Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:07 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 20:51

Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο κίνδυνος της γρίπης των πτηνών να μετακινηθεί σε χώρες που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως είναι υψηλός, σύμφωνα με μια ενημέρωση που δημοσιεύθηκε από την EFSA, η οποία δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν αναφερθεί περισσότερες από 300 περιπτώσεις στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πλειονότητα των ανιχνεύσεων πραγματοποιήθηκε σε άγρια πτηνά, παρόλο που υπήρξαν λίγες εστίες στα πουλερικά. Η νέα έκθεση αξιολογεί την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού από άγρια πτηνά σε πουλερικά τόσο υψηλή.

Η EFSA έχει προειδοποιήσει ότι η πολύ παθογόνος γρίπη των πτηνών (HPAI) θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στη δυτική Ευρώπη μετά από κρούσματα άγριων και κατοικίδιων πτηνών στη δυτική Ρωσία και το Καζακστάν αυτό το καλοκαίρι. Η περιοχή βρίσκεται στη φθινοπωρινή διαδρομή μετανάστευσης για άγρια πτηνά που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Δεν έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα περιστατικά στα νέα κρούσματα μέχρι στιγμής και ο κίνδυνος μετάδοσης στο ευρύ κοινό παραμένει πολύ χαμηλός. Ωστόσο, η εξέλιξη των ιών πρέπει να παρακολουθείται στενά για να εκτιμηθεί ο συνεχιζόμενος κίνδυνος εμφάνισης ιών που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Ο Nik Kriz, επικεφαλής της Μονάδας Υγείας των Ζώων και των Φυτών της EFSA, δήλωσε: «Η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης αυτών των εστιών θα απαιτήσει στενή συνεργασία μεταξύ των υγειονομικών, δημόσιων, περιβαλλοντικών και επαγγελματικών υγειονομικών αρχών - με άλλα λόγια, μια προσέγγιση της Υγείας - σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι εθνικές αρχές καλούνται να συνεχίσουν την επιτήρηση άγριων πτηνών και πουλερικών και να εφαρμόσουν μέτρα ελέγχου για την πρόληψη της ανθρώπινης επαφής με μολυσμένα ή νεκρά πτηνά.

Συνιστάται επίσης στα κράτη μέλη να επιβάλουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου τον περιορισμό του κινδύνου και τα ενισχυμένα μέτρα βιοασφάλειας.

Η έκθεση συντάχθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών. 

Διαβάστηκε 662 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία