Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:08 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 21:52

Επανάσταση από το ΜΙΤ: Μάσκα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πώς κατάφεραν να παγιδεύσουν τον φονικό ιό οι επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου

Υπερβολή ή όχι η πανδημία του νέου κορωνοϊού; Προσφέρει επαρκή προστασία η μάσκα ή… πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο που θέλει να μας… περιορίσει; Τη στιγμή που ένα ποσοστό του πληθυσμού σε όλες τις χώρες του κόσμου αμφισβητεί τη σοβαρότητα ή ακόμη και την ύπαρξη της πανδημίας Covid-19, κάποιοι -ελάχιστοι στον αριθμό, τεράστιοι σε σημασία- επιχειρούν να σώσουν ζωές. Επιστημονική ομάδα από το ΜΙΤ ανακοίνωσε ότι βρήκε τον τρόπο, όχι απλώς να δημιουργήσουν μία αποτελεσματική μάσκα, αλλά να δημιουργήσουν μία μάσκα προστασίας που θα εξουδετερώνει τον νέο κορωνοϊό.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του MIT, επιστήμονες διαφόρων τμημάτων του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια μάσκα που παγιδεύει και εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του νέου κορωνοϊού.

Η λειτουργία της νέας επαναστατικής μάσκας στηρίζεται σε μία απλή λογική. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ειδική πλέξη από χαλκό, δημιουργώντας ένα μεταλλικό φίλτρο, γύρω από το οποίο τοποθετείται ένα υλικό από συνθετικό καουτσούκ. Η μάσκα δεν φιλτράρει τον ιό όπως κάνουν οι υπόλοιπες, αλλά, αντιθέτως, τον αφήνει να περάσει μέσα σε αυτή. Εκεί, ο ιός πέφτει στην παγίδα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ηλεκτρικό φορτίο που διαχέεται μέσα στην πλέξη και αυξάνει τη θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνονται όλα τα σωματίδια που φέρουν ιικό φορτίο.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ιός εξουδετερώνεται στους 90 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, η μάσκα αυτή δεν έχει εφαρμογή μόνο στον κορωνοϊό, αλλά σε κάθε είδους επικίνδυνο για τον άνθρωπο ιό.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η μάσκα αυτή είναι ιδανική για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για χρήση σε χώρους όπου αναπόφευκτα δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις ασφαλείας, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή ακόμα και σε επιχειρήσεις και εργοστάσια όπου οι εργαζόμενοι αναγκαστικά δουλεύουν για πολλές ώρες ο ένας δίπλα στον άλλον.

Η συγκεκριμένη επαναστατική μάσκα έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Είναι πολλαπλής χρήσης και δεν απαιτείται να υποβληθεί στη διαδικασία της αποστείρωσης.

Σύντομα, θα λάβει έγκριση ο τύπος της μάσκας που θα μπορεί να δοθεί στο εμπόριο και θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της.

Φυσικά, θα είναι πιο ακριβή από τις απλές μάσκες, όμως αν επιβεβαιωθούν οι ιδιότητές της, θα μιλάμε για πλήρη προστασία από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και τους υπόλοιπους ιούς που εισβάλλουν μέσω του αναπνευστικού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή:protothema.gr
Διαβάστηκε 738 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.