Τετάρτη, 15η Μαίου 2024  6:54 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 19:23

Tηλεδιάσκεψη Τσιάρα με τους Δικηγορικούς Συλλόγους: e-διαζύγιο και συνεπιμέλεια επί τάπητος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι αναφέρουν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αγρινίου και Μεσολογγίου για τις επικείμενες αλλαγές

Τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα πραγματοποίησε προχθές η ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα στην ατζέντα, της οποίας ήταν το ηλεκτρονικό διαζύγιο και η συνεπιμέλεια. Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, διαδικασίες εξπρές για την άμεση έκδοση διαζυγίου, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων και χωρίς να απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής.

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τη βασική προϋπόθεση ότι η απόφαση θα είναι συναινετική, η λύση του γάμου θα γίνεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας που σχεδιάζεται και δεν θα απαιτείται οι συνομολογούμενοι να επιβεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής τους.

Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση και επεξεργασία μέχρι στιγμής, εισάγεται για πρώτη φορά η υποχρέωση των γονέων να απευθύνονται σε πρώτο στάδιο σε διαμεσολαβητή για την επιμέλεια των παιδιών και στην συνέχεια και αν δεν αποδώσει καρπούς το πρώτο στάδιο να καταφεύγουν στην δικαιοσύνη. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι πριν από κάθε απόφαση που θα αφορά τη γονική μέριμνα, το δικαστήριο θα μπορεί αν το επιθυμεί να ζητήσει την γνώμη του παιδιού, ενώ οι υποθέσεις οικογενειακού δικαίου θα εκδικάζονται πλέον μόνο από δικαστές, οι οποίοι θα έχουν περάσει από ειδικά σεμινάρια και προγράμματα επιμόρφωσης από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών!

Τα θέμα αυτά έχουν μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον και οι όποιες αλλαγές έρθουν συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών  και γι αυτό οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αγρινίου και Μεσολογγίου Δημήτρης Νικάκης και Χρήστος Παΐσιος αντιστοίχως τοποθετούνται στη «Σ».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Νικάκης τόνισε: «προ ολίγων ημερών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε πως το 2021 θα είναι το ψηφιακό έτος για την δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης και της ηλεκτρονικής άσκησης της δικηγορίας, όσον αναφορά την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου και βάσει του ισχύοντος νόμου, που εκδίδεται από συμβολαιογράφο παρουσία δύο δικηγορών και των εν διαστάσει συζύγων που ρυθμίζουν με κοινή τους συμφωνία, με συμβολαιογραφική δηλαδή πράξη, θέματα διατροφής, επιμέλειας και της επικοινωνίας των ανηλίκων τέκνων, με την ηλεκτρονική διαδικασία η έκδοση του συναινετικού διαζυγίου αυτή την στιγμή υπάρχει ως σκέψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα αλλάξει ο μέχρι και τώρα τρόπος έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου και θα εκδίδεται ηλεκτρονικά. Δεν έχουμε δει το σχέδιο νόμου, δεν γνωρίζουμε αν έχει γραφτεί, άλλωστε δεν έχει τεθεί καν σε διαβούλευση. Συνεπώς, πρέπει να αναμένουμε η σκέψη που υπάρχει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να μετατραπεί σε σχέδιο νόμου, να ψηφιστεί από την βουλή για να γνωρίζουμε πως με τη νέα ηλεκτρονική μορφή θα εκδίδεται το ηλεκτρονικό διαζύγιο. Δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, υπάρχει μόνο η σκέψη που διατύπωσε ο κ. Τσιάρας».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος ανέφερε: «είναι σχέδιο νόμου, που συζητείται και αποκλειστική βάση έχει την προαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Δεν θα έχει κάποια διαφορά με την υφιστάμενη κατάσταση, απλά προτείνει η επικύρωση της υπογραφής να γίνεται στον δικηγόρο και όχι στα Ειρηνοδικεία και ο δικηγόρος να αποστέλλει τα συμφωνητικά ηλεκτρονικά στον συμβολαιογράφο. Είναι μια πρόοδος, η οποία έχει θεσπιστεί σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών του κράτους, είναι στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προχωρά με γοργούς ρυθμούς, συνεπώς επιχειρούν να εντάξουν πολλές διαδικασίες της Δικαιοσύνης. Σχετικά με την συνεπιμέλεια είναι μια ρηξικέλευθη διάταξη, δημιουργεί νέα δεδομένα και η κοινωνία μας είναι ώριμη να τα δεχθεί. Η πρόταση που υπάρχει είναι να υπάρχει συνεπιμέλεια από τους δύο γονείς και βασικά και από τον πατέρα, καθώς μέχρι και τώρα υπάρχει ένα καθεστώς, που εκτός εξαιρέσεων την επιμέλεια αναλάμβανε η μητέρα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια εκτός εξαιρέσεων. Από το εξωτερικό, αλλά και από την Ελλάδα, υπάρχουν επιστημονικές σκέψεις πως η ψυχική υγεία του τέκνου έχει ανάγκη υποχρεωτικά και από τους δύο γονείς. Μπορεί να φαίνεται κάτι ρηξικέλευθο, αλλά είναι θαρρώ ώριμο και επ’ αγαθώ στην εξέλιξη του οικογενειακού δικαίου. Τα θέματα αυτά έχουν απασχολήσει αρκετές φορές την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα. Αυτή την στιγμή δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά συζητούνται οι αλλαγές και θεωρώ πως οι προτάσεις την νομοπαρασκευαστικής θα εγκριθούν με μικρές ίσως τροποποιήσεις. Η κοινωνία δεν είναι στατική, συνεπώς το Δίκαιο πρέπει να παρακολουθεί στενά την κοινωνία. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα ζητήματα αυτά και επιπροσθέτως λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε με την πανδημία ενδιαφέρεται περισσότερο, αν και δεν έχει αλλάξει κάτι προς στιγμήν. Το βέβαιο είναι πως για το συναινετικό διαζύγιο δεν θα αλλάξει κάτι ως προς την διαδικασία, απλά ο δικηγόρος, με την ίδια διαδικασία, θα αποστέλλει το συμφωνητικό που θα συνυπογράψουν οι δύο πλευρές στον συμβολαιογράφο, χωρίς να υπάρχει ανάγκη επίσκεψης».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 208 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.