Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  3:07 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 20:33

Ενδεικτικές αναφορές σε σχολικά βιβλία για το Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κάποιες αναφορές στο Αγρίνιο υπάρχουν και στα σχολικά εγχειρίδια του Γυμνασίου & Λυκείου, ελάχιστα όμως. Κάνοντας μια πρόχειρη αναζήτηση στην «Πύλη της Ελληνικής Γλώσσας», εμφανίζεται ως η πιο σημαντική αναφορά για το Αγρίνιο στο ζήτημα των Εθνικών Κτημάτων και στην μετοίκηση των Σουλιωτών. Επίσης σε ενότητα της Νεοελληνικής Γλώσσας χρησιμοποιείται ως παράδειγμα σε αυτοβιογραφικό σημείωμα.

Επίσης αναφέρεται σε κάποιες ασκήσεις Φυσικής αλλά και Πληροφορικής. Σημειωτέον ότι οι παρακάτω αναφορές ενδέχεται να βρίσκονται σε βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που να έχουν αποσυρθεί ή τροποποιηθεί:

Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας (Γ΄ Λυκείου Θεωρήτικής Κατεύθυνσης) : Εξήγηση

2. Πρόσφυγες από τον ελλαδικό χώρο
«Μεγάλα κύματα προσφύγων από την Ήπειρο κατευθύνθηκαν στη Δυτική Στερεά, για να αποφύγουν τα τουρκικά αντίποινα, μετά την καταστολή του κινήματος, το καλοκαίρι του 1821. Πλήθη συνέρρευσαν στο Μεσολόγγι. Τελευταίοι κατέφθασαν οι Σουλιώτες στις αρχές του 1823, μέσω των Ιόνιων νησιών, μετά τη λύση της πολιορκίας του Σουλίου. Οι Σουλιώτες πρόσφυγες έφτασαν σε μια περίοδο κατά την οποία το Μεσολόγγι, μετά την εκδίωξη των Τούρκων από τη Δυτική Στερεά, είχε πλέον επιβαρυνθεί υπερβολικά. Οι εγχώριοι δυσφορούσαν έντονα γι’ αυτήν τη συνεχή εισροή προσφυγικών πληθυσμών. Για να ανακουφιστεί η πόλη, το Βουλευτικό παραχώρησε στους Σουλιώτες το Ζαπάντι, βορειοδυτικά του Αγρινίου. Οργανωμένες όμως αντιδράσεις των ντόπιων ματαίωσαν τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση γης για εγκατάσταση προσφύγων. Παρά την αποτυχία, η απόφαση αυτή αποτελεί την πρώτη ιδέα για αποκατάσταση προσφύγων στα χρόνια του Αγώνα και έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα αξιοποίησης των «εθνικών γαιών», που επρόκειτο να απασχολήσει αργότερα το νεοελληνικό κράτος»

Φυσική (Β’ Γυμνασίου) :: Παροχή οδηγιών

Ερωτήσεις – Ασκήσεις
«8. Ποια είναι η μικρότερη τιμή της κλίμακας Κελσίου και ποια της κλίμακας Κέλβιν; 9. Από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφηκαν κατά την 18η Δεκεμβρίου και την 7η Αυγούστου 1995 , οι παρακάτω θερμοκρασίες (σε °C):

ΔΕΚ ΑΥΓ ΔΕΚ ΑΥΓ Αθήνα 7 36 Θεσσαλονίκη 3 30 Καλαμάτα 9 34 Νευροκόπι -2 26 Ηράκλειο 10 34 Κομοτινή 2 29 Ρόδος 9 31 Φλώρινα -1 28 Αγρίνιο 8 29 Αλμυρός 4 31 Ιωάννινα 4 29 Λαμία 7 35

Να υπολογίσετε τη διαφορά μεταξύ της θερινής και της χειμερινής θερμοκρασίας για κάθε πόλη»

Φυσική (Β΄ Τάξης 1ου Κύκλου Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) : Περιγραφή

1.13 Ειδικές θερμότητες
«β) Στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Ελλάδας (Τρίπολη, Αγρίνιο, Λάρισα) σημειώνονται το καλοκαίρι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και το χειμώνα πολύ χαμηλές. Αντίθετα, στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές έχουμε μέτριες θερμοκρασίες τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Οι ειδικές θερμότητες των αερίων είναι πιο πολύπλοκες απ’ όσο για τα στερεά και για τα υγρά, που η μεταβολή του όγκου τους λόγω της μεταβολής της θερμοκρασίας είναι σχετικά μικρή.

Τεχν. Υπολιγιστικών Συστημάτων & Λειτουργικών Συστημάτων (Γ΄ Εν. Λυκ.) :: Ανάλυση διαδικασίας

Τι θα μάθεις;

Στο σχήμα οι κόμβοι του γράφου είναι οι «Αγρίνιο», «Αθήνα», «Θεσσαλονίκη», «Ιωάννινα», «Κόρινθος», «Λαμία» και «Πάτρα». Όλοι οι δρόμοι του γράφου είναι διπλής κατευθύνσεως, οπότε ο γράφος είναι απλός και κάθε ακμή μπορούμε να τη «διασχίσουμε» και προς τις δυο κατευθύνσεις. Αν είχε κάποιους μονόδρομους, τότε θα αντικαθιστούσαμε όλες τις απλές ακμές με δυο αντίθετης κατευθύνσεως. Έτσι για το δρόμο Θεσσαλονίκης-Ιωαννίνων, θα είχαμε μια ακμή Θεσσαλονίκη -> Ιωάννινα και μια Ιωάννινα -> Θεσσαλονίκη.»

Έκφραση Έκθεση Β’ τεύχος (Ενιαίου Λυκείου) :: Αυτοβιογραφικό σημείωμα

<>
«Βιογραφικό σημείωμα της…
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1950. Το 1968 γράφτηκα στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπούδασα με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Το 1972 πήρα το πτυχίο του τμήματος Μέσων και Νεότερων Ελληνικών Σπουδών (Μ.Ν.ΕΣ.) με άριστα και διορίστηκα καθηγήτρια στη Μ. Εκπαίδευση.

Υπηρέτησα στο Αγρίνιο, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη. Το 1977-78 παρακολούθησα τα μαθήματα της Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.) και το 1979-80 γράφτηκα στο μεταπτυχιακό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το 1982 πήρα με άριστα το δίπλωμα των μεταπτυχιακών σπουδών του κλάδου Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας.»

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1684 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.