Κυριακή, 26η Μαίου 2024  12:26 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 21:26

Πέρασε και δεν «άγγιξε» η «Μήδεια» την Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Τουλάχιστον 430 τόνους αλατιού διέθεσε η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για την «Μήδεια». Κανένας κλειστός δρόμος μετά από την παρέμβαση 14 μηχανημάτων.

Παραμένουν μικρής κλίμακας προβλήματα από την κακοκαιρία πριν την «Μήδεια»

Τι αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά και ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Σωτήρης Κολοβός

Η «Μήδεια» πέρασε και σχεδόν δεν «άγγιξε» την Αιτωλοακαρνανία, σε αντίθεση με την προηγούμενη κακοκαιρία, στην οποία δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, από κατολισθήσεις μέχρι και κατάρρευση γεφυριού! Για την αντιμετώπιση της «Μήδειας», παρά το γεγονός η κακοκαιρία στο νομό δεν συγκρίνονταν με αυτή που έζησαν άλλα σημεία της χώρας, χρειάστηκε να επιστρατευτούν 14 μηχανήματα και να διατεθούν 430 τόνοι αλατιού, ενώ στο πλάνο ετοιμότητας είχε ενταχθεί και το ενδεχόμενο προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης και αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων σε εγκλωβισμένους, κάτι που δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί. Ωστόσο στην περιοχή του Αγρινίου προβλήματα μικρής κλίμακας παραμένουν από την κακοκαιρία -που προηγήθηκε της «Μήδειας»- και τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος. Μετά την λήξη των δύο συνεχόμενων σχεδόν κυμάτων κακοκαιρίας οι μηχανισμοί επιταχύνουν για την επίλυση των προβλημάτων που υφίστανται.

Τόσο για την «Μήδεια», όσο και για την προηγούμενη καλοκαιρία που η Αιτωλοακαρνανία δοκιμάστηκε σκληρά η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά παρουσίασε την γενική εικόνα που υπάρχει στο νομό αυτή την στιγμή αναφέροντας: «η «Μήδεια», εν αντιθέσει με τον «Λέανδρο» που έπληξε το νομό μας, ακούμπησε μόνο την «ουρά» της φέρνοντας χιόνια και παγετό. Υπήρξαν χιονοπτώσεις στο ορεινό όγκο του νομού και συγκεκριμένα στον δήμο Αμφιλοχίας, στο Θέρμο και τη Ναυπακτία. Η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας είχε κάνει τον ανάλογο προγραμματισμό και ήταν, αλλά και παραμένει σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Υπάρχουν συνολικά 14 μηχανήματα της Π.Ε., αλλά και μισθωμένα από την πολιτική προστασία, τα οποία κάλυψαν και καλύπτουν το οδικό δίκτυο κάνοντας συνεχώς αποχιονισμό και αποπαγοποίηση. Δόθηκαν τουλάχιστον 430 τόνοι αλατιού και καλύφθηκε στο 100% η ανάγκη του εκάστοτε δήμου. Με την Αγροτική και Κτηνιατρική διεύθυνση, αλλά και με την διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είχαμε φροντίσει να είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή για να μεταφέρουμε εφόδια σε αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες και βοήθεια σε αστέγους σε συνεννόηση με τους δήμους.

Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, δεν έκλεισε κανένας δρόμος. Μέχρι το πρωί της Τρίτης υπήρχε χιονόπτωση από τα 500 μέτρα και πάνω, ενώ στην συνέχεια βελτιώθηκε κατά πολύ ο καιρός, ωστόσο συνεχίζουμε να κάνουμε συνεχώς αποχιονισμό και αποπαγοποίηση. Κατά την προηγούμενη κακοκαιρία δημιουργήθηκαν φαινόμενα υπερχείλισης σε υδατορέματα του νομού, ενώ υπήρξαν και αρκετές κατολισθήσεις. Ο μηχανισμός μας ήταν σε ετοιμότητα και πριν ξεκινήσει και κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας και πραγματοποιούσαμε σημειακές παρεμβάσεις. Η βατότητα στα σημεία που υπήρχε πρόβλημα αποκαταστάθηκε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε όλο το φάσμα της Αιτωλοακαρνανίας. Σε διάφορα σημεία, στο Άνω Κεράσοβο και την Στριγανιά απομακρύνθηκαν άμεσα οι όγκοι από το οδόστρωμα, αλλά ο δρόμος στα σημεία αυτά δεν δόθηκε σε κυκλοφορία καθώς εξελίσσεται το φαινόμενο της κατολίσθησης και απαιτείται επιστημονική παρακολούθηση, κάτι που έχει αναλάβει η διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα και έχουμε καλό και γρήγορο συντονισμό και συνεργασία με τους δήμους. Το βασικό είναι αυτή την στιγμή να δίδεται προσοχή από τους συμπολίτες μας στον πάγο και να μην τον υποτιμούν. Η πολιτική προστασία είναι και θα είναι πάντα στους πολίτες ανά πάσα στιγμή διασφαλίζοντας τόσο την ζωή τους, όσο και την περιουσία τους».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου Σ. Κολοβός και ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Σοφρώνης

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αγρινίου Σωτήρης Κολοβός (φωτογραφία) μιλώντας και για την «Μήδεια», αλλά και για την προηγούμενη καταστροφική κακοκαιρία παρουσίασε πιο ειδικά την εικόνα που υπάρχει στον δήμο Αγρινίου αυτή την στιγμή τονίζοντας: «όλοι οι κεντρικοί δρόμοι σε όλα τα χωριά του δήμου είναι ανοιχτοί από τη Δευτέρα, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο πλαίσιο της «Μήδειας». Τώρα κάνουμε εργασίες σε αγροτικούς δρόμους τόσο σε προληπτικό επίπεδο, όσο και για  την καλύτερη πρόσβαση σε αγροτικές εγκαταστάσεις. Σε καμία περιοχή της Δ.Ε. Παναιτωλικού οι δρόμοι δεν είναι κλειστοί να τονίσουμε παρά την λάθος εντύπωση που υπήρχε αρχικά. Στα χωριά που κατά την προηγούμενη κακοκαιρία αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα δώσαμε βαρύτητα ιδιαίτερη. Στον Ψηλόβραχο, τον Αγαλιανό, τα Σίδερα, τον Άγιο Βλάση, υπήρχε παγετός και αντιμετωπίστηκε άμεσα την ίδια ημέρα, όπως επίσης  και στον κεντρικό δρόμο μεταξύ Αμπελίων και Χούνης συνέβη το ίδιο, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίσαμε στην Καστανούλα, την Κερασιά, την Αγία Παρασκευή και την Αγία Βαρβάρα, χωριά όπου αμέσως κάναμε παρέμβαση και λύθηκε το πρόβλημα. Συνιστώ στους οδηγούς, όταν κινούνται σε αυτά τα χωριά πολύ νωρίς το πρωί μεγάλη προσοχή, καθώς λύσαμε το πρόβλημα και κάναμε αποχιονισμό και αποπαγοποίηση, αλλά ο καιρός απαιτεί προσοχή σε προληπτικό επίπεδο. Ως αποτίμηση της μεγάλης κακοκαιρίας που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πριν την «Μήδεια», έχω να αναφέρω πως τα περισσότερα προβλήματα αποκαταστάθηκαν.

Σε επιφυλακή χρειάστηκε να τεθούμε λόγω της «Μήδειας», αλλά συνεχώς εργαζόμαστε για να επιλύσουμε κάθε τι που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Οι κατολισθήσεις ήταν πολλές στην πρώτη κακοκαιρία και δουλεύουμε ακόμη για να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα. Σκοπός μας και δουλειά μας πάντα είναι να δίνεται λύση. Καθιζήσεις ή κατολισθήσεις από την κακοκαιρία πριν την «Μήδεια» υπάρχουν ακόμη και τώρα, που πέρασε και η «Μήδεια» και επιταχύνουμε για να αποκαταστήσουμε κάθε ζημιά . Επίσης οι υπηρεσίες έλεγξαν και τις δύο περιπτώσεις με τα γεφύρια σε Δύο Ρέματα και Καμαρούλα. Στην μία δημιουργήθηκε πρόβλημα με ένα γεφύρι και στην δεύτερη κατέρρευσε επίσης ένα γεφύρι και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς, όπως πράττουμε και εμείς για την αποκατάσταση όσων προβλημάτων δεν επιλύθηκαν».

Κώστας Χονδρός για την Εφημερίδα ¨Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 288 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.