Τρίτη, 21η Μαίου 2024  6:12 μμ
 
wm small
Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 19:24

Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας: Δημοπρατείται η μαρίνα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας: Δημοπρατείται η μαρίνα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, έργο που θα «απογειώσει» το τουριστικό προϊόν της Βόνιτσας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η οποία συμπληρώνει πως στον «αέρα» βγήκε από την Πέμπτη 31/3 ο διαγωνισμός του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας για τη μαρίνα της Βόνιτσας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και ίσως το σημαντικότερο τουριστικού χαρακτήρα έργο της Αιτωλοακαρνανίας, που χρηματοδοτείται με 3,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια κατέβαλλες μια επίπονη προσπάθεια να ωριμάσει το έργο αυτό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης ήταν η συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που στα τέλη του 2020 υπέβαλλε την πρόταση του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Είναι γνωστό ότι η Αιτωλοακαρνανία και ευρύτερα η Δυτική Ελλάδα υστερεί σε όλους τους οικονομικούς αναπτυξιακούς δείκτες σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς ο τουρισμός έχει πολύ μικρό μερίδιο στην τοπική οικονομία. Η κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας 106 σκαφών στη Βόνιτσα είναι ένα έργο, που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στο να αποκτήσει ο τουρισμός μεγαλύτερο μερίδιο στην τοπική οικονομία.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια οι μαρίνες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου (Λευκάδα, Πρέβεζα, Μεγανήσι κτλ) στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν δείχνουν να μην μπορούν ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Η δημοπρασία του έργου με την ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 26/04, ενώ ο ορίζοντας υλοποίησης του έργου είναι δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει όλες τις κατασκευές για τη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού λιμένα για τον ασφαλή ελλιμενισμό 106 σκαφών αναψυχής, μήκους μέχρι 25 m, με τα εξής χαρακτηριστικά:

– εμβαδό χερσαίας ζώνης 3.905 m²

– εμβαδό θαλάσσιας ζώνης 62.018 m²

-ενίσχυση θωράκισης του υφιστάμενου κυματοθραύστη μήκους περίπου 300 m

– επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος σε μήκος 16,70 m

– ράμπα ανέλκυσης/ καθέλκυσης σκαφών

-πόντιση 3 πλωτών προβλητών πρόσδεσης σκαφών και μόνιμα αγκυροβόλια (ρεμέντζα)

-κτιριακές υποδομές 300m² (κτίριο γραφείων διοίκησης/ αναψυκτηρίου/ χώρων υγιεινής με υπαίθριο χώρο)

– Η/Μ εγκαταστάσεις (υποσταθμός, αντλιοστάσιο κλπ)

– σταθμός καυσίμων και παραλαβής αποβλήτων

 -πλήρως διαμορφωμένη χερσαία ζώνη (οδικό δίκτυο, θέσεις στάθμευσης, χώροι πρασίνου, ζώνη περιπάτου κ.α.)

Σε όλες τις θέσεις ελλιμενισμού σκαφών προβλέπεται εγκατάσταση πυρόσβεσης και η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη, θα παρέχονται υπηρεσίες τηλεφώνου και δυνατότητας σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Αναμόρφωση της χερσαίας ζώνης

Η χερσαία ζώνη του καταφυγίου τουριστικών σκαφών οριοθετείται προς βορρά από την επέκταση του υφιστάμενου παραλιακού κρηπιδώματος, προς δυσμάς από το υφιστάμενο τοιχίο στον πόδα του παρακείμενου πρανούς, προς ανατολάς από το μέτωπο του παραλιακού κρηπιδώματος και προς νότο από την είσοδο του καταφυγίου. Η συνολική επιφάνεια της χερσαία ζώνης είναι 4 στρέμματα περίπου.

Στο χερσαίο χώρο του καταφυγίου αναπτύσσονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής δόμησης 300 τ.μ. και τα δίκτυα Η/Μ παροχών, που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του καταφυγίου και διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος.

Οι απαραίτητες υποδομές για τις λειτουργίες και χρήσεις της χερσαίας ζώνης έχουν ως εξής:

• Κτίριο γραφείων διοίκησης/ αναψυκτηρίου/ χώρων υγιεινής με υπαίθριο χώρο (πέργκολα), συμπεριλαμβανομένου του χώρου Η/Μ εγκαταστάσεων (υποσταθμός, αντλιοστάσιο κλπ.)

• Θέσεις στάθμευσης οχημάτων

• Ζώνες πρασίνου

• Φυλάκιο εισόδου

• Χώρος σταθμού καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων πλοίων και χώρος υπόγειων δεξαμενών.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας: Δημοπρατείται η μαρίνα

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 314 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.