βρίσκουν νερό κάπου αμέσως βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχει και κάποια μορφή ζωής εκεί.

Είμαστε περήφανοι που το νερό Κορπής είναι από τα Ακαρνανικά όρη του νομού μας και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο;

Εννοείται πως ναι.

image 30
Θα γίνουν και άλλες σχετικές δρασεις;

Θεωρώ πως ναι. Οτι αναδεικνύει την πόλη μας και την περιοχή μας, η ακτίνα το στηρίζει

Ένα μήνυμα στους αναγνώστες για την παγκόσμια ημέρα του νερού

Νερό = πηγή ζωής. Μην το σπαταλάτε – σεβαστείτε το. Eίναι πολύτιμο αγαθό !!!

image 34

image 19

Ο κος Εύθυμιος Γρίβας (Αντιδήμαρχος Αγρινίου) με την κα Ανθούλα Μακρή (Υπεύθυνη Ακτίνας Εθελοντισμού) την κα Αγγελική Παπαδοπούλου (Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων της Nestle) και την κα Χρύσα Σπαή στον χώρο της εκδήλωσης.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 ΝΕΡΟ 1

ΝΕΡΟ 2

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28/6/2018 στο Αγρίνιο και στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο» η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Αριβίστες» του Μάκη Σέργιου. Για τον συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος Νίκος Κανής και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παντελής Φλωρόπουλος. Ο Μάκης Σέργιος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1957, σπούδασε φυσικές επιστήμες αλλά ασχολήθηκε κυρίως με έκδοση εφημερίδων στην Πάτρα αρχικά και την Ναύπακτο μετέπειτα. Το βιβλίο «Οι Αριβίστες» είναι ένα κοσμοπολίτικο, ερωτικό και πολιτικο-οικονομικό θρίλερ και αποτελεί την πρώτη του συγγραφική δουλειά. Η έκδοση έγινε από τον εκδοτικό οίκο «ΩΚΕΑΝΟΣ». Για το θέμα του βιβλίου μίλησε με την Χρύσα Σπαή.

image 17 

Τι σημαίνει ο όρος Αριβίστας στην καθημερινή μας ζωή;

Αριβίστας είναι εκείνος που πατάει επί πτωμάτων χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες της προσπάθειας του να ανεβεί κοινωνικά, οικονομικά... Ο ασυνείδητος και σκληρός με τους αντιπάλους του σ' αυτή την πορεία ανόδου.

Που συναντάμε τον Αριβίστα; σε ποια επαγγέλματα, θέσεις στην κοινωνία;

Θα απαντήσω με μια φράση που μια από τους ήρωες - μάλλον "αντιήρωες", όπως περιγράφω τους πρωταγωνιστές - του βιβλίου μου, η Φωτεινή Ασλανίδη, λέει στον Ντράγκαν ότι, "…η απληστία και ο αριβισμός υπάρχει στο DNA κάθε ανθρώπου! Αρκεί να βρεθούν σε συνθήκες ατιμωρησίας και θα τα εκδηλώσουν αυτά τα χαρακτηριστικά, όλοι". Αυτό πιστεύω.

image 26

Το βιβλίο σας αναφέρεται στην εποχή της άνθησης του χρηματιστηρίου το 1999. Πως ο κόσμος πείσθηκε τότε και έπαιξε χρηματιστήριο;

Επαναλαμβάνω την προηγούμενη απάντηση, ότι η απληστία εκφραζόμενη με την δίψα του άκοπου και γρήγορου πλουτισμού, ενυπάρχει στο DNA όλων μας. Δεν νομίζω ότι τα 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που μπλέξανε σε αυτή την περιπέτεια ήταν η εξαίρεση, θα έλεγα πως ήταν μάλλον ο κανόνας.

Γιατί οι Έλληνες στην εποχή της άνθησης καθόταν μπροστά στις οθόνες για να δουν τις μετοχές τους να κάνουν LimitUp (γρήγορο κέρδος);

Επειδή πίστεψαν ότι, παρακολουθώντας τα παπαγαλάκια τότε των τηλεοράσεων τα οποία ήταν κατευθυνόμενα από τις κυβερνητικές επιλογές εκείνης της εποχής, πίστεψαν ότι θα γίνουν επαΐοντες οι ίδιοι, ότι θα μάθουν πως παίζεται το παιγνίδι και θα βγουν κερδισμένοι απ' αυτό! Αυτή αποδείχτηκε η μεγάλη τους πλάνη.

Ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τον πλανήτη στην οικονομική κρίση;

Ο κόσμος, οδηγήθηκε σ' αυτήν εκών - άκων. Η διαπλοκή που την προκάλεσε, είχε τις ρίζες της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αμερική! Την εποχή εκείνη υπήρξε το "δόγμα Κλίντον" - το οποίο στην Ευρώπη το αγνοούσαν – που συνοψιζόταν στην φράση… «κάθε Αμερικανός πολίτης να έχει ιδιόκτητο σπίτι»! Το αποτέλεσμά του ήταν να προχωρήσουν οι Αμερικάνικες τράπεζες σε άφθονα στεγαστικά δάνεια. Είχαν φτάσει να έχουν δώσει τότε 6,5 – 7 εκατομμύρια τέτοια δάνεια! Δηλαδή, μιλάμε για τρομακτικά ποσά, τα οποία – φυσικά – οι τράπεζες τα δανείζονταν από τις γνωστές μας "αγορές". Ενώ λοιπόν υπήρχε αυτή η αθρόα παροχή στεγαστικών δανείων στην Αμερική, μετά το κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η εξωτερική της πολιτική άλλαξε άρδην, με μία από τις πρώτες συνέπειες την ανατροπή της κοινωνικής πολιτικής και των οικονομικών, φιλολαϊκών επιλογών της Αμερικάνικης κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί ο μέσος Αμερικανός πολίτης σε πλήρη αδυναμία να εξοφλήσει τις αυξημένες δόσεις των στεγαστικών του δανείων. Ο Αμερικάνος, δεν είναι σαν τον μέσο Έλληνα που το σπίτι του είναι… "στόχος ζωής"! Δεν νοιάζεται ιδιαίτερα... "Έλα τράπεζα και πάρε το γιαπί, δεν σου πληρώνω τις δόσεις" έφτασε να πει! Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν οι τράπεζες ιδιοκτήτες εκατομμυρίων έτοιμων ή μισοτελειωμένων οικοδομών και, φυσικά, …χρεωμένες στους επενδυτές τους με τρισεκατομμύρια σε μετρητό. Αυτοί που είχαν δανείσει στις τράπεζες, ήθελαν τα λεφτά τους! Έτσι  ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση: Οι Αμερικάνικες τράπεζες κατέρρευσαν με πρώτη την Lehman Brothers! Το Αμερικανικό δημόσιο προσπάθησε να τις ενισχύσει αλλά το κραχ είχε ήδη συμβεί. Η συνέχεια είναι γνωστή... Εξαναγκάστηκαν βίαια οι λαοί, οι κρατικές οικονομίες όλου του πλανήτη, να αποζημιώσουν τις "αγορές" για τη "χασούρα" τους στον τζόγο της Αμερικάνικης Στεγαστικής πολιτικής!

image 10

Είναι οι πολιτικοί μας μεγάλοι αριβίστες;

Αν κάποιος δεν είναι αριβίστας δεν γίνεται πολιτικός! Εκτός αν έχουμε την αφέλεια να νομίζουμε ότι κάποιοι ακολουθούν τον δρόμο της πολιτικής για να κάνουν καλό στον τόπο! Με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι όσοι αναλαμβάνουν εξουσία, τα δικά τους συμφέροντα προωθούν και τις δικές τους, προσωπικές φιλοδοξίες ικανοποιούν!

Μπορεί ένα συγγραφέας με ένα βιβλίο του να αλλάξει μυαλά και συνειδήσεις να ξεπεράσει έναν πολιτικό και να κτίσει έναν καινούργιο κόσμο;

ΟΧΙ! Απόλυτα και μονολεκτικά. Κάθε συγγραφέας, γράφοντας, έχει στόχους προφανείς και μετρημένους στα δάκτυλα… μισού χεριού! Κατά αρχήν να γίνει αναγνωρίσιμος! Στη συνέχεια να βγάλει λεφτά και, τέλος, να κάνει το… ψώνιο του. Δεν προσβλέπει στο να αλλάξει κάτι στην κοινωνία. Ας φτάσει πρώτα στο να καταστεί ορόσημο και μετά βλέπουμε... Δεν ξέρω πόσους διψασμένους αναγνώστες θα αποκτήσω εγώ μετά από το υπέροχο κείμενο – κριτική του βιβλίου μου, που εμπνεύστηκε ο κος Παντελής Φλωρόπουλος, πάντως δεν φιλοδοξώ να διαμορφώσω συνειδήσεις! Ωστόσο, μέρος του στόχου μου είναι πάντα η ενημέρωση και αυτό το έχω κληρονομήσει από την προηγούμενη δραστηριότητα μου, σαν δημοσιογράφος και "εφημεριδάς". Αν συμβεί ωστόσο, καλώς να έρθει.

image 23

Ευχαριστούμε κε Μάκη Σέργιε για την συνέντευξη και ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο

Ευχαριστώ και εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εξηγήσω κάποια πράγματα στο αναγνωστικό κοινό.


Το βίντεο απο την παρουσίαση του βιβλίου στο "Βιβλιοτρόπιο"


Τμημα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Σελίδα 1 από 15

 

mpampatsikos

fit ems

dimitra greka

manikas

prosfigas

giglas gym

panaitolikos1926

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

liapis elastika

grivaswines

Εργασία στην Ελλάδα

 

Ροή Ειδήσεων

Αυγ 20, 2018

Ανοιχτές θέσεις εργασίας στα Coffee Brands στο Αγρίνιο

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Αυγ 20, 2018

Δύο θέσεις εργασίας στο IBHA στο Αγρίνιο

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Αυγ 20, 2018

Το κυπαρίσσι του Πατροκοσμά στην Πρασιά Αγράφων (video)

in Πολυμέσα, Παρουσιάσεις
Αυγ 20, 2018

Αύγουστος, ο άλλοτε μήνας του καπνού στο Αγρίνιο

in Πολυμέσα, Παρουσιάσεις
Αυγ 20, 2018

Αναδρομικά στους ενστόλους: Πότε θα δοθούν -Τα ποσά ανά βαθμό

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Αυγ 20, 2018

Αντιμετωπίστε τους ψύλλους και τα άλλα εξωπαράσιτα

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας
Αυγ 20, 2018

Μέχρι 31 Αυγούστου η Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις
Γενικά και Αόριστα
  • 1