Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  7:27 πμ
 
wm small
Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 17:51

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 117η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν είναι ανεξήγητο μετέωρο της πνευματικής ζωής της αναγέννησης. Η οικουμενικότητα του, ενσαρκώνει το τολμηρό όραμα μιας εποχής, που είδε στο πρόσωπό του καλλιτέχνη έναν νέο Προμηθέα και έναν πανεπιστήμονα.

- Οι γαλαξίες αποτελούν δομικά στοιχεία του σύμπαντος και είναι ουσιαστικά τεράστια συστήματα αστέρων. Οι αστέρες κάθε γαλαξία -τα κυτταρά του- έχουν πολύ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Ο αριθμός τους υπερβαίνει συνήθως τις μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια, ενώ ο μεσοαστρικός χώρος καλύπτεται απο αέριο και σκόνη.

- Η μεγάλη έκρηξη (το Big Bang) είναι μια μέρα δίχως χθές.

- Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα η ιστορία του κόσμου αρχίζει με μιά μεγάλη έκρηξη. Ο όρος ασφαλώς καλύπτει και την άγνοιά μας. Είναι βέβαιο ότι δεν είναι μια έκρηξη μέσα στο χώρο και σε συγκεκριμένο χρόνο, όπως είναι για παράδειγμα, η έκρηξη μιας οβίδας. Η μεγάλη έκρηξη δημιουργεί η ίδια το χώρο και το χρόνο και συμβαίνει ταυτόχρονα και παντού. Έτσι σε κάθε γαλαξία που βλέπει τους άλλους να απομακρύνονται, δημιουργείται σήμερα η εντύπωση ότι εκείνος υπήρξε το κέντρο της έκρηξης. Στην πραγματικότητα, ούτε κάποιο σημείο που έγινε η έκρηξη μπορεί να νοηθεί, ούτε και υπάρχει κέντρο στο σημερινό σύμπαν.

- Τώρα αν ο κόσμος εγινε μέσα σε έξι μέρες, που λέει η μυθική γλώσσα της βίβλου ή δεκαπέντε δισεκατομμύρια χρόνια που λένε οι επιστήμονες δεν είναι το κεφαλαιώδες. Εκείνο που έχει σημασία είναι το γιατί απο το μη ον περάσαμε στο ον. Αυτό παραμένει το αεί ζητούμενο και το αεί απορούμενο.

- Ο λαμπτήρας του Έντισον είχε γρήγορα μεγάλη διάδοση, αλλά για πολύ καιρό τα ξενοδοχεία της εποχής χρειαζόταν να υπενθυμίζουν στους πελάτες τους, ότι η "λάμπα" του δωματίου τους ανάβει μόνη της, χωρίς σπίρτα.

- Μερικοί επιστήμονες κάνουν σήμερα μια τολμηρή πρόβλεψη! Ότι ενας νέος κλάδος εφαρμογών η "Φωτονική" θα εκθρονίσει την ηλεκτρονική απο την ηγεσία της τεχνολογικής εποχής μας.

- Η φωτογραφία αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη εφεύρεση μετά την τυπογραφία.

- Ο Αγγλικός όρος λέιζερ (Laser) προέρχεται απο τα αρχικά των λέξεων "Ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας"

- Το λείζερ ειναι μια πανίσχυρη τεχνολογία, που μας μαθαίνει τις δυνατότητες του φωτός.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 551 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Στην ίδια κατηγορία