Κυριακή, 26η Μαίου 2024  1:31 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 23:53

Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση: Μείον 12 δημοτικοί σύμβουλοι στο Δήμο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Έως τις 18 Μαρτίου σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση καταργεί την απλή αναλογική και θέτει ως όριο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών από τον α’ γύρο το 43%.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας με την κατάργηση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους.

Το κείμενο, που τέθηκε στην διαβούλευση πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ανατρέπει μια από τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, που είναι η μείωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, θέμα που έχει προκαλέσει -και δεν είναι το μόνο φυσικά- την αντίδραση των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Ιδίως στην περίπτωση των δήμων ένα από τα βασικότερα σημεία της διαφωνίας με την προτεινόμενη μείωση είναι η στελέχωση των Νομικών Προσώπων των Δήμων, αλλά και των επιτροπών των Δήμων.

Στην περίπτωση μάλιστα των μεγάλων Δήμων που διαθέτουν πολλά Νομικά Πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει τα τρίτα πέμπτα του δημοτικού συμβουλίου στο νικητή των εκλογών, εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένας ικανός αριθμός συμβούλων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της διοίκησης. Η ΚΕΔΕ μάλιστα συζητά ένα μια μείωση των Δημοτικών Συμβούλων της τάξης του 10%, όμως το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει μείωση που σε κάποιους Δήμους θα φτάνει ακόμη και το 38%.

Στο Δήμο Αγρινίου, για παράδειγμα, που σήμερα διαθέτει 45 δημοτικούς συμβούλιο η πρόταση είναι αυτοί να μειωθούν σε 33, δηλαδή προτείνεται μια μείωση που “αγγίζει” το 20%. Η ΚΕΔΕ μάλιστα έχει προτείνει σε Δήμους με πάνω από 6 Δημοτικές ενότητες, ένας τέτοιος είναι και ο Δήμος Αγρινίου, να αυξάνεται ο αριθμός των συμβούλων, έτσι ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων. Αντίστοιχα πάντως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας από 51 τώρα προβλέπονται με το νομοσχέδιο 41 περιφερειακοί σύμβουλοι. Τέλος ένα ακόμη αντεπιχείρημα στην προτεινόμενη μείωση είναι ότι ο αριθμός των δημοτικών ή και περιφερειακών συμβούλων είτε αυξηθεί, είτε μειωθεί δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση.

Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από:

i.            11 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους,

ii.           13 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από 2.001 έως 5.000 κατοίκους,

iii.          17 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από 5.001 έως 10.000 κατοίκους,

iv.           21 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από 10.001 έως 30.000 κατοίκους,

v.            27 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από 30.001 έως 50.000 κατοίκους,

vi.           33 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από 50.001 έως 100.000 κατοίκους,

vii.          37 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από 100.001 έως 200.000 κατοίκους

viii.         41 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από 200.001 και άνω κατοίκους.

Το περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από:

i.            31 μέλη, σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000 κατοίκους,

ii.           41 μέλη, σε περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 έως 800.000 κατοίκους,

iii.          51 μέλη, σε περιφέρειες με πληθυσμό άνω των 800.000 κατοίκων.

Οι βασικές αλλαγές του νέου συστήματος

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Νόμου συνοψίζονται στα παρακάτω:

1.     Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

2.     Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.

3.     Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.

4.     Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

5.     Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Δημήτρης Παπαδάκης- Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 258 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.