Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:24 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 01:21

Τα 5 πράγματα που κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από: Φύσσα Ν. Ελένη, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης, Ψυχοθεραπεία παιδιού, εφήβου κι ενήλικα.

1) Βρείτε την ευδαιμονία στον αληθινό σας εαυτό

Το να αγωνίζεσαι για την προσωπική σου ανάπτυξη, το να μάχεσαι να βρίσκεσαι ευθυγραμμισμένος με τον αληθινό σου εαυτό, είναι ουσιαστικά, το να πραγματοποιείς έναν σκοπό ζωής βασιζόμενος στα ιδιαίτερα ταλέντα σου και στις μοναδικές σου ικανότητες. Με αυτό τον τρόπο η ευδαιμονία γίνεται ένα συναίσθημα μεγαλύτερης πληρότητας κι από αυτό της ευτυχίας. Είναι ένα συναίσθημα που έρχεται μέσα από την ευθυγράμμιση μας με τον αληθινό μας εαυτό και το αληθινό νόημα της ζωής.

2) Σχεδιάστε τη ζωή σας, ώστε η κατεύθυνση της να είναι η χαρά

Ίσως να φαίνεται τόσο προφανές, ακόμα και απλοϊκό, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν χρόνο κι ενέργεια σε πράγματα που όχι μόνο δεν απολαμβάνουν, αλλά και που τους προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα. Και το χειρότερο; Δε δίνουν σχεδόν καμία σημασία στο να βάλουν στη ζωή τους πράγματα που απολαμβάνουν, στο να βάλουν στη ζωή τους λίγη χαρά. Κι όλο το αναβάλουν. Που και που, χρήσιμο είναι να αξιολογούμε το ποια κατεύθυνση δίνουμε στη ζωή μας. Ίσως το να συνεχίσουμε να κυνηγάμε μία καριέρα –που παλαιότερα ίσως να ήταν το όνειρο μας και να πιστεύαμε πως θα μας οδηγήσει στην ευτυχία- να μην είναι και τόσο καλή ιδέα πια. Ίσως τώρα να διαπιστώσουμε πως δε μας δίνει χαρά. Αναρωτηθείτε: «Οι επιλογές που έχω κάνει στη ζωή μου και που συνεχίζω καθημερινά να κάνω, μου φέρνουν χαρά;» «Μου φέρνουν οι τωρινές μου επιλογές την ευτυχία;»
Θα διαπιστώσετε πως ίσως δεν χρειάζεται να κάνετε δραματικές αλλαγές στη ζωή σας για να φέρετε στη ζωή σας χαρά. Πολύ συχνά «οι μικρές καθημερινές αλλαγές, φέρνουν τη μεγάλη χαρά, τη μεγάλη αλλαγή στη διάθεση».

3) Αποφύγετε τα εξής:

  • «Αν είχα καλύτερη δουλειά, τότε θα.... ήμουν χαρούμενος»

  • «Αν είχα περισσότερα χρήματα ,τοτε θα... ήμουν ευτυχισμένος»

  • «Αν έχανα βάρος... τότε θα ήμουν ευτυχισμένη»

  • «Αν είχα άλλο σύντροφο, τότε θα...»

Όταν μπαίνετε σε αυτό τον τρόπο σκέψης, είναι σα να μηδενίζετε τα όσα έχετε καταφέρει, τα όσα έχετε κερδίσει, τα όσα έχετε αποκτήσει και τα όσα είστε.

Εξάλλου σε όλα τα πράγματα μετά τον ενθουσιασμό της πρώτης περιόδου, θα χρειαστεί να εφεύρουμε, να ανακαλύψουμε τρόπους για να έχουμε ποικιλία κι εναλλαγές ώστε η δραστηριότητα που έχουμε επιλέξει ή η σχέση μας να μείνει σε υψηλά επίπεδα χαράς κι ευχαρίστησης.

4) Μοιραστείτε, επικοινωνήστε

Η ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα είναι από τα πολύ σημαντικά συστατικά της ευτυχίας. Αυτό που κυρίως μετράει όμως, δεν είναι η ποσότητα των κοινωνικών συναναστροφών ή το πόσους «φίλους» έχεις, αλλά η ποιότητα και το βάθος της σχέσης και της επικοινωνίας σου μαζί τους.

5) Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει ευτυχία

Πολύ άνθρωποι, παρότι λένε πως ψάχνουν για την ευτυχία και τη χαρά, βαθιά μέσα τους δε πιστεύουν πως την αξίζουν. Δε πιστεύουν ποως είναι άξιοι να νιώσουν αυτό το συναίσθημα. Είναι γεμάτοι ενοχές κι έτσι χάνουν όλες τις στιγμές της χαράς και άρα και τον τρόπο να φτάσουν στην ευτυχία. Επέτρεψε στον εαυτό σου να χαρεί, να χαλαρώσει, να απολαύσει!

Διαβάστηκε 10734 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.