Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:38 μμ
 
wm small
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 20:35

Δείτε ποιοι είναι οι έξι λόγοι που τα μαλλιά μας γίνονται γκρι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το να γίνονται τα μαλλιά μας γκρι είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς αποτελεί μια διαδικασία που συνοδεύεται μαζί με την γήρανση ως κομμάτι της ζωής μας.

Το φυσικό χρώμα των μαλλιών προέρχεται από τη μελανίνη, μια χρωστική ουσία που παράγεται από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία δίνουν μελανίνη στα κύτταρα της τρίχας, καθορίζοντας το φυσικό χρώμα της.

Μεγαλώνοντας τα μελανοκύτταρα παράγουν λιγότερη μελανίνη με αποτέλεσμα το χρώμα να ελαττώνεται και να γκριζάρει.Τα γκρι μαλλιά όμως δεν εμφανίζονται μονάχα μεγαλώνοντας αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την αλλαγή.

Ακολουθούν οι έξι λόγοι που τα μαλλιά μας γίνονται γκρι:

Γενετική

Τα μαλλιά μας επηρεάζονται άμεσα από τη γενετική μας σύνθεση. Σε περίπτωση που μέλη της οικογένειας σας έχουν γκρι μαλλιά από νεαρή ηλικία είναι πιθανό να συμβεί και σε εσάς.

Τα γονίδια μας σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή μελανίνης και οι παραλλαγές σε αυτά τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα της αλλά και τον ρυθμό παραγωγής της.

Έτσι, σύμφωνα με την New York Post τα χρωστικά κύτταρα στους θύλακες των τριχών μειώνονται με τον καιρό.

Η εθνικότητα επίσης σχετίζεται με τη γενετική προδιάθεση. Έτσι τα άτομα με πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος εμφανίζουν νωρίτερα γκρι τρίχες σε σχέση με εκείνα τα άτομα που έχουν πιο σκουρόχρωμο δέρμα, λόγω των διαφορών στην παραγωγή μελανίνης.

Στρες

Μπορεί το άγχος να μην κάνει τα μαλλιά άμεσα να γκριζάρουν, ωστόσο το χρόνιο στρες σχετίζεται με την αλλαγή στα μαλλιά.

Αυτό γίνεται επειδή το χρόνιο στρες επηρεάζει άμεσα το σώμα μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις το δώμα απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη, που όταν παράγεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα επηρεάζει τις φυσικές μας λειτουργίες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να διαταράξει τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων και να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται με την πρόωρη γήρανση, επομένως και με το γκριζάρισμα των μαλλιών. Το τσιγάρο περιέχει χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τοξίνες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα τριχοθυλάκια και την παραγωγή μελανίνης.

Τα συστατικά του καπνού μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να βλάψουν τα κύτταρα. Έτσι, διαταράζεται η κανονική λειτουργία των μελανοκυττάρων.

Διατροφικές ελλείψεις

Είναι σημαντικό να έχουμε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν ρόλο στην παραγωγή μελανίνης. Ελλείψεις σε βιταμίνες B12, D, Ε και μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, μπορούν να μειώσουν την παραγωγή της μελανίνης.

Οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να μην είναι η μοναδική αιτία γκρίζων μαλλιών.

Παθήσεις

Μερικές ιατρικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των μαλλιών, όπως η λεύκη, οι αυτοάνοσες διαταραχές και ο θυρεοειδής.

Οι ρύποι

Η έκθεση μας σε ρύπους όπως αυτούς που παράγουν τα οχήματα, βιομηχανικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στο σώμα μας.

Η παρατεταμένη έκθεση σε ρύπους μπορεί να κάνει τα μαλλιά να χάσουν τη φυσική τους χρωστική ουσία και να οδηγήσουν σε πρόωρο γκριζάρισμα.

Τα μαλλιά μας δεν γίνονται γκρι, αλλά παράγονται έτσι από τη ρίζα. Δηλαδή κάθε γκρι τρίχες, πρόκειται για νέα τριχοθυλάκια που δεν έχουν χρωστικές ουσίες.

Να σημειωθεί πως ο μύθος που λέει ότι το να τραβάς τις λευκές τρίχες προκαλεί περισσότερες δεν ισχύει.

pronews.gr

Διαβάστηκε 368 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.