Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  2:35 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 12:37

Πρωτοβουλία για “μη κρατικό” Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει ο βουλευτής Ηλείας Πάνος Τζαβάρας – Τι είπε στον “Δυτικά Fm 92,8”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία  “μη κρατικού” Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, αναλαμβάνει ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας όπως προανήγγειλε μιλώντας στον “Δυτικά Fm 92,8”,

Ο κ. Τζαβάρας  ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, εξαιτίας των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μη κρατικού δημόσιου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με περιφερειακό χαρακτήρα και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

“Η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία  θα αποκτήσουν ένα Πανεπιστήμιο που θα λέγεται Δυτικής Ελλάδας και για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έχουμε μη κρατικό δημόσιο Πανεπιστήμιο το οποίο θα το ιδρύσει η Περιφέρεια και όσοι Δήμοι θέλουν να συμπράξουν.  Αυτό επιτρέπεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος (παράγραφος 5 και 6). Πράγματι, δίνει περιθώριο ερμηνευτικά για να υπάρξει τέτοιο Πανεπιστήμιο. Ας συμμαχήσουμε οι δύο νομοί Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και ας αποδείξουμε ότι η λογική μπορεί ακόμα να έχει βασίλειο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας”, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή της Δήμητρας Λαοπόδη.

Όπως σημείωσε έχει κάνει τη σχετική πρόταση στο Δήμο Ήλιδας και σε αυτόν της Αρχαίας Ολυμπίας και έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Πρόκειται να  την διατυπώσει και στους δημάρχους Αγρινίου και Μεσολογγίου με την προσδοκία να ληφθεί μια “απόφαση που θα γράψει ιστορία”,  όπως σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι “το Πανεπιστήμιο Πατρών με τον τρόπο που συμπεριφέρεται και διαχειρίζεται τα ζητήματα που αφορούν την κατανομή των Τμημάτων και των Σχολών στην Περιφέρεια κάνει χονδροειδή λάθη”. Διαπίστωσε ότι ο κ. πρύτανης και η Σύγκλητος συμπεριφέρονται “σαν να είναι πολιτικοί” και έκανε λόγο για “πλήγμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στην πανεπιστημιακή ευταξία”.”

“Πριν από ένα μήνα η Σύγκλητος είχε πάρει απόφαση και έλεγε ότι τα Τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας θα έχουν το προσεχές έτος 100 εισακτέους το κάθε Τμήμα. Μετά από ένα μήνα, δεν ξέρω κατόπιν ποιας καινούργιας επιφοίτησης χωρίς καμία νέα συνεδρίαση αλλά μάλλον δια τηλεφώνου και διά περιφοράς αποφάσισαν ότι αυτά τα τμήματα θα έχουν…μηδέν εισακτέους. Εάν μια Σύγκλητος αντιμετωπίζει με τέτοια επιπολαιότητα και τέτοια ελαφρότητα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των Τμημάτων που είναι στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, φαντάζεστε πόσο σοβαρά θα ασχολούνται με τα διδακτικά τους καθήκοντα”,  σχολίασε ο βουλευτής.

“Δεν δεν θα υπήρχε στον πολιτισμένο κόσμο πανεπιστήμιο στην περιφέρεια μιας Αρχαίας Ολυμπίας με αυτήν την οικουμενική αναγνώριση ως ιστορικού και αρχαιολογικού τόπου, ως κοιτίδας πολιτισμού και δεν θα ήθελε να έχει ένα Τμήμα με Ιστορίας ή με  Αρχαιολογία αναγνώριση” είπε και συμπλήρωσε: “μοναδική και κραυγαλέα εξαίρεση αποτελεί το Πανεπιστήμιο Πατρών”.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τζαβάρα στον “Δυτικά Fm 92,8”:

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 299 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 12:46
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.