Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  2:55 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 22:00

Αγρίνιο – Γυμναστήρια και πολυχώροι άθλησης : Παραμένουν στον «πάγο» και την αβεβαιότητα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Τι αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου στο Αγρίνιο για το μεγάλο χρονικό διάστημα που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον
  • Μόλις ένας στους τρεις αθλούμενους επέστρεψε στο γυμναστήριο μετά το πρώτο lockdown και δύο στους τρεις επέστρεψαν μετά το καλοκαίρι!  

Στο καναβάτσο είναι οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και πολυχώρων άθλησης, καθώς ουδείς γνωρίζει πότε θα επανέλθει σε λειτουργία ο κλάδος τους, ενώ οι «ψίθυροι» ότι ενδέχεται να είναι μεταξύ αυτών που θα ανοίξουν στο τέλος την περιπέτειας, που ζούμε λόγω του covid -19, όλο και πληθαίνουν! Ήδη και σε αυτό τον κλάδο εκφράζονται έντονοι φόβοι πως ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων θα οδηγηθεί στο λουκέτο.

Την ίδια στιγμή, η δύναμη της συνήθειας και η ανάγκη για άθληση του κόσμου οδήγησε πολλούς σε εναλλακτικές μορφές άθλησης σε εξωτερικούς χώρους ή και άλλες ασχολίες και αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκαλέσει στον κλάδο μεγαλύτερη «αιμορραγία», όταν το τοπίο ξεδιαλύνει, καθώς στο μεσοδιάστημα των δύο lockdown, μόλις ένας στους τρείς αθλούμενους επέστρεψε στο γυμναστήριο και δύο στους τρείς αθλούμενους απέστρεψαν μετά το καλοκαίρι!

Παρά όμως τις αντίξοες συνθήκες και τους προβληματισμούς, το «όπλο» που έχουν στη «φαρέτρα» τους οι επαγγελματίες του κλάδου είναι η αισιοδοξία και η ανάγκη για άθληση και υγεία.

Ο Χρήστος Γιαννιώτης, ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου EUROGYM και Προπονητής Ταεκβοντο

Ο Χρήστος Γιαννιώτης ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου EUROGYM και Προπονητής Ταεκβοντο «Τίτορμος» ανέφερε: «ο χώρος της άθλησης και ειδικά τα γυμναστήρια και οι σύλλογοι είναι αυτά που έκλεισαν πρώτα και άνοιξαν τελευταία κατά το πρώτο lockdown, πράγμα το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει και τώρα. Οι μήνες, κατά τους οποίους τα γυμναστήρια γεμίζουν κόσμο, είναι από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο περίπου, μήνες κατά τους οποίους ήμασταν κλειστά το 2020 και πολύ φοβάμαι ότι κάποιους από αυτούς θα χαθούν και το 2021.

Όλους αυτούς τους μήνες τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, δάνεια, ΕΝΦΙΑ ) πρέπει να πληρωθούν κανονικά χωρίς όμως να υπάρχουν έσοδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες εντελώς «άδειοι» από κόσμο. Όλον αυτό το καιρό, οι πελάτες μας αναγκάζονται να περιοριστούν στο περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο, όταν το επιτρέπει ο καιρός. Αυτού του είδους όμως η άσκηση γυμνάζει μονόπλευρα το σώμα και τον οργανισμό μας π.χ. καρδιοαναπνευστικό, χωρίς την εξάσκηση όλων των μυών του σώματος μας.

Κάποιοι ακόμη, αγοράζουν μηχανήματα εκγύμνασης για το σπίτι, παρακολουθούν διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή ακολουθούν κάποιους προσωπικούς γυμναστές (personal trainers), με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί πολλοί τραυματισμοί, είτε γιατί οι ασκήσεις απευθύνονται σε προχωρημένους αθλητές, αλλά κυρίως γιατί θα πρέπει μια άσκηση για να εκτελεστεί σωστά και με ασφάλεια να υπάρχει δίπλα μας ο γυμναστής – Καθ. Φυσ. Αγωγής – που θα μας δείξει το σωστό τρόπο εκτέλεσης και τα σημεία «κλειδιά», ώστε να καταστήσει την άσκηση αποτελεσματική.

Επίσης, οι μικροί αθλητές των συλλόγων, όπως στο TΑΕΚΒΟΝΤΟ, έχουν ατονήσει από την πολύωρη διαδικτυακή εκπαίδευση, έχουν πάρει κιλά και έχουν εθιστεί στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, χωρίς να έχουν μετά την διάθεση, το χρόνο και το χώρο να γυμναστούν. Μετά το πρώτο lockdown, μόλις ένας στους τρεις αθλούμενους, επέστρεψε στο γυμναστήριο και δύο στους τρεις αθλούμενους μετά το καλοκαίρι. Αυτό δείχνει το πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα μόλις μας επιτραπεί να ανοίξουμε, καθώς και πόσα από τα γυμναστήρια και τους συλλόγους της περιοχής μας θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν ξανά».

Ο Γυμναστής και Προπονητής του Γυμναστικού Συλλόγου Αγρινίου «Ηρακλής», Γιώργος Καψιμάλης

Ο Γυμναστής και Προπονητής του Γυμναστικού Συλλόγου Αγρινίου «Ηρακλής», Γιώργος Καψιμάλης, επεσήμανε: «τα προβλήματα είναι πολλά και πολυσύνθετα στο κλάδο μας. Εκ των βασικών είναι πως αναβλήθηκαν όλα τα πρωταθλήματα και χάθηκαν οι αθλητές από τους χώρους μας, δεν έχουν πλάνο, στόχο και ο εγκλεισμός τους έχει αδρανοποιήσει. Τα παιδιά κυρίως που αθλούνταν στα γυμναστήρια και τους χώρους άθλησης της πόλης μας, διαπιστώνουμε πως σιγά – σιγά στρέφονται προς άλλα ενδιαφέροντα.

Το οικονομικό είναι τεράστιο πλήγμα, καθώς ο μεγάλος όγκος όλων όσων αθλούνταν περιορίστηκαν μόνο στο περπάτημα, χάνοντας την καλή ψυχολογία που δημιουργείται όταν αθλείσαι οργανωμένα και σε πολλά επίπεδα, ενώ δεν βοηθάει και ο καιρός για άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Το γεγονός ότι δεν έχουμε έσοδα όλο αυτό το διάστημα και οι επιχειρήσεις μας είναι κλειστές από μόνο του τα λέει όλα. Ο κλάδος μας έχει πληγεί πολύ περισσότερο από πολλούς άλλους. Τα γυμναστήρια και οι σύλλογοι «αιμορραγούν» καθημερινά.

Η εστίαση είναι ένας κλάδος του «χτυπήθηκε» σε οικονομικό επίπεδο, αλλά με την επιστρεπτέα προκαταβολή υπάρχει μια κίνηση, όχι κάτι παραπάνω, αλλά κάτι γίνεται. Η βοήθεια που δέχθηκαν οι αναγνωρισμένοι σύλλογοι ήταν καλή κίνηση, αλλά τα χρήματα που εισέπραξαν αφορούσαν όλο το χρονικό διάστημα του lockdown, δεν έγινε, δηλαδή, όπως στην περίπτωση της επιστρεπτέας που ρυθμίστηκε ανά μήνα, συνεπώς τώρα το πλήγμα για συλλόγους και γυμναστήρια είναι καταστροφικό.

Το μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργήσαμε μεταξύ των δύο lockdown, τρείς περίπου μήνες, ουσιαστικά όλοι οι χώροι άθλησης ήταν τελείως άδειοι. Λιγοστοί ήταν όσοι επέστρεψαν για να αθληθούν. Το μόνο καλό που είδαμε όλη αυτή την περίοδο ήταν η δημιουργία του μητρώου αναγνωρισμένων συλλόγων. Ως προς αυτό ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Αυγενάκης ασχολήθηκε και είναι προς τιμήν τους αυτό, αλλά αναμένουμε και κάτι για την παρούσα φάση, πριν είναι πολύ αργά».

Ο Άγγελος Σύρμος, instructor στον πολυχώρο άθλησης Gruppo Victorum

Ο Άγγελος Σύρμος, instructor στον πολυχώρο άθλησης Gruppo Victorum δήλωσε: «ο χώρος της γυμναστικής με βάση τη λογική, αλλά και διεθνείς και εγχώριες έρευνες, θωρακίζει το ανοσοποιητικό, εντούτοις έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα, καθώς τα αθλητικά σωματεία, σχολές, σύλλογοι παραμένουμε κλειστοί από τον Νοέμβρη. Αντίστοιχα άλλα αθλήματα (π.χ. μπάσκετ) που αυταπόδεικτα υπάρχει επαφή αθλητών, λειτουργούν κανονικά. Αυτή η διαφορά αντιμετώπισης εγείρει αρκετά ερωτήματα σχετικά με τα αίτια της απαγόρευσης λειτουργίας μας, σε αντιστοιχία με αλλά αθλήματα.

Ο χώρος μας βουλιάζει, αρκετές σχολές έχουν ανακοινώσει ότι δε θα ανοίξουν, καθώς δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδα και σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που υπάρχουν όλους αυτούς τους μήνες, καθώς μην ξεχνάμε πως και στο προηγούμενο lockdown οι αθλητικές σχολές μαχητικών αθλημάτων έμειναν κλειστές σχεδόν 3 μήνες ( 12 Μαρτίου με επανέναρξη 1 Ιουνίου), ενώ τα γυμναστήρια παραπάνω από 3 μήνες (12 Μαρτίου με επανέναρξη 15 Ιουνίου).

Με 180 μέρες λοιπόν ήδη χωρίς να μπορούμε να λειτουργήσουμε, η άθληση στη χώρα μας καταβαραθρώνεται, καθότι ακόμα και με την επαναλειτουργία των σχολών και των γυμναστηρίων, όποτε και αν αυτή γίνει), οι οικονομικές πληγές είναι αδύνατον να καλυφθούν. Η γυμναστική, από απαραίτητη θα μετατραπεί είδος πολυτελείας, καθώς οι πολίτες θα έχουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν και τα έξοδα τους θα περιορίζονται στην αγορά των βασικών ειδών διαβίωσης.

Ο πληθυσμός που θα επιστρέψει στα γυμναστήρια, όπως ήδη παρατηρήσαμε και μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας θα είναι λιγότερος, πόσο μάλλον τώρα που μετά τη δεύτερη καραντίνα τα οικονομικά προβλήματα έχουν διογκωθεί. Δυστυχώς τα μέτρα στερούν από τους πολίτες την άθληση και από τους επαγγελματίες την βασική πηγή διαβίωσης τους».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 455 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.