Πέμπτη, 16η Μαίου 2024  8:53 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 14:34

Το μοντέλο της BayWa… και η Ένωση Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η BayWa, η μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση στη Γερμανία και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με ενεργό παρουσία σε 50 κράτη, με έσοδα που ξεπερνάνε τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (!!!), με περισσότερους από 21.000 εργαζομένους, έχει δυναμικότατα εντάξει στις δραστηριότητές της την ενέργεια. Και τα τελευταία, αρκετά χρόνια, προχωρά σε σοβαρές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

Ως παγκόσμιος παίκτης, αναπτύσσει κορυφαία έργα και λύσεις για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες σε τρόφιμα, ενέργεια κ.α., η δε επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (BayWa re AG) έχει γίνει ένας σημαντικός πυλώνας.

  • Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της BayWa και ενημερωθείτε για το ποιος είναι και τι κάνει αυτός ο παγκόσμιος κολοσσός ΕΔΩ

Επίσης, μια γενική εικόνα θα δείτε στο ακόλουθο βίντεο:

Η BayWa, την οποία θαυμάζουν και τις κάνουν αφιερώματα μέχρι και οι επικριτές μας, έχει αντιληφθεί αυτό που οι αρνητές της κοινής λογικής και κάθε προσπάθειας ανάπτυξης του αγροτικού χώρου στην Ελλάδα επιμένουν να «θάβουν», εκτιμώντας ότι μόνοι αυτοί έχουν δικαίωμα στην πρόοδο και στην ευημερία: ότι, δηλαδή, το μέλλον βρίσκεται στην ενέργεια και για τον αγροτικό κόσμο.

Τη νοοτροπία την έχουμε σχολιάσει και άλλοτε: θέλουν τον αγρότη φτωχό και ταπεινωμένο, εγκλωβισμένο στο πρότυπο άλλων δεκαετιών, εκείνων που ήθελαν τον αγρότη να σκάβει το χωράφι του όλη μέρα κάτω απ’ τον καυτό ήλιο.

Η BayWa αντελήφθη ότι ο καυτός ήλιος μπορεί άλλως πως να λειτουργήσει υπέρ του αγρότη και να φέρει σοβαρό εισόδημα. Και επειδή η Γερμανία δεν έχει το πλεονέκτημα, εξακτινώθηκε σε πολλές άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, το παράδειγμα της BayWa, ως πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, υιοθέτησε και εφάρμοσε πρώτη η Ένωση Αγρινίου, ανοίγοντας δρόμους, σε μια εποχή μάλιστα που η χρηματοδότηση ήταν ανύπαρκτη και που όλα αυτά έμοιαζαν ξένα και εξωπραγματικά.

Σήμερα η Ένωση Αγρινίου αναγνωρίζεται σε όλη τη χώρα (και όχι μόνο) ως το παράδειγμα καλής πρακτικής και, κατ’ αναλογίαν βεβαίως, υλοποιεί έργα και δράσεις που έρχονται ακριβώς να εισάγουν τον αγροτικό τομέα στο μοντέλο που υποχρεωτικά θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες.

Η ενέργεια και μάλιστα η από ανανεώσιμες πηγές παραγόμενη, είναι το κλειδί του μέλλοντος κόσμου. Αυτό, άλλωστε, δηλώνει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική πολιτεία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση), οι περιβόητες «αγορές», ο διεθνής τύπος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, …όλος ο κόσμος.

Όλος ο κόσμος, …εκτός από εκείνους που επιμένουν μπροστά στο μικροσυμφέρον, στην εμπάθεια και στις εμμονές τους να υπονομεύουν αυτό το μέλλον, καταδικάζοντας τους αγρότες στην υπανάπτυξη.

Διαβάστηκε 317 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία